6.4.15

Kes Penipuan Di Pulau Pinang (Anis Bakal Jenazah)

Hello u olls,

Ini bukan nak buka aib sapa-sapa nah.  Dah lama aku duk hold benda ni daripada publish (sebab takut la silap silap orang gertak dan nak saman aku bagai),  tapi the reason I nak share benda ni sebab nak ampa semua viralkan dan beware of this person yang menipu sana-sini.  Tapi this particular person is from Penang dan dalam catatan aku ini so far dah ada bukti dia tipu dua orang.




click read more



Sindiket Sewa Rumah

Kak Diana (Diana Shoppe) mai report kat I olls pasai macam mana dia deal dengan pasangan suami isteri Melayu,  umur lingkungan awal 20 an,  untuk menyewa yang dikatakan rumah mereka.  So,  lepas deal harga dan juga pergi melawat kawasaan,  Kak Diana pun setuju dan membayar semua bayaran pendahuluan yang diperlukan.  Lepas buat bayaran dan sign agreement,  Kak Diana pun mula membuat renovation ringkas sebagai persediaan dia masuk ke rumah tersebut untuk menjalankan perniagaan beliau tak lama lagi.

Tapi lepas dia mula masuk rumah tersebut,  jiran rumah itu menyapa dan menyatakan bahawa rumah tersebut adalah milik orang Cina dan bukan orang Melayu seperti yang diterangkan.  Maka selepas Kak Diana counter balik dengan this girl,  depa pun akhirnya mengaku yang rumah tu bukan rumah depa.  Kak Diana tuntut agar dia buat semua bayaran pendahuluan dan juga renovasi rumah tersebut.  Tapi sampai sekarang bayaran penuh masih belum di buat.

This lady duk tangguh-tangguh sampai lani tak habis bayar lagi.

Laporan polis telah dibuat dan pihak pemilik asal rumah tersebut juga dalam proses menguruskan hal ini sampai selesai.



Laporan polis yang telah dibuat.

Screen capture antara Kak Diana and individu tersebut.





Surat perjanjian sewa rumah.







Tipu Beli Handphone

Setelah Kak Diana memaparkan kisah ini dalam Facebook beliau,  beberapa orang tampil dan berkongsi yang depa juga ditipu oleh individu ini.  Dia mengatakan yang dia menjual handphone,  lepas bayaran di buat,  sampai sudah handphone apa barang tak dapat.




Bakal Jenazah

This lady bernama Anis Nini Asnieza binti Azlan and Facebook dia bernama Bakal Jenazah.  Setelah membaca apa sahaja kisah yang dikhabarkan,  memang pompuan ni daring habis la bubuh nama Bakal Jenazah sebagai nama Facebook beliau.  Yalah,  tak takut ka duk tipu orang sana sini nanti nak mampuih tanah duk himpit hang.  Gila la.

Dikatakan menetap di Kampung Makan dan suaminya bernama Faruk.

Kepada sesiapa yang kenal Anis Bakal Jenazah ni,  tolonglah sampaikan kisah ini pada dia.  Toksah duk tipu tipu orang dah aih.  Duk pikiak apa ni?  Umur muda muda,  orang cari rezeki,  hang cari pasai.  Duk seronok apa untung dua tiga ratuih atas tipu orang.  Tak berkat,  malam pun tidur tak lena.

Kepada u olls semua,  yang nak sewa rumah atau beli rumah.  Berhati-hatilah.  Sindiket macam ni duk jadi trend dah lani.  Kepada pemilik rumah pun sama juga,  duk ada rumah tapi tak pi duduk,  seminggu sekali ka apa,  sila lah pi check rumah ampa tu.  Silap ari bulan,  mai tengok ada orang gantung baju dalam.  Tu kes kawan I olls dah kena.  Pi report polis apa semua,  pastu kesian dua mak Indon tu kena halau keluar rumah kawan I olls dalam tempoh beberapa jam.  Depa katanya menyewa daripada seorang lelaki Cina.  Bila called semua laki tu sengap lagu tu ja.

Okaylah.  Orang Penang please share this around.

Untuk pertanyaan lanjut,  boleh hubungi  :  Mardiana Abdul Latiff

2 comments:

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...