28.4.15

Tips Alam Kerjaya untuk Adik Adik

Hello u olls,

Lama tak buat penulisan ala-ala tips untuk u olls semua especially untuk golongan pembaca yang always dekat dengan hati I olls iaitu golongan adik-adik.

Kebelakangan ini,  kita semua dapat tengok kat mana sahaja golongan adik-adik sangat meningkat naik dan berada dalam pelbagai industri.  Kalau dulu,  golongan adik-adik ni hanya berada dalam industri tertentu sahaja seperti kawen-kawen dan gubahan hantaran,  tapi sekarang haaa.......merata-rata kita boleh tengok adik-adik ni menguasai industri swasta dan kerajaan.  Pensyarah,  doktor,  peguam,  pengurus,  hero drama TV dan macam-macam lagi u olls.  Bak kata sepupu kakak....Who Run The World?  GIRLS NO MORE ya.  Who run the world?  GAYS!!

Penulisan ini adalah bersifat panduan sahaja. I bukan nak tunjuk pandai ka apa,  tapi ini adalah berdasarkan pengalaman dan pemerhatian I olls.  Actually,  apa sahaja orang sempurna nak kata pasai kita is another matter.  Matter yang utama adalah macam mana kita nak uruskan diri kita sendiri.  Kalau kita nak pikiaq pasai golongan manusia sempurna sampai bila pun tak habis.  Biarlah depa dalam dunia penafian depa.

Alhamdulillah lani dunia makin terbuka untuk terima golongan kita.  Maknyah,  adik-adik,  depa tak kisah!! Janji hang buat kerja meletops dan hang boleh perform (bukan perform seks...hariam la otak kuning ampa ni),  boss dan syarikat akan terima kita.  Jadi dalam konteks ini,  adalah pada masa yang sama depa terima kita seadanya?  Tak semestinya u olls.  Depa actually tak amik port pun pasai kehidupan peribadi kita,  asalkan kerja dan tugasan berjalan lancar.  Oleh itu,  menjadi tanggungjawab kita untuk macam mana tampil always profesional agar orang boleh terus respek kita.


Sekadar gambar hiasan untuk letak dalam artikel ini.  Tak ada kena mengena pada sesiapa yang hidup atau mati.


click read more




Coverina
Ampa mesti paham kan apa maksud coverina?  Kepada adik-adik yang baru duk naik,  tak pernah open up siapa diri u olls sebenarnya,  haaa....hang adalah spisyis coverina la.  COVER + Rina!! Pasaipa tambah Rina?  Aku pun tak tau la.  Mungkin ponen pertama yang cipta perkataan ni nama Rina.  Lani dah ada movie bertajuk coverina.  Kiranya coverina ni apabila depan orang ramai semua ampa buat la jantan habis dan straight macam pembaris.

Bukan nak menipu sesiapa atau menjadi seseorang yang bukan diri ampa yang sebenarnya,  tapi dalam sesetengah keadaan contohnya di tempat kerja,  coverina adalah sangat bagus sekali.  Sadly,  orang suka pandang rendah bila depa tau kita ni adik-adik.  Baik lelaki atau pompuan,  tak semua orang open dengan status kita,  silap hari bulan depa akan gunakan status kita untuk jatuhkan kita.

So,  pada pendapat I olls,  kalau boleh maintain coverina,  maintainlah.  Tapi bila dah coverina tak semestinya hang nak kena jadi kekwat macam ponen siye.  Bila hang boleh detect mak-mak ayam besar dan ada mahkota besar dengan batu rubi dan zamrud semua penuh,  at least senyum lah kat mak ayam tu.  Tak payah sampai nak kena buat sembah ratu 48 step zapin,  just senyum dan tegur macam biasa.

Ampa ni selalu,  punya nak in character jantan dalam proses coverina sampaikan jumpa mak-mak ayam ni,  ampa duk buat kekwat serupa ampa paling cantek Miss World.  Aku tengok potongan seluar hang dan cara hang naik tangga aku dah tau hang sapa.  Butoh semua.  Senyum saja la aih.  Bukan kami nak suruh hang bukak seluaq depan aku pun.

Coverina bukan sebab nak jadi what u are not,  tapi bagi I olls ini adalah proses adaptasi dan penyesuaian diri.


Respect To Other

Bila hang jumpa seorang lagi PLU dalam kawasan hang kerja ni,  jangan sekali-kali hang pi address dia depan orang ramai dalam keadaan yang sampai dia boleh jatuh air muka.  Contohnya,  detu dah feeling habis straight pembaris,  sekali nenjia hang pi jumpa dia depan orang ramai hang jerit "Hooiiii pondan!  Amboiiii dah lama ka kerja sini?  Hang toksah duk coverina sangatlah.  Aku tengok hang kepit clutch pi cafe pun aku tau dah hang bottom,"

Kesian dak kat zornen ni?  Tak pasai-pasai pecah lobs.  Kalau hang nak greet dia pun,  tengoklah keadaan.  Kalau dalam situasi yang hanya ampa dorang saja duk ada,  why not nak memondan sedikit.  Ini dah la depan orang ramai,  and kebetulan kawan masjid dia pun duk ada sebelah duk teman beli bihun sekali.  Satgi dia teruih takdak mood nak tegur and bercakap dengan hang balik.  Bukan sebab dia tak mau mengaku dia PLU tapi sebab hang layan dia macam anjing.

This is one of the penyakit yang seringkali ada dalam komuniti PLU.  Why u olls have always be so loud?  Tak boleh ka cakap biasa-biasa dan nampak seperti manusia bangsawan sikit?


Taik Dalam Periuk Nasi

Ini adalah pengajaran paling besar yang I selalu pesan kat anak-anak ayam I olls semua.  Apa pun ampa buat,  jangan berak dalam periuk nasik ampa.  Maksud I olls dalam frasa ini adalah apabila u olls cuba untuk taste market cekcur dalam habitat kerjaya u olls.  So what kalau tempat hang penuh jantan,  jantan Nepal,  jantan Malaysia,  jantan kampung,  abah-abah,  adik-adik U,  laki orang......kalau dia kerja sekali dengan hang,  hang kena PANGKAH depa semua!!  Jangan duk serah kat depa walaupun depa duk mai try hang dengan pelbagai cara yang boleh membuatkan hang rasa muwik-muwik (bunyi halus vibration pada organ seksual) macam mana pun.  NO NO NO!

Sebabnya,  apa nak jadi kalau sebenarnya dia tu nak trap hang sahaja?  And apa sahaja mesej antara ampa berdua dia duk pi jaja satu kompeni.  Malu hang wehs.  Tak pasai-pasai PLU dapat nama buruk.  Sedangkan pada mulanya detu yang duk feeling try hang dulu.

Dalam banyak keadaan,  apa yang I olls selalu nampak adalah apabila u olls terperangkap dan bermain cinta dengan salah seorang rakan sekerja dan jantan mulut jahat itu jenis 'kiss and tell'.  Lepas selesai sesi ampa berdua,  dia pun seronok pukul canang "Ni...officer polan polan tu bapok.  Aku dah pernah dapat dah dia,"  Naya kes u olls.

And please jangan guna kedudukan hang untuk dapatkan kesedapan dunia itu.  Ada yang berani menggunakan kedudukan dia untuk puaskan nafsu.  "Kalau adik nak abang approve projek adik...malam ni mai rumah abang,"  haaa gituuuu!!!  Berlambak aih suka buat macam tu.  Pastu budak budak yang muda ni yang confused macam mana ka ni terperangkap dalam mainan hang.  Kesian aku tengok kat budak-budak tu.  Gangguan emosi dan kecelaruan hidup.

Kesimpulannya,  kalau hang hebat sangat,  hang pi la buat taik hang kat luaq.  Ni hang bukan saja berak,  hang duk calik-calik taik hang kat dinding.  Serrrr dan low class.  Lama-lama benda dah busuk,  orang dengar nama hang saja,  orang dah cebik mulut.  Malu aih.


Cerita Dalam Kain

Kita ni hidup dalam dunia warna warni.  Orang straight pembaris tak akan faham warna-warna hidup kita.  Oleh itu,  macam mana cantek pun kita duk rasa colour kita tu,  tak payahlah duk pi cerita-cerita sangat.  Hang sedap sorang-sorang sudah lah.  Ada jenis spisyis adik-adik yang tak tau malu,  cerita berapa jantan dia duk main,  duk rembak habih satu office.  Kita kena belajar respect diri kita sendiri.  Apa jenis manusia yang cerita dalam kain depa kat orang ramai?

Beringatlah,  memang ada spisyis manusia straight pembaris yang depan u dia berlakon macam dia sangat interested dengan sex life you.  Dia nak tau serba serbi.  Yang hang pun bodo la duk explain cerita panjang kat dia macam pensyarah sex education?  Last sekali cerita hang dia jaja kat orang ramai and dia siap kutuk hang kot belakang.

So berhati-hati.


Secret Society

Dalam banyak situasi akak perasan there is always this secret society among PLU sekalian.  So dah penat-penat duk coverina jantan pembaris macam mana ka,  so bila sekali sekali berkumpul habis la depa duk memondan dan bercerita pasai jantan.  Bagus juga hang join society macam ni.  Jangan duk buruk sangka atau paranoid tak pasai-pasai.  Treat this group seperti mana hang treat mana-mana orang lain dengan penuh hormat.  Kalau u olls dijemput masuk group mereka,  patutnya hang rasa honored dan terharu.  Jangan duk buat-buat sentap tak mau ngaku dan blah macam tu ja.  Tengok dulu depa macam mana,  kalau depa okay no harm...why not?  


Kalau depa duk berkelaku macam haiwan...yang tu hang patut jauhkan diri la.  Tak payah mintak approval aku.  Supports daripada persatuan sisterhood macam ni amat penting ada kalanya.  Especially bila kita down kerja,  stress dengan due dates,  takkan hang nak pi keriau menangis kat colleague hang apa semua?  Satgi depa terkejut awat hang duk nangis macam pompuan!


Membaca Blog Jumie Samsudin

Haaaa ini adalah point terakhir yang aku tak tau la benar atau tidak,  adalah satu cerita orang kongsi dengan I olls.  Berikut adalah kisah benar  yang dikongsikan oleh anak ayam I olls.  

"Kak Jumie...tengah i duk baca blog u kat office,  tiba-tiba mai la segerombolan gang mak ayam dari department lain.  Depa mai kat cubicle I....teruih depa jerkah kat I "Haaahhhh!! Hang baca blog Mak Ayam Balik Pulau...sah sah hang ni KKK (kakak-kakak coverina),"

HAHAHAHAH nahariam la ampa ni semua.  Jangan duk buat macam tu.  Kesian kat budak tu.  And some more!! Sejak bila aku jadi MAK AYAM BALIK PULAU.  Choi laaa...mampuih satgi Kak Nani mengamok aku amik kawasan dia.  Elok-elok aku duk jaga kawasan USM.  

Okaylah.  Sekian sahaja perkongsian Ustanyah Jumizah untuk hari ini.  Semoga u olls semua always happy and kerja elok-elok na.  Buktikan yang kita mampu buat yang terbaik seperti orang lain juga :)

4 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. suka sangat baca blog kak jumie . . sebelum nie cuma silent reader je . hehe . . tp kali nie topik kak jumie sangat menarik perhatian ceq . sebab ceq pon tergolong dalam golongan depa . . :)

    ReplyDelete
  3. bahahahahahahhahaahahahhahaah mak ayam lurve uols

    ReplyDelete
  4. kehkehkeh.. walaupun i perempuan straight dan lurus. *gtew*
    i suka tips ni dan memang betul pun semua tips ni :) bergunaaaaaa

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...