25.5.15

Luahan Menantu yang Lemah Semangat

Salam Kak Jumie,

Kami ada benda nak share ngan Kak Jumie. Kami tak tau kat sapa nak share. Tak mau la belah family kami atau suami kami ingat apa plak. Macam ni, pak mertua kami baru meninggal, sejak kami kawin kami dok ngan mak kami, tapi since pak mertua kami meninggal kami dok ngan mertua kami. Bukan la nak manjia keteik ka apa, tapi suasana tu memang lain sangat. Laki kami plak selalu outstation.

Masa laki kami ada umah okay la. Bila dia pi outstation nak nangih pon ada. Tapi kami tahan ja. Kami sabaq, ingat tanggungjawab laki kami as anak.  Tanggungjawab kami jugak. Owh, mak mertua kami takleh drive, kalau nak p mana-mana harap anak menantu la bawak. Kami kadang macam jaki la jugak kan, anak dia hat lain ada, tapi depa buat busy memanjang.  

Kami balik kerja pon tau letih jugak, tapi dok cakap mcm sindiaq2 takkan kami nak buat bodo, gagahkan la badan ni bawak pi beli la barang2 apa nak beli kan.  Kami tak dak anak lagi, ambik anak sepupu kami buat anak angkat, weekend ja dia dok ngan kami.

Kami perlukan kata-kata untuk bagi kami semangat la. Kami rasa down sangat.  Kami macam tak dak privacy laaa... Ngan laki kami pon dok kena share bilik kadang-kadang adik ipaq(laki umuq baru 9 tahun) dok nak tidoq ngan laki kami. Huhuhu... 

Kalau Kak Jumie sudi bagi la kata-kata semangat sikit kat kami. Kami rasa down sangat...

Yang benar,

Menantu yang Letih

Gambar kenangan masa Allahyarham ibu mentua akak sedang menyarungkan cincin pertunangan dalam majlis pertunangan akak yang simple.



Hello u olls,

Terima kasih sebab emel ni kat kami.  I hope jawapan kami ini dapat memberikan suntikan semangat untuk ampa semua.  I olls bukan nak bagi ceramah agama ka apa ka tapi mana nak pi tau,  lepas kata-kata semangat ni ampa boleh rasa lebih lapang dada and happy untuk menjalankan tugas sebagai anak menantu.

First of all,  ampa sebenarnya sangat beruntung sebab mak mentua duduk dekat dengan ampa and yang penting sekali mak mentua ampa duk idup lagi.  Nak banding dengan kami ni,  mak mentua pun dah takdak,  baru dua tahun kenal mak mentua kami,  dia dah pergi kerana jemputan Ilahi.

Mak mentua ni pun sama macam mak kita sendiri.  Tanpa dia, takdaklah laki kita.  Kalau elok serba serbi laki kita ni, ingatlah,  pompuan ni lah yang didik dan besarkan laki kita.  Insya Allah kalau u olls tidak membedakan dia antara mak betul or mak mentua,  semua permasalahan ini tiada maknanya.

Actually mak mentua u olls mungkin dalam kesunyian.  Yalah,  dah berapa tahun hidup berteman,  tiba-tiba dia hilang tempat bergantungan.  Nak sembang takdak kawan,  nak berjalan,  nak beronda,  nak mengadu,  nak bermanja.  Mungkin dia tak cakap kat u olls literally,  sebab setiap manusia mempunyai pelbagai cara tersendiri untuk salurkan perasaan depa.

Mungkin secara tak langsung,  mak mentua u olls sedang menumpang kasih dengan u olls.  So apa salahnya kalau u olls mencurahkan kasih sayang u olls dengan masa dan tenaga yang ada.

Tapi of course,  kena handle dengan komunikasi yang paling berkesan.  Cari masa yang sesuai dan cara yang ideal untuk u olls sembang dengan mak mentua agar u olls berdua ada jadual yang lebih tersusun untuk keluar berjalan-jalan dan beronda.  Bagi dia paham yang u olls kadang-kadang and penat letih seharian di tempat kerja.  Set hari hari tertentu dalam seminggu untuk ampa keluar pi jalan ka apa ka,  and bila u olls keluar jalan tu,  make sure u olls plan betul betul nak pi mana and tambah dengan aktiviti yang menjadi kesukaan beliau.  Haa....kalau macam tu,  dia pun nanti akan ternanti-nanti nak keluar dengan you olls lagi.

Actually banyak kali aku jumpa orang-orang kita ni,  jenih berat mulut,  ampa tak puas hati banyak benda tapi ampa berat mulut nak bercakap.  Takut terguris hati la apa la.  Tapi lagi tak bercakap,  makin lama makin teruk.  Hang pun jadi makin down,  and mak mentua pun akan jadi lebih down sebab dah la anak-anak dia lain tak endahkan dia,  hang pun buat tak tau kat dia.

Janganla duk berkira pasai adik beradik bisan u olls semua yang buat tak tau pasai your mak mentua tu,  maybe depa pun duk kerosot tak tau nak handle benda ni.  So depa pun ignore terus mak depa.

I olls juga mencadangkan agar u olls luahkan and ceritakan kisah ini kepada keluarga u olls juga.  Maybe your mommy and sisters.  Im sure family selalunya boleh bagi support system yang sangat bagus sebab i rasa u olls sebenarnya rasa macam kurang penghargaan sikit and rasa macam semua benda u duk kena buat and sacrifice.  Laki u pulak jauh,  nak cium cium pun susah.

Sekian sahaja perkongsian i olls hari ini.  Semoga kata-kata i olls ini memberikan semangat kepada u olls.  Jangan duk stress sebab benda ni semua kecik sangat aih.  Ianya bergantung kepada cara kita nak kupas,  ulas dan telan benda ni.  Kalau baik,  baiklah ia.

ps/  Kak Asmaa selalu pesan,  buat baik dengan mak mentua tak rugi.  Esok lusa...dia nak bagi gelang emaih kat kita.

2 comments:

  1. bagi gelang emas tu yg x tahan tu hahahahha

    ReplyDelete
  2. Sabar naaa. kita ni semua ada masalah komunikasi. Nak jaga hati dia tu dia ni.

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...