20.5.15

Pelajar UiTM BerSelfie Di Pentas Konvo

Hello u olls,

Cerita ni dah habis,  tapi aku baru nak sembang mai kat ampa.  Biasalah,  aku kan kak nam slow slow masok.  Ni cerita pasai pelajar UiTM yang berselfie di pentas konvo. Keputusan yang dinyatakan kepada pihak media semalam,  UiTM tidak gantung diploma beliau.  Baguslah,  alah,  hal kecil-kecil saja.  Paling berat pun,  suruh dia tulis surat mohon maaf sudah.  Habih cerita.

Kalau ampa nak gantung dia,  ni la aku nak maki sat.  Pedofil yang duk buat video lucah kanak-kanak ampa bagi chances,  hat salah bodo-bodo budak nakal ni ampa nak gantung.




Nak mai cerita kat ampa ni,  sebenarnya sebelum jadi cerita #selfie kat UiTM ni,  kami kat USM dah ada dah.  HAHAHAHAH.  Tapi kami tak heboh-heboh dan bising la.  Benda ni habih lagu tu saja.  Yang tau pun adalah orang yang pi konvo sesi tu and kawan-kawan budak penyelfie.



Pada pagi hari kejadian,  I olls mendapat WhatsApp dari teman-teman.  "Mak ayam...tadi ada budak #selfie dalam konvo.  Mampuih semua orang duk pereng kat dia.  Sebab dia macam tak respect the majlis,"

Bila dengar saja gossip gempar ni,  I olls duk ternampak satu muka.  Muka ni yang duk eksaited nak konvo hari ni.  Dari pagi subuh aku duk tengok dia upload macam-macam kat FB dan IG pasai persiapan dia nak konvo.  Dalam hati aku duk kata,  mesti fukis ni tau.  Sebab deni dari pagi duk ciwi update macam-macam.

Lawaknya,  bila aku bukak Facebook saja untuk cekidaut....MEMANG SAH DIA!!  HAHHAHAHAH haram la.  Baguih bisikan saka aku duk mai bayangan gossip.  Aku pun PM kat pompuan ni " Salam, ada org msg ak suruh review pasai stud buat selfie masa konvo. Sekali hang!!!!!"  deni happened to be my junior kat sekolah jugak dulu.

Gambar sumber dari pemilik #selfie sendiri.  ;)


Tapi USM adalah sangat cool dalam kes ini.  Tiada hebahan dan laporan dan media.  Kami tak besar-besarkan isu macam ni.  But of course,  pelajar kami diminta untuk berjumpa dengan pegawai sebelum menerima scroll.  Menunjukkan USM masih menunjukkan keseriusan dalam soal ini.  Bukan untuk menghukum atau sebagainya tapi mungkin untuk mengelakkan perkara ini berlaku di masa hadapan.  I olls rasa,  kalau dah seorang buat,  mampuih 264515 yang duk konvo teringin nak buat juga.  

Bagi aku, takdak salahnya hang nak selfie ka apa ka. Sejak dulu dulu lagi, kat barat para students yang gila gila akan buat se-creative yang boleh masa konvo untuk memeriahkan suasana. Tapi dulu-dulu takdak selfie. 

So kezutan / gimik yang students buat masa konvo adalah seperti bukak jubah, menari, cart wheel dan sebagainya. Masa kakak aku dulu grad kat Vermont US tahun 1993, kawan dia pakai topi grad yang paling tinggi.  Jauh tinggi dari semua orang. HAHAHAH bodo betui...semua orang amik gambar dia. Time berator pun ...nampak topi dia paling tinggi.

Tapi mungkin di barat,  depa tak berapa nak heran la protokol ni apa semua.  Asalkan tidak mengacau keselamatan individu tertentu.  Ampa kalau tengok video and gambar student selfie kat Universiti barat,  depa punya orang siap gelak-gelak bersama and cool sangat.

Kita orang Timur ada adat dan tatasusila,  so kalau ada benda yang pelik-pelik especially dalam event rasmi dan gah seperti konvo of course ada rasa tidak selesa dalam hati individu tertentu.  Tepuk dada tanya selera.

Pihak pengurusan Universiti kot mana pun mesti kena ada garis panduan dan peraturan untuk kawal benda benda macam ni.  Sebab kita nak maintain mutu dan ke-prestij-an majlis konvo kita.  Janganla anggap bahawa kami mengada-ngada sahaja,  ampa sedar tak yang kami sedang buat yang terbaik untuk semua?  I jawab macam ni bukan mewakili jawapan rasmi USM,  tapi ini adalah pendapat peribadi I.

Tapi baguihla USM tak hebohkan kisah selfie kawan I olls ni macam apa yang jadi kat budak UITM ni. Depa (UiTM) bengong kot buat malu universiti sendiri. Sebenarnya Universiti boleh guna hubungan baik dengan media dan jangan viralkan issue ni. That's it.

Akhir kata,  selamat ber-exam kepada semua adik-adik yang sedang berada di tahun akhir sekarang.  Kalau semua berjalan lancar,  kita jumpa konvo September ini.



Video anak-anak Malaysia yang menari dan berselfie atas dewan konvo. 




Sumber  :  Themalaymailonline.com

2 comments:

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...