13.5.15

Ulasan Adat Istiadat Pertabalan DYMM Paduka Seri Sultan Perak XXXV Sultan Nazrin Muizzudin Shah



Hello u olls,

Pada minggu lalu maka berlangsunglah Istiadat Pertabalan DYMM Paduka Seri Sultan Perak ke 35 iaitu Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Dr. Nazrin Muizzuddin Shah ibni Almarhum Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Al-Maghfurlah. Kerlas nama punya panjang.

Ampa semua sempat ka tengok siaran yang dipancarkan dalam RTM dan TV3 hari tu?  Kalau tak berkesempatan,  jangan sedih,  u olls still boleh tengok rakaman di Youtube Jabatan Penerangan Malaysia.  I olls ada letak video ni kat bawah ni.  Tapi mampuihla ampa nak kena nganga tengok sampai 5 jam u olls.  Kalau sapa internet laju baguih la,  boleh skip skip mana yang patut.

Baiklah,  seperti biasa,  I olls nak kongsi sedikit ulasan mengenai istiadat yang gilang gemilang ini.

Untuk memudahkan pembacaan,  i olls bahagikan point-point ulasan mengikut perenggan.



Jangka Masa Yang Panjang
Seperti yang kita semua tahu,  Kesultanan Melayu Perak masih berpegang teguh kepada adat dan budaya sejak pertama kali Sultan Perak ditabalkan pada tahun 1528.  Kalau nak dibandingkan dengan istiadat pertabalan Sultan Johor,  memang jauh bezanya sangat.  Daripada ketibaan keluarga-keluarga Diraja dan para VIP sampailah ke bab-bab istiadat yang lain.  Semuanya berlangsung dengan penuh santun dan aturnya.  Ternganga la aku 5 jam tengok sesi rakaman yang dibuat dalam Astro. Tapi baguihnya benda ni semua,  kita dapat tengok dan belajar u olls.  Segala adat yang disusunkan adalah bermaksud dan bukan saja-saja.   

Sungguh bersajak segak tengok Sultan Nazrin memeriksa barisan tentera diraja.



Yang Berbahagia Orang Kaya-Kaya Seri Andika Raja Shabandar Muda (Orang Besar 8 Perak) Dato Seri Ir. Mohamad Othman bin Zainal Azim mengadap mohon limpah perkenan DYMM Tuanku Sultan untuk memulakan Istiadat Pertabalan ini.  Siriesly style gila kot duduk macam ni depan Sultan.  





Ketibaan Para Bangsawan dan VIP
Meriahnya istiadat ini adalah kita boleh tengok ketibaan setiap satu jemputan oleh para bangsawan dan juga VIP yang hadir.  Setiap kali ketibaan masok,  semua orang kena berdiri dan tunjuk sembah.  Mampuihla kalau aku dalam tu,  mesti duk kebaih pungkok sat bangun sat duduk.  Antara ketibaan yang menjadi perhatian adalah ketibaan Kak Mah kita dan PM Misai Putih.  Kak Mah tampil anggun dengan baju kurung moden ketat kat tetek berwarna hijau lumut yang sangat light.  Sanggul suak belakang dibuat kemas menampakkan ke-cengeh-an mukanya yang sediakala cengeh macam orang orang kaya sombong.  PM Misai Putih kita nampak bersahaja tapi sedikit kurus.  Im wondering,  dia ni sihat ka dak?  Ada khabar angin yang mengatakan PM Misai Putih kita ni mengidap luekimia.  Tak tau la betui ka dak?  Tapi memang nampak dia susut badan.


PM Misai Putih yang susut tubuhnya dengan Kak Mah bersanggul suak.




Pastu haa...ampa perasan KIM K mai majlis istiadat ni.  Haaa....meletops u olls.  Sebab kali ni Kim K mai dengan orang lain bukan dengan Kanye West.  Baby North pun dia tak bawak mai.  Ampa tak pasan ka?  HAHAHAHH A. Actually bukan Kim K betui. Yang I olls maksudkan adalah isteri kepada Yang Dipertua Negeri Sarawak iaitu Taib Mahmud punya bini. Nama dia Puan Sri Ragad Waleed Alkurdi.

Harunla pompuan ni boleh attend majlis ni dengan laki dia style tetek besaq ni. Pakai baju kurung moden kuning cair ketat macam nak pecah. Dia biar rambut dia mengerbang lurus ala-ala bitch sangat. For me la, hang nak masok istana, suak la rambut hang buat sanggul. Hang bukan anak dara sunti pun nak lepas-lepas rambut. Sambil duk ketwok masok istana,  beberapa kali dia duk flip rambut dia depan div div terhormat semua.  Memang dasar bitch la pompuan ni.

Bila duk tengok perempuan ni kan,  satu ja aku duk terbayang.  Haram perempuan ni style tak malu gila.  Laki dia style dah tua macam tahap tok-tok.  Dia pulak duk dressing macam bitch-bitch.

Depa dorang duduk sebelah our prime couple iaitu PM Misai Putih dan Kak Mah.  Ada la kalau ampa terperasan,  PM Misai Putih style duk layan sembang dengan dia.  Sampai Kak Mah duk jeling.  HAHAHA.  Lawak betui la.  Mana tak jeles u olls.  Detu sikit punya meletops ka kalau nak banding dengan Kak Mah size ayam serama ni.




Nenjia Kim K duk masok.  




Flip hair yang pertama.



PM Misai Putih sedang mengushar rapat Kim K yang sedang menaik tangga sambil Kak Mah duk jeling tajam lagu firashat kot tepi.


Tengoklah set rantai berlian mastora dia pakai.  Over sangat.


Flip hair kedua.







Best Dress 
Untuk kategori BEST DRESS I olls nak berikan kepada Tengku Puan Pahang iaitu Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah yang tampil berbaju kurung sedondon dengan pakaian Tengku Mahkota Pahang, Tengku Abdullah iaitu warna salmon pink.  Yang menganggunkan busana tersebut adalah cara Tunku mengenakan hijab yang seolah-olah selendang labuh menutupi tubuhnya.  Katanya pakaian Tunku Azizah dibuat oleh Rizalman.  Ramai yang memberikan pujian pada penampilan Tunku dan suami.  I olls perasan,  ramai yang kat sebelah-sebelah tu style tengok depa dorang atas bawah mungkin sebab terpegun dengan kecantikan dan keanggunan busana yang dipakaikan.  


Im sure fesyen ini akan menjadi ikutan sempena Aidulfitri 2015!!






Permaisuri Zara Salim Adalah Sangat Cantek!
Yes,  wanita yang paling cantek pada hari itu adalah Permaisuri Zara Salim sendiri.  Dia nampak sangat berseri,  langsing dan anggun sekali.  Muka dia memang sesuai jadi queen.  Sungguh lembut tapi nampak ke-regalia-an nya.  Make up dan hair do baginda disiapkan oleh make up artist tersohor kita iaitu Nurul Shukor.



Gambar make up artist Nurul Shukor dengan Permaisuri Zara Salim.  Gambar dari Facebook Nurul Shukor.





Tiada Rakaman dan Dokumentasi Penuh 
Walaupun ramai penulis blog /  wartawan media yang melaporkan tentang istiadat ini tapi so far takdak lagi laporan yang betul betul penuh lengkap dengan gambar dan penjelesan yang terperinci.  Kalau nak banding dengan cara Daily Mail UK (website berita United Kingdom),  depa tu kalau buat laporan memang bagus sekali la.  Memang patutlah satu dunia baca website depa.

Dah la cepat nak mampuih,  gambar depa semua style angle cantek dan pixel besar,  pastu setiap perincian tentang sapa yang attend,  nama-nama orang,  kerabat mana,  depa pakai baju apa,  kasut apa,  semua ada dalam tu.  Kalau ampa tak percaya boleh Google saja Royal Wedding Daily Mail UK,  nanti keluar macam-macam link masa wedding Kate Middleton dan Prince William back in 2011.

Yalah u olls,  kita pun nak tau dan kenal muka-muka yang duk tengok dalam TV ni.  Deni sapa?  Detu sapa?  Yang sebaris depan duduk pakai sedondon colour biru,  color hijau?  Depa tu semua sapa dia?

Bolehkah media Malaysia buat macam ni lepas ni?




Segak bergaya sama sedondon kedua Sultan dan Permaisuri naik ke Singgahsana.




Istiadat Yang Kaya Dengan Pelbagai Budaya
I olls sangat tertarik dengan pelbagai perincian dalam istiadat pertabalan Sultan Perak.  Antara yang menarik perhatian adalah perbezaan pertabalan ini berbanding pertabalan sultan / raja bagi negeri lain di mana upacara kemuncaknya bukan dengan meletakkan tanjak / mahkota tetapi dengan mencium sebuah pedang yang dipanggil Cura Si Manjakini.  Well untuk pengetahuan ampa, pedang ini bukan sebarangan. Nama pedang ini berasal dari perkataan Sankrit Churiga (Si) Mandakini yang bererti Mata Pisau dari Tasik Mandakini (sebuah tasik berhampiran dengan Sungai Ganges, India).


Pedang Cura Si Manjakini


Baginda Sultan mengucup Pedang Cura Si Manjakini sebagai simpol pentahtahan baginda sebagai Sultan.



Satu lagi adat istiadat yang membuatkan I olls meremang bulu roma adalah apabila Toh Seri Nara Di Raja memasukkan Mastika Embun dan Cap Halilintar pada pakaian Sultan dan kemudian membisikkan Rahsia Nisab Sultan ke telinga kanan Sultan.  Kawan I olls kata,  masa tu Toh Seri Nara Di Raja membisikkan nama-nama Jin yang telah diperintah untuk menjaga Tuanku.  Aiyoooo....tak ke meremang bulu roma I olls mendengarnya.  





Memasukkan Cap Halilintar ke tanjak Sultan.




Memasukkan Embun Mastika ke sampin Sultan.



Membisikkan Nisab Sultan I.


Selepas sesi ini dan laungan Daulat Tuanku barulah Nobat Diraja dimainkan. Especially masa Nafiri (seluring hat panjang tu) ditiupkan, bunyi dia berhantu u olls. Orang-orang yang ada saka macam I ni, kalau dengar bunyi nafiri hat lagu ni dan-dan la rasa macam nak menari silat macam mana ka. Tapi takpa, saka I olls lani telah diIslamkan, nama dia lani Indah Natasha Naslam. HAHHAHAH Kau ingat Felixia Yeap yang boleh bubuh nama feeling selepas masuk Islam?



Pemasyhuran Penganugerahan Gelaran DULI YANG MAHA MULIA RAJA PERMAISURI KE BAWAH DULI YANG MAHA MULIA RAJA PERMAISURI.  Baginda Sultan menyemat "Bunga Pencawa Pencara" ke selitan sanggul Permaisuri Zara lalu permaisuri kemudian mengadap, mengangkat sembah dan mengucup tangan Sultan. 



Alatan Istiadat
Ampa perasan tak ada satu aksesori yang dipakai oleh Sultan dan Permaisuri yang berupa seperti gelang berwarna emas di bahagian lengan kedua belah tangan mereka.  Aksesori itu dipanggil Pontoh Bernaga yang berupa sepasang gelang emas berkepala naga untuk sultan dan Pontoh Ular Lidi yang berupa sepasang gelang emas berbentuk kepala ular lidi.  Ampa boleh baca lebih banyak tentang perincian peralatan istiadat di laman web rasmi Sultan Perak.  I olls ada letak kat bawah.










Titah Sultan
I olls sangat sedih sebab I tried Google Teks Watikah Titah Sultan tapi tak jumpa.  Mungkin belum sempat lagi nak upload.  Kena tunggu all the istiadat selesai.  Sebab adat istiadat pertabalan ni masih duk berlangsung lagi.  Adat menziarah makam dan macam-macam lagi.  I hope that depa post naik teks watikah itu kerana aku sangat suka pada susunan kata,  pengisian dan nasihat yang diselitkan dalam titah yang disampaikan.  I think Sultan Nazrin sendiri yang karang segala pengisian titahnya kerana setia kata terlafaz sangat lekat terkesan dihati.  Baginda banyak menyelitkan kisah-kisah contoh pemimpin Islam terdahulu yang mengutamakan tanggungjawab kepada rakyat. Kalau nak baca teks ucapan menteri besar Perak pun ada.  Butir ucapan dalam teks ucapan menteri besar pun sedap didengar.  Boleh baca di sini  :  www.zambry.my/

Sultan sedang bertitah.



Sekian sahaja perkongsian I olls untuk hari ini.  Thank you semua sudi membaca.  Sekali lagi,  ingin disampaikan ucapan tahniah kepada semua teman-teman dan saudara ku rakyat Perak atas pertabalan ini.  Semoga Perak akan terus makmur, meletops, subur dan prosperous selamanya.  I olls sayang Perak especially Taiping and Kuala Kangsar.  Selalu I olls berkunjung ke sana.

Gambar sumber Google Image Search Point.

Bacaaan lain  :

1.  Sultan.perak.gov.my
2.  Sembangkuala.wordpress.com
3.  http://tengkusyah.blogspot.com/


Video Istiadat Pertabalan Sultan Perak Darul Ridzuan ke 35

7 comments:

  1. suka tgk permaisuri...mmg anggun n ayu sopan ja...sejuk mata memandang

    ReplyDelete
  2. cantiknya permaisuri Zara.. adore sangat lah tengok dia ni! Daulat Tuanku!

    ReplyDelete
  3. as salam jumie, bukan tengku muda pahang, tp tengku mahkota pahang..dan bukan tengku muda pahang tp tengku puan pahang.. =)

    ReplyDelete
  4. Pasaipa muka KIM K tu mcm muka nyah drag? :P

    ReplyDelete
  5. Terbaik jumie.. iols suka...esp tang kim K, k.mah n pm misai putih tu sgt lawak hokey.. hahaha.. iols pun sama dgr nobat naik bulu roma.. maybe sbb saka.. tp saka i dah mampuih kot tak sempat nk islam.. ustaz kasi bunuh :p. N btul minta pebetui nama Tengku Mahkota Pahang & Tengku Puan Pahang tu. ilos suka depa gak.. sama mcm i suka Sultan n Permaisuri Perak. buh gambaq ank depa yg 2 org tu la jumie.. comey sungguh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa tau takpaaa......anyway....kami dah betulkan nama tu :)

      Delete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...