11.5.15

Ulasan Fesyen METGala Ball 2015 Part 1

Hello u olls,

First of all nak say sorry kepada ampa semua sebab tahun lepas I olls terlepas dari buat ulasan fesyen bagi BIGGEST NIGHT IN FASHION iaitu MET GALA.  Kepada u olls yang tak tiau apa itu MET Gala secara ringkasnya nak bagitau adalah satu majlis makan malam amal yang dianjurkan oleh Majalah Vouge dan hasil jualan tiket yang mencecah harga USD 25000 untuk satu tiket ini akan didermakan kepada Metropolitan Museum of Art's Costume Institute,  New York.

Seperti biasa Tok Cik Anna Wintour will control everything.  Sapa boleh pi,  sapa tak boleh pi.  Ampa tau dak ini adalah tahun ketiga keluarga Kardashian boleh jejak kaki ke MET GALA.  Before this kena banned ya!!  Katanya Kanye West yang mempunyai hubungan baik dengan Tok Cik Anna telah mempujuk beliau untuk memberikan kebenaran ini.  Dia juga berkuasa untuk buat apa juga jenis peraturan kepada para tetamu yang nak mai.  Antaranya tidak dibenarkan upload gambar dalam social media,  tapi haramlah takkan la all this retis retas nak ikut kan?  Malam tu penuh semua duk upload gambar sendiri dalam IG.  Sapa pernah tengok Devil's Wear Prada?  Haa katanya novel itu ditulis berdasarkan tok cik kita ni la.  Nak baca lebih lanjut boleh baca kat sini  :  NYtimes.com

Tema untuk tahun ini adalah China: Through The Looking Glass.  So pakaian semuanya berunsur ke-China-an.  Satu tema yang amat menarik.  Lepaih ni Dr.  Pitt tu pun mesti sibuk nak suruh buat dinner office tema China.  And akulah satu-satunya staff yang akan mai pakai costume tarian naga and menang best costume.  Khafi pegang biji geliga...hahahah.

OKAY dah.  Jom baca sedikit point penting tentang review i olls kali ini  :


  • Aku amik masa 6 hari untuk kumpul all gambar,  susun dan kategorikan,  baca artikel dan juga tengok video-video yang berkenaan so that aku tidak memberikan komen yang merapu tak tentu hala.  U can say im membuang masa.  Tapi for me semua ini adalah ilmu pengetahuan sebab I olls memang sangat minat.
  • Ada 5 part untuk review kali ini.  Kategorian adalah seperti berikut  :

    Part 1  -  Untuk FESYEN yang paling kebabom dan meletops!!
    Part 2 -  Untuk warna Black,  White dan Jantan.
    Part 3 - Untuk warna Gold,  Yellow,  Green dan Blue
    Part 4  -  Untuk warna Red,  Purple dan Warna Warni
    Part 5 - Untuk FESYEN yang paling DIZASTER tapi still meletops!!

  • Actually i olls nak masukkan satu lagi kategori khas iaitu untuk para fashion designer yang hadir ke MET GALA ini tetapi akhirnya i olls drop that kategori sebab most (noo noo...ALL OF THEM) pakai veryla simple gila.  So macam takdak point aku nak carutan depa sangat pun.
  • Keseluruhannya,  persembahan fesyen red carpet kali ini actually adalah meriah sebab tema yang meletops.  Tapi ramai yang langsung tidak mengambil endah dan selesa memakai apa yang depa rasa selesa dan tidak memberikan sebarang effort pada tema yang dicadangkan.  




Part 1 
Untuk FESYEN yang paling kebabom dan meletops!! 



click read more













Beyonce in Givenchy

Over dak sepupu I olls ni?  I rasa Beyonce macam saja nak buat over over for this year sebab nak tarik crowd kot.  Sebab tahun tahun sebelum ini dia tidak pernah nak jadi hit pun di red carpet.  Baju baju dia tak diletakkan sebagai hit list pun.  So dia pun feelinglah pakai baju seksi nak mampus ni.  I  tak tau la macam mana dia nak duduk dengan baju ni?  Bijik bijik manik kat pungkok dia tu mesti sakit kan?  HHAHAHAHA nanti duk tercucuk kat badan.

Satu lagi ke-kekwatan sepupu I olls ini adalah katanya dia refuse untuk masuk red carpet with the rest of the tetamu.  Dia tunggu sampai semua orang dah blah from the red carpet and the red carpet almost nak tutup,  baru dia keluar.  Memang kekwat kan?

Okaylah,  lets rate.  I just wanna five 5/10 untuk baju beliau penuh manik ini kerana biasa saja pun.  Pastu kat mana dia nak kata macam China ya??  Make up dia pun sangatlah nipis and nampak macam tak siap sahaja. Tapi sebab she is my Beyonce oleh itu I olls masukkan dia dalam my first list.  OF COURSE,













Kim Kardashian in Roberto Cavalli

I suka baju Kim K.  Ada yang kata beliau menyamai dress yang dipakai oleh Beyonce pada MET 2012.  Ampa boleh click pada gambar kat bawah.  Tapi bagi i olls,  sama atau tidak,  Kim K version adalah better.  Warna putih ini memang amat sesuai untuk warna kulit Kim K yang ala - ala peach palsu ini.  I olls juga suka pada design di tengah dress yang menampakkan corak petak petak oriental.  Penampilan ketiga Kim Kardashian ke MET Gala yang membuahkan hasil yang baik.  Tapi masa tengok video dia dalam Vouge nampak sangat lah muka deni baru kena injeksyen ni.  Teruk dah muka dia very plastik.


Gambar Beyonce MET Gala 2012

My rating for Kim K 9/10.















Rihanna in Guo Peo

I totally love her whole look.  Pompuan ini adalah berani,  pencetus inspirasi.  Walaupun orang boleh gelak dan kata macam-macam kat beliau tapi I olls suka perempuan ini kerana pilihan pakaian beliau ke red carpet has always been very original and tidak tiru sapa-sapa.  At first bila i olls tengok baju penuh sulaman emas dengan baldu kuning terang ini,  aku ingat dia pakai macam ni sempena pertabalan Sultan Perak.  Mampuih satgi ramai orang maki aku kata lagu ini.  HAHAH.  Ampun Tuanku.

Anyway,  she told Andre Leon Tale,  katanya bila dia tau sahaja tema tahun ini dia terus google Chinese Couture dan dia juga pereka fesyen China bernama Guo Peo (bunyi Go-pe).  So dia teruslah nak pakai baju perempuan ini.  Katanya dress kuning ini ambil masa 2 tahun untuk disiapkan!! Dan dijahit oleh seorang perempuan sahaja.  U olls pun boleh google pasai fashion designer wanita yang hebat ini.

I give u olls 10/10.













Fan Bingbing in Christopher Bu

I almost tertinggal this amazing look u olls.  Nasib baik duk research sana sini bagi perabih.  Fan Bingbing adalah pelakon China yang amat popular di US.  Saban tahun dia akan mai MET Gala dengan pelbagai fesyen yang meletops.  Terkesima melihat karya fesyen ini.  Sapa kata nak jadi China nak kena pakai merah sahaja!  She proved persepsi semua orang lain salah.

Sangat suka cape beliau yang besar dan penuh dengan corak-corak lukisan mural yang terbiasa dilihat dalam Burmese Buddha Temple.  Warna yang terang dan garisan besar. 

Sangat suka juga tas tangan kotak dari LV warna emas yang beliau pakai siap dengan rantai jatuh seolah sama dengan hiasan yang biasa di lihat pada tanglung China. 

I give her 9/10/










Solange Knowles in Giles Deacon

Aku sangat suka pompuan ni.  Dressing beliau saban tahun adalah ternyata lebih funky and meletops berbanding kakak beliau di red carpet.  Dalam erti kata lain,  she is more stylo dari Beyonce.  Fesyen ini katanya inspirasi dari kipas orang China.  Gituuu.   Aku rasa dia terlupa nak bagitau kat kita,  baju dia ni boleh jana kuasa solar untuk charge I Phone dia ni.  Gitu...But anyway,  i really like her whole look,  dress,  rambut,  make up and kasut.  Semua masok.  I olls bagi beliau 9/10.










Cara Delevingne in Stella McCartney

Satu lagi ikon fesyen yang menjadi kegemaran I olls di red carpet MET GALA 2015 adalah pompuan kening lebat ni.  Beliau sangat simple actually tapi I sangat suka pada lukisan tattoo sementara yang dihiaskan pada almost seluruh badan beliau.  Eksesori yang amat meletops.  Im sure lepas ini akan menjadi trend yang menjadi ikutan ramai.  I olls bagi beliau 8/10.










Katy Perry and Madonna in Moschino

Maybe ramai yang suka fesyen ini tapi I OLLS SANGAT SUKA.  So funky dan fresh,  mungkin keluar dari tema tapi I sangat suka pada idea yang dibawakan.  Dress polos hitam dengan contengan grafiti.  Creation Moshino ini membawakan dua diva pop ini bersama.  I sangat suka pada tas tangan Spray Paint tu.  Nampak sangat unik.  Kalau boleh aku nak beli satu!!  Saya bagi 8/10 kat depa ni.


1 comment:

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...