Goodbye Jun 15

Sat saja dah 30 Jun 2015.  Kepada ampa semua,  hari ini marked the last day of tawaran iklan blog JUMIESAMSUDIN.COM sempena pertengahan tahun.  Kepada u olls yang terlepas tawaran ini jangan risau,  I olls selalu buka tawaran harga iklan istimewa setiap bulan Jun dan bulan Disember.  Apa pun,  nak ucap thank you kepada semua customer yang sudi membuat iklan kat blog I olls.  Kepercayaan ini bukan sahaja membantu I olls menambahkan pendapatan pada masa yang sama,  rasa macam meriahla masok blog kiter ada banyak iklan,  atas,  tepi...kan....macam susun susun atur kat rumah la.



Bercakap pasai rumah,  nak cerita pasai benda lawak ni kat ampa.  Bersempena Romadhon yang mulia,  bila ujung minggu I olls pun duk mengemas la rumah sikit-sikit,  lap-lap tingkap, ubah perabot ka apa sebena,  so nanti masa nak raya,  tak payahla nak kena cuci apa teruk-teruk.  Just tukar-tukar langsir sahaja.  So baru-baru ni,  aku punya gigih duk ubah lemari sorang-sorang,  macam mana ka lemari gedabak tu,  jadi sengek and lagi sedikit nak tumbang.  HAHAHAh aku punya gelabah ampa cuba bayangkan.  Macam mana kalau lemari tu jatuh and hempap aku?  Tak pasai-pasai esok keluar Harian Metro "Wanita Agam Cedera Kronik Dihempap Lemari Ketika Mengemas Hari Raya - Tak Sabar Nak Raya"

So masa tengah gelabah tu,  aku pun keriau la..."Abiang...abiang.................." nasib baik la masa tu laki aku ada.  So dia pun tolongla tolak lemari tu.  Pastu lepas dah selamat semua aku pun kenalah maki dengan laki aku sebab tak tau duduk sengap sengap and duk buat kerja bongok sorang-sorang.  Ampa tau la kan,  kalau semangat mengemas tu sampai...ampa kena buat laa..laa tu juga.  Kalau dak mampuih nanti ampa takdak semangat nak buat apa dah.

Macam mana puasa ampa so far?  Ampa ada tinggal puasa ka?  Macam ibadah-ibadah yang lain?  Diharapkan ampa semua jaga kesihatan sempena posa ni.  Dahla lani duk mai musim panaih lit lit ni.  Bila mai masa berbuka tu,  kalau ada kesempatan nak minum air,  minum lah sebanyak yang boleh.  So far puasa I olls adalah meletops,  rasanya lebih happy dan bermakna dari tahun-tahun lepas.  Rasa semangat nak berbuka,  semangat nak bersahur.  Semangat nak berpuasa.  I hope u olls juga merasakan feeling yang sama dengan I olls.


Sumbangan Ikhlas Mangsa Kebakaran di Jalan P Ramlee Penang

Assalamualaikum u olls,

Semalam menjelang 4.30 petang di kala I olls sedang sibuk menyetelkan kerja kerja last minit before nak balik,  call pulak tiba tiba masok punyalah banyak macam artist ni.  Tapi yang duk call masok ni adalah nama Arafat dan Dinie dua sahabat sekampung  I olls.  Kami bersahabat sejak kecik.

"Awat hang ni duk call aku sibuk laa...aku duk gheja....."  jerkah aku kepada Arafat.  Call dia yang aku dapat jawab dulu.

"Wehssss...Jumie.......rumah Mak Yam Jalan P Ramlee...rumah pili ayak....terbakak...."  aku terdiam sat.

"Hah?"

"Rumah Haleesa.....rumah Haleesa....terbakak,"

Aku terdiammm lagi.

"Hang tengok kat WhatsApp aku ada hantar gambar."













Aku letak phone and tengok WhatsApp.  Ada beberapa keping yang menunjukkan rumah Haleesa,  kawan baik aku sejak SKDK and seterusnya ke St George Girl School sedang dijilat api.

Aku jawab pulak call Dinie.  Call masih tak henti henti masok.

"Aku tau dah...aku tau dah....." kata aku kepada Dinie.  Pastu aku hanya mendengar kata-kata Dinie yang menceritakan yang dia dalam perjalanan ke sana dan dia lani tengah shaking satu badan apabila mendengar berita ini.

Selepas tamat talian dengan Dinie,  aku pun call adik beradik aku dan teman-teman rapat yang lain. That's how aku dapat tau mengenai berita buruk ini.  Kejadian ini benar-benar menguji Haleesa dan seluruh keluarga.  Untuk pengetahuan ampa,  rumah yang terbakar tu memang banyak kenangan kami semua bersahabat.

Port berkumpul dulu sebelum pi berjimba (sebab lokasi dekat nak pi Komtar,  nak naik bas pun senang),  port lepak di hari raya sebab Mak Yam masak sedappppppppppppppppp and Mak Yam suka melayan kami,  masa kecik-kecik bawah rumah Haleesa ni la kami duk main 'masak-masak'.  Sapa yang sangat familiar area Counter Hall,  sebelah sekolah Munshi mesti kenai dan perasan Mak Yam iaitu mak kepada kawan baik aku ni.  Mak Yam selalu duduk lepak bawak pokok mangga kat tepi jalan rumah depa tu.  Kalau kita lalu dengan kereta,  kita honk atau jeri "MAK YAMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM....."  nanti dia angkat tangan dan bye bye.  Tapi kadang-kadang dia bukan kenai sapa pun.

Tapi lani Mak Yam dah tak lepak duduk tepi jalan pun.  Sejak kematian bapak Haleesa iaitu Pakcik Mustapha yang meninggal dunia dua tahun lalu.  Lebih kurang bulan Jun juga.

Lebih menyayat hati,  abang kepada Haleesa iaitu Mahathir a.k.a Jay a.k.a Uda,  bekas pelajar Francis Light,  then Sekolah Abdulllah Munshi / Penang Free School / MBS aku pun tak ingat.  Dia lani bekerja di Loh Guan Lye.  Dia bakal menikah pada bulan Oktober ini.  Bayangkan baju pengantin yang dia tempah sendiri telah habis dimusnah api termasuk dengan segala persiapan perkahwinan yang lain.  Perkahwinan mereka dirancang berlangsung Oktober ini.

Selain harta benda dan peralatan harian rumah habis musnah,  aku rasa mungkin ada juga persiapan hari raya yang musnah dijilat api.  Aku tak jumpa Haleesa lagi sampai lani.  Semalam lepas berbuka puasa....ada pulak hal hal yang menghalang aku nak pi.  Tapi aku ada call Haleesa and SMS dia from time to time.  SHE SOUNDED VERY VERY VERY VERY CALM.  Aku tak tau la macam mana dalam hati dia tu.  Sejak di zaman sekolah lagi,  Haleesa memang jenis hati batu.  Silap hari bulan kalau jumpa dia,  aku yang menangis.

Sekian sahaja cerita pendek aku.  Kepada insan yang berkemampuan untuk memberikan sumbangan,  besar atau kecil,  aku rasa tak kisah tu semua,  janji keikhlasan untuk ampa membantu Haleesa dan keluarga untuk 'kick start' hidup depa balik.


Tarikh kejadian  :  29 Jun 2015 (11 Ramadhan 1436)
Lokasi  :  Jalan P Ramlee Penang (Counter Hall)

Semua harta benda dan keperluan harian musnah.
Pakaian pengantin dan persiapan perkahwinan bulan Oktober 2015 habis dijilat api.

Mohon sumbangkan sedikit bantuan untuk membantu keluarga mangsa.

Sila salurkan bantuan kepada  :

Mahathir Mustapha (Anak lelaki / Bakal Pengantin)
No akaun Maybank  :  107078013757
No tel: +60 11-3132 2041

Menate Mung Ni



Hello u olls,


Baru-baru ni kawan I olls iaitu Kak Shanaz Balqis up kat Facebook status lebih kurang macam ni, pasaipa ampa orang Malaysia tak post gambar makan bukak posa dah? Persoalan itu memang ada benarnya kerana lately memang I olls perasan tak ramai orang suka post gambar-gambar juadah depa berbuka ataupun sahur. I olls jawab pada komen Kak Shanaz Balqis bahawasanya ini mungkin kerana orang ramai adalah sedikit insof dengans atu post Sharnaaz Ahmad pada awal Ramadhon yang menyelar insan-insan yang suka ‘syirik kecik’ (riak) dengan mengepost gambar makanan dan ibadah-ibadah lain sepanjang Romadhon.


I think ini adalah satu penanda yang baik. Sindiran manja Sharnaaz Ahmad ini ada sedikit kesan pada hati hati kita. Sebenarnya I olls pun dah pasang niat dalam hati, sepanjang Romadhon ni, I olls cuba untuk tidak post sebarang gambar juadah puasa, done tarawikh, done reciting Quran, done sollat, done sebagainya. Alhamdulillah la bab tu. (Tapi duk sibuk main Kim K di bulan Romadhon apa jadah…haram duk buat baguih saja aku ni).


Tapi takpalah, yang penting ada niat. Buat sikit sikit mana yang kita mampu. Lama kelamaan akan jadi tabiat dan akhirnya membentuk peribadi yang baik iaitu ‘tidak suka menunjuk’. Insya Allah.


Satu lagi yang I olls duk terpikir dua tiga hari ini adalah untuk mengurangkan maki. Sapa kenal I olls dan pernah berjumpa depan-depan pasti tahu betapa ringannya mulut aku untuk memaki hamun. Kalau duduk dengan anak-anak ayam aku lagilah makin ringan mulut aku memaki hamun depa. Dah nak buat macam mana, anak-anak semua perangai macam ()*&&*^&*^. Mulut aku pun duk keluar la…(*^&*^ *(&^*&^ (*^(&^*&. Pastu budak budak ni pun jahat, lagi aku maki, lagilah depa duk gelak kukikuki kat aku. Seronok gamaknya tengok rupa aku yang comelwati ni memaki hamun.

Roast Versi Malaysia






Sapa pernah tengok rancangan Roast Comedy Central? Haramm...ampa mana pernah tengok. Kalau aku Tanya drama Melayu petang-petang pasai suami isteri yang dijodohkan oleh mak bapak tapi tak mau tidur sekatil ampa tau lah kan?


Okay mai sini nak habaq kat ampa pasai satu rancangan orang putih (Amerika) yang popular. Rancangan ni dah start sejak awal 2000an. Depa sana orang Amerika tak reti nak buat lawak kena berlakon dengan props apa bagai, tak perlu nak pakai perempuan ka apa semua, depa just pi atas pentas dan bercakap sahaja untuk buat lawak. Ada kalanya depa akan menyanyi dan menari untuk mempelbagaikan persembahan. Tapi tak perlu over-over. Ataupun, u olls tau sebagai stand up comedy. Kat Malaysia, dah ada tempat-tempat stand up comedy especially kat KL, meriah katanya. Comedian bukan Melayu yang banyak menyerlah. Tapi most of them cakap Manglish la (Malaysian English).  Asmaa pernah cerita pasai pengalaman dia pi tengok comedy night kat KL, tapi sampai lani aku tak berkesempatan nak pi. Im sure its a good experience.


Kat Penang aku pernah pi tengok komedi berdiri yang diusahakan oleh Tomato House yang juga dikenali oleh Mamu Raja Lawak. Depa dorang ada studio and depa jemput pelawak tempatan untuk buat lawak berdiri. Aku ada buat review pasai show tu kat sini : Stand Up Comedy Bahasa Melayu Pertama Kat Penang


Aku harap depa sambung balik persembahan komedi berdiri ni.


Menjadi BFF Kim Kardashian

The bitches of Kardashian and Jenners. Sejak pertama kali keluarga ini menjual nilai hidup depa dalam rancangan reality Keeping Up with The Kardashian, suka atau tidak depa dah menjadi batu pengukur kepada apa sahaja trend terkini yang pastinya menjadi ikutan. Aku sendiri banyak mengutuk depa dalam blog aku yang sendu ini tapi aku tidak pernah menafikan yang depa ni semua pandai membuat duit.

So apa yang terkini?

Kim Kardashian : Hollywood


Nahas Bongkar Rahsia Suami

Saban hari Harian Metro tidak pernah gagal untuk membawakan headline meletops yang bisa menarik perhatian pembaca Malaysia.  Baru-baru ini pasti kalian terbaca tentang headline yang menjadi viral iaitu tentang kisah kemalangan ngeri yang melibatkan pasangan suami isteri.  Kedua-dua mereka meninggal dunia dalam kemalangan tersebut dan yang menjadi headline apabila isteri pertama baru tahu yang dia telah dimadukan apabila dia mendapati perempuan yang meninggal dalam kereta suaminya itu adalah isteri kedua.


JENG JENG JENG

Tempahan Buku Antologi Cerpen Chabai Dibuka Sekarang

Hello ampa semua,

Setelah mendapat kebenaran aku nak share sikit kat ampa salah satu daripada cerpen yang aku terbitkan dalam Antologi Chabai.  Cerita pendek ini bertajuk Haru.  Pada mulanya aku diminta untuk tukar tajuk sebab takut tersama dengan salah satu drama / filem tempatan.  Tapi lepas baca balik manuskrip ni aku tetap nak guna tajuk yang sama.



Acar Mak Tok Sempoii

Hello u olls semua,

Sebelum ampa sambung baca artikel ni,  aku nak bagi warning siap siap kerana sesiapa sahaja yang tidak cukup iman better jangan tengok artikel ni.  Aku takut nanti ayak liur ampa terkecur-kecur and kalau ampa tak tahan iman terus nak buka posa,  secara tak langsung aku yang tanggung posa.

Hari ni aku nak share dengan ampa pasai satu produk yang diusahakan oleh kawan USM kami.   Nama dia Yanie.  Kisahnya hari tu masa satu majlis pot-luck kat office,  salah seorang teman telah membeli Acar Mak Tok Sempoii oleh Yanie dan dihidangkan semasa pot luck.  So aku pun rasalah produk ni and Masya Allah punyalah sedap.

So disebabkan memang siries sedap benda alah ni,  aku nak promote kat ampa semua.  Sempena Ramadhan Al Mubarak,  mai la beli Acar Mak Tok Sempoii ni sebab senang u olls.  Dah kalau tak tau nak masak apa untuk sahur,  just goreng ikan masin / telur mata pastu makan dengan Acar Mak Tok Sempoii ni dengan nasi panas.  Ya Allah aku nak tulis benda ni pun rasa macam tercabar iman.

And bila berbuka pulak,  kalau ampa duk beli set-set nasi minyak / nasi tomato / nasi briyani,  haa....tambah Acar Mak Tok Sempoii ni kat tepi pastinya akan meletops.

Untuk pengetahuan u olls,  resepi acar ini adalah resepi turun temurun keluarga Yanie.  Mak Tok tu merujuk kepada nenek beliaulah.  Katanya sejak kecil lagi,  dia selalu duk tolong Mak Tok dia duk kacau acar dalam periuk.  Lani Mak Tok pun dah lama meninggalkan kita semua,  so Yanie teruskan tradisi untuk memasak resepi Acar Mak Tok Sempoii untuk kita semua.

Berita baik untuk orang Utara di seluruh Malaysia,  Acar Mak Tok Sempoii boleh di - pos ke seluruh Malaysia!  Jom baca kat bawah......


Acar Mak Tok Sempoii yang baru dimasak.  All freshest ingredients  u olls.

Rizalman Pereng

Setelah sekian lama,  nenjia akhirnya dapatlah aku untaikan komen ikhlas aku tentang cerita baju pengantin tajaan pereka fesyen tersohor Malaysia iaitu Rizalman untuk pemenang pertandingan Pelamin Fantasi yang dicerca oleh netizen sebagai tidak class dan nampak murah.

Senang ja nak komen pasai benda alah ni u olls.



Antologi Cerpen Chabai

Hello u olls,

Sorry lama tak update blog.   Ampa semua sihat ka?  Hari ni nak update pasai buku Antologi Cerpen Chabai yang akan pertama kalinya menampilkan I olls sebagai salah seorang penyumbang cerpen.  Actually ampa pun mesti tau kan,  I olls memang teringin nak tulis buku,  tapi tiada peluang yang baik lagi.  Alhamdulillah rezeki kami kawan-kawan,  ada seorang dari team kami ni,  depa bukak syarikat penerbitan sendiri.  Nama depa Taro Press.  Depa husband and wife adalah orang Penang,  sama-sama sekolah and universiti sekali (USM of coz) and sama-sama minat seni-seni ni semua.

So terjadilah Taro Press.


Inisiatifnya,  depa kumpulkan kami semua kawan-kawan,  yang boleh menulis,  untuk sumbangkan cerpen and maka jadilah Antologi Cerpen Chabai.  Semua orang bagi sorang satu cerita,  tapi aku yang over....bagi dua cerita.  Biasalah......aku kan memang over.


Aurat Jimnas Negara and Datuk Marina Mahathir



Ada teman suruh saya post artikel suruh bagi komen pasai jimnas negara yang dikejam hebat kerana mendedahkan aurat. Saya kata saya tak mau sebab bagi saya ini bukan isu baru. Golongan keyboard warrior yang duk memperjuangkan nilai agama dalam laman Sosial ni memang saya Malaih nak layan. Saya pun dah banyak kali dihemtam oleh golongan ini.

Datuk Marina Mahathir seorang aktivis isu kewanitaan dan kemasyarakatan pun dah buat statement. Dia kata negara kita akan jadi stupid state and later Taliban state. Saya sokong kerana kita jadi bodoh kerana terlalu mudah menilai diri orang tanpa melihat diri sendiri.

Saya search 'Marina Mahathir' dalam carian Twitter. Ramai tweet yang sokong. Ada jugak yang tak setuju dengan beliau. Tapi ada satu tweet oleh seorang budak perempuan ni "Ramai yang sokong Marina Mahathir ni sama macam dia free hair..tu yang liberal sangat"

Wahhh lancang statement beliau. Aku pun bukak twitter akaunnya nak baca post-post beliau yang lain. Ternyata 3 jam lepas post kutuk Marina Mahathir dia post pasai Mr 50 Shades.

Nahariaaaammmmmmmmmm....hang duk mengata orang tak katop aurat. Hang Sah Sah follow filem erotik Hollywood tentang seksualiti BDSM.

Sekian Sahaja komen saya pasai jimnas negara. Ampa simpulkan sendiri ya

Hands Down Baju Kurung

Sumber  :  Facebook anak menakan.
Hands down baju kurung

Sejak di zaman study sampailah ke zaman pekerjaan,  hampir semua baju-baju kurung harian ku adalah hands-down dari mak,  mak mentua,  makcik dan sepupu.  Ada yang perli aku sebab baju aku nampak macam makcik-makcik dan tidak trendy.  Tapi simple gal like me do not bothers with all that.  Keselesaan adalah yang utama.  And some more,  its mesra bajet :)

My glam dresses / baju kurungs are for special occasion like dinners and kenduri.  Barulah nampak kelainan.  Ramai wanita buat jenayah fesyen tanpa disedari iaitu "Tulah baju pi kerja...tu la baju depa pi kenduri."

Semua baju dipakai dan dijaga dengan baik.  And now,  in the picture of my anak buah (in the middle) also pakai baju kurung  yang dihands down to me from my mother.  Hari ini adalah hari pertama beliau di pengajian tinggi.  Semoga semuanya berjalan lancar dengan baju Tok Edeh yang mungkin sudah menjangkau 15 tahun.

Selamat belajar and enjoy your study life Acha.  From MOK mu yang cantek.  :)

Pelancong Luar Negara Telanjang di Puncak Gunung Kinabalu


Sapa yang selalu layan 9Gag bila free-free mesti paham lawak tentang Canadian adalah terlalu baik.  So mungkin ini yang cuba dibuktikan oleh Emil Kaminski.  Usaha dia untuk membuktikan bahawa orang Kanada pun bad - ass jugak !

Emil Kaminski adalah salah seorang daripada mereka yang terlibat dalam kes telanjang di atas Gunung Kinabalu. Im sure ampa semua pun dah tau cerita panjang pasai kisah dia ni.


Dilema Suami dengan Isteri 'Queen Control'

Assalamualaikum Jumie, 
My name is Amran. Sudah berumah tangga selama 4 tahun. Saya malu nak cerita mengenai rumah tangga saya sebab benda ini mengaibkan. Tapi saya tergerak hati untuk just try my luck e mail kat Jumie.

Macam ni la Jumie. Isteri saya lebih tua 5 tahun dari saya. Kami berkawan sejak di universiti. Dari kawan-kawan, last sekali sampai ke jinjang pelamin. Dia yang banyak support me dari segi moral to do well in my study when I was in university. 
Untuk pengetahuan Jumie, kami berdua bertugas dalam bidang kerjaya yang sama (pentadbiran kewangan) namun di syarikat yang berbeza. Dari segi gaji of course la dia lebih tinggi gaji from me. In term of wealth juga, dia lagi berharta dari saya (landed property, berkereta mewah, emas permata dan sebagainya). Harta saya hanyalah kereta buatan malaysia, motor 100 cc and rumah apartment yang kini disewakan. Sebab saya duduk rumah dia. 
Tapi kan Jumie, my wife seorang queen control. I think sesuai untuk kata yang she is a dominant in our relationship. Dia sangat particular about her career and her look. Mula-mula kawen semua ok. Tapi now dah KO kot. hahahaa..

Kitaorang tido in different room sebab dia kata tak tahan saya berdengkur and dia rasa tak bole tido if ada orang di sebelah (funny but I dunno). Saya penah tanya kenapa she said that? Dia kata, Bratt Pitt and Angelina Jolie do the same thing. (pandai menjawab wife aku ni). 
Selain daripada itu, nafkah batin memang dah tak der la. Sebab dia selalu penat and have no time to be with me. Bila saya mintak dia akan kata saya ni tak faham dia la. Just think about sex saja la. Tak respect dia as women la. Macam-macam. Saya malas nak argue, baik aku masturbed lagi senang (jujurnya I am masturbating to satisfy myself). 
Selama 4 tahun kawen ni, she never ever congratulate me for my successful. Everything about her. Seriously. Saya jenis malas nak argue. Malas nak bising-bising. Better diam and blah kuar lepak ngan member. Adakah dayus aku ni Jumie sebenarnya? 
Mesti you think I contribute nothing to her in term of financially. All the bills paid by me. Dia hanya bayar duit rumah dia, kereta dia and all her personal things. Jujur ye nak cerita, she asked me (husband dia) to pay RM 1000 per month as rental. Selama 4 tahun aku simpan rahsia ni and hari ni aku citer kat ko Jumie.. hahahah...

FYI we have no kids sebab dia tak nak kids cause nak focus on her career. Bagi aku pulak, aku tak kisah ada ke tak sebab aku tak rasa aku mampu jadi ayah yang baik if wife aku sendiri pun tak respect aku. So Jumie, dayuskah aku ni?

Sebenarnya sekarang aku dah tak der sayang langsung kat wife aku. Aku just be her husband (ye ke husband). Rutin harian kami senang je. Pagi breakfast sama. Malam balik keja aku gi gym and lepak dengan member. Dia balik at 11pm. Sampai rumah aku tengok TV dia masuk bilik mandi and supper berdua for a while, she told about her problem and tido.

Weekend lak dia akan busy with her friends. Aku pegi gym, balik makan tido main game kuar jumpa member or jalan sorang2. Aku tak rasa mcm aku ni ada wife pun sebenarnya. hahaha... 
Jumie, should aku end this marriage? Apa reason should aku bagi? Aku tak sampai hati nak memalukan wife aku depan family aku or even depan her family. Semua orang ingat we are loving couple. Tapi hakikatnya aku sorang je yang tau..

Jumie, aku tanya hang pun sebab aku tau hang seorang yang pemarah kepada husband hang kan? hahaha. Tapi aku dapat rasa yang hang sayang dia sangat-sangat. betoi tak? (Just recover ur blog for the past 3 weeks and I have read all the entries since the beginning of the day until now.) Macam aku ni aku tak tau la dia sayang aku ka dak. Aku rasa dia tak sayang aku kot. Sebab bila argue dia akan kata "I do not fucking care about what is going on to you. I am tired of everything...'

Jumie, adakah itu hint memang dia tak mau dah kat aku dan dia nak aku ceraikan dia?
Tapi Jumie, I know she is weak actually. Life dia hari-hari with problems, issues and everything of negative energy. Kawan-kawan dia depan dia je kata suka belakang dia I penah dengar kawan dia kutuk dia. Also, dalam family dia pun adik beradik tak suka dia. I pernah dengar rungutan dia about work, about kawan-kawan dia yang back stabber. I tau dia tak kuat. Yes, depan orang lain she is a devil (Macam Devil Wears Prada tu.. hahaha). Yes, dia memang macam tu sebab I have spoken to one of her previous staff.
Cuma itu la, I tak faham why she should behave like that in front of me. I penah la sound dia, tapi itu la at last I have to beralah because she started to cry. Ayooo.. air mata wanita seriously bole buat lelaki jadi lemah lutut. 
Jumie, kalau aku bercerai kan aku nak blah dari sini.. Aku malas nk menjawap soalan dari reporter-reporter kampung. Nak menjawap mak aku, akak-akak aku.. mak cik-makcik aku.. Aku nk blah pi Australia ka mana-mana ka..

Jumie. I just want to settle everything baik-baik. If dah tak der jodoh. Tak der jodoh dah la. I have tried communicate with her. But failed. Also, for your information, I dah buat istikarah semua since last month hope to get some ideas. Rasanya memang dah takder jodoh kot…. 
However, I still nak tau pandangan you from the eye of women. Ntah la Jumie. I am lost actually. Seriusly, kalau something happened to my marriage I am gonna to take a break for a while. Pi jalan-jalan tenangkan fikiran. My patience dah above the limit Jumie. I can't.

Jumie.. Hang tau betapa aku lonely and stress dengan bini aku, aku selalu call befrienders cakap dengan depa. Tapi yang entertain call semua jantan pastu tak kawen lagi pastu ada hati nak nasihat kat aku.. hahaha…Sekarang ni aku nak tanya hang.. Aku tau hang jenis ikhlas dan berterus terang... Tolong aku Jumie...

Thanks. Aku memang berharap jawapan dari hang..

Ps/ Jumie, thanks sudi baca. Aku doakan kesejahteraan hang dan laki hang and keluarga hang di dunia dan di akhirat. Aku tak mampu nak balas jasa hang if hang reply aku. Tapi kalau hang nak aku belanja makan sedap-sedap punya aku no hal.. Bole je.. Hang habaq ja bila hang nak..

Tips Kulit Berminyak untuk Lelaki

Salam,   hai Kak Jumie :)

Harap akak sihat sejahtera..

Saya actually nak minta tips or pendapat akak untuk lelaki. Saya mengalami masalah kulit berminyak yang bole dikatakan agak kronik jugaklah, puas dah saya cari product dari yang murah-murah beli kat drugstore until yang mahal-mahal (Clinique paling mahal saya pernah cube) tapi semua nya tak berkesan.  So for now, saya pakai brand Neutrogena sebab ada baca post akak kata even kulit berminyak pun kene pakai moisturiser and Neutrogena ada oil free moisturiser. So far okay lah, no bad, tak melekit macam brand lain. But still kulit muke saya berminyak bile da tengahari tu sampai lah ke malam.

I know, sesetengah orang kata "normal lah lelaki kulit minyak" "apa nak segan" "kau bukan perempuan nak jaga kulit sangat" tapi entahlah, saya just taknak nampak berkilat bile dalam gambar (which is memang akan berkilat T.T) and bile buat outdoor activities tu minyak nye ya Allah memang banyak macam bole goreng telur mata atas dahi ni.

Kawan perempuan saya advise saya cakap pakai lah bedak ke, she said "It's okay pakai bedak, asalkan tak obvious sangat kau pakai okaylah". And saya pun buat survey pasal bedak and found that loose powder okay kalau tak nak nampak obvious. And saya pun tebalkan muke pergi Watson untuk beli loose powder, saya beli loose powder Simplysiti (sebab saya peminat siti hahaha).

So far okay (KOT), but still dah lama2 kene tepek oil blotter kat muka bile da tengahari tu. My niat send this email is nak tanya is it okay for guys (Malaysian guys) to wear bedak? Taknak sebut mekap hahahahah geli pulak macam drag je dengar,  kalau okay, akak bole suggest kan tak apa yang bagus and tak nampak obvious sangat (tak nak nampak sangat yang kite ni pakai bedak, just taknak berkilat tang dahi n hidung tu) and any tips or any good product untuk lelaki with oily skin?

Thanks Kak Jumie, i really enjoy reading your blog :)

Lelaki Muka Berminyak



Istana Syarqiyyah, Chendering, Terengganu

Hello u olls,

Nak share dengan ampa semua gambar yang dikumpulkan daripada beberapa website yang memaparkan istana terbaru milik Sultan Terengganu.  Siriesly aku ternganga sat selama beberapa minit meng-admire keindahan seni bina istana ini yang for me buat pertama kalinya istana negara kita yang mempunyai senibina Andalusia bertemu seni kayu Melayu dalam interpretasi yang sangat modern.

Sekali tengok rasanya macam melihat ke dalam rumah agam milik selebriti Hollywoood di California.  I dunno sama ada Istana ini dibuka untuk kunjungan rakyat jelata pada masa hadapan?  I olls teringin nak pergi la.  Feeling-feeling amik gambar macam mana ka?

My favorite so far adalah bilik yang dinding serba hitam dengan set sofa warna pink fuchia teratur dengan kemasan baldu.  Aiiiyooo nak menangisssss dengan lilin-lilin tu semua.

Apa pun,  tahniah Tuanku.  Istana sangat meletops!

ps/  jangan lupa baca 7 Fakta Menarik Istana  Istana Syarqiyyah pada link di bawah.


Nasib 6000 Keluarga MAS

Gambar sumber BBC

Sedang kita semua bersuka ria,  makan sedap-sedap,  bersolat dan bersantai di bawah bumbung rumah kita,  sedang kita bergelak tawa bersama rakan sekerja sambil menyiapkan tugas harian kita,  sedang kita duk seronok baca blog JUMIESAMSUDIN secara sembunyi-sembunyi bila kerja dah habis / boss takdak,  mai aku nak bagi penampar lembut kat pipi ampa.

Seperti kalian semua tau,  minggu ini 6000 kakitangan MAS Airline akan dibuang kerja.  Daripada top management hingga peringkat terbawah,  semuanya tidak tidur lena dalam tempoh dua tiga minggu ini.  Surat-surat status 'nasib' sama ada dibuang atau dikekalkan dihantar melalui surat berdaftar ke alamat rumah kakitangan itu sendiri.

Round Up April and Mei 2015



Hello u olls semua,

Muahahaha.  Sat saja dah masok bulan Jun.  I olls akan membuat review bulanan untuk April dan Mei sekaligus sebab sorry sangat-sangat sebab terbusy macam manaka so terlepas review bulan April and so I pikiaq,  takpalah...kita tunggu terus bulan Mei buat dua dua bulan sekali.

Untuk dua bulan ini,  alhamdulillah semuanya berjalan lancar.  Seperti u olls tahu jugak,  dua bulan ini menandakan juga dua bulan I olls berhijab.  Im so happy u olls sebab segala benda yang syaiton duk ciup kat telinga aku selama ni adalah helah dan tipu nista belaka.  Rasa lebih tenang dan paling penting berkenaan dengan penampilan diri I olls rasa lebih yakin sejak berhijab.


Paling Berani atau Paling Pengecut : Bruce Caitlyn Jenner

Hujung minggu aku tercari-cari apa cerita nak story kepada u olls semua pada minggu ini.  Bukan mengejar headlines macam para wartawan dan surat khabar Harian Metro,  sebagai blogger seleksi tajuk atas aku adalah lebih longgar.  Aku boleh pilih apa yang lebih sesuai dengan minat aku.

Nah!  Semalam 1 Jun satu Amerika dan seantero dunia dikejutkan dengan keterbukaan Bruce Jenner,  bapak tiri kepada Kim Kardashian yang akhirnya 'open up' dirinya sebagai Caitlyn Jenner.

Cerita transisi gender bermula sejak beberapa tahun yang lalu.  Apabila dia makin gigih membuat pembedahan plastik dan sebagainya,  pihak media semua duk kutuk dia dan kata dia makin nampak macam wanita.  Tapi keluarga dia semua duk back up yang dia duk buat plastic surgery untuk kelihatan muda,  bukan untuk nampak 'jelita'.

Pastu starting tahun lepas,  berita mengesahkan yang dia akan menjadi wanita.  Rating rancangan realiti Keeping Up with The Kardashian mulai menaik.  Orang pun nak tau apa sebenarnya yang berlaku?  Macam mana jantan yang menjadi suami kepada Kris Jenner,  Olympian,  ini akan menjadi wanita?



Hari ini ampa semua boleh baca artikel "Introducing Caitlyn Jenner" dalam Vanity Fair dan media utama lain.  Aku ada letak link di bawah.

So this is my thought about this BIG story.

Promo Iklan Blog JumieSamsudin.Com Jun 2015

Salam to all my friends,

Seperti biasa setiap Jun or Disember each year saya akan membuka tawaran harga promo untuk iklan di blog JumieSamsudin.Com.

Harga serendah RM100 untuk sewaan banner 6 bulan smile emoticon

Promo ends by 30 Jun 2015.

Mai baca sini senarai harga meletops punya and untuk pertanyaan lanjut boleh PM kat Facebook Jumie Samsudin atau WhatsApp ke 012-4130060 atau emel ke jumiess@gmail.com.

Thank you :)




Click read more

Jumiess Cookies ORDER RAYA 2015

Assalamualaikum!!

Diumumkan tempahan Jumiess Cookies untuk Raya 2015 dibuka mulai sekarang 18 Mei 2015 dan ditutup pada 18 Jun 2015.

Sila WhatsApp sila hubungi :

Sanita 0164916439
Khafi 01133313646

Thank u so much!!



Click Read More for Price


Purtier Live Cell Therapy by Ferial Makarim



PURTIER Live Cell Therapy  is extracted from fresh deer live cell, which contains active and energetic live cells.  PURTIER live cell is specially made in New Zealand, recognized as the human's unpolluted paradise on earth.


Health Benefits of PURTIER Live Cell Therapy 

PURTIER Live Cell Therapy  consist of 9 types of precious ingredients.  Different ingredients in Purtier Live Cell Capsules can improce lifestyle diseases and metabolic symptoms.


  • Dear Live Cell
  • Aloe Vera
  • Xanthones
  • Squalene
  • Borage Oil
  • Marine Collagen
  • Evening Primrose Oil
  • Avocado Oil
  • Lycopene




For more info on how to purchase,  price and other enquiries about PURTIER Live Cell please contact  :

Ms. Ferial Makarim
No telefon : +60 16-474 1441 (Malaysia)  0060164741441 (Indonesia)
Facebook : Facebook/ferimakarim (Personal Account)


click read more

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...