8.6.15

Istana Syarqiyyah, Chendering, Terengganu

Hello u olls,

Nak share dengan ampa semua gambar yang dikumpulkan daripada beberapa website yang memaparkan istana terbaru milik Sultan Terengganu.  Siriesly aku ternganga sat selama beberapa minit meng-admire keindahan seni bina istana ini yang for me buat pertama kalinya istana negara kita yang mempunyai senibina Andalusia bertemu seni kayu Melayu dalam interpretasi yang sangat modern.

Sekali tengok rasanya macam melihat ke dalam rumah agam milik selebriti Hollywoood di California.  I dunno sama ada Istana ini dibuka untuk kunjungan rakyat jelata pada masa hadapan?  I olls teringin nak pergi la.  Feeling-feeling amik gambar macam mana ka?

My favorite so far adalah bilik yang dinding serba hitam dengan set sofa warna pink fuchia teratur dengan kemasan baldu.  Aiiiyooo nak menangisssss dengan lilin-lilin tu semua.

Apa pun,  tahniah Tuanku.  Istana sangat meletops!

ps/  jangan lupa baca 7 Fakta Menarik Istana  Istana Syarqiyyah pada link di bawah.





Pemandangan Luar







Bilik - Bilik

















Ruang Santai















Dewan - Dewan 













Singgahsana








Taman Larangan








Ini pula adalah video daripada arkitek yang membuat istana ini.





Website arkitek  :  http://www.bensley.com/
Photo ehsan  :  https://medium.com/@vonwong/
7 Fakta Mengenai Istana Syarqiyyah : http://thevocket.com

No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...