Jom Try Diameida Fabulous Mascara

13.8.15

Tips Melancong ke Bandung

Hello peoples,

Berikut adalah COPY+PASTE yang I olls ambil daripada teman-teman di Facebook yang sudi mengongsikan tips Bandung.  Banyak info yang bagus kat sini.  Semoga manfaat!








Tengku Alia  :  Kalau pergi Takuban Perahu (gunung berapi) bagitau siap-siap tak mau orang yang juai tu ikot... sebab nanti depa paw suh beli harga merepek. 


Noor Zaitul Akmar Ismail :  Sila pi makan kat ataih-ataih bukit punya restoran especially petang nak pi malam.  Sojuk gilos mcm kat Genting!  Strawberry pun murah! Yes anda akan jadi gila bila shopping dan tengok harga!


Ferial Makarim  :   Pergi pasar baru kalau nak shopping kain.  Makan batagor dan somay.  Pergi ke Kampung Daun, Transtv Studio, Gedung Sate.  Cara tawar harga,  minta harga PAS.  Lepas penjual bagi harga pas than tawar lagi 50 % .  Enjoy Bandung.


Nurul Syazwani Subhan :  Jumie,  kalau nak beli brownies,  beli kat Kartika Sari tau.  Amanda tu so - so ja.  Kat Kartika Sari banyak brownies and hang akan rambang mata, beli yang sedap ja.  Brownies Panggang Keju is a MUST TRY, Brownies Kukus and Brownies Panggang.  Ada Pisang Bolen ok ja la, too oily.  Not worth trying.  And kalau ada masa pi pagi-pagi Kartika Sari tu sebab depa akan ada jual kuih kuih basah pagi and sangat sedap.

Kalau kat Pasar Baru tu kedai kat bawah-bawah tu (ada kat luaq and dalam) jual cheese sticks.  Sedap juga, boleh beli sikit buat family hang rasa.  Food yang hang ada masa boleh rasa, Batagor.  Jangan la makan tepi jalan agak kotoq, tapi aku bantai ja makan.. hahaha.. 

Kalau pi Factory Outlet depa jangan la rambang mata sangat dengan T shirt Ralph Lauren la apa la sebab aku musykil sikit samada ori ka tak and price pun agak mahal.  Tengok yang mana hang betul-betul berkenan ja.  Jangan beli sebab orang lain beli.  Sebab most of it u can get in Malaysia dengan lebih murah.

Kalau nak beli lace boleh la beli sikit sepasang dua.  Prada lace boleh dapat dalam RM30 semeter depends on quality.  Border lace yang simple tu murah juga.  Still I find takda banyak benda menarik sangat kat Pasar Baru other than lace.  Telekung boleh beli sebab murah.



Syed Amir :  Pergi ke bakery Kartika Sari!!! Sedaaaappp!


Bayah Awad  : I love Bandung despite orang cakap dirty, macet bla bla.  HEHEHEHE  Makan mesti kena try Kampung Daun waktu malam (jangan pi lewat sangat takut tutup), kalau adventurous try kopi luwak.


Ada satu kedai kain kat Pasar Baru yang memang terkenal dengan designer-designer dari Malaysia.  Tak silap dengar sekarang depa siap dah ade bangunan sendiri ala-ala Jakel.  Mall tu tak jauh dari pasar baru.  Nama kedai kain tu tak dapat recall lak right now but penah terserempak beli kain skali dengan kak ipaq Dato CTDK nama Rozi tu sama suaminya beli kat sana banyak juga.

Kek kartika sari memang sodap.  Beli bagelen cheese!! Wajib-wajib kalau rasa nak bawak balik kek lapis takut tak tahan lama.  Cicah bagelen dengan ayaq kopi petang-petang perghhh layan la! Shoping..Rumah Mode takde la best sangat but Factory Outlets di Jalan dago ke ok sikit.  Wajib pi kawah putih,  lagi cantik dari Tangkuban Perahu..hehhehe

Oh by the way,   jangan beli simkad sejurus kuaq aiport..mahaiii!!!


Salwa Suhada Kamaruden   :  Boleh try makan dekat Stone Cafe jugak Jumie.  Sedap, cantik tempatnya & friendly service.


Surianie Samsudin :  Jangan bawak handbag.  Bawak beg silang berzip sebab haritu masa aku pergi ada member kami kena selup.


Mardhiah Hani :  Bawak beg kosong and beli baju semua di sana *tongue emoticon
Mimie Eimimays :  Yesss kat Tangkuban Prahu tu make sure Kak Jumiee dah nak balik baru beli apa-apa sebab awal-awal pergi mesti kena tipu harga barang-barang pastu kena paksa mcm naw carut!! Tapi strawberryyy kat atas tu burberry and mulberry dia Kak Jumieee wajib beli sebab sedap and murah mohon beli. HAHAHA


Amy Syafinaz Tajuddin  :   Jumie, kalau pegi Tangkuban Perahu,  mungkin akan teringin nak ke kawah domas.  So make sure pakai kasut yang sesuai.  Sport shoes paling baguih. Jalannya tak jauh mana tapi dok naik turun tangga. I first time pi pakai wedges, menangih-nangih dibuatnya. Tapi bila sampai seronoknya la aihhh.. Boleh rendam kaki dalam ayaq lumpoq panaih. Ooo one more thing,  kat Kawah Domas tu ada orang dok juai ayaq lumpoq, dinasihatkan tak payah beli.


And here,  adalah catatan yang dikongsikan oleh Ms. Ainon Munirah semasa beliau melawat Bandung pada hujung Julai 2015.  Terharu dia nak share dengan semua pembaca blog JS.  Dia kata dia buat catatan ni sebab "Kite belajar buat note ni sebab tengok Kak Jumie buat note time kita travel ke Aussie dulu. Kalo tak, tak reti jugak " Haaa bagusss anak ayam macam ni.  Sejuk pepek aku melahirkan.

Catatan ini amat bagus.  Semoga Ainon mendapat banyak pahala atas perkongsian ini  :


Conversion



 Tips and Tricks





Makanan




Shopping



Aturcara






1 comment:

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...