8.9.15

P Ramlee The Musical Tour in Penang

Hello u olls,

Pada hari minggu yang lalu,  aku telah mendapat rezeki yang banyak dan baik-baik sekali.  Selain berkesempatan untuk bertemu dengan Chef Ismail dan memenangi hadiah breadmaker,  entah macam mana di sebelah petang,  aku mendapat info daripada sepupu aku and suaminya yang mendapat tiket percuma menyaksikan P Ramlee The Musical.

So then,  tampa melengahkan masa aku terus bergegas ke lokasi show iaitu Dewan Sri Pinang,  Pulau Pinang.

Untuk pengetahuan ampa,  ini kali pertama aku menyaksikan pementasan muzikal oleh  Enfiniti Productions yang sebelum ini teramat popular sekali dengan pementasan bapak meletops mereka Puteri Gunung Ledang,  Nora Zain dan macam-macam lagi.  Bersempena dengan George Town Festival,  tahun ini pihak Enfiniti dijemput ke Pulau Pinang untuk mengadakan persembahan tour mereka di sini.


So here is some of my comment,  click read more.



Teraju Utama Yang Hebat dan Suara Penyanyi yang Mantap
Pementasan ini menceritakan perjalanan kisah hidup P Ramlee daripada dia mula-mula menyanyi di Pulau Pinang,  kemudian berhijrah ke Singapura dan akhir sekali hingga dia meninggal dunia.  Kisah P Ramlee ini juga dibahagikan kepada tiga fasa kehidupannya dengan 3 isteri yang pernah dia nikahi.

Yang pertama,  Junaidah yang dilakonkan oleh Asmiedar AF.  Siriesly suara dia sangat sedap walaupun tubuh badan dia sangat kecik.  Lakonan dia pun okaylah.  Menghiburkan walaupun ruang lakonan dia hanya kecil sahaja.



Then come,  Datin Sri Tiara sebagai Norizan,  isteri kedua P Ramlee yang juga merupakan bekas permaisuri Perak.  Penampilan Tiara dalam watak ini bagi I olls adalah lebih menyerlah kerana Tiara sendiri adalah seorang perempuan yang class-class dan meletops.  Dia tak perlu nak membuat-buat. Suara Tiara yang mantap juga memudahkan penyampaian emosi semasa konflik perpisahan dia dan P Ramlee yang dilakonkan oleh Tony Eusoff.  Dalam erti kata lain,  lagi best daripada Malissa Saila jadi Norizan dalam pementasan P Ramlee The Musical yang lain.  (Walaupun yang tu aku tengok dalam Youtube sahaja).




Akhir sekali,  watak Saloma dilakonkan oleh Nadia Aqilah.  Pompuan ni suara style meremang bulu roma hingga ke bulu pepek.  Nadia Aqilah mungkin tidak popular dalam drama TV dan filem,  apatah lagi dalam corong-corong radio,  tapi aku selalu tengok persembahan beliau dalam pementasan teater dalam Youtube (Thank to Encik Yusof Bakar yang selalu share dengan saya),  Nadia Aqilah memang mempunyai tiub suara yang sangat berhantu.  Pemilihan beliau sebagai Saloma adalah tepat sekali.  Aku punya duk menjerit dengan Syaz dalam dewan tu hanya suami Syaz yang kendu iaitu Wan sahaja yang tau.  HAHAHAH.  Kami memang suka gila kat Nadia Aqilah punya suara.  Syaz banyak kali duk bagitau kat aku "Wehs suara dia sedap aku macam nak menangis,"





Oh tak dilupakan,  Tony Eusoff.  Aku sangat suka perubahan suara nyanyian dari awal hingga akhir.  Pada awalnya dia tampil dengan lagu Azizah dengan suara ala-ala biasa sahaja.  Tetapi di akhir pementasan,  suara dia makin P Ramlee-like,  lebih jelas,  mendayu dan berdegham!  Masa macam suara P Ramlee la...pada awal kemunculan beliau,  suara dia bukan besar sangat pun.  Ini kali pertama tengok Tony atas pentas teater.  For me,  memang lakonan beliau sampai kepada aku.  Sebagai teraju utama,  energy paling penting dan bagi aku walaupun dia dalam keadaan penonton dewan petang itu yang tidak berapa ramai dan sedih (sebab tak ramai pun yang bersorak suka hati) tetapi Tony tetap focus memberikan energy terbaik dalam lakonannya.




UCOPPP
Di tengah pementasan,  aku perasan ada satu mamat ni.  Gaya tarian,  gerak mulut dan wajahnya macam aku pernah kenal.  Actually,  kerana teruja melihat THE REAL MUSICAL THEATER depan mata aku sendiri,  so aku macam eksaited tengok setiap mata penari dan pelakon yang ada atas pentas.  Walaupun karakter itu adalah pelakon dan penari latar.  Perasana ku kagum ada,  jeles pun ada.  Rasa macam aku pulak yang nak menari dan berlakon sama atas pentas tu.  Aku pun rasa juga macam,  'Ishh kalau aku...aku nak menyanyi macam mana nahh?"

Okay back to budak lelaki yang aku kata muka dia macam aku pernah kenal.  Then aku tunjuk dia kat Syaz "Wehs....deni bukan Usop Dubsmash ka?"

Pastu kami pun check Instagram dia.  MAK AIII memang betul la dia.  HAHAHA kami pun tak habis-habis duk menjerit nama dia.  Macam gila.  Tak tau la dia dengar atau tidak,  tetapi for sure dia happy dan tersenyum dalam lakonan dia.  Dia tau la tu!!

Kalau sapa tak tau sapa tu Ucopp,  ampa follow sini.  Aku rasa ampa kenai dia sapa tapi ampa tak tau nama dia Ucopp  :  https://instagram.com/ucopppp/



Lighting and Sound System yang Meletops
Walaupun kata seorang teman yang memangpun banyak pengalaman pasai pementasan teater kat Istana Budaya and such,  apa yang Enfiniti bawak ke Penang untuk tour ini tak sampaipun 50% daripada apa yang depa selalu buat kat Istana Budaya,  tapi for me,  ini sudah meletops dan maha majikal.  Insya Allah,  satu hari nanti apa pun show Enfiniti aku nak gagah jugak pi KL dan beli tiket pi tengok.



Everything is LIVE!!
Bila start sahaja pementasan ini,  dengar depa menyanyi ramai-ramai,  tak sampai 2 minit,  aku teruih WhatsApp kat Azhar Jalil, "Azhar...depa ni nyanyi live ka?"  Dia jawab "Mestilah live.  Enfiniti kot!!"

Rupanya bukan sahaja menyanyi live,  muzik pun live.  SENTAPPPPPPPPP!!



Dewan Sri Pinang Yang Sedih
Despite of persembahan yang majikal,  aku tak dapat nafikan yang Dewan Sri Pinang adalah sangat sedih sekali.  Kerusi lapok,  tidak bertanda,  tiada akses jalan yang selesa (maknanya,  kalau hang pintu sini,  hang lalu la sini,  tak boleh lalu celah-celah kerusi untuk simpang).  Aku rasa lighting and soundsytem pun silap hari bulan adalah diimport khas oleh produksi Enfiniti sendiri.  Aku harap Tuan Lim Guan Eng cepat-cepat mengupgrade dewan ini kepada something yang lebih molek.  ps/  Dewan Budaya USM lagi meleps!!

Kepada orang-orang Penang yang berkesempatan mai tengok persembahan teater muzikal ini,  tahniah kat ampa.  Kepada yang tak berpeluang,  aku paham sangat.  Harga tiket boleh beli sepasang kasut tumit tinggi.  So ampa pun pikiak 12 kali nak beli ka dak.  Aku ni harap dapat tiket buta,  kalau dak makan hatila Azmi and Taufiq Noor dapat pi tengok.

So kepada orang Melaka,  jangan lepaskan peluang untuk menonton P Ramlee the Musical in Melaka pada 11 hingga 13 September 2015 di Panggung Seri Kompleks JKKN.  Untuk keterangan lanjut,  sila follow they olls di Instagram  :  https://instagram.com/pramleemusical/


Some of the pictures,  credit to Ms.  Anis Ahmad Facebook.






Kat belakang tu aku,  Miss Anis yang depan tudung hitam tu.  Thanks tolong ambil gambar.




Ini gambar dalam camera I olls.  

My cousin Syaz yang membelanja tiket adalah dua dari kiri.





Kat ruang legar Dewan Sri Pinang ada pameran photography Same-Same.  So ada beberapa familiar faces kat sini.

Ni kawan kakak aku :)  Very good family.  Raya Deepavali aku pernah pi rumah depa.

Depa dorang ni budak USM.  Masa depa kawen,  aku pi Bandung.  Happy berkahwin Arina dan Ben.


Aku mengambil gambar sambil memicik tetek Arina.  :)






3 comments:

  1. mmg best tahap xtau nk kata...x nyesal korban masa p tgk.
    pssttt...kita pon dpt tiket free gak.
    bab dewan tu mmg btoi...sakit bontot la dok lama2 atas kusi tu...jenuh dok ubah kedudukkan...hihihi

    ReplyDelete
  2. Memang betul Jumie! Enfiniti Production is something worth to go all out for. Takkan rasa rugi, buang masa, buang duit. Saya dah tonton 3 show DTJ Enfiniti Production. Memang semuanya meninggalkan kesan keterujaan, kegilaan dan kepuasan melampau. Kalo duit PJ boleh petik dari pokok, PJ akan terus tonton again and again all the shows I went - The Mud KL @ Dewan Bandaraya (sebaris dengan Bangunan Sultan Abdul Samad) shownya target untuk pelancong untuk kenal bandaraya Kolompo, show tiap-tiap hari sehinggalah sekarang, very good watch!; P.Ramlee Musical @ Istana Budaya versi tahun lepas; dan Dr Suess @ PJ Arts hasil kerja Enfiniti untuk mencungkil bakat anak-anak teater. I would say ... SEMUANYA THUMBS UP! And I will definitely look forward to more of DTJ's work!

    ReplyDelete
  3. Jumie kalo anytime mai Kolompo, cer buat planning pi tonton The Mud. Harga tiket untuk pemegang MyKad murah sikit .. tapi tak ingat dah berapa harganya. Memang tiap-tiap hari ada show sejak Julai 2014. Jumie cer google The Mud KL.

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...