Jom Try Diameida Fabulous Mascara

27.9.15

Sponsor A Child Project at Peace Learning Centre


Hello u olls semua,

Ingat lagi dak pasai sebuah sekolah di Penang yang memberikan pendidikan kepada anak-anak Rohingya?  I olls ada tulis dalam blog tempoh hari.  Kalau sapa tak baca,  ampa boleh baca kat sini  :  Sumbangan untuk Sekolah Rohingya

Alhamdulillah,  sejak artikel ini ditayangkan di dalam blog I olls,  makin ramai yang tahu tentang kewujudan sekolah ini.  Tapi bukan sebab blog I olls pun sangat,  tapi tenaga pengajar dan orang-orang kuat di belakang Sekolah Damai atau sekarang dikenali sebagai Peace Learning Centre sendiri yang berkobar-kobar semangat untuk menjadikan tempat ini lebih baik untuk anak-anak Rohingya memang benar-benar membuahkan hasil.

Semakin ramai orang ramai yang tampil memberikan pelbagai jenis bantuan kepada Peace Learning Centre.  Kalau ampa ikuti Facebook page depa,  memang rasa macam bangga dan kagum sangat dengan kegigihan orang-orang kuat di Peace Learning Centre macam Kak Ina and Dewi and lain-lain yang betul-betul berusaha untuk menjadikan tempat ini a better place.  Anak-anak pelajar kat sini dah ada uniform sekolah,  sekolah dicat dan ada lukisan mural,  ada meja belajar yang lebih selesa. Syabas.

Ampa boleh pi check it out Facebook page depa  :  Peace Learning Centre

Okay terkini,  pihak Peace Learning Centre sedang mencari orang ramai yang berminat untuk menjadi 'parents angkat' kepada anak-anak Rohingya ini.  Kalau sebut 'anak angkat' ni bukan bermaksud ampa kena amik anak ni,  bok balik rumah and bela macam anak sendiri.  K!  Actually,  Peace Learning Centre nak mintak kita jadi parents angkat and kita tolong biayai yuran sekolah mereka sahaja.  

Sebulan RM50 sahaja.

Kos ini yang akan digunakan untuk membayar gaji cikgu cikgi,  bayar elektrik,  bayar sewa rumah (untuk sekolah tu la).  Selama ini,  kos ini semua ditanggung oleh ibu bapa pelajar itu sendiri and sumbangan orang ramai,  kalau tak cukup,  kadang-kadang pihak Peace Learning Centre sendiri yang kena keluarkan duit poket sendiri untuk menampung kos ini.

Menurut cerita daripada pihak Peace Learning Centre,  ada ibu bapa yang kadang kala tidak mampu untuk membayar yuran sejumlah ini maka anak-anak mereka terpaksa berhenti daripada datang ke sekolah ini.  This is sad!!

Oleh itu,  Peace Learning Centre ingin memulakan inisiatif untuk mencari ibu bapa angkat yang berminat untuk sponsor anak angkat Rohingya :)

Me and Khafi dah bersetuju nak sponsor seorang anak dahulu.  Tak sabar rasanya pulak nak jadi parents angkat.  Bolehlah sekali sekala feeling bawak anak pi shopping barang sekolah.  Mesti depa akan happy :)

Untuk mendaftar sebagai PARENTS ANGKAT,  sila hubungi Ms Dewi Karina binti Kamarulzaman di nombor 012-4208054.

click read more



Want to help out the refugee children and getting to know them? Here's your chance! 
We have a total of 48 students from age 5 to 15 years old. We are having trouble where some students have to leave school and work or stay home when their parents cannot manage their tuition fees monthly, especially when the family consists of 3-4 children who comes to school.This program helps out the refugees to get easy access on education in our school.

Your help will be paying (for each of the students):

a) The tuition fees monthly per student (RM50)

In return, we will be conducting a monthly-get-to-know with our students (for those interested). Be in mind that, we will lessen the tuition fees for them to RM20 per person to make them feel motivated to come to school.

We will be introducing our students in this week here. Please PM us to those who might be interested. You'll never know how happy and grateful our students will be feeling. smile emoticon

Please spread the word. Thank you.

"Give EDUCATION a CHANCE for the REFUGEE CHILDREN"
"Kids are kids first, and migrants or refugees second"






PENANG PEACE LEARNING CENTER SPONSOR A CHILD

(Will start lauch next month if enough participants)

1 student per person. The person will take care of his/her student's MONTHLY SCHOOL FEES(RM50)

In return, the participants that help donate could spend time with their 'child' for once in 2 weeks or once a month, depends on the participant.

This has been to our concern that some of the students drop out school because their parents are not able to pay the school fees and we think it is not right for the children to leave education as they have no rights at all in our country.

If you are interested, you could come to the school and meet me directly, have a talk about it or call me by phone number.

Dewi Karina binti Kamarulzaman
hp: 012-4208054



No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...