30.11.15

Ulasan Fesyen American Music Award 2015

Hello u olls,

Tak tau pasaipa and macam mana aku boleh terlepas AMA tahun ini.  Takpalah,  nanti aku download la the whole performances dalam internet jer nanti and layan sendiri kat rumah.  Pihak penganjur ni pun biadab,  tak pernah pernah nak jemput aku ke Amerika tengok live show. Tapi takpalah,  mak layan ja la feeling sorang-sorang kat sini.  American Music Awards kali ini berlangsung pada Ahad,  22 November 2015 yang lalu di Microsoft Theater,  Los Angeles, California.


Anugerah kali ini dihost oleh marhayam besar meletops tak lain tak bukan Kak JLopezlina Barakbah yang dikatakan mengenakan hampir 10 pasang dresses sepanjang majlis anugerah ini.  Sekarang ni,  pakaian yang dipakai oleh host memang menjadi perhatian dan bualan pengikut fesyen ya.  Tapi orang cantek macam Kak JLO ni,  letak guni gula dengan kain riben pun dah elok nampak haute couture macam mana ka.


Performances semua mak dah tengok sikit-sikit kat Youtube.  Tapi tak puasla.  Katanya,  Celine Dion buat penampilan meletops menyanyi lagu ala-ala khas untuk orang Paris yang kena serang dengan pengganas.  Majlis anugerah kat Malaysia ada buat untuk Palestin,  Rohingya ke?  Mak rasa kita kena selalu buat la.  Jangan ada terlepas.


Di red carpet,  nama-nama besar like Beyonce,  Rihanna,  Taylor Swift and Lady Gaga takdak!  Bohsan u olls.


Takpalah,  jom kita tengok baju baju yang retis Merika ni pakai.


Jennifer Lopez’s Ten Costume Changes At The 2015 American Music Awards



Michael Cinco Spring 2016
Dress ini mendapat voting paling tinggi dalam website REDCARPETDRESS.  Aku suka dress ini sebab somehow JLO kalau pakai baju ala-ala princess macam ni sangat cantek sekali.  Mungkin sebab badan penari dia yang cantek.  Untuk pengetahuan ampa,  pereka pakaian ini Michael Cinco adalah pereka Filipina yang dulu pernah buat baju untuk majlis perkahwinan Marian Rivera dan Dingdong Dantes.  Haruslah va va voom.  Cuma aku harap baju yang meleps ini dipadankan dengan rambut yang lebih made up.




Urutan Tradisional Bidan Modern bersama D'Malika Home Spa Puan Yatie 019-426 9547 / 017-4524230



Assalamualaikum dan salam sejahtera kaum Hawa,

D'Malika Home Spa menawarkan pelbagai jenis rawatan istimewa untuk kaum ibu dan para wanita seperti urutan tradisional, facial, bertangas, bertungku, mandi wap dan sebagainya. Perawatan ini hanya untuk kaum Hawa dan dibawakan terus ke rumah/lokasi pelanggan di seluruh negeri Pulau Pinang dan kawasan berhampiran.



Senarai Perkhidmatan
Urutan Tradisional RM50 (1 Jam 30 Min) 

Facial RM40 

Mandi Wap Herba RM40 

Urut + Bertungku RM80 

Cukur Rambut Baby (RM20) 

Bertangas RM40 
-Basah 
-Kering 
-Wangi


** Coming soon swedish massage !!





Senarai Pakej Bersalin
Pakej Bersalin A (3 Hari) 
Urutan 
Bertungku 
Mandikan Baby RM350 
**Percuma Mandian Herba Bersalin 


Pakej Bersalin B (3 Hari) 
Urutan Bertungku 
RM300 
**Percuma Mandian Herba Bersalin




Sijil-sijil yang diterima oleh Puan Yatie.



Tempahan

Untuk membuat tempahan rawatan badan, perlu membuat tempahan selewat-lewatnya 3 hari.

Untuk membuat tempahan pakej bersalin, perlu membuat booking selewat-lewatnya 1 bulan.

Bayaran 30% perlu dibuat sebagai deposit untuk mengesahkan tempahan.

Caj pengangkutan RM15 untuk dalam Pulau Pinang RM10 untuk mainlaind






Contact Info 

Puan Yatie 
019-4269547 
017-4524230 

Facebook : 


Official Facebook Page :  


Blog : 

24.11.15

Ulasan Filem Into The Woods



Dah bertahun cerita ini ditayangkan tapi aku tak berkesempatan nak tengok.  Selepas mendapat promosi gila babi di media cetak dan media sosial,  filem muzikal ini dikatakan akan menggemparkan dunia like La Miserable.  Pada awalnya,  antara anak ayam aku yang pi tengok dulu cerita ni adalah Ezal dan usai menonton cerita ni,  dia pun memaki hamun dan bercerita kat aku "Cerita ni tak besttttttttttttttttttttt mak ayam.  Tak payah pi tengok,'  katanya dengan muka macam baru tertelan taik ayam pandu.

Maka aku pun tak pi tengok cerita tu sampai lani.

But selepas itu,  Meryll Streep mendapat banyak pencalonan dalam anugerah-anugerah pelakon pembantu terbaik (tapi dia tak menang apa-apala).  Meryl Streep ni dah macam anak emas Hollywood,  dia berlakon jadi penyapu yang disandarkan kat tiang saja pun boleh menang anugerah.  Persembahan beliau dalam Into The Woods takdaklah dahsyat tera mana pun.  Overated.




23.11.15

Kes Nursajat and Faez Nick

Hello u olls,

Minggu lepas maka adalah kisah yang direport oleh wakil keluarga JS kat KL tentang kes Nursajat marhayam sembah ratu 48 step zapin dengan seorang ahli bina badan negara Faez Nick.  Jom baca ulasan I olls.

Fakta Kes
Sebuah laman facebook page bertajuk MENGANJING yang memaparkan gambar-gambar wanita-wanita sendu yang banyak duk cekcur kat laman sosial.  Noks,  biasalah kalau dah nama cekcur kat laman sosial tu,  haruslah gambar-gambar yang dipost adalah jenis mengundang kan?  So page MENGANJING ni akan screenshot gambar-gambar pompuan cekcur yang spisyis pucuk tak capai langit,  akar tak jejak tanah tu and bubuh kat page depa.  Korang ajiaq sungguh page ni.

Aku tak pernah came across page ni before.  Tapi because case ni,  aku terbukak page ni la.

Kisahnya minggu ini untuk rating,  dia pun memasukkan gambar aksi katil antara Nursajat and Faez Nick tu.  And selepas itu,  dikatakan terbongkarlah segala aksi penafian dan maki hamun antara admin page MENGANJING dan mangsa iaitu Nursajat and Faez Nick.

Netizen pun apalagi,  peluang inilah yang digunakan oleh para ustazah sendu dan ustaz kuat cekcap untuk memberikan sepatah dua kata tentang pintu pagar syurga dan lubang neraka.




17.11.15

Ulasan ANTM Cycle 22 Ep14


Aku suka episode minggu ni sebab banyak inspirasi.  Banyak kata-kata yang dilafazkan oleh peserta dan Tyra Banks yang menyentuh hati sanubari aku.  About hard works,  about orang orang yang kita sayangi,  tentang hormat.  

At this point,  di mana hanya ada empat orang,  preasure dalam kalangan peserta semakin meningkat.  Tidak ketinggalan Nyle yang baru sahaja berada di bottom two last week.  Dia kata,  (aku translate la) "Sebagai OKU,  peluang yang diberikan untuk menyertai ANTM sudah boleh dianggap sebagai kejayaan tetapi saya tak mau beranggapan macam tu.  Saya nak menang,"

Miss Jay Alexander and Ms.  All Of Me.

Ulasan ANTM Cycle 22 Ep13

Hello u olls,

Hari tu aku tersalah langkah and terbabas daripada merekod rancangan kegemaran semua iaitu ANTM Cycle 22 episod 13 dan oleh itu aku terbabas membuat report kat kalian semua.  So minggu ini aku akan buat report untuk dua-dua episod sekali iaitu episod 13 dan lepas ni ampa baca episod 14.





Untuk minggu ini hanya 5 peserta yang masih tinggal iaitu Lacey,  Nyle,  Devin,  Mikey and Mame.  Semua peserta ini bagi aku mempunyai kekuatan masing-masing and semua ni aku suka.  Semua yang aku tak suka selama ni dah terkeluar habih dah.  Like last week,  Hadassah pepek basah tu pun dah terkeluar dan aku suka sangat.



16.11.15

Auroville Dunia Baru

Hello u olls,

Apabila menonton cerita asains fiksyen yang memaparkan dunia post-apocalypse atau apa-apa filem sains fiksyen yang menunjukkan seluruh sistem masyarakat yang berbeza dari segi politik, agama yang sedia ada secara contohnya dalam filem The Hunger Games, Divergent, The Maze Runner, The Giver atau Elysium aku selalu wonder macam manalah kot kalau-kalau benda ni semua bukan benda ni bukan rekaan depa semata-mata tetapi something yang memang betul-betul depa dah buat dan sengaja disogokkan melalui media agar satu hari kita bersedia.

Khafi selalu kata macam ni kat aku,  "What if penyakit Zombie dah memang wujud.  Depa duk simpan virus ni sebagai senjata perang.  And one day kalau dunia dah makin teruk,  depa lancarkan virus ni.  And semua orang turn out jadi Zombie.  Kita nak lari macam mana?  Depa duk bubuh ni semua dalam filem depa nak bagi kita ready and pikiaq siap-siap,"  

Aku pun jawab  "Kalau Zombie tu semua jalan biasa saja macam cerita The Walking Dead takpa....aku boleh fight depa.  Tapi kalau Zombie style lagi laju macam World War Z,  aku rasa aku dah lama jadi Zombie,"

So same goes dengan dunia dengan sistem masyarakat yang completely berbeza dengan sistem yang kita dah ada sekarang,  entah macam mana satu hari masa duk nganga baca 9GAG aku terbaca pasai satu posting tentang Auroville yang dikatakan sebuah bandar yang sedang telah dilancarkan pada tahun 1968 dan masih sedang dibangunkan untuk menjadi sebuah sistem bandar dan masyarakat yang bebas politik,  agama dan DUIT!!

Let's read about Auroville.



13.11.15

Ulasan Fesyen Karpet Merah ASK 2015

Hello u olls,

Nekad,  starting lani aku nak buat balik review fesyen red carpet event-event retis Malaysia.  Seperti u olls tahu baru baru ini telah berlangsung upacara Anugerah Skrin TV3 dan bertemakan Hitam Emas.  Jom kita tengok gambar-gambar retis dan fesyen mereka di karpet merah ASK 2015.

Kalau ampa perasan nanti review kat bawah,  ada dua lagi pengulas jemputan yang duk mai menyampuk masa aku buat review.  So apa depa kata,  aku tulis bok masuk jugak.  Untuk tatapan hiburan ampa.



The Black & Gold
Kategori ini adalah for those yang telah hadir dengan tema yang dicadangkan oleh pihak penganjur.  Ada yang cantek ada yang tak berapa nak menjadi.  Let's tengok.


Maya Karin
I love her baju.  Minimalist.  Paling suka sekali adalah beg dia ala-ala ular tengah melilit.  Siries kerlas.

Fans  :  I love her...
Ezal  :  Kak Maya Jerman..... meletopsss





12.11.15

Maksud 'Break The Internet?' #breaktheinternet



Let's talk about Break The Internet.

Ampa tau ka apakah maksud terma 'break the internet' atau dalam bahasa Melayu 'pecahkan internet'.  Tapi masalahnya internet bukanlah pasu untuk dipecah-pecah.  So macam mana nak bagi pecah internet.

Terma urban ini sebenarnya merujuk kepada apa sahaja bentuk informasi atau perbuatan yang dibuat oleh seorang dan menyebabkan seluruh warga internet beramai-ramai bercakap /  berkongsi tentang benda ni tak berenti-renti sampai hang kalau bukak internet ja,  orang bercakap pasai benda ni ja!  So inilah yang kita panggil sebagai 'break the internet'.

Mungkin terma yang paling kita selalu dengar adalah viral.

Break the internet tak semestinya berlaku kepada selebriti sahaja,  tetapi orang biasa juga.  Kadang-kadang benda ni adalah sesuatu yang dirancang,  and kadang-kadang benda ni adalah benda yang kita tak rancang pun.  Contohnya macam event touch a dog,  benda tu memang kita rancang dan program tu memang objektif tertentu tetapi kesannya kepada masyarakat Malaysia time tu sangat besar.

Antara contoh break the internet yang tidak dirancang adalah kisah bapa yang balik kampung naik motor dengan membawa anak-anaknya.

Breaking the internet can be very very good sometimes,  contohnya bila kita nak sebarkan kesedaran seperti Ice Bucket Challenge...semua orang nak buat benda tu and secara tak langsung semua orang pun secara tiba-tiba tau and nak amik tau pasai ALS.  Break the internet juga boleh jadi something yang tidak elok contohnya Kiki si gangster yang nak pukul uncle dengan steering lock diangkat jadi selebriti negara.


11.11.15

Isteri Yang Terperangkap Dalam 1001 Kerenah Keluarga Mentua

Assalamualaikum,

Hi Kak Jumie,

Saya perkenalkan diri sebagai Anne. Untuk makluman kak, saya baru je sambut 3rd anniversary (wedding). Sejak berkahwin, ada macam-macam masalah datang. Saya taktau nak tanya siapa lagi. Nak tanya family sendiri, diorang tak cuba nak faham. Nak cerita dengan kawan-kawan, saya taknak burukkan husband. Setiap hari saya baca blog akak, so saya terfikir why not cerita kat akak, sebab saya percaya yang akak takkan judge saya. Ceritanya begini, sebelum kahwin, kami dah bercinta 4 tahun. Masa bercinta, parents dia ada masalah mengalami pelbagai masalah dan kesusahan yang melibatkan kesihatan diri. Ayahnya mengalami kemalangan dan menjadi pelupa selepas pulih dari kecederaan manakala ibu mertua saya pula mendapat kanser.

Kedua-dua perkara ini terjadi, dalam tahun yang sama. Masa tu kak, saya faham husband stress gila sebab nak kena tanggung rawatan parents (bapaknya terpaksa diberhentikan) dan maknya pulak, fulltime housewife.

Bila bapak dia diberhentikan kerja, semua bil-bil tertangguh la kak. Lebih kurang lepas 3 tahun kejadian ini berlaku, suami saya decided and memberitahu family dia yang dia ingin berkahwin dengan saya.

To be honest, kami berdua takda lah desperate sangat nak kahwin kak tapi parents saya yang paksa suruh kahwin cepat atas pelbagai alasan. Masa dia bagitau parents dia, bapak dia ok je, tapi mak dia nangis-nangis kata diorang tengah susah.

Tapi husband tetapkan juga pendirian dia untuk berkahwin dengan saya sebab kalau nak tunggu semua problem tu settle sampai bila pulak kan?

Bila dah settle down, seminggu selepas honeymoon (kami pergi honeymoon 2 hari selepas wedding), mak dia dah call suruh packing untuk pindah. Mak dia keluar pergi kerja (kerja kat Mydin sebagai cleaner) dan kami husband and wife tolong packing dengan kakak ipar. Adik ipar (lelaki) takda sebab tengah sambung belajar.

Cuti honeymoon dihabiskan dengan tolong parents in law pindah dan saya sikit pon tak merungut sebab saya faham sangat situasi. Bila pindah, ada pulak financial issues sebab kakak ipar pilih rumah sewa harga RM1,200. Rumah double storey tapi diorang tidur tingkat bawah. Setiap bulan ada issues duit rumah sewa. Masa nak pindah tu, husband jugak yang keluarkan duit pendahuluan, duit lori dan sebagainya. Saya ok lagi sebab ingatkan tanggungjawab dia sebagai anak lelaki sulung. Masa pindah adik ipar langsung tak balik. Padahal dia blajar di KL je kak. Rumah mertua di Klang.

Husband pon pinjamkan kereta pada mak mertua untuk pergi bekerja (dia start pinjamkan tahun 2012). Saya ada beli kereta 2nd hand beberapa bulan sebelum kahwin, jadinya roadtax kereta tu mati bulan Nov. Husband mintak saya pergi Puspakom and JPJ sendiri. Saya ok je kak sebab saya biasa buat sendiri.

Sehinggalah satu haritu, kereta adik ipar saya rosak. Macam biasa, dia akan call abangnye untuk pinjam kereta. Ok fine. Saya tak kisah lagi kak. Kakak dia nak buat roadtax, pon call husband. Kereta mak dia rosak, pon call husband. Adik dia pernah pujuk husband saya kerja malam. Tapi husband taknak sebab baru kahwin, takkan nak kerja malam sebab siang tu dia ada kerja hakiki. So adik ipar macam start masam muka dengan saya sebab dia kata saya jealous. Ok fine.

Time tu saya dah rasa lain macam tau kak. Mak dia asal kereta rosak je call dia nangis-nangis. Ok fine lagi. Masa mothers day, adik dia ajak abang dia je balik rumah konon nak celebrate la. Saya tak sempat jumpa husband lagi time tu sebab dia ada kerja malam, saya terus mengamuk and mintak husband pulangkan balik kereta sy.

Dia dan family suka sangat guna kereta saya atas alasan selesa (sebenarnya nak menunjuk, sumpah saya tak tipu hal ni). Dan dier pulangkan dan terus ke rumah mak dia. Seminggu dia tinggalkan saya tanpa call kak. Dalam seminggu tu, saya kena attend kenduri, so saya message pengantin tu, bertanyakan no kawan lama (yang juga ex boyfriend saya).

Saya mengaku saya berharap dapat jumpa ex BF saya masa wedding tu tapi tak jumpa. Balik tu, ex BF ni whatsapp saya dan saya rasa gembiraaaaa gila! Then kami jumpa beberapa kali. Lepas seminggu husband balik dan saya langsung tak jumpa mamat tu. Lepas tu ada kawan husband bagitau yang dia nampak kami, boleh dikatakan kami bergaduh teruk sampai dia naik tangan kat saya dan saya pon balas balik. Teruk sangat sampai dah nak hampir cerai.

Kami duduk dengan parents saya. Parents saya pulak masuk campur which is even worst. Saya pon dah tak contact mamat tu and deleted terus whatsapp ke wechat ke. Saya tau salah berdosa besar dalam hal ni. Masa gaduh tu, husband tanya kenapa saya buat macam ni dan saya jawab, sebab saya dah tak tahan dengan family dia.

Masalah yang sama asyik berulang kak. Sebelum gaduh tu, mak dia ada cerita sambil nangis-nangis depan saya yang diorang dah kehilangan rumah la, anak kesayangan dia dah kahwin la, and siap cakap kat adik ipar janganlah kahwin, abang dia dah kahwin. Nanti takda orang nak tengokkan mama.

Kak, kalau akak kat tmpat saya apa yang akak rasa kak? Mak dia cerita-cerita pasal ex gf husband la. Pedihhhh sangat hati. Lepas tu baru husband sedar yang selama ni, semua orang dalam family tu bergantung sangat dengan dia. Sumpah kak, saya tak kisah kalau mak dia perlukn pertolongan dia sebab memang tanggungjawab dia. Tapi kalau dah lelaki tak reti nak buat ape memang tak guna la kan?

Beberapa bulan kemudian, adik dia dah ade GF. Oklah. Tapi macam saya katalah kak, same SHIT happend again and again. Dia accident, call husband saya tengah malam. Nak pinjam kereta lagi. Kereta saya tu weekend car sebab cc besar and minyak kuat. Saya pon malas nak gaduh, biarkan je la husband bagi pinjam kereta dia. Akak tau tak, adik ipar saya boleh bawak kereta and hantar GF dia jalan-jalan? GF dia ada kereta. Lagilah saya mengamuk kak.

Saya mogok taknak balik rumah mertua. Dalam masa yang sama, kakak ipar pulak masuk hospital sebab batu karang. Ni lagi sorang. BF dia langsung tak melawat. Langsung. Alasan ada kenduri kat kampung. BF kakak ipar duda. Ya Allah, geramnya saya. Fine. Selama 2 minggu tu kami terpaksa guna kereta saya. Oklah fine.

Adik ipar jenis cerita hal family luar dalam kat GF dia. Sampai GF dia cerita balik yang mertua saya tu tegas orangnya sewaktu mereka muda, GF dia cerita yang masa mula-mula adik ipar dapat tau yang mak mertua saya kene kerja cleaner, dia nanges sebab mak mertua kene kerja cleaner (sampai macamtu dia cerita kak).

Husband dah bg suggestion untuk mertua berniaga nasi lemak, tapi berniaga 3-4 hari je pastu tapi sebab kata takder orang? Ya Allah, dugaan lagi. Dalam tahun tu jugak, kontrak husband di tamatkan sebab dia asyik ambil job luar. Saya pon redha je lah sebab percaya rezeki bumi Allah ni luas.

Bila husband dah freelance, dia banyaklah post gambar-gambar, bila dia banyak post gambar, kakak ipar n adik ipar cerita kat mertua saya, and pastu mak mertua akan call ajak lepak (dinner etc). Dinner pulak, dinner seafood, nasi arab. Yang tu saya tak kisah lah sebab family dia kan. Dengan family saya, boleh dikira dengan jari bila husband bawak family saya makan walaupun kitorang tinggal dengan family saya.

Baru-baru ni kak, husband, adik ipar and GF dia ada show together (mereka 3 orang ni dalam bidang yang sama). Saya rasa GF adik ipar tau yang saya tak berapa minat kat dia. Bila saya datang je, dia melekat dengan BFF dia. Pastu bila adik ipar lepak, dia pon lepak tapi tak duduk sebelah saya pun sambil ambil gambar selfie dengan adik ipar.

Saya pon tak kisah sebab bila nampak je dua orang ni, saya terus main game (memang tak profesional betul). Pastu buat-buat cakap dengan husband saya la, bila saya masuk toilet dia tanya saya husband saya mana? I was like huh? Ni tandas ladies kan? Dia pon diam je la balik.

Paling best, hari last, saya tak teman husband sebab menyampah dengan minah ni, saya pergi lepak dengan BFF saya pulak. Dia sibuk ambik gambar dengan husband saya. Walaupun jauh-jauh kak, walaupun BF dia ada kat situ kak, tapi kenapa bila saya takda? Masa saya ada taknak pulak ambik gambar? Balik tu, adik ipar tag husband and husband pon cerita kat saya. Sakit hati lagi. Jumpa mak mertua (sebab dia call nangis-nanggi kereta dia bunyi-bunyi) mak mertua cerita kat saya minah tu ada datang rumah untuk jumpa mertua. Kerrlas kan? Bawak chocolate and mertua offer tapi saya tolak dengan baik atas alasan baru lepas makan. Nak balik, mak mertua cakap lagi, dia mintak tolong kat husband sebab husband boleh harap. Kakak ipar jenis taktau apa-apa (bercinta tau pulak kak?) and adik ipar pulak jenis yang endah tak endah.

Mak mertua sambung lagi, anak kesayangan dia dah jauh dengan dia, dia takda tempat bergantung (kak, bapak mertua saya ada lagi kak), tapi mak mertua hari2 gaduh dengan bapak mertua sebab bapak mertua lupa. Salah satu sebab saya malas nak balik rumah mertua sebab ni lah, mak mertua selalu marah-marah dan saya pon jadi stress sebab suaranya halus yang high pitch tu.

Saya geram jugak kak. Saya dah kahwin 2 tahun kak. Takkan lah sebab mertua saya takda tempat bergantung, saya nak kena berpisah dengan suami? Kadang-kadang tu geram ada, sedih ada, saya pon taktahu lah sampai bila saya boleh bertahan.

Sorry kak sebab dengar luahan hati saya yang panjang ni. Sorry jugak membebankan akak dengan masalah saya yang remeh ni. Saya tak tahu nak cerita dengan siapa lagi waima mak sendiri sebabnya nanti, mak saya salahkan saya dan backup husband. Thank you so much kak Jumie! Terima kasih daun keladi.

Yang Runsing,
Anne





Wanita Transgender Pertama Sertai Miss World Sepanyol 2015


Hello u olls,

Jom berkenalan dengan Angela Ponce,  23 yang merupakan wanita transgender pertama di Sepanyol yang menyertai pertandingan ratu cantik Miss World Spain 2015.  Walaupun beliau kalah dalam pertandingan itu tetapi penyertaan beliau memberikan impak yang meletops kepada dunia LGBT di negara berkenaan.

I olls pun membuat pencarian dalam Google and here are some of the facts yang u olls patut tau tentang Angela.

Dia bercerita tentang pengalaman dia sejak kecil yang lebih cenderung untuk bermain dengan anak patung instead of cars dan parents dia sangat supportive dan tidak pernah menegah pilihannya.  Pada usia 11 tahun dia mula belajar untuk mengenali identiti seksualnya yang sebenar dan mengenal pasti dia adalah seorang budak perempuan yang terperangkap dalam tubuh badan lelaki.  Dan sejak itu dia berjanji pada dirinya yang dia akan berjuang untuk 'fight to be who I really am'.  She completed her gender reassignment in April 2014.

Im sure semua pencapaian beliau hari ini adalah berpaksi kepada sokongan daripada keluarga dan teman-teman yang sangat memahami.

Ampa boleh berkenalan lebih rapat dengan beliau dengan meng-follow laman sosial milik beliau seperti berikut  :

Twitter : https://twitter.com/mwscadiz

Facebook Page  :  Angela Ponce Miss World



Click read more for more pics!!

10.11.15

Belenggu Anak Yang Soleh

Hai Kak Jumiee! Apa khabar? 

Kita doakan agar Kak Jumiee sentiase happy di samping Abiang Khafi and semoga Kak Jumiee akan stay inspiring pada semua pembaca blog JS! Kita sebagai pembaca tegar blog JS ni wajib buka blog Kak Jumiee paling kurang sekali setiap hari walau takde artikel baru pun kita tetap nak scroll baca artikel lama sebab bila baca artikel Kak Jumiee ada sikit rasa sense of belonging dengan Kak Jumiee.

Okay lah tanpa merapu lebih-lebih, kita rasa lebih elok kalau kita terus nyatakan apa tujuan kita hantar kiriman ini. Tujuan utama kita hantar kiriman ini ialah untuk meminta Kak Jumiee berikan pendapat tentang satu perkara yang dah lama been bothering me and my mum. It's about my dad yang kuat sentap dan kuat touching over segale bende. Even bende simple pun beliau akan take it seriously and merajuk sampai seminggu tak nak cakap dengan kami.

It all started lepas kita habis degree and start bekerja. FYI, my dad ni tidak bekerja dari tahun 2006 due to internal conflict antara beliau dan bos beliau. Beliau seorang Safety Officer dulu tapi pertengahan tahun 2005 beberapa isu dalaman company membuatkan beliau dikenakan tekanan untuk berhenti kerja. Jadi, sejak dari situ beliau tak bekerja dan tak dapat kerja lain sebab faktor usia yang kian meningkat. Memandangkan beliau tidak bekerja dan hanya my mum seorang sahaja bekerja masa tu so beliau jadi semakin bitter afterwards.

Beliau mula take charge of the family. Beliau jadi more or less like a military man. Semua benda tak boleh. Even nak beli gula-gula sekalipun beliau akan halang and kata macam-macam. And sejak itu sampai kita dapat degree dekat USM, kita memang tak penah ada peluang untuk indulge or buy stuffs that I like macam remaja seusia dengan kita. Lepas start degree baru dapat beli barang kegemaran macam baju and seluar tapi itupun atas ikhsan pinjaman PTPTN. Anyway, kita nak tekankan di sini yang kita bukan heavy spender dan kita juga sangat calculative sebelum spend hatta sesen sekalipun.

Okay back to the main issue. Pada tahun 2013, kita dah tamat pengajian sarjana muda dan kita mula bekerja sebagai seorang eksekutif jaminan kualiti di sebuah syarikat multinational di selatan tanahair dengan gaji yang agak lumayan bagi fresh graduate.

So, kita mula take over tanggungjawab dalam family. Semua bil-bil dan barang keperluan rumah semua dibeli dengan menggunakan gaji kita itu. Yes kita rasa bangga sebab dah dapat kurangkan beban keluarga. Tapi my dad pula berpendapat sebaliknya. Beliau kata me and my mum ni boros and berlagak kaya. Dia akan kata kami ni tak fikir panjang and so on. And to a certain extent beliau mula gunakan kata-kata kesat and pernah one time beliau kata kat my mum "I know you don't need me anymore because your son is working and he has money! That's why you are not respecting me. If you two don't wanna respect me, you two can get out of my house!" Me and my mum jadi confuse. Bila masa pula kami tak respek beliau pun kami tak tau.

Kadang-kadang my friends ajak keluar pi mana-mana pun I terpaksa tolak sebab takut my dad tak bagi. Kalau kami nak beli a new set of things ka beliau akan mula bebel macam-macam sampai kami tak jadi beli benda itu. Kalau my mum minta I bawa dia pegi rumah cousin or Aunty pun dia akan bising. Dia akan kata "Oh I'm not needed anymore is it? I know I'm not earning anything. I'm useless" and etc. At the end of the day, kami semua akan duduk ja dalam rumah dengar bebelan beliau.

Boleh berdarah telinga ye dengar setiap kata-kata yang beliau gunakan. Tajam dan sangat mean. Beliau berlagak seperti seorang diktator sekarang sebab beliau bimbang my mum and my sister dah tak respek beliau sedangkan apa apa decision pun kami akan consult dia dulu. Tapi entahlah. Mungkin faktor usia dan faktor keegoan beliau sedikit sebanyak buat beliau jadi begini kot. Malah, faktor low inferiority juga mungkin memainkan peranan.

Bila isu begini jadi tegang, me and my dad akan argue and I will sometime raise my voice. Honestly saya bukan jenis kuat tengking-tengking orang or whatever. Kita sangat soft spoken tapi bila my dad buat gini I had no choice sebab dia sangat bitter and dia akan guna statement yang sangat mengguris perasaan. And in return kita jadi bitter pada beliau. Beliau kalau tanya pape kita takkan jawab or kita jawab tapi dengan nada yang agak annoyed. I know this is wrong tp I've got no option.

Beliau akan simpan semua ni to himself and waktu kita kerja ada kat ofis, beliau akan gunakan peluang itu untuk luahkan segala rasa tak puas hati beliau dengan cara memaki dan mencerca my mum over the argument that we had earlier. Setiap butir kata-kata beliau akan mengundang amarah serta kebencian terhadap beliau. Bila balik rumah petang karang I can see my mum mata bengkak and merah sebab nangis siang tadi. Tapi dia tak pernah hurt my mum physically. Semuanya is done with words. Sakit. I don't want to call my dad dayus or sadist tp he always act like one.

Kita harap Kak Jumiee boleh bagi pendapat Kak Jumiee tentang isu ini. Kalau ada suggestion untuk ubah attitude my dad pun Kak Jumiee boleh bagi sebab kita dah tak boleh tahan dah dengan perangai my dad yang control freak plus sadist ni. And bila beliau keep on to continue like this kita takut kita akan mula benci beliau and bila itu terjadi, sampai bila bila pun kami tak mungkin berbaik semula.

Yang benar,
Tengku Putera Bunga Cempaka






9.11.15

Heidi Klum Halloween Costume 2015 - Jessica Rabbit

Hello u olls,

Minggu lalu adalah minggu Halloween oleh orang Amerika.  Seperti biasa I olls akan menantikan apalah yang dipakai oleh Heidi Klum.  Masa duk sembang dengan Fansuri,  dia kata,  Heidi jadi Jessica Rabbit.

Aku macam .....ermm...boring la.......Jessica Rabbit adalah karakter kartun yang biasa sahaja.  Seksi,  tetek besaq,  pakai dress merah.  Bukankah itu imej biasa Heidi Klum (eksep for tetek besaq...).

Tapi bila aku dah tengok gambar dia,  gilaaaa wehss aku macam kagum juga.  Sebab dia memang betul-betul transform diri dia yang kuruih kedekiang menjadi perempuan plastik tetek besaq dan muka dia macam muka orang overdose plastic surgery.  Sangat scary yet sangat meletops transformation ini.

Jom kita tengok gambar beliau ketika menyambut pesta Halloween yang kini sudah masuk tahun ke 16.


Ini adalah watak kartun Jessica Rabbit.

8.11.15

Senarai Master Agent Purebysafiyyahosman Diseluruh Malaysia


Hello u olls semua,

Purebysafiyyahosman adalah satu-satunya produk homemade yang pada masa yang sama memberikan kebaikan detox kepada badan terutama sekali semasa menggunakan body scrub dan foot soak. Purebysafiyyahosman juga 100% buatan tangan,  semulajadi dan bebas dari bahan kimia,  pewarna tiruan,  pewangi tiruan,  sulfat,  paraben dan bahan pengawet kimia.

Sejak dilancarkan,  produk yang diedarkan secara online ini telah memiliki 16 masters agent di seluruh Malaysia.  Apa itu Master agent?  Master agent ni macam stokis lah u olls and merupakan orang kedua selepas HQ.  Lepas ni boleh la siapa-siapa nak COD kan. Jimat kos postage.

Agent biasa atau orang yang nak ambil sikit-sikit buat berniaga,  boleh direct ambil dengan master agent dikawasan anda.

Ini list master agent :-

 Click read more

6.11.15

Pementarasan Teater 10 Atas 10 6 dan 7 November 2015 @ Auditorium P.Ramlee, Kompleks JKKN Pulau Pinang



Bakawalee Penang akan mementaskan teater kompilasi 10 Atas 10', yang mengandungi 10 cerita di dalam satu pementasan.

6 & 7 November 2015 
Auditorium P.Ramlee, Kompleks JKKN Pulau Pinang 
8.30 malam 
RM 10

Caesar di Kaki Othello – Mata Kuching Kecintaan kepada negara, atau kesetiaan kepada sahabat baik. Itulah yang dihadapi oleh Ejen Jo, bila terpaksa berhadapan dengan Sid, sahabat karibnya yang menjadi pembelot negara. Cerita ini merungkai apa yang terbuku di hati dan terlontar di lidah. Persahabatan atau negara.

Di Carik Senja – Yusof Bakar @ Dudok Merupakan penghidap penyakit Alzheimer, Shariff dijaga oleh anaknya Maisara. Namun akibat penyakit Sharif semakin meruncing, menyebabkan Maisara terpaksa mengorbankan kehidupan peribadinya demi menjaga bapanya. Berapa lamakah Maisara dapat bertahan?

Fault Sapa – Yusof Bakar @ Dudok Apakah perkahwinan itu menyeronokkan? Ada orang kata ia tanda komitmen cinta sepanjang hayat, atau apakah ia penyeksaan seumur hidup? Untuk Aida dan Ridhwan, mereka bertemu dengan kaunselor perkahwinan untuk menyelesaikan perselisihan faham. Namun mereka hilang kawalan, menyebabkan kaunselor terpaksa mengambil tindakan di luar kotak pemikiran.

Kuantum Sang Minoriti – Yusof Bakar @ Dudok Bila adik seorang minoriti dibunuh dengan kejam oleh seorang majoriti, beliau disoal siasat oleh seorang detektif. Pembunuh itu dilabel sebagai individu yang mempunyai masalah mental, sedangkan minoriti tahu dengan jelas situasi yang sebaliknya. Mampukah kebenaran wujud di dunia yang dikuasai majoriti? Cerita ini berasaskan peristiwa tembakan di Chapel Hill oleh Craig Stephen Hicks.

Kucing Si Schrodinger – Yusof Bakar @ Dudok Mengisahkan Kulup, seorang genius fizik yang tidak berpuas hati dengan eksperimen Schrodinger Cat. Maka Kulup menculik Melur untuk dijadikan bahan eksperimen. Memperkenalkan salah satu cabang fizik iaitu fizik kuantum melalui Eksperimen Schrodinger Cat oleh Erwin Schrodinger.

Pengusir – Yusof Bakar @ Dudok Apa akan terjadi bila seks bebas dipandang halal? Apakah ia sekadar mengundang keruntuhan institusi kekeluargaan atau lebih lagi? Frisk dan Erica mengunjungi sebuah klinik untuk menggugurkan kandungan Erica. Berlaku perbualan kosong namun sebenarnya memaparkan sisi buruk seks bebas. Sebuah komedi gelap yang mengambil pendekatan reverse psychology.

Pukat Deduktif – Yusof Bakar @ Dudok Mengisahkan Bella dan Isa yang cuba mencari jalan mudah keluar dari kemelut kepayahan diri dengan melanggan pelacur dan dan melacur. Mereka cuba merasionalisasikan perbuatan mereka namun natijahnya tetap sama. Menggunakan pendekatan reverse psychology.

Wasiat Tersiat – Yusof Bakar @ Dudok Si ibu dijaga oleh seorang saja anaknya dari ramai-ramai yang ada. Demi menuntut haknya, anak itu cuba meminta ibunya mewasiatkan harta kepadanya yang seorang diri bertungkus lumus menjaga ibunya. Namun si ibu tidak setuju Dilema seorang ibu antara hak dan tanggungjawab.

Wilayah Sesal – Yusof Bakar @ Dudok Bagaimana rasanya jika secara tidak sengaja kita telah membunuh seorang anak kecil? Persoalan itulah yang diangkat di dalam cerita ini apabila seorang pengawal keselamatan secara tidak sengaja telah tertembak mati seorang budak ketika mematahkan proses rompakan. Menyesali perbuatannya, beliau hadir bertemu keluarga budak itu untuk memohon maaf. Namun reaksi ahli keluarga yang pelbagai mengakibatkan beliau keliru, apakah benar apa yang beliau lakukan. Satu Ke Kosong – Yusof Bakar @ Dudok Adakalanya kasih sayang itu tidak dapat dipamerkan semasa kehidupan normal berlangsung, tetapi ketika sedang dilanda dugaan. Seorang suami bergegas menemui isterinya setelah menerima panggilan kecemasan dari hospital. Apakah yang bakal dihadapi oleh si suami?

10 cerita dalam satu pementasan. Hebahkan dan datanglah beramai-ramai.

#bakawaleepenang #10atas10

5.11.15

Ulasan Filem Jwanita

Hello u olls,  setelah mendapat desakan dan juga kata-kata pujian palsu daripada Yuss Zulk aku pun terhegeh-hegeh membeli filem Jwanita di Astro First.  Tapi baru 15 minit menonton filem ini,  aku terus menyumpah seranah macam siye nak haram menyesal buang RM15 bayar cerita ni 2 hari.

Mai baca review ikhlas aku.



Ulasan ANTM Cycle 22 Ep12

Hello peoples,

2 minggu kena tunggu episod baru untuk ANTM Cycle 22 ni,  memang selalu kan macam ni,  each time habis sesi Go See dan juga sessi depa pi travel ke mana-mana selain LA,  rancangan ini akan 'dihold' buat sementara.  Ini memang tradisi ANTM.  And in between this episodes,  depa akan masukkan episod khas yang memaparkan 'the-never-before-scene' kepada kita semua.  Layan jer la u olls.  

For me,  takdak apa pun suprise kat episod ni.  Yang kita duk nampak celaka tetap celaka,  yan baik tetap baik.  So nak kata apa lagi kan?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Featured Post

Makan Malam bersama Founder SchocoLITE