Jom Try Diameida Fabulous Mascara

13.11.15

Ulasan Fesyen Karpet Merah ASK 2015

Hello u olls,

Nekad,  starting lani aku nak buat balik review fesyen red carpet event-event retis Malaysia.  Seperti u olls tahu baru baru ini telah berlangsung upacara Anugerah Skrin TV3 dan bertemakan Hitam Emas.  Jom kita tengok gambar-gambar retis dan fesyen mereka di karpet merah ASK 2015.

Kalau ampa perasan nanti review kat bawah,  ada dua lagi pengulas jemputan yang duk mai menyampuk masa aku buat review.  So apa depa kata,  aku tulis bok masuk jugak.  Untuk tatapan hiburan ampa.



The Black & Gold
Kategori ini adalah for those yang telah hadir dengan tema yang dicadangkan oleh pihak penganjur.  Ada yang cantek ada yang tak berapa nak menjadi.  Let's tengok.


Maya Karin
I love her baju.  Minimalist.  Paling suka sekali adalah beg dia ala-ala ular tengah melilit.  Siries kerlas.

Fans  :  I love her...
Ezal  :  Kak Maya Jerman..... meletopsss







Tiara Jacquelina
I think dress ini dipakai oleh Tiara beberapa kali untuk pementasan P Ramlee The Musical.  Kelainannya adalah memadankan dress ini dengan rantai avant garde yang besar gedabak itu.  Sangat dramatic.



Lyana Jasmay
She looks so woman in this dress and colour.  Satu langkah yang berani since she is now already a mom.  Make up sangat polos dan classic.  




I love this dress.  Ala-ala design Stella McCartney sikit.  Aku suka simplisiti ni.  Length untuk dress ini pun okay.




Marsha Milan Londoh
Dress ini simple tapi nampak heavy sebab sarung tangan dan gaya rambut yang menjadikan the whole look nampak dramatic.  Mungkin fesyen nya begini ataupun bahagian atas dress ini patut diketatkan.  

Fans  :  Halloween is over!  Take off the costume.

Ezal  :  Patut pakai baju ni dalam Jwanita.  Baru Kak Maya tak mandrem hang keluar lipan kot idung.



Jumie  :  Ampa couple ka???

Fans  :  LESBIANNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN.......

Ezal  :  Tahniah...





Nonie AF
Jumie  :  Aku rasa baju ni cantek...tapi bahagian atas baju ni macam besaq.

Fans  :  Awat lani musim witch ka??

Jumie (jawab balik)  :  Lani kan autumn.....

Ezal  :  Ampa sembang dua la....duk cakap pasai musim plaks..



Raja Illya

Certain people with certain type of body potion sahaja yang boleh dress baju macam ni.  Walaupun ropol kat tepi tu nampak macam pembalut hadiah berkilat yang kita selalu guna untuk buat projek seni tapi still bagi aku,  dress ini meletops dan sesuai dengan pemakainya yang aku sangat suka.  Pompuan ni cantek okay.  Tak macam Malaysian.  Thank you for opting simple make up.

Fans  :  Ayyyyy another Lady Gaga wanna be.





Ammar awat hang nampak selekeh.  The lady sebelah,  dress ni cantek tapi macam tak sesuai for you.  You look old in this dress and that clutch doesnt suits the dress.




Jumie  :  Nothing to carut here.
Fans  :  Nice la...
Ezal  :  Cantek tapi biasa.




Jumie  :  Perasan dak crotch seluar lelaki tu kembung semacam?  WHYYY??  
Fans  :  Cakap kat dia...go home please.





Jumie  :  Seikhlasnya bentuk dress ini  bukanlah potongan pakaian Muslimah yang betul.  Still menampakkan bentuk tetek dan pinggul yang meletops.  But still dress ini cantek dan meletops.

Fans  :  Akui tak mau cakap apa nanti racist.

Ezal  :  Cantek.....nice.


Dress perempuan ni cantek.  Length dress ni sahaja macam tak berapa kena.  Crumple kat kain bawah tu membuatkan perempuan ni nampak pendek.  And rambut tu,  gaya side tepi ni membuatkan dia nampak lagi semak.  Kalau dia sleek and chic sahaja she will look more mewah.




Jumie  :  Muslimah compliance.  I like.

Fans  :  Take off that apron.


Babi pompuan ni aku bara sebab dia caras laki aku.  Tapi dress ni tetap cantek.  Aku suka eksesori yang dia pakai and clutch tu.




Lisa Surihani in Alia Bastamam
Untuk wanita post pantang,  this is nice.  Lisa nampak sangat selesa dalam dress ini.





Sherry al Hadad
Kerlas wanita agam ni.  For me dress ni meleps.  Corak-corak itu agak heavy tapi why not?  I just hope bahagian colar tu dibesarkan lagi agar nampak lebih slimming.



Amira Rosli
Pasaipa dia kena pakai legging daripada kain renda?





Feeda
Fida always boring on red carpet.  Sama ada dia over do ataupun dia tak mencuba langsung.  This is like not helping.  Potongan dress dan gaya fesyen tudung adalah sama untuk setiap look dia on red carpet.  ps/  Kat mana tempah kerongsang bunga betik tu?




Yana Samsudin
I actually love this whole look.  Okay la....




Fateha
Potongan kontemperori yang meletops.  Suka everything from the skirt,  the upper part ala-ala renda Indonesia, the belt,  the hair and the clutch.  Aku juga suka the fact beliau tidak memakai eksesori yang bran-bran sebab upper part of this dress pun dah bran-bran.





Nothing to carut.  NEXT.






Maria Fareeda
Jumie  :  Wooooooowwwwwwwww.......marhayam.

Fans  :  Dah dapat pulau ka belum?


I will love this dress if she take out that attitude face and the ugly cape around her.  Aku akan suka dress ini kalau dia buang muka attitude tu and dia buang selendang kat bahu dia tu.  Pelik!!






Hunny Madu
I love this look.  Pompuan ni memang stylo pun.  Aku suka detailing yang sangat simple kat bahagian pinggang dan lengan.  Aku jugak suka ala-ala nampak skirt pendek blah dalam gaun tu.




Sangat suka kasut yang dia pakai.  Sangat seksi.  Aku sangat suka perempuan ni.  Dia tau nak cari baju yang works for her slim fit.  Kaki dia goorjeessss.  Makan hati.





Mira Lyana & Julia Ziegler
Myra,  why you colour your hair like this?  U are not BEYONCE.  And dress tu nampak macam baju-baju kerawang biasa ja.  Julia Ziegler.....cardigan kecik tu macam meletops.




Diana Rafar and Zamarul Hisham
NEXT



Kakak...serabot la tengok dress ni.  Macam-macam ada.  Labuh dress yang dramatic,  Ala-ala off shoulder,  pastu kot dalam ada renda macam mana ka,  pastu ada pulak effek fringe kat bahagian off-shoulder tu.  Clutch pun punyalah besaq.  



Faizal Hussein and wife
No effort langsung.


Ruminah Sidek
Jumie  :  Kerlasss mak mah........kau mampu?

Fans  :  Ampa tau dak kalau ampa bukak chocolate wrapper?  Nanti ada kertaih warna emaih tu.




Shafiq Kyle and Girl
Yang girl tu,  aku tau dia macam nak tiru gaya yang dipakai oleh sorang artist Amerika ni.  Fesyen ala-ala Christine Dior Fall 2012 collection.  Ampa boleh tengok kat sini  :  http://www.redcarpet-fashionawards.com.  Tapi yang ni aku rasa kain tu macam kasar dan nampak macam besaq and tak kemaih.





Defam
Totally love their look as a group.  Semuanya ada tema yang sama cuma execute dalam bentuk yang berbeza.  Aku suka dress labuh tu nampak sangat kerlas dan yang pakai seluar tu dia punya length style sampai betul betul kat lantai.  Kerlas okay!









The I Dont Give A Damn About The Memo - Do it Well
Kategori ini adalah untuk they olls yang dah tau kena pakai hitam dan emas tapi depa pakai ja apa yang depa suka and tetap looks meletops.

Neelofa by Fizi Woo
Jumie  :  Tak kisah ampa nak kata apa pun tapi aku suka dress ni.  Dia macam pelik tapi macam meletops.  I think bentuk pusing-pusing melekat kat badan tu macam meletops sangat.

Fans  :  Ampa pi google loogie tu apa.  Tekan Google Image.



Ayu Raudhah by Shanell Harun
Lovee lovee lovee this dress.  Cekak pinggang emas itu meletops.




Nora Danish
Kerlas kak Nora.  Saya bagi 4 bintang.



Izara Aishah by Rizman Ruzaimi
Fans  :  Cantek...tapi aku nak tau ni zebra ka bukan?  Kalau zebra aku nak pukul dia.

Jumie  :  Awat hang nak pukul binatang?

Fans  :  Aku kan PETA

Jumie  :  Bengong!  Corak ja sama.  Bukan kulit betul.  Aku suka dress ni nampak kerlas.  And make up and hair do pun aku suka.




Zara Zya
Jumie  :  Dress ni cantek tapi this is nothing new.

Fans  :  Baju cantek...muka dia ja tak cantek.

Jumie  :  Dia kalau pakai tudung cantek...dia tak pakai tudung muka dia kampung.

Ezal  :  Yelah..tak macam u mak ayam...u pakai tudung pun cantek...tak pakai tudung pun cantek.

Jumie  :  Nakhariam. #sentap


Izreen Azminda by Rizman Ruzaimi
Love the colour,  the bentuk dan detailing pada baju ni.  Aku jugak suka design and material untuk tudung.  Compliment the dress.  Something yang different daripada dress dress lain yang dipakai di redcarpet.  Tak semua orang boleh rock the lengan gelembung.  Aku suka make up jugak.  




Faye Kyusairi
Jumie  :  Muda dan meletops.  Baju terbelah hampir ke faraj.  I like.

Fans  :  Aku suka yang ni.  Aku nak beli dua,  colour yang sama.



Nadia Nisa
Jumie  :  She is like the Kerry Washington to Malaysian red carpet.  Pilihan dia pelik tapi kena.

Fans  :  I dunno who you are but two thumbs up!!


Boring...next.




Nabila Huda
I wish ada gambar baju penuh.  Mak ayam ni mesti meletops.




Alyah by Rizman Ruzaimi
Jumie  :  Pada pendapat saya baju ini adalah meletops.  Walaupun a bit costumy tapi for me colour dan efek dua colour kat skirt tu adalah something yang grande.

Fans  :  Deni duk pakai baju yang sama fesyen ja...colour ja lain-lain...





Siti Saleha
She's looking so nice and chic.  Orang cantek tak payah pakai over over.



Ana Dahlia
Simple sahaja.  Nothing to carut.  But this blue tone macam tak masuk dengan warna hitam.  Nampak keras.





Ryzal Jaafar and Avdelin Tan
Jumie  :  Yang lelaki ni macam selekeh sangat.  Yang perempuan,  vouge and seksi.  I love it.  Tak semua orang boleh pakai baldu dengan cantek ya.




Zarina Zainuddin
Meletops sangat mak ayam Zarina berposing bersama anak terunanya.




Dayana Roza
Throw away that ugly clutch and kalau dress ini not in colour merah but colour nude or cream lagi meleps i rasa.  Merah mak ngah ni kalau boleh kena buat simple design.  Not ropol ropol laksana macam ni.



Elsa dan Anna
Dress Mak ayam puk puk ni simple actually and cutting dia cantek untuk wanita agam cumanya sekarang ni posing dan cara amik gambar yang membuatkan dress ni tak ditontonkan dengan jelas.

I love baju Kak Maria....very the vouge.  Potongan yang kemas dan tidak merapu untuk wanita agam.




Kerlasss sangat cheong sam ni.  I love.






The Only-They-Understand-What-They-Are-Wearing
Kategori ni memang untuk those yang pakai baju super merepek for me.  Aku pun tak paham macam mana depa boleh pilih nak pakai baju-baju ni.


The lelaki :  Is it raining outside?
The perempuan  :  What the hell yang u olls pakai ni?  Ropol yang sarat dah nampak macam ayam serama dah.  You are a petite small lady,  tak payah nak sarat-sarat macam ni u olls.  And baju ni nampaknya macam tak di fitting dengan elok.





Baju ni tak dak red carpet glam langsung.  Macam gadis-gadis kampung pakai untuk majlis pertunangan sahaja.  Heavy and sarat.




Nenjiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.  Harimau teruih.  Siap dengan head gear ala-ala Pocahontas.  U know what people?  Aku memang suka fringe bag.  Sampai lani duk teringin nak invest dalam sebijik fringe bag yang lawa dan berkualiti.  Tapi bila tengok makcik ni pakai beg fringe teruih aku rasa macam musnah impian fesyen aku.




Kampung.........apa tu?? Vest ka?  Why??/






Gabungan seni makyung ke dalam dress.  Siap dengan bunga rose kat kepala.  Something yang meletops tapi too costumy.  Untuk persembahan pentas okay kot.





I dont wanna say anything.  Nanti boleh jadi racist (tiru ayat Fans)





Anis al Idrus
Everybody,  please do yourself a favor.  Google - Coming to America





Ayda Jebat
Ooooo hang la Ayda Jebat yang hangat diperkatakan.  Ermmm.....Dress ini akan jadi meletops kalau fitting dress ini dibuat dengan elok.  Bahagian atas dress ini,  bahu,  lengan and bahagian dada nampak sloppy.  




Eja
Fesyen ini aku panggil terperangkap antara menjadi wanita Melayu pencinta ropol-ropol dan wanita muslimah yang menutup dada.





Aku selalu tengok makcik-makcik dressing macam ni kalau pi kenduri blah KL.





Jue Aziz and couple
Couple boleh pakai sedondon on red carpet tetapi kalau buat suit pun sama material dengan baju dress,  why not bagi bunga tangan and veil. Ampa dah boleh jadi baju kawen.  Dipendekkan cerita,  couple couple retis Melayu please jangan duk buat dah baju sedondon macam ni kat red carpet.  Nampak so kam kam.  



Ampa tau kan apa pendapat aku tentang pakaian budak-budak?  Kids should dress as kids.




Kat UK ada satu artist depa suka dressing macam ni.  Nama dia Paloma Faith.  Actually dress ini akan meletops kalau labuh dress ni dipendekkan lagi sikit and pilihan kain labuci gold yang lebih sesuai untuk warna kulit pemakai.    Satu langkah yang berani.  Tapi still aku tak paham pasai pa dia nak pakai jugak dress ni.




Sharifah Shahora and this guy
NEXT



Kuna and Kawan
Depa ni baru balik kenduri ka?



Normah Damanhuri
I dont know whats up with all this pelakon makcik-makcik and animal print? 



The one on the right is Andre Leon Talle versi Meleis.







The Guys
This category adalah untuk para lelaki.  Kalau elok semua okay.  Aku tak tulis apa-apa.  :)


Nazim Othman


Anuar Zain
Wow Kak Nuar...baru balik buat muka ka?




Aaron Aziz





Shaheizy Sam
Macam baju pakcik KFC tapi versi kelabu.  




Melayu dan Trench Coat
I dunno why orang Malaysia suka pakai trench coat di negara tropical macam kita.  Lelaki kedua dengan trench coat merah,  aku rasa dia pendek dan bila dia trench coat ni nampak dia macam Dwarf of Erabor dah.






Shafie Naswip
Rambut serabaiiiiiiiiiiiiii tak emsem teruih dia.


Deni elook................





Boyfriend Lama Jumie
Nampak dakkk apa aku tulis??







Eezani


Mubarak Majid


Ambooiii besaq ja bengkong.



Feroz Khan


Nico
Mengapa kamu?  Mengapa kamu jadi begitu?  Inilah nasibku.  


Bunkface





Senarai Pemenang :


Drama Terbaik – Lorong Kecil Ke Syurga

Lakon TV Terbaik – Lorong Kecil Ke Syurga
Pengarah Drama Terbaik – Raja Mukhriz (Lorong Kecil Ke Syurga)
Penyunting Drama Terbaik –
Videografi Drama Terbaik –
Pelakon Lelaki Terbaik – Amar Asyraf
Pelakon Wanita Terbaik – Sara Ali
Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik – Izuan Fitri
Pelakon Pembantu Wanita Terbaik – Raja Illya
Drama Rantaian Komedi Terbaik – Rubberband
Drama Rantaian Terbaik – Hidayahmu Ramadhan
Drama Rantaian Popular Media Sosial – Rindu Awak 200%

Filem Terbaik – Lelaki Harapan Dunia
Lakon Layar Terbaik – Lelaki Harapan Dunia
Pengarah Filem Terbaik – Liew Seng Tat (Lelaki Harapan Dunia)
Pelakon Lelaki Terbaik – Beto Kusyairi
Pelakon Wanita Terbaik – Lisa Surihani
Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik – Sharnaaz Ahmad
Pelakon Pembantu Wanita Terbaik – Ayu Raudhah

Rancangan Bual Bicara Terbaik – Wanita Hari Ini
Rancangan Dokumentari/Majalah Terbaik – Welcome To The Real World
Laporan Khas Berita Terbaik – Berita Nasional 5
Rancangan Hiburan Terbaik – The Gagabout Barber
Rancangan Anugerah Terbaik – Anugerah Juara Lagu 29
Rancangan Realiti Terbaik – Mentor Legend Akhir



Sumber gambar : Beautifulnara & Rotikaya

1 comment:

  1. duk tunggu2 ulasan ampa psl nih.. hahaha i like.. aku siap pi google loongie n coming to amerika.. hahhaha
    tp tak suka baju neelofa tu.. rasa mcm tak layak je dpt the best dress.. bg kami yg paling meleps n elegen n should dpt title the best dress is Hanny Madu sukaa naw naw baju dia.
    baju nabila huda pun lawaaa sgt.. suka jugak

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...