17.12.15

Jom Support Halal Media Japan

Hello u olls,


Hari ini aku nak memperkenalkan kepada ampa semua tentang Halal Media Japan. I got to know about this page melalui kawan I olls iaitu Dr. Hafizal a.k.a Dr. Pitt Beg LV. Dr Pitt dulu memang obtained Ph.D. dia kat Jepun and dia and family pernah duduk sana for quite sometime. Dia sangat familiar dan suka dengan budaya orang Jepun yang penuh displin dan hormat.


Beliau sendiri pun, setelah pulang ke Malaysia dah beberapa kali melawat kembali kota matahari terbit ini. So dia introduced kat I olls tentang Halal Media Jappan dan orang-orang di sebalik tabir organisasi hebat ini. Oleh kerana Jepun akan menjadi negara penganjur untuk Sukan Olympic 2020, maka mulai sekarang ini beberapa insan ini iaitu Akihiro Shugo dan rakan-rakan memang dah start dah promoting tentang konsep HALAL kat negara Jepun kerana depa dah boleh jangka peserta Olympic dan para pelancong daripada negara-negara Islam akan mulai membanjiri negara depa menjelang tahun 2020 kelak.




Antara perkara yang mereka usahakan dengan proaktifnya adalah seperti berikut  :


  • Menyediakan tempat wuduk dan sollat yang selesa di lokasi-lokasi pelancongan seperti Disneyland Japan, lapangan terbang dan taman-taman tema yang lain.
  • Mempromosikan konsep halal kepada pengusaha restoran dan hotel di seluruh Japan.  Bukan sahaja promosi,  the right word is PUJUK.  Depa duk pujuk pengusaha restoran kat Jepun untuk buat konsep Halal.  Bukan senang ya....
  • Menggalakkan pengusaha makanan untuk mendapatkan pengesahan Halal and guest what dari negara mana? Yes, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia!!
  • Memperkenalkan produk makanan Jepun yang diiktiraf HALAL
  • Menyediakan dan mempromosi panduan HALAL kepada pengunjung Muslim seperti brosur dan aplikasi telefon
  • Dan yang paling penting sekali, saban tahun depa akan menganjurkan Halal Market Fair di mana mereka menjemput para pelabur daripada seluruh dunia yang ingin melabur / mempromosi apa sahaja produk atau service yang berasaskan konsep HALAL kepada pengusaha di Jepun.





So sebab tu la akak buat artikel ni u olls. Dengan harapan, ampa pi bukak page Halal Media Japan ni and ampa like page tu and ampa sebarkan tentang makluman ini. Im sure, ramai pengusaha daripada Malaysia yang boleh mendapatkan banyak manfaat kepada peluang yang tersedia ini. Sebab daripada info Dr. Pitt sendiri, memang depa nak support daripada orang ramai tentang usaha yang depa buat ni.


Kalaulah kita semua orang Muslim Malaysia memberikan sepenuh support kepada usaha mamat-mamat Jepun ni, lepaih ni kita orang Muslim nak pi melancong kat Jepun dah takdak masalah dah :)


I rest my case, jom pi tengok and baca :)


Our philosophy is to introduce Japanese Halal to those, such as Muslims, who require Halal, and to contribute to the international community.
Halal Media Japan is the world’s first Japanese Halal portal site available in English. Our philosophy is to introduce Japanese Halal to those, such as Muslims, who require Halal, and to contribute to the international community.
Japan, blessed with an abundance of natural beauty, has for a long time captivated people around the world throughout the year. Our goal is to introduce this appeal of Japan together with its latest Halal initiatives to further enhance the understanding of Japan.
We aim to play a part in helping Japan become one of the world’s leading Muslim-friendly nations, despite Muslims being a minority in Japan.


Tempat Wudu and Mussola

Berikut adalah gambar yang dipaparkan dalam website Halal Media Jepun tentang penyediaan tempat berwuduk yang dilengkap dengan air suam panas untuk keselesaan muslimin dan muslimah di taman tema Nikko City,  Tochigi Prefecture.  Musolla dan tempat wudu ini disediakan selepas mendapat cadangan dan permintaan daripada pengunjung yang beragama Islam.  Pihak Halal Media Jepun mendapatkan sokongan daripada kumpulan penganut Islam daripada Utsunomiya University untuk menjayakan projek ini.  Syahbass beetttiii!!







Pengiktirafan Status Halal
OTACO adalah sebuah bakeri yang sangat famous kat Asakusa dengan kek sifonnya.  Semenjak dua menjak ini,  atas permintaan tinggi daripada para pengguna,  bakeri ini telah mengambil keputusan untuk mendapatkan status halal daripada Halal Foundation operated by Okachimachi mosque.  






Halal Market Fair
Gambar sekitar Halal Market Fair kedua yang dianjurkan apda 15 April 2015 di Tokyo.  Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat tentang program ini sila layari link berikut  : Flash Report of 2nd Halal Market Fair




Okay u olls,  jangan lupa share link ini.

Bacaan lanjut : The activity history of HALAL MEDIA JAPANPage  :  Facebook Halal Media Japan
Website  :  http://www.halalmedia.jp

No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...