30.12.15

Not Just A Cafe : Cafe Lagenda, Penang

Hello u olls,

Pada suatu hari,  ada sorang akwan lama message aku kat Facebook.  "Hang kenai aku dak?"  Aku pun bukakla Facebook page tu and tengok muka kawan aku ni,  ISHHHH....macam kenai.  Aku pun mesej kat dia "Wehs...........siries aku kenai hang tapi aku lupa kat mana.  Please jangan maki aku,"

Maka kawan aku pun memperkenalkan diri dia dan aku pun yeahhh boleh ingat.  Nampak sangat duk tengok banyak gambaq lucah sampai banyak ilmu dah keluar.

Kawan aku ni nama Mas dia dulu main hoki untuk Convent Green Lane (aku pun main hoki jugak dulu untuk sekolah and Penang state) and then lepas high school kami sama-sama sambung pelajaran di Pahang dan beberapa kali bertemu kat terminal kat Kuantan sementara nak balik Penang.  Sekarang,  Mas dah bergelar seorang chef.  WOWWW!!

"Aku nak call hang ni sat,  hang free dak?"

Aku musykil ni nak bagi dia call aku.

"Aku bukan tak mau bagi hang call aku.  Boleh ja hang nak call aku.  Tapi hang nak buat apa?  Hang nak suruh aku join MLM ka?"

HAHAHAH begitulah perbualan antara aku dan Mas.  Kita jujur dan tak kekwat.  Dan disebabkan kita jujur dan tak kekwat,  akhirnya Mas memberitahu niat sebenarnya dia nak menjemput aku untuk memakan di Cafe Lagenda di mana dia ditugaskan sebagai chef yang mencipta menu kat situ dan dia nak suruh aku review kepada semua pembaca blog semua.  YEAAAHHHH!!!





Cafe Lagenda Penang
Aku rasa tak payah aku nak cerita panjang dah kot pasai Cafe Lagenda ni,  sebab lepaih aku post gambar aku makan kat Cafe Lagenda minggu lepaih,  ramai dah pi makan kat sini.  Alhamdulillah,  aku sangat happy.  Ternyata kawan-kawan yang pi makan kat sini pun puas hati dengan layanan dan kualiti makanan yang diserve.  So kepada u olls yang belum berkesempatan lagi nak mai makan kat sini,  jom baca review dari I olls!



Menu and Harga
Menu makanan di sini adalah basically makanan orang Asia yang popular di Penang ni tetapi di ubah suai mengikut citarasa antarabangsa.  Dalam bahasa mat salleh,  fusion.  Dihidangkan secara santai (bukan fine dining) tetapi dalam cara presentation yang meletops dan cantek membuatkan kita sebagai pengunjung rasa sangat impressed sekali.  Contohnya,  kalau ampa order nasik dengan daging bakar,  dia punya rempah and ulam ulaman diserve dalam congkak.  Kerlas kan?

Harga juga antara RM5 ke atas untuk minuman dan untuk makanan pula antara RM15 dan ke atas.  

Semua menu yang terdapat di sini adalah hasil karya Chef Mas sendiri.  SIRIES aku bangga kot ada kawan berbakat macam ni.



Ini gambar menu yang aku nak share dengan ampa.  Chef Mas bagi aku kebenaran untuk share kat ampa semua.  









Set cawan style lama-lama yang depa guna untuk serve kat customer.  Gila nostaljik!!




Ini gambar akak la u olls yang cun melecun untuk tatapan ampa.





Makanan
Aku bukan nak puji suka suki sebab kawan aku chef kat sini tapi aku memang puji sebab sedap.  Secara keseluruhannya,  apa yang dapat aku simpulkan adalah apa yang ampa tengok dalam gambaq,  macam tu lah yang ampa akan dapat juga masa makan.

Aku sangat memuji keberanian dan kreativiti Chef Mas mereka cipta menu kat sini.  Antaranya,  salad yang dijadikan side dish untuk Fried Mozarrella yang diadun dengan dressing yang diperbuat daripada kicap a.k.a tokyu dan bijan.  Siriessss meletops.  Selama ni kita duk feeling buat salad dressing dengan minyak zaitun ja kan?  Ini pakai tokyu u olls!!

Untuk nasi bersama daging bakar dan gulai kawah,  aku sangat puji sekali daging bakar tu.  So full of flavor.  Walaupun daging itu telah di potong halus untuk memudahkan kita makan,  tapi still dapat rasa all the rempah yang di perap bersama daging.  Im sure depa pilih the best rempah and the best daging untuk masakan ini.  Oh yes,  kerabu telur yang disajikan bersama sebagai condiments untuk set nasi with beef bakar and kawah gulai,  have u ever imagine that telur goreng macam yang simple macam tu boleh jadi meletops apabila diadun dengan bahan-bahan kerabu yang lain?

Kami juga try Tumeric BBQ Wings,  aku ada petua untuk ampa kalau makan kepak ayam ni.  Make sure,  before ampa gigit,  ampa celup ayam tu dalam sos cili dia and then celup dalam mayonis sos dia and then buat step ini beberapa kali.  And then ampa gigit ayam tu,  pastu ampa rasa macam kat Brazil sat!  HAHAHAH siries sedap.  Aku makan sampai ayam tu jatuh kat tudung.  Gila maluuu.....

Satay platter pun best!!!!!!  Ada satay daging,  ayam and udang!  Meletops kan?

My favorite actually dalam semua dish ini adalah mee kuah Penang.  Depa bubuh dua ekoq udang yang subhanallah besaq macam Nizal nasik tomato,  kuah dia pekat (tak kedekut udang kering!!) and rasa dia sangatlah macam tok-tok kita masak untuk kita kat rumah.  Sangat sedap sekali.  Aku rasa lagi berbaloi makan mee kuah Cafe Lagenda ni.

Disebabkan kami adalah tamak haloba,  kami order lagi spagetthi masak dengan creamy massaman curry.  Masamaan adalah sejenis campuran rempah resepi orang Thailand yang dimasak dengan fresh cream.  Dalam tu ada ayam,  kacang tanah and terung bakar.  Rasanya ya Allah sumpah sedap.  Bak kata Fansuri,  very the soul food.  Aku wajibkan ampa beli dish ini kalau ampa mai sini.  MUST TRY.

Sebagai penutup,  kami disajikan dengan pulut seri kaya.  Kalau ampa nak tau,  orang Penang yang tau makan pulut seri kaya ni.  Actually dia sama macam kuih seri muka,  tapi bezanya kita tak masak asing-asing.  So bila nak makan baru ceduk bubuh kat mangkuk.  So kalau ikut Pulut Seri Kaya ala Cafe Lagenda,  dia punya seri kaya tu punyalah lembut.  So creamy aku rasa macam makan souffle kat hotel sahaja.  And dia pakai sos strawberry dan bukan sos santan.  Kerlass u ollls!!!

So here are some of the food yang kami order dan makan and some of the food yang aku amik daripada Facebook page depa.  Mai tengok!


Deep fried mozzarella.
Aku sangat memuji keberanian dan kreativiti Chef Mas mereka cipta menu kat sini.  Antaranya,  salad yang dijadikan side dish untuk Fried Mozarrella yang diadun dengan dressing yang diperbuat daripada kicap a.k.a tokyu dan bijan.  Siriessss meletops.  Selama ni kita duk feeling buat salad dressing dengan minyak zaitun ja kan?  Ini pakai tokyu u olls!!



Beef Bakar and Kawah Curry.  Set ini dihidang menggunakan congkak  :)
Untuk nasi bersama daging bakar dan gulai kawah,  aku sangat puji sekali daging bakar tu.  So full of flavor.  Walaupun daging itu telah di potong halus untuk memudahkan kita makan,  tapi still dapat rasa all the rempah yang di perap bersama daging.  Im sure depa pilih the best rempah and the best daging untuk masakan ini.  Oh yes,  kerabu telur yang disajikan bersama sebagai condiments untuk set nasi with beef bakar and kawah gulai,  have u ever imagine that telur goreng macam yang simple macam tu boleh jadi meletops apabila diadun dengan bahan-bahan kerabu yang lain?



Mee Kuah Penang
My favorite actually dalam semua dish ini adalah mee kuah Penang.  Depa bubuh dua ekoq udang yang subhanallah besaq macam Nizal nasik tomato,  kuah dia pekat (tak kedekut udang kering!!) and rasa dia sangatlah macam tok-tok kita masak untuk kita kat rumah.  Sangat sedap sekali.  Aku rasa lagi berbaloi makan mee kuah Cafe Lagenda ni.



Satay Platter
Satay platter pun best!!!!!!  Ada satay daging,  ayam and udang!  Meletops kan?


Tumeric BBQ Wings
Kami juga try Tumeric BBQ Wings,  aku ada petua untuk ampa kalau makan kepak ayam ni.  Make sure,  before ampa gigit,  ampa celup ayam tu dalam sos cili dia and then celup dalam mayonis sos dia and then buat step ini beberapa kali.  And then ampa gigit ayam tu,  pastu ampa rasa macam kat Brazil sat!  HAHAHAH siries sedap.  Aku makan sampai ayam tu jatuh kat tudung.  Gila maluuu.....



Semua minuman kat sini sumpah sedap.  Especially dia punya ranges of juices.  Ampa harus try.  Janganla duk order teh and coffee ja.  Bohsan.




Nachos Ali Baba



Sago Gula Melaka




Creamy Massaman Curry
Disebabkan kami adalah tamak haloba,  kami order lagi spagetthi masak dengan creamy massaman curry.  Masamaan adalah sejenis campuran rempah resepi orang Thailand yang dimasak dengan fresh cream.  Dalam tu ada ayam,  kacang tanah and terung bakar.  Rasanya ya Allah sumpah sedap.  Bak kata Fansuri,  very the soul food.  Aku wajibkan ampa beli dish ini kalau ampa mai sini.  MUST TRY.



Nangka Goreng dengan ice cream.




Gado-gado



Sizzling Mix Grill



Bamia Soup



Pulut Seri Kaya 
Sebagai penutup,  kami disajikan dengan pulut seri kaya.  Kalau ampa nak tau,  orang Penang yang tau makan pulut seri kaya ni.  Actually dia sama macam kuih seri muka,  tapi bezanya kita tak masak asing-asing.  So bila nak makan baru ceduk bubuh kat mangkuk.  So kalau ikut Pulut Seri Kaya ala Cafe Lagenda,  dia punya seri kaya tu punyalah lembut.  So creamy aku rasa macam makan souffle kat hotel sahaja.  And dia pakai sos strawberry dan bukan sos santan.  Kerlass u ollls!!!





Shanghai 1910 Heritage Hotel
Sebenarnya Cafe Lagenda ni adalah lobby untuk Shanghai 1910 Heritage Hotel yang terletak di tingkat atas dan bahagian belakang bangunan ini.  So far depa takdak website rasmi untuk hotel ini tapi ampa boleh buat tempahan melalui Agoda ataupun website pelancongan yang lain.  Harga hotel ini adalah antara RM180 untuk single room hingga RM300 untuk double room / per night.  Akak pun buat-buat la kepoci, naik tingkat dua dan tengok bilik-bilik hotel.  Katanya bilik family masih kosong waktu tu,  so akak bolehlah nak masuk tengok.  Best u ollls family roomnya,  ada dua tingkat!!  So kalau u olls ada yang feeling nak mai Penang dan duduk kat ala-ala butik hotel yang tak berapa nak mencekik darah harganya,  maila cuba hotel ni.  Tapi my pendapat la...kalau ampa couple or group of friends yang betui betui nak mai explore Penang,  sesuai la hotel ni,  


Pemandangan Hotel Shanghai and Cafe Lagenda di bahagian bawah.  Dulu tempat ini adalah kedai emas.






Bahagian atas tengah hotel yang diubahsuai menjadi ruang legar rehat dan ruang membaca.





Double room!! Tingkat bawah ada katil satu,  kat atas ala-ala loteng tu ada dua katil single.


Semua pengunjung hotel adalah disajikan dengan menu breakfast seperti berikut.





Tempat Lepak
Cafe Lagenda sangat santai u olls,  walaupun kecik tapi sangat selesa and relaks.  Duduk dengan kawan-kawan,  makan makanan sedap,  minum ayaq best sambil bercakap pasai masalah dunia memang best sekali.  Nak selfie pun seronok sebab dia punya pemandangan nampak mahai :)

Untuk u olls yang nak buat office party seperti dinner dan sebagainya pun boleh,  tapi tak lebih daripada 20 orang.  Apa-apa pun ampa boleh mai sini and jumpa dengan Sara,  the manager untuk bincang menu dan sebagainya.


From left Taufiq,  Shanell Harun and me.


P Ramlee duk tiup seksefon kat depa dorang tu.


With my anak ayam tersayang,  Nizal A Ghaffoor Nasi Tomato meletops.


Tak kenai pun abang ni,  aku cilok gambar ni daripada Facebook Cafe Lagenda.  Hemsem kan?  Saja nak tunjuk kalau ampa nak makan kat luar lobby hotel pun boleh.  Sesuai untuk those yang nak tengok pemandangan Campbell Street :)




The bar




Lukisan di dinding.  Dari hujung P Ramlee duk tiup seksefon.  Kat ujung blah sini depa tulis "Irama dan lagu tak dapat dipisahkan".



Pompuan agam bersama potret P Ramlee dan Saloma.



One of the sudut kat cafe ni.  Sangat santai.





Secret Password

Okay khas untuk ampa semua di luar sana,  jangan lupa untuk follow Facebook Page Cafe Lagenda depa  and every now and then,  depa akan post 'SECRET PASSWORD' kat facebook depa tu.  So,  kalau ampa pi makan kat depa that particular week,  and ampa mentioned apakah 'secret password' tu,  so ampa akan dapat sama dessert or minuman free daripada Cafe Lagenda.  

So cepat-cepat like page depa and tunggu apakah next 'secret password' depa!!


Last sekali,  aku bubuh kat ampa gambar aku dengan Chef Mas yang meletops!!  Cayalah.  Ingat pesan hang,  tak rugi buat baik dengan orang :)



Contact :

Alamat  :  
43, Lebuh Campbell, George Town, 10100 Pulau Pinang, Malaysia

No Tel  :  
04-261 2293

Operating Hour  :  
Buka setiap hari kecuali SELASA
(Selasa tutup)
Dari pukul 7 am hingga 1030 pm

Facebook  :  Cafe Lagenda

No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...