Jom Try Diameida Fabulous Mascara

6.1.16

Jawapan kepada Kisah A B C D E F



Hello u olls,

Ini adalah jawapan kepada kisah Kisah A B C D E F  yang dikongsikan seorang pembaca bernama Ms.  Gusarina.  Siriesly cerita tu memang best kot baca,  biarlah panjang berjela-jela tapi kalau dikembangkan menjadi skrip memang best kot.  Never ending story of kisah hati hati yang tak damai dan tidak damai dalam mencari makna dalam epilog cinta.  GIIICHEEEEEWWW.....

Sapa yang tak baca lagi kisah kat atas tu,  ampa pi baca dulu baru ampa akan feel membaca jawapan dari i olls kat sini.

So here is my jawapan.  I olls nak bagi pendapat 2 karakter penting dalam cerita ni,  actually semua watak-watak A- F ni penting,  tapi i just want to say things about A dan F.  And then terus menjawap soalan-soalan penting from Ms.  Gusarina.  Sapa-sapa yang rasa ada komen dan cadangan,  boleh juga share kat ruangan komen kat Facebook / blog.  Insya allah,  Ms.  Gusarina akan membacanya.  


click read more



Manusia Spisyis A
Soalan i olls yang pertama?  Manusia ka?  Yes,  A ni masih lagi manusia berkote.  Tapi sayangnya dia ada kote,  tapi dia takdak akal.  Sapa yang kontrol hidup dia?  Nafsu dia.  Mesti kita semua pernah terjumpa orang spisyis macam A ni.  Siriesly aku habaq kat ampa,  orang macam A ni kesian kot hidup depa,  depa tak akan pernah puas dengan apa yang depa ada dan dapat.  Hidup depa penat mengejar untuk mendapatkan sesuatu.  Tapi once dah dapat benda tu,  depa terus boring dan depa akan tercari-cari cara nak cari yang baru.

Malangnya,  apa yang depa nak cari tu adalah lubang puki.  Kalaulah yang depa nak cari tu adalah lubang duit,  tentunya orang spisyis A ni dah kaya gila babi dan boleh taja TV3 buat AJL 2016 lawan Dato Seri Vida.

Aku pernah tengok movie pasai orang macam A ni tapi aku lupa cerita tu tajuk apa.  Nanti kalau aku jumpa aku share kat ampa semua kat Facebook.

Kesiannya kat orang macam A ni sebab depa tak boleh nak cari damai kat hati.  Sebab tu dari sehari ke sehari dia kena terus mencari.  Kesiannya juga adalah kepada perempuan-perempuan yang dia jumpa along the way ni.  Sebab A tak pernah anggap perempuan-perempuan ni sebagai manusia,  dia anggap sebagai satu alat untuk melepaskan misi nafsu dia.

Takdak apa yang kita boleh buat kat orang macam A ni.

Tapi kalau kata kita come across dengan laki jenis A ni,  siries aku nak habaq kat hang cara yang paling terbaik adalah TAK PAYAH NAK LAYAN LANGSUNG.  Sebab walaupun ampa balaih balik kat dia secara sinis / secara ala-ala malah walaupun secara makian pun,  pastinya bagi orang macam A ni,  maknanya ampa kira layan dia!!!!


Manusia Spisyis E
Orang jenis spisyis E pulak aku panggil sebagai sendu.  Duk feeling cinta kemaruk sampai sanggup menggadaikan maruah diri dan korbankan semangat setia kawan.  Aku rasa A mesti menggunakan ayat manis tahap semut makan pun boleh kena kencing manis, tu yang sampai E boleh blinded by love macam ni.

Perempuan ada banyak soft spot dalam percintaan.  Kesunyian,  perasaan rendah diri,  persaingan,  perasaaan SHIMA TERINGIN....lelaki pun ada perasaan-perasaan ni tetapi perempuan deal dalam cara yang berbeza.  Dan mungkin kerana spot-spot inilah A telah berjaya mengalahkan E.

Tapi yang paling aku sedih kat sini apabila E ni langsung boleh membelakangkan sahabat dan kawan-kawan demi si A yang dia baru kenal sahaja. Bab ni memang aku terpaksa kutuk dia sebab hidup di zaman 4 tahun sebelum Wawasan 2020 ni mana boleh ada ayat "Aku tak boleh hidup tanpanya" dalam kamus hidup seorang wanita.

Kawan aku yang laki dia mati dalam kapal terbang yang kena tembak dengan pengganas pun boleh ja hidup bahagia lani tak kacau hidup orang?  So apa alasan hang E,  hang tak boleh ka hidup tanpa lelaki durjana ni.

Satu benda yang orang sendu takdak adalah keberanian.  Depa takut nak ambil satu keputusan yang depa tau adalah yang terbaik dalam hidup depa,  tapi depa lani apa yang depa nampak adalah depa lebih suka hidup dalam kancah cinta tak kemana tu.  Inilah yang kita panggil sendu.



Soalan From Gusarina
"Patut ka saya dan kawan-kawan confront E lagi? C kata,  biarkan E sebab E dah besar dan ada otak. Ada kawan mintak saya doakan yang terbaik dan support kawan saya ni sebab mana tau kot kot si A dah berubah jadi ustaz.  Depa kata ~U have to support your friend even you don't support their situation."

Pada pendapat I olls,  TAKPAYAH NAK PI CONFRONT dah si sendu ni.

1.  Ampa dah pernah confront dia sekali sebelum ni.  And hello!  Bukan senang kot kita kawan-kawan nak dapat kata sepakat nak hadap dia and berterus terang dengan dia.  The truth is always the hardest.  Walaupun ampa beramai dan dia bersorang,  tapi bukan senang nak lafazkan apa yang ampa nak lafazkan kat dia  walaupun hakikat benda tu adalah untuk kebaikan dia jugak.

And dia langsung tak hargai usaha ampa tu siap tuduh ampa sebagai jahat dan bersangka buruk kat dia.  And sah-sah dia TIPU seketoi kat muka ampa.  Dia kata dia takdak apa - apa dengan A padahal masa tu dah berapa kali dia buat fon sek dengan A ampa tau?

Dia baik macam mana pun,  dia takdak semangat setia kawan.  Buat apa lagi ampa nak tolong kawan macam ni?


2.  And pasaipa ampa nak susah payah untuk buat confrontation part II.  Hangpa ingat kalau kali pertama ampa gagal nak convince dia,  kali ni ampa akan berjaya ka?  Siriesly aku cakap kat ampa,  the only way untuk ajar si sendu ni adalah,  biarlah dia jatuh sendiri dalam tahi tahi yang dia berak,  pastu bila dia dah jatuh dalam lubang taik tu,  and dia nak mintak tolong ampa,  ampa jangan tolong,  ampa baling taik-taik ampa pulak kat dia.  Baru dia ada akai.  Mulai sekarang,  sila berak dalam beg plastik and simpan.  Sebab the day will come bilamana si sendu ni akan mai dalam penuh kekesalan.


3.  Bila kata hang nak biarkan dia,  bukan bermakna hang support hubungan depa.  Aku setuju dengan apa hang emel kat aku,  kalau dah sekali hawaq,  sampai bila pun hang akan hawaq.  Apa bukti si A tu dah berubah jadi ustaz?  Setakat duk posting ayat-ayat Quran and Hadith kat wall Facebook hari hari tidak memberikan hang status alim ulama.

My advice is,  kalau dia sendiri tak mau tolong diri dia,  pasai pa hang pulak nak pecah-pecah kepala nak pikiaq pasai dia?  Dalam kes cerita hangpa ni,  lagi la sah-sah E ni tau semua cerita hang.  Bukan dia baru saja kenal A tu.

Hang pun dah berlaki lani,  why not ampa tumpukan perhatian pada hidup ampa laki bini.  Buat anak,  buat duit,  buat pahala.  Takpayah duk pikiaq pasai si sendu ni boleh dak?

Memanglah hang kawan dia,  hang punya semangat setia kawan pun masih ada untuk dia,  tapi semua benda pun ada limit.  Hang dah buat yang terbaik untuk dia sebagai kawan,  dia?


Sekian sahaja coretan panjang aku untuk Kisah A B C D E ni.  Kepada semua kawan-kawan yang baca blog aku hari ni,  aku doakan kita semua dan anak cucu kita tak jatuh dalam kategori A dan E dan tidak terjatuh dalam kancah cinta A dan E ni.


PS/  Terima kasih Ms  Gusarina.  Semoga pengalaman ini membuatkan hang lebih menghargai kasih sayang hang yang miliki sekarang.  Kim salam kat laki hang yang elok tu.

No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...