UK Clark Sales

27.1.16

Ulasan AJL 30 - The Worst AJL everrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Hello u olls,


Seperti yang kalian tahu pada hujung minggu yang lalu telah berlalunya Anugerah Juara Lagu ke 30 di TV3. Saban tahun, apabila datangnya majlis gilang gemilang ini, akak dan anak-anak ayam akak dengan eksaitednya akan membuat party berlepak beramai-ramai di rumah akak, sambil makan-makan bersama kami akan of course tonton majlis anugerah ini sambil memberikan ulasan tanpa henti secara live. Nyatanya, apa sahaja yang diperkatakan oleh anak-anak ayam akak akan menjadi inspirasi dalam penulisan review akak esoknya.


Tahun ini, entah mengapa, akak sendiri macam terlupa langsung tentang tarikh event besar dalam calendar muzik tanah air ini hingga ke saat akhir akak sendiri pun tak berapa bersedia untuk membuat party AJL kat rumah. And nak dijadikan cerita, pada hari kejadian pun, akak jadi tak sihat u olls. Ingatkan nak masak la pasta ke apa ke, so set-set anak ayam akak yang dekat-dekat mana boleh singgah datang ke rumah boleh la datang tengok AJL bersama akak, tapi malangnya malam itu, akak sendiri tak sihat. Tonsil akak buat hal lagi. Makanya, akak pun pesan kat depa semua, jangan datang rumah akak malam ni, menyemak je dek non.


Okay panjang jugak intro akak. Marilah kita membaca ulasan panjang lebar akak tentang majlis Anugerah Juara Lagu 30 yang sendu ini.


Persembahan pembukaan

Nyanyian pembukaan oleh Dato CT, Dato Jamal and Yassin memang amat dinanti-nantikan especially Dato CT. Beliau tampil dengan busana songket ala-ala pengantin tahun 90 an hasil karya Zery Zambry siap dengan mahkota diperbuat daripada songket jugak yang agak vasss akak rasa. Ini mesti nak lawan dengan Dato Vida. Tapi make up Dato CT malam tu memang class, masa camera focus kat beliau ketika menuruni tangga, akak rasa macam Masya Allah, canteknya mak ayam ni.


Tidak dinafikan jugak kemantapan vocal Dato CT and of course Dato Jamal and Yassin. Tapi sayangnya, Dato Jamal and Yassin kerap kali tersalah lirik dan tersalah masuk line. So membuatkan persembahan mereka beberapa kali nampak okwed.


Mungkin kerana mereka berdua tu rasa kaget untuk digandingkan bersama Dato CT ataupun kedua mereka itu berasa darah gemuruh kerana terpaksa duduk di atas cube besar berwarna emas yang dipusing-pusingkan secara rawak oleh para penari zornen. Akak musykil u olls, lagi 4 tahun kita nak menjelang wawasan tahun 2020, perlu ke cube emas tu ditolak-tolak oleh para penari? Patutnya, kotak-kotak macam tu dah boleh terapung ala-ala skate board terapung dalam filem Back To The Future u olls. Paling hina pun, bagi akak la, engko latih la orang-orang pendek untuk tolak kotak tu dari dalam. Haaa...kan senang? Nampak la elok sikit noks ala-ala kotak bergerak sendiri.


Akak sebagai bekas ratu cantek 2003 yang dulu bila masuk miss gigih praktis menari dan ketwok di atas pentas menjelang malam pertandingan berasa amat kecewa melihat persembahan pembukaan AJL 30 yang disemakkan dengan koreografi yang terlalu ramai dan tidak tersusun.

Untuk persembahan pembukaan akak bagi 3/10.




POV penonton di rumah

Dari point-of-vie akak yang menonton di rumah akak rasa sangat kecewa kerana pergerakan focus camera adalah tidak dikoreograf dengan elok. Ala-ala macam menonton berita TV3 yang membuat kupasan di majlis mencemar duli Kak Mah di Parlimen Pekan. Berceramok u olls. Patutnya TV3 kena koreograf betul-betul camera nak focus kat mana, time bila, macam mana? Ehk...akak ke yang nak kena ajar korang buat ni semua? Sapa yang ada degree penyiaran kat sini?

Kerap kali ternampak ada macam budak-budak stage manager duk memberi arahan kepada penyokong-penyokong retis di dalam stadium Melawati Shah Alam tu untuk duduk, untuk diam, untuk tepuk. Aiiyoo...very the tak professional u olls.

Untuk ini akak bagi 1/10.



Pentas AJL

Akak malas nak cakap banyak tentang pentas AJL ni. Akak nak cakap satu jerrr........Lagi 6 tahun menjelang wawasan 2020 ni masih boleh nampak lagi ka wayar tak extension dari keyboard Edry ke bawah pentas??

Akak bagi 1/10 untuk pentas.



Pengacara

Haiiiyooooooooooooo. Bagi akak, pasangan AG dan Farah Fauzana adalah pasangan yang paling bosan di dunia. Ampa dah dengar depa hari hari kat Hot FM, boleh pulak ampa dengar depa kat pentas ini? Patutnya untuk 30 tahun AJL menampilkan satu gabungan yang baru, segar dan menarik. Ataupun gabungan antara si formal dan si coleteh gila-gila. Ini tidak, yang lelaki feeling terhegeh-hegeh, sendiri buat lawak, sendiri gelak. Pastu acap kali nak ketawakan / perli pihak penganjur. SO NOT PROFESIONNAL. Tahun lepas aku dah komen bab ni dalam blog aku. Hey ampa tak reti buat research ka?

Sorry Farah Fauzana, bab ini adalah bab untuk mengata hang. Dari awal lagi hang dah banyak kali cakap benda yang salah, antaranya yang ketara apabila hang kata Jerat Percintaan menang pada tahun 1986. Sayang sekali hang digandingkan dengan AG yang bohsan itu, maka terlahirkan pasangan pengacaraan yang menggunakan bahasa skrip yang tiada pembaharuan, bahasa haprak, banyak elemen hang perli aku-aku perli hang, buat lawak nyanyian? What is this? Ada satu point ketika para peminat Stacy sedang excited menjerit di depan pentas apabila Stacy sudah bersedia di pentas, masa tu AG dan Fafau sedang menemu ramah Fauziah Latif, AG dengan selamba membuat aksi seolah-olah nak sesah penonton agar suruh mereka diam. Oh mai god?? What is that??? Gimik apa tu?? Tak dilupakan, gimik makan satay? Sebab dua-dua terlalu lapar? What is that?????

Keseluruhannya apa yang aku lihat adalah ampa langsung tidak membuat persediaan yang rapi untuk menjadi master of ceremony untuk majlis yang mempunyai jutaan peminat muzik tanah air yang bukan sahaja menonton di stadium, malah di kaca TV , ruang udara dan laman sesawang yang berjuta-juta jumlahnya dari seluruh pelusuk dunia. Ampa tak boleh respek kah pada hakikat itu? U think that every morning, ampa duk hegeh bercakap pre-record dalam radio, ampa dah cukup hebat?

Oh....aku belum cakap lagi pasai baju Fafau. Sejak dulu lagi, aku sebagai pemerhati fesyen, bagi aku tak pernah sekali pun aku tengok Fafau ni pakai baju kena dengan personality dia. Baju pertama yang dia pakai untuk AJL ala-ala koleksi fesyen 2014 dalam website shopping Lazada dan baju kedua persis ayam belanda. Rizalman selaku mak ayam besar dalam dunia fesyen memberikan komen paling sendu dengan mengatakan bahawa Fafau ambil baju dia at last minute, just datang kedai dan ambil baju apa yang ada kat butik.

Ini menunjukkan kalian berdua tidak bersedia. Aku tak salahkan Rizalman. Aku ada satu pendapat, orang elok, pakai apa pun elok. Hang faham nok? So kalau hang dah tau hang tak berapa nak elok? Motif hang sehari sebelum event baru hang nak mai rembat je baju apa yang ada kat butik orang? Pleasela hire stylist yang berlambak lani kat Malaysia ni untuk susun wardrobe hang, from your baju, to kasut, to make up, to tudung, to eksesori.

Macam mana JLO menjadi pengacara dalam American Music Award baru-baru ini, biarlah pengacaraan beliau so-so sahaja, tapi orang tak ingat hat tu...orang ingat 14 pasang baju yang beliau pakai nok!!!!

To marhayam Rizalman, lepas ni toksah duk bagi chance dah kat retis-retis sendu ni mai amik baju kat butik u sesuka hati tanpa pengawasan ketat oleh u sendiri.

Untuk pengacaraan, akak bagi -357 / 100.





Anugerah

Baguslah TV3 buat majlis anugerah di awal show sebab masa ini orang betul-betul focus kepada kedua-dua penerima anugerah. And seterusnya, Anugerah Qu Puteh Diva dimenenangi oleh CINDAI. Akak sentap sebab bagi akak paling berhantu adalah lagu Kau Kunci Cinta Ku Di Dalam Hati Mu.






Persembahan Selingan 

Persembahan Jack and Hafiz diselang selikan i think somewhere setelah selesai 6 finalist membuat persembahan. Suara Jacklyn Victor punyalah best dan class tahap gila babi terus aku rasa macam persembahan yang duk ada dari tadi semuanya tahap sampah.




click read more



Persembahan (mengikut turn persembahan)


No 1- Malam Ini Kita Punya by Bunkface 

Lagu ini memang catchy. Ramai anak-anak yang suka and menjadi lagu tema yang sesuai untuk banyak rancangan TV dan event. Persembahan Bunkface adalah mantap for me. Selingan mainan drum tu adalah menarik. Ala-ala Imagine Dragons dalam 2015 Grammy Awards u olls. Tapi aku tak paham at the end of the show tiba-tiba muncul Firaun, badut, spiderman dan segala jenis manusia tampil naik pentas pakai costume merepek-repek buat barisan pegang huruf BUNK FACE. Motip? Mungkin nak buat ala-ala effek orang ramai berparti. Tapi tak menjadi. Apa pun, drummer Bunk Face ellll.



No 2 – Angin Kencang by Noh Salleh 

Sejak menjadi suami kepada anak jutawan, mak tengok Noh pun lani dah ala-ala lelaki kaya yang hemsem. Imej bersih. Akak tak pernah dengar lagu ini. First time dengar lagu ini adalah masa kat AJL ni la. Actually akak punya busy sampai akak tak sempat nak menghayati lagu-lagu yang masuk final AJL 30. Bagi akak, lagu ini mendamaikan. Bak kata Kanda Zaren, kekuatan lagu ini adalah pada lirik. Persembahan clean tak semak. Tapi gimik beliau untuk membuat effek ala-ala dari back stage hingga ke depan menggunakan camera gerak. Ala-ala persembahan Grammy jugak, tapi akak tak ingat retis mana. Tapi tu la....camera AJL malam ni macam kimak. Gimik dari backstage to main stage to tak nampak gempak. Apa pun, suara Noh matang walaupun soundsystem adalah kimak kuasa 2.



No 3 - Knock- Knock by Elizabeth Tan

Starting persembahan ala-ala akustik. Kerlas.....menyerlahkan suara serak-serak itik milik penyanyi berbangsa Tiong Hwa ini. Tapi I wished dia pakai body suit yang bukan hitam. Maybe gold, or silver. Sebab dia tenggelam dalam persembahan. Pilihan koreografi untuk lagu ini adalah okay, simple tapi akak sedih sebab walaupun pergerakan simple macam ni Elizabeth Tan macam tak berapa yakin dengan persembahan dia. Aiiiiiiyooooooo amoiii.....akak kalau dapat body macam hang.............habislah Stacy makan hati dengan pergerakan tubuh badan akak. Feeling JLO habis okay!




No 4 - Bukan Hal Aku by Kaka Azraff dan Aliff 

Aku suka gila lagu ni. For me kan, inilah kali pertama aku dengar lagu orang Malaysia yang ala-ala David Guetta gitu. Aku selalu layan lagu ni dalam kereta dan nyanyi feeling-feeling “nak buat macam mana....itu bukan hal aku...bukan hal aku.....”and Khafi akan gelak kat aku. Sayangnya, suara Kaka tak konsisten. Acapkali kat pic yang tinggi, Kaka tak boleh control vocal dia. Menyentuh kepada pilihan fesyen Kaka, I think jump-suit pendek yang dipakai oleh Kaka membuatkan dia nampak lebih pendek dan bulky. But still, I love her hair do.



No 5 - Sampai Mati  by Hazama 

Aku dari dulu tak berapa minat dia ni sebab duk terdengar kisah-kisah belakang pentas tentang dia oleh rakan-rakan make up artist yang mengecop beliau sebagai kewat. Ehkkk muka lahanat macam ni pun nak kekwat ke? Sedihnya hidup di Kuala Lumpur. Asal hang retis sahaja hang layak membaut kekwat. Cuba kalau hang buat kekwat kat Penang, mampuih hang akan kena baling batu. Dua tahun lalu, Hazam telah mengecewakan kita di pentas AJL untuk lagu Penglipur Lara apabila belum apa-apa lagi dia dah mula semput di pentas. Sama la jugak dengan persembahan ini, dekat part tinggi Hazama gagal mengawal vocalnya lalu terpeleot. Dan bila sekali dia terpelot, teruslah banyak part lagi yang dia terpeleot. Mungkin sebab over confident? Lagu ini adalah lagu balada yang I selalu dengar di corong radio. Satu muzik yang indah. Tapi akak tak boleh nak focus tengok persembahan ini dengan membuka mata kerana rimas melihat misai si Hazama yang ala-ala tak banyak tapi nak jugak...........................And ampa perasan tak dia pasang lighter? Nak tiru persembahan Sudirman ka? Motipppppppppppppppp???



No 6 – Hanya Namamu by Caliph Buskers 

Kemunculan Caliph Busker amat dinanti-nantikan. Penampilan bersih ala-ala navy u olls membuatkan ramai eksaited menonton. Pembukaan persembahaan dengan taranum ala-ala headtone oleh vocalist utama Caliph Busker, Azmi Saat amatlah mendayu-dayu. Persis arwah Ustaz Azri Rabbani. Tapi aku tak faham why ada antara anak-anak ayam aku dalam group whatsapp kami berkata, taranum yang dinyanyikan oleh Azmi seolah-olah tidak mengena. Aku cuba dapatkan penjelasan tapi Yuss kembali mendiamkan diri. Tapi setelah masuk persembahan ke-enam, aku rasa setakat ini nyanyian beliau ini yang terkesan di hati kerana dia menyanyi dari hati dan bukan feeling semata-mata. Kekuatan lagu ini adalah pada vocal dan susunan muziknya yang unik, sama macam ciptaan lagu-lagu KRU untuk kumpulan nasyid Rabbani yang dahulu tetapi sentuhan dalam Hanya Namamu ini lebih sesuai dengan jiwa pemain muzik buskers seperti mereka. Aa pun, Abang Edry dengan jubah hitam nampak lazat sekali.



No 7 - Assalamualaikum by Faizal Tahir 

Aku rasa lagu ini adalah sangat berentak universal dan dinamik. Boleh digubah untuk rentak pantas yang catchy and sesuai juga digubah dalam rentak perlahan yang menghayatkan perasaan. Tambahan pula kelebihan kerana Faizal Tahir adalah seorang penghibur yang boleh dikatakan ‘orang lama’ dalam industry muzik kita. So he knows what he is doing!! Aku sangat suka pada paparan visual yang digunakan atas pentas ini. Nampaknya, Faizal Tahir menggunakan 100% kelebihan yang sedia ada untuk membuatkan persembahan dia lebih menarik. Tak salah kalau aku cakap, dalam semua-semua persembahan, dia sorang sahaja yang betul-betul koreograf pergerakan camera untuk persembahan dia. Focus dari belakang, ke depan, silang pentas dan sebagainya. We olls yang tengok di rumah pun rasa puas. Hasilnya persembahan beliau dah macam persembahan khas untuk mengingati sesuatu kat pentas Grammy. Dia Berjaya membawakan mesej yang clear untuk lagunya. Tapi, akhirnya, aku kecewa sebab pada akhir persembahan Faizal Tahir nyanyi pecah.....babilah....



No 8 - Biarkanlah by Drama Band 

Lagu ni sangat sedap. Memang patutlah lagu ini menjadi pilihan untuk menjadi OST untuk drama TV. Aku baru tau, penyanyi utama Drama Band adalah suami kepada Leez AF. Patutlah macam pernah tengok. Tapi tak dinafikan, suara dia sedap. Ala ala gabungan suara Lan Meet Uncle Hussein dengan Ajai. Bak kata anak-anak ayam JS, lagu ni adalah lagu merengkam jiwa. Korbankan cinta untuk kebahagian yang tersayang katanya. Aku pergi demi bahagia mu. Tapi nak komen sikit kepada para ahli Drama Band yang lain, haiiiyooo u ollls, kenapa u olls pun drama-drama sendu malam tu masa show? Semuanya pun akak nampak macam sendu sendu longlai teratai layu di tasik madu? Patutnya u olls lebih agresif untuk menunjukkan keyakinan u olls di pentas. Seiring dengan persembahan vocalist u olls yang meletops.




No 9 - Not For Sale by Stacy 

Lagu ini menarik. Aku rasa memang dah menjadi kemestian pencipta lagu di Malaysia, kalau ada lagu rancak yang sedap, let’s give it to Stacy. Tapi aku rasa cabaran untuk Stacy adalah pada part awal lagu ini menggunakan key yang amat rendah. Secara keseluruhan, persembahan ini menarik tetapi tidak begitu tertarik. Ada banyak benda yang menyiksa mata aku ketika menonton persembahan ini. Satu, pergerakan Stacy nampak kekok adakah kerana beliau sudah menambah berat badan dan koreografi itu tidak sesuai untuk bentuk badannya? Kedua, body suit ala-ala wedding gaun yang dijadikan dalam bentuk baju tidur itu. Its a BIG NO NO. Dengan skirt tutu yang terlalu pendek, sarat dengan batu permata dan manik jigna yang lain, akak rasa Stacy nampak lebih montok sekali (in a bad way) dalam busana itu. Akak harap kalau Stacy masuk lagi tahun depan, dia membuat lebih banyak study tentang seni pergerakan atas pentas. Ampa perasan tak semua penari Stacy sama tinggi dan semuanya lebih kurang size badan dia. So semuanya macam blended kat situ.





No 10 – Mana Mungkin by Black

Kerlassss u ollls. Dalam banyak-banyak persembahan dia sorang yang dimulakan dengan play video montaj ala-ala main piano menggunakan lukisan kat pantai. Bak kata Nok Zoey, ini adalah mungkin daripada kesan dadah u olls. Tekan-tekan pasir pantai boleh keluar bunyi piano. Lagu ni sedap, ada nilai merengkam untuk layan time time sendu. Kekuatan adalah pada vocal Black. Aku tengok dia nyanyi ala-ala Usher dah. Tapi aku memetik kata kata Yuss Zulk tentang kelematan Black yang gagal menangka first note persembahan dengan betul. Akak record persembahan ini dan yes, bila akak tengok balik, memang Black teragak-agak pada sebutan/ nyanyian pertama. Aiiiyoooo......



No 11 – Potret by Akim & The Majistret

Kerlas.....depa buat konsep ala-ala mahkamah. Aku sangat suka konsep yang dibawakan mungkin agak pelik tapi boleh dikaitkan dengan kata-kata dalam lirik lagu ini. Tentang jiwa seorang hati yang seolah-olah hilang, hanyut apabila seseorang yang amat mereka kasihi ‘hilang’. Mungkin ini adalah antara perasaan yang dirasai oleh orang yang disabit kesalahan dan dijatuhkan hukuman, mana pergi muka-muka yang mereka sayangi dan kasihi? Persembahan Akim dan The Majistret dari awal memang penuh dengan keyakinan. Susunan muzik dari awal yang feeling ala-ala okestra tu memang meletops. Ampa boleh nampak penampilan gaya yang sangat yakin kalau nak dibandingkan antara band Majistret dan Drama Band? Caliph Busker tak boleh la nak banding, depa kategori lain. Apa pun, satu ja aku tak suka..........kandang tu pun kena tolak ala-ala cube emas Dato CT. 
 



No 12 – Tak Pernah Menyerah by Dayang Nurfaizah

Siriesly..............bagi aku. Lagu ini adalah bising. Bising sebab nak tiru susunan muzik RNB ala-ala penyanyi kulit hitam kat gereja. Especially kat part hujung-hujung yang digoreng oleh Dayang. Adakah aku sorang sahaja yang berasakan pembawakan alunan vocal RNB dalam susunan lagu ini agak keterlaluan untuk pendengar muzik tanah macam kita ni semua? Tak keterlaluan kalau mak cakap, nyanyian Dayang ala-ala kakak Negro yang feeling kat gereja. Tapi aku tak sangkal, kekuatan vocal dia. Ajai pun boleh geleng kepala. Bercakap pasai style beliau, aku tak suka her whole look. Baju rambu ramba itu keterlaluan untuk wanita genit macam dia. Kalau hang feeling Tina Turner nyanyi goyang-goyang mak boleh terima lagi rasanya. Rambut Dayang pun tak cun.





Kemenangan :


My prediction

Tempat Ketiga  Biarkanlah Drama Band

Naib Juara  Angin Kencang by Noh

Juara Assalamualaikum by Faizal Tahir



Keputusan

Tempat Ketiga  Hanya Namamu Caliph Busker

Naib Juara  Assalamualaikum  by Faizal Tahir

Juara  Potret by Hakim and the Majistret


Persembahan Terbaik

My Prediction  I don’t bet anyone sebab for me semuanya tahi.

Keputusan  Potret by Hakim and the Majistret


Vocal Terbaik

My Prediction  I don’t bet anyone sebab for me semuanya tahi.

Keputusan  Dayang Nur Faizah Tak Pernah Menyerah

7 comments:

  1. Jumie: pendapat hang dgn aku pasal AJL ni hampir sama. Sendu. Aku pun expect lagu Noh dpt tempat sbb lagu tu sgt berbeza. Tapi part Dayang goreng lagu dia mmg aku suka sbb lagu tu X strong utk menang. Dia goreng ala2 auntie negro gereja aku rasa sbb nk menang vocal terbaik je. Apapun, aku memang betul2 setuju dgn pendapat hang pasai drummer Bunkface. Sekian.

    ReplyDelete
  2. kami takat baca komen ampa ja kakak jumie..km tidoq masa AJL..tak tau langsung malam tu ada AJL..tuptup mangkit besok,kakak dok sembang pasai AJL..hahaha..boleh terra tuuu

    ReplyDelete
  3. haha... tengok pon dak sebab tu dok tunggu jumie punya ulasan... kami baru sampai dari cameron tak larat nk bukak tv dah..

    ReplyDelete
  4. score paling win adala -357/100 utk pengacara...very the bohsann kan.

    ReplyDelete
  5. Setahun dua tiga kebelakangan mmg selalu lupa pasal AJL. Tahun ni beriya tunggu depan tv. Tp memang buang masa aje. Tengok pengacara pun alahai... Baik lagi layan Nabil - Jihan walau org komplen itu ini.

    ReplyDelete
  6. kan kan kan...??

    Saya lepas lepas tengok akim & majestrit teruih kuar rumah lepak mamak. layan wrestling.. rasa terbazir masa dengan banyak sangat tengok AJL taun nih..

    ReplyDelete
  7. hahaha..yg aku tau ms mula2 tu confius tgh tgk citrawarna ke hape nih..ngeh2..jumie..aku part lain xpe..part yg time bagi hadiah tu wei..apesal just bagi gitu je...cuba hang tgk balik..lelaki penanggah yg tolong bagi..

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com