UK Clark Sales

3.2.16

Antara Boyfriend Ku dan Skandal Gelap Ku

Warning : Cerita ni agak celaka sikit. Harap Kak Jumie bersabar dalam menjawab.


Saya ni seorang wanita berkerjaya, masih muda, boleh kata cantik juga lah. Dah ada teman lelaki yang serius, tapi lately ada problem. Sebab dalam kerjaya saya memerlukan saya untuk selalu jumpa clients.


Nak dibuat cerita, tersangkut dengan seorang client ni. Mula mula dia pursue bagai nak gila. Lepas tu macam nak taknak. He's a nice guy (I thought he was), smart, intelligent, kaya, charismatic, tapi masalahnya dia 15 tahun lagi tua dari saya. And the worst part is....he's married with kids.


Mula-mula cuak juga, tapi lama-lama macam cuba nak go with the flow. Dalam hati tahu bukannya nak serius dengan dia pun. Dia pun cakap dah dia taknak serius, taknak komitmen, bla bla. Tapi lama-lama rasa macam dah tersangkut dengan dia.


Tak tahu kenapa hati ni bodoh sangat taknak terima. Sampai sanggup buat semua untuk dia. Sampai sanggup curang dengan boyfriend yang bertahun-tahun ni. And by the word 'curang' tu, I did lots of things with this client that I will never forget myself for doing so. Maybe harapan dia boleh berubah.


Sekarang my current boyfriend dah tahu dan dia call client saya tu. God knows what they talked about. Dah bergaduh-gaduh, tapi my current boyfriend still maafkan saya. Bila dia dapat tahu, dia menangis, dia dah nak tinggalkan saya, tapi dia cakap 'Kalau I tinggalkan you, you takkan ada siapa-siapa dah. I taknak you jatuh. You are at the peak of your career. I tau you boleh berjaya, and I will be there for you. Lets do this together and forget this incident'.


Lepas tu client tu terus block my whatsapp. After a while, dengan perasaan tak serik, I made a drastic move. I asked the client to call me and settle this issue. Saya nak tahu penghujungnya, taknak benda tergantung. Dia call, tapi cara dia call tu bukan sesuatu yang pleasant. Dia tinggikan suara, dia cakap semua ni membuang masa dia. Like a total waste of his time.


Saya dah berminggu minggu menangis nak lupakan masalah ni. My boyfriend lately hari hari jumpa saya sebab dia tahu saya perlukan support. Now, I am asking for advice.


1.    Saya sayang boyfriend saya. Dia adalah manusia yang paling sempurna pernah saya jumpa. Tapi tak tahu kenapa saya dah tawar hati dengan dia. Saya tahu kalau saya hilang dia, confirm saya takkan dapat balik lelaki macam ni. Handsome, kacukan juga, sayangkan keluarga dia, sangat ambil berat, romantik, lembut tutur kata, tak pandang wanita mahupun lelaki lain. Macam mana nak sayangkan dia balik? Saya tahu saya still sayangkan dia. Cuma saya distracted dengan semua yang berlaku.


Dan kak, bila saya cakap boyfriend saya baik, memang dia baik kak. Saya pernah cuba suruh ramai orang tackle dia. Memang tak lut. Dia takkan reply. Bila ada perempuan nak jumpa, dia akan bawa saya. Dia takkan sorok saya dekat siapa-siapa pun. Banyak kali dah test, memang tak ada. Yang test tu pun bukan calang-calang orang. Ada yang lagi cantik, lagi kaya dari saya. Memang tak layan. Saya mula-mula ingat dia gay, tapi lepas test dengan lelaki pun tak jalan juga. Tolong bagi saya idea macam mana lagi nak test dia. Teringin juga nak tengok muka dia kalau kantoi. Tapi tu yang takut tu. Takut kalau dah kahwin dia buat hal.


Concern dia sekarang nak cari kerja yang baik untuk support saya. Sekarang ni saya lagi atas dari dia dari segi karier, tapi saya tau dia boleh berjaya in future. Dia datang dari family yang kaya dan berpengaruh, so saya tak rasa dia menempel dengan saya sebab kerjaya saya. Bila saya lapar pukul 2-3 pagi, saya call je dia dan dia akan datang beli makanan. Yang ni sumpah tak tipu. Bila saya cakap saya sedih, dia akan immediately datang dan teman saya kat rumah. Bila saya nak makan pulut mangga, dia akan carikan sampai dapat. Kalau tak sedap, dia akan cari kat tempat lain pula THE SAME DAY. Bila saya nak shopping, dia akan bawa saya pergi mana pun saya nak. Nak kata bagi nasi kangkang, tak pun.


Dia ingat semua makanan yang saya suka. Setiap hari dia cuba impress saya. Nak dekat 5 tahun tapi dia still tak jemu nak impress saya. Saya pula yang statik, dah stop nak impress dia. Bila saya tanya kenapa dia baik sangat dengan saya, dia jawab;
'Kalau satu hari nanti kita tak ada jodoh, I taknak ada sikit pun sesal dalam diri I. You know, the feeling of 'if I have done the best, would it turn out like this'. I boleh walk away without having any sense of regret whatsoever, and I will be able to move on easily cause I know we're no longer together because we are not meant for each other, not because I have stopped trying."

Memang ayat novel kak, tapi memang dari mata dia. Saya boleh nampak keikhlasan tu.


It hurts to betray this man's trust. It hurts so much having to see his face everyday knowing that I have once betrayed him and he chose to forgive me instead of leaving me at my lowest peak.


2. Rasa macam client ni pandang saya rendah sangat. Rasa hina sebab diri ni senang sangat nak dapat walaupun saya tahu saya bukan jenis senang nak didekati. Dengan dia ni saya jadi naive. Banyak lelaki saya boleh tolak tapi dengan dia, jadi terlajak gear. Macam mana nak redeem myself dan nak tunjuk kat dia yang saya ni masih ada harga diri dan nak dia datang balik kat saya. Datang BUKAN SEBAB NAK DIA BALIK, CUMA NAK DIA SEDAR APA YANG DIA RUGI.


Banyak benda yang jadi kat saya dari kecil. Sampai satu tahap dulu saya cuba tackle sebanyak mana lelaki yang boleh then tinggalkan je diorang (not up to having sex. Cuma flirt and buat diorang jatuh cinta then terus tinggalkan). Rasa macam ada power and control over guys. Tu yang saya cuba nak buat dekat client saya. Ingat nak buat dia jatuh cinta dan lepas tu saya tinggalkan dia. Tapi dia lagi cekap dan lagi syaiton dari saya. So saya dah termasuk perangkap dia. Sekarang instead of me dumping him, he dumped me. He even degraded me to a certain degree. Sakit dia, nauzubillah. I'm playing with fire, and it burns deep to the core.


Untuk pengetahuan akak, client ni ada cakap kat saya 'Kalau you dah okay, dah stable, contact me back.' What does that mean?


Saya bukan manusia yang baik kak, and I admit that. Tapi saya tau sejahat-jahat saya, saya takkan rendahkan maruah saya dan kacau rumah tangga orang. But things happened. Fikiran dah celaru sangat. Rasa bodoh sangat bila benda ni jadi. Rasa macam perempuan tak ada maruah. I want to gain back self respect, and also respect from him. I won't get back to him but I just want him to know what he has lost.

Yang benar,

Bunga Raya





Dear Bunga Raya,


Senang sahaja cerita hang ni. Lani benda ni duk jadi complicated bukan sebab orang-orang sekeliling hang, tapi hang sendiri.


Dari cara penceritaan hang pun aku dah boleh nampak karakter hang macam mana, hang style selfish, perasan bagus dan ego. Berapa kali hang nak kena ulang, hang wanita bekerjaya and hang punya tahap lagi tinggi dari boyfriend hang, and macam mana hang dah boleh nampak kalau ampa kawen, laki hang tu tak akan menempel hidup kat hang.  Sebab tu hang lani terlalu ego sampai hang tak boleh terima hakikat yang hang dah kalah dalam permainan cinta dengan skandal asshole tu (sebab dia sah sah dah checkmate hang) and sebenarnya hang tak nampak lagi bahawasanya boyfriend dont deserve u at all !!!  Sebab tu aku ada kata hang ego.


Come on girl? Is that all that u can see in your life? Pencapaian materialistic.


Okay sebelum kita sambung cerita ni jadi lebih panjang, aku nak petik satu pesanan daripada seorang sahabat aku. Nama dia Siti Mariam, seorang pompuan yang aku respek gila sebab hidup dia memang penuh dengan cabaran yang Allah bagi kau-kau kat dia. Dia kahwin, baru ja kawen, dia mengandung, dapat anak kembar, tapi anak mati dalam kandungan, dia kena telan ubat agar baby tu beranak macam normal...walaupun dah mati. Pastu dia kena kebumikan anak dia tu dua-dua kembar. Pastu tak lama lepas tu, suami dia pulak meninggal dunia akibat kuman dalam otak. Gilaaa sadis hidup dia. (Sorry sub plot cerita punya panjang).


Actually pesanan Siti Mariam tu kat aku dulu adalah “Kalau kita rasa kita cantek, ada 10 orang lagi cantek dari kita. Kalau kita rasa diri kita buruk, ada 10 orang lagi buruk dari kita,” hang paham dak Bunga Raya?


So tolak cerita drama cinta Korea hang dengan boyfriend and cinta skandal hang dengan client lubang dubur tu. Let’s talk about you.


Lani, the only person yang boleh letak harga nilai diri hang adalah diri hang sendiri bukan orang lain!!!! Bila aku cakap macam tu bukan bermakna hang boleh jadi terlalu yakin sampai hang berlagak dan anggap orang lain adalah lebih rendah tahapnya kalau nak banding dengan hang punya kerjaya dan ketinggian gaji hang. Come on girl...................hidup ini lebih daripada itu.


Semua orang pun buat dosa, semua orang pun pernah buat salah, semua orang pun rasa diri dia jahat. Tapi macam aku kata tadi, kalau kita duk rasa kita jahat........ada 10 orang lagi jahat dari kita. So selagi hang tak boleh terima dosa-dosa hang, kisah-kisah hitam hang, kenangan pahit yang menghantui hang....sampai bila pun hang akan hidup dalam satu bulatan hitam yang tertulis “Aku Jahat and Aku Deserve Ni semua.....”


And perasaan tu secara tak langsung membawa hang kepada anasir gelap yang lain seperti, hang keep on buat benda jahat, hang keep on buat dosa, sebab hang dah anggap diri hang memang penjahat dan pendosa ...so tak dak beza kalau hang tak buat benda-benda tu semua.


Lani, sebelum hang pi jauh untuk pikiaq macam mana hang nak make sure hati hang dah kembali kat boyfriend hang ataupun macam mana nak buat agar skandal asshole tu rasa menyesal sebab buat hang macam tu......lani hang pikiaq macam mana hang nak clear off hati hang dulu!


Soalan-soalan maut aku kat hang!


1) Hang pikiaq lani betul betul, apa hang nak dalam hidup? Wang? Pangkat? Duit? Ataupun simply...hati yang tenang? (Tengok video clip sepupu aku Beyonce “Pretty Hurt” masa dia masuk ratu cantek, detu tanya...what do you want if life?)


2) Hang pikiaq balik when was the last time hang betul-betul pikiaq orang yang lebih susah dari hang, yang takdak masa langsung nak pikiaq pasai cinta sebab hidup depa kais pagi makan pagi, kais petang terpaksa berlapar?
 

3) Hang pikiar balik, sampai bila hang nak macam ni? Duk layan semua jantan di dunia sebab dengan ini hang rasa hang hot dan meletops. So kalau takdak laki mau dan tergoda dengan hang, hang tak rasa diri hang hot dan meletops?
 

4) And last sekali, bila last sekali hang sembahyang yang hang betul betul dapat rasa ehsan as if hang tengah tengok Allah dan Allah tengah tengok hang?



Aku berani cakap benda ni sebab aku sendiri pernah lalui apa hang rasa. Aku pun dulu bukan perempuan yang baik dan aku cakap sekarang pun aku bukanlah perempuan yang baik sangat, tapi yang penting, aku happy dengan hidup aku. Hati aku tenang (kadang-kadang raplah la juga....ala benda kecik-kecik...mana ada hidup yang tak raplah, dalam kubur pun kita duk kena keribas dengan Malaikat). Hati aku tenang sebab walaupun aku tak kerja hebat dan gaji aku tak besar tapi cukup la makan tak payah berhutang (sekali sekali ada la hutang...hehehe..duk bayar sikit sikit) dan yang paling penting, walaupun laki aku bukanlah kerja engineer, pilot apatah majistret, tapi bersungguh-sungguh untuk jadikan rumah tangga kami berjaya. And dia tak layan aku macam asshole.


So berbalik kepada kisah hang, lepas hang dah betulkan kiblat hang (arah tuju hang), aku rasa apa yang terbaik kat sini, hang buanglah segala-galanya. Kalau dah kata hang takdak hati kat boyfriend hang tu, hang minta putus kat dia dengan cara elok, hang nyanyi lagu Boys II Men kat dia “Every body needs a little time away...i heard they say....from each other....”


Mungkin bila hang dah takdak dia.......baru hang akan hargai apa yang dia dah buat kat hang selama ni. Mungkin itu cara terbaik untuk ajar hati yang ego macam hang. Sebab memang fitrah manusia, selagi dia duk ada benda tu, dia tak appreciate langsung. Tapi bila dia dah kehilangan, baru dia nak menyesal.


Ini adalah satu risiko yang paling hebat dan aku cabar hang buat sebab bagi aku inilah satu reset button yang hang kena buat dalam hidup hang. Ada satu kata-kata yang kawan aku selalu sebut, if you want to change, change the environment. So selagi hang duk bersama boyfriend hang, environment tu masih sama.


And once hang dah belajar dari kesilapan hang, and hang betul betul hati dah kosong, dan dalam keadaan kosong dan tenang tu baru hang rasa hang betul betul perlukan boyfriend hang balik, and if he is still there waiting for you.............he really is for you. Kalau dia dah belah dan tak tunggu hang lagi, hang jangan menyesal tapi hang kena anggap ini adalah satu fasa pembelajaran yang akan menjadikan hang lebih kuat ada masa akan datang.


Bercakap pasai skandal asshole hang tu, pasaipa hang nak kena prove diri hang kat dia? Dah sah-sah dia anggap hang bitch, hang nak pi prove apa lagi? Bitch is bitch. Takyah hang nak feeling-feeling nak pikiaq teruk yang satu hari dia nak bagi kat hang crown dan anggap hang ratu pari-pari dalam hidup dia. Dan dia pun akan forever jadi asshole jugak and God knows sampai bila dia nak jadi asshole. Dah kawen, ada anak, pastu skandal, pastu dah kena maki dengan boyfriend hang, pissed off, maki hang and hina hang, tapi ada hati pulak kata “Kalau semua dah okay baru u datang cari I”


Siriesly wahai wanita bekerjaya dan kunonnya berjaya dalam hidup...........inikah lelaki yang hang nak kena buktikan hidup hang kat dia? And plus, hang tak rasa ka you are not the only choice yang dia ada dalam list dia? So at the end of the day, hang duk rasa diri hang hebat gila....tapi untuk asshole ni, hang hanyalah choices dalam hidup dia? COME ON!!


Sekian dahulu leteran dan carutan ikhlas dari aku untuk hang. Im sure takdak sapa yang akan bagi hang pendapat ikhlas macam ni. Tapi kalau benda simple ni hang tak boleh nak telan, hang tak payah nak gelabah cari jawapan daripada orang lain pulak sebab at the end of the day, kalau hang nak dengar jawapan yang sedap untuk hati hang.....u are not going anyway darl.


Love,

Jumie Samsudin
Perempuan Jalang Jugak sebab Life Memang Bitch!!

7 comments:

  1. aku rasa aku paham ape masalah pompuan ni..sbb ada sikit2 sama mcm cite aku zaman muda mudi dulu..yes betul kata jumie..dia ego..then skang ni dia rasa boring dgn bf dia sbb dia serba serbi dari segi kewangan better dr lelaki ni..eh aku mls nak bebel..tp ape aku buat ialah..tinggalkan kedua2dua2nya..bila ko dah dlm fasa ko sorang..takda apa2 ikatan dgn orang..ko dah start pikir pasal hala tuju ko dan hidup ko..ko baguskan serba serbi so ko x payah la nak berpasangan ni..pasal skandal tu..yes..ko rasa ko byk bkorban utk dia..bagi dia ko di tahap bawah kaki dia je wei..mmg ko jatuh terduduk..tapi ko pun dlm masa sama tawar hati dgn bf ko..ko kata dia baik sbb mmg dia org baik..kalu ko teruskan relationship dgn dia dah bukan sbb cinta tapi sebab ko serba serbi lebih bagus dari dia benda tu dah bertukar kepada kesian...

    ReplyDelete
  2. oh yeah...pendapat ini memang win! i loiiikkeee sangat

    ReplyDelete
  3. oh yeah...pendapat ini memang win! i loiiikkeee sangat

    ReplyDelete
  4. kepada bunga raya, syabas kerana berani menceritakan kisah anda dgn ikhlas. Pada saya apa yang jadi adalah balasan sbb awak selalu mainkan org dlu dan your character. Kecantikan, pangkat,kejayaan bukanlah utk dibanggakan, tapi utk stepping stone for you to contribute for saham akhirat
    Jadi i think it's a wake up call for you to change ur life, most importantly what u want in life. Dlu aku pn pnh buat keje bodoh, tapi alhamdulillah dlm hati aku slalu kata ini ke aku nak.??selagi awak selalu mempersoalkan apa yang awak buat, dan selagi awak cube and berniat jd baik, selagi tu hidayah allah takkan pernah putus, dan dia akan tunjukkan jalan kebaikan pada awak. so stop complaining, and ask allah for direction. Most importantly, stop trying to make that asshold look upon u, in the first place awak pun ada niat jahat kat dia, so in away buku bertemu lali...
    Jadi resetla button anda, pasang nawaitu, and appreciate what u have (lelaki seperti bf anda takkan anda selalu jumpa). Learn to appreciate what u have, not what u don't have.
    Kirim salam kat bf awak. i think he's great guy, insyallah many wonderful things will happen to a guy like him..

    ReplyDelete
  5. saya cadang kan awak ke IMKK dan RKMJ di bawah Doktor Azizan. In syaa Allah awak akan temui apa yg awak cari..saya bercakap dri pengalaman sendiri

    ReplyDelete
  6. Lepaih aku baca komen kakak Jumie,maaf aku teroih nak kata hang bodoh piang,ego,bajet lawa gila,permainkan perasaan oqang dan ada satu bentuk jiwa kacau yang dok pusing p mai p mai dalam diqi hang.Walau kaya,lawa taqa mana pon tapi kalau hidup hang tak kembali ke fitrah,hang tak akan syoq wey.Aku bukanlah baik taqa mana pon nak komen alim2 ni.Tp tula,kalau hidup hang bersaksi pada Tuhan Yang Satu,confirm hang bahagia dengan kasih sayang.Tapi kalau hidup hang bersaksi pada syaiton nirrojim,hang tak selamat dunia akhirat...Aku qasa biaq hang ikat teroih dgn boypren hg tu dengan caqa yang halalan toiyyibban.Ingat senang ka nak jumpak lelaki yang boleh kereyau depan pompuan.Lelaki ego tinggi kot.1 dlm 1000 ja kot yang dok ada pesyen lagu tu.Apa2 pon aku doakan hang kembali kepada fitrah.Hang kena tau yang Tuhan tu Maha Pengampun.Buat p la dosa banyak mana pon kalau hang insaf dan bertaubat,Dia terima taubat hang tu.Berubah pelan2 jangan dok tibai teroih pakai telekong.Tuhan tu dia tak menilai luaq seseorang tapi dia nilai amalan oqang tu lagu mana.

    ReplyDelete
  7. cek kenai siti mariam... simpati ngan dia,betui dia kuat hadapi life dia sekarang,kalau benda tu terjadi kt tmpt cek tktau la nk jadi lagu mana... untuk bunga raya,kalau tinggai bf mcm tu mmg takkan dpt dah lepas nih... sekian...

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com