CHECK THIS OUT!!

NS Romancinta Empire - Butik Pengantin & Wedding Planner Penang

Hello u olls semua, Hari ini akak nak cerita kat u olls semua mengenai satu butik pelamin yang turut menyediakan khidmat wedding p...

24.2.16

Dilema Seorang Gadis Yang Enggan Kongsi Gambar Bogel Dengan Kekasih

Dear Kak Jumie,


I am not happy with my relationship. It used to be sugar sweet but not anymore. I don’t know where to start because I am partially to be blamed but I am certain this is not what I want in life.


Kami bercinta dah lama, bertahun-tahun. Dia ni baik, soft-spoken, penyabar. Kontra dengan saya. Saya jenis baran and out-spoken, kalau tak puas hati saya cakap terus terang je tak kira dengan siapa. Mungkin sebab tu orang nampak saya rude tapi saya memang tak boleh cakap belakang, kalau tak puas hati cakap direct masa tu and setel masa tu jugak. (saje je nak gtau kita perangai sama huhuhu)


Picture from Google Image.

I admit my mistake, I was young and naïve and buta kerana so-called love. Saya tak reti bercinta, jadi saya give all out. Saya sayang dia sangat-sangat sebab dia sentiasa ada untuk saya dan a very good listener. Saya dengan family tak rapat, and ayah saya pernah benci saya jadi bila ada orang luar like him duk mai kata sayang tunjuk affection bla bla bla, I fell for it.


At first, it was so amazing to be in love with someone like him. My friends envy me for having such a loyal guy like him. But they don’t know what I have to do in order to keep him loyal.


Saya terpaksa puaskan nafsu dia. Not directly but through the media, dia keep asking for my nude, duk video call sambil mengeluarkan ayaq dia. Salah saya sebab bagi. Saya nak dia stay dengan saya. Tapi one day, saya rasa macam, sampai bila aku nak hidup lagu ni? Saya ni bertudung tapi duk bugil depan laki asing. This is so wrong. Saya bukanlah perempuan lindungan Kaabah ke apa, but saya fikir kami ni bukan nak kawen esok lusa, maybe years, maybe not.


So last year saya try slow talk. Saya cakap elok-elok, saya dah tamau buat lagu ni. Tak elok. Kalau awak sayang saya pun awak tak buat lagu ni. Tapi dia tak boleh terima. Dia merajuk, berhari-hari dingin dengan saya. Lepas tu bila dah kami dah okay, dia akan minta lagi benda yang sama. Bila benda ni duk jadi berulangkali saya pun jadi upset dan saya mengalah dengan kehendak dia. But after that I will cry, saya rasa jijik dengan diri sendiri. Benda ni duk jadi repeatedly.


Point dia bila saya bangkitkan benda ni, dia akan fire saya by saying kalau tamau awat dulu-dulu bagi? Kalau betul-betul nak berubah jadi baik awat duk ada insta lagi? Dia kata apa salahnya buat untuk dia ja. Kami kan saling menyayangi.


Kami memang duk gaduh pasai ni ja. Lama-lama bila kita duk buat benda kita tak suka saya jadi tawar hati. Bila saya duk ugut nak break up dia tamau and dia insaf sat. Duk kata jangan tinggal solat semua tapi malam-malam bila ayaq naik kepala duk nak tengok saya sambil melampiaskan serakah.


Ulang balik, benda ni happen for many years already since saya kata tamau buat. Saya akui memang saya ada silap tapi saya dah taknak bergelumang dosa. Duk solat, pakai tudung, puasa cukup tapi jadi pelampias nafsu orang melalui gambar bugil.


Jadi selaku orang yang sangat shallow in love and life, saya nak tanya betui ka apa kami buat? Semua ni salah saya ka? Kalau tak betui am I being selfish if I were to break this bond?


Please write back Kak Jumie.

Yang benar,
Si Gadis



Dear Si Gadis,


Thank you for sharing this story. Kisah u olls ni aiyo sangat. First of all, akak pun akui akak sendiri bukanlah gadis lindungan Kaabah juga. So mungkin jawapan dan respon akak ini adalah tidak sesuai dengan nilai hidup bagi sesetengah pihak. Tapi yang pasti, akak akan memberikan jawapan dan respon yang paling ikhlas di dunia.


Akak pasti u olls adalah wanita yang sudah besar dan sudah mempunyai bulu di pepek. Sama juga dengan BF you olls itu, sudah berbulu kotenya. Dalam erti kata lain, kalian berdua sudah sama dewasa dan boleh fikir dan memilih apakah yang terbaik dalam hidup kalian.


Apabila sudah dewasa, of course keinginan antara dua jantina ini akan hadir tanpa perlu paksaan dan diajar. Ini adalah normal. Maksudnya kalau u olls mempunyai keinginan itu, tidak semestinya u olls terus jatuh pada label wanita jalang. Binatang pun ada nafsu, apatah lagi manusia berbulu di genetelia.


Oleh itu, pada pendapat I olls, what ever that u are doing is actually normal sebagai manusia bernafsu. Im not going to say itu adalah betul atau salah, tapi akak kata benda ni adalah normal. Tetapi dengan syarat kedua-dua pihak mempunyai pemahaman dan tahap keselesaan yang sama untuk ‘perkongsian’ ini.


Namun, apabila u olls pada tahap ini berasa tidak selesa dan bersalah untuk meneruskan aktiviti ‘perkongsian’ ini pada pendapat akak, lelaki ini perlu hormati dan tidak memaksa. Manusia berubah mengikut masa dan keadaan. Baguslah you olls sudah menyedari kesalahan dan ingin move on dalam hidup u olls. Manusia memang buat salah dan silap, once dah tahu salah, akui kesalahan dan move on. Bukan terus hidup dalam kancah tidak bahagia yang akhirnya akan membawa kanser.


Tetapi lelaki ini menggunakan serangan emosi terhadap u olls dan I olls rasa ini adalah sesuatu yang tidak patut sekali. Aku bet lelaki ni mesti jenis kat Facebook dan laman social miliknya penuh dengan posting agama-agama untuk menutup kehendak haiwan dia ni, tetapi malam-malam duk menggunakan reverse psychology untuk dapatkan gambar bugil dari u olls.


Kalau dia betul-betul gentleman, dia tak patut letakkan u olls dalam tekanan emosi macam ni. Dia dah tahap bully dah ni.


What should you do?

Tinggalkan laki ni dan move on ja dik. Aku bet hang seorang yang cantek. Sebab tu dia tergila-gila kat hang. Sayangnya walaupun hang cantek, hang tidak mempunyai hati yang kuat. Hang tak buleh letak blame kat sapa-sapa kecuali diri hang sendiri. Tapi takpa, like aku cakap tadi, mana ada manusia yang tidak pernah tidak buat salah dalam dunia ini? Kesalahan-kesalahan ini yang menjadikan kita manusia.


Memang mudah sahaja untuk aku suruh hang buat apa yang aku nak hang buat macam dalam article ni tetapi percayalah kalau hang rancang betul-betul apa yang hang nak buat untuk settlekan masalah ni im sure hang akan mendapat banyak keuntungan dalam hidup hang untuk hari esok dan hari hari yang mendatang kelak.


First thing first, hang kena selidik apa kesalahan hang? Jangan duk pi cari kesalahan laki tu dah. Mampuih pi kat dia. Hang tengok diri hang dulu. Bila hang dah nampak kesalahan hang, terus plan apakah tindakan yang hang boleh buat untuk settlekan kesalahan hang tu.


Contohnya, kesalahan hang adalah hang ni cepat cayaq apabila kena pujuk. So macam mana nak settlekan daripada cepat cayaq bila kena pujuk? 1) Jadi tegas. 2) Cari support system yang akan tune kepala otak hang jadi tegas balik whenever hang dah jadi longlai. Kawan baik is a good way. 3) Putuskan hubungan dengan lelaki ini secara total. 4) Bila masa hang dah makin longlai dengan dia, cepat-cepat hang ingat benda-benda tak elok yang akan jadi kat hang.  The list can go on and on.


Girl, you can do it!!


Apa sahaja yang sedang berlaku kat hang sekarang ni bukan sahaja menyusahkan hang sekarang tetapi boleh memberikan kesan yang tak elok pada masa-masa akan datang. Walaupun ampa tidak mempunyai hubungan fizikal, tetapi hubungan emosi ini sama juga beratnya.

Untuk cara hidup orang barat, kisah awak ni sama juga dengan nasib-nasib perempuan/lelaki yang menjadi mangsa ‘bootie call’. Jenis hubungan ini adalah dimana, si pemangsa ini akan call lelaki/perempuan ini pada waktu malam, tanya sama ada depa free, nak buat seks tak? Dan bila lelaki/perempuan ni kata “Yes, I’m on”, si pemangsa akan cepat-cepat datang ke lokasi lelaki/perempuan untuk buat quick sex. After the sex, pemangsa akan terus diam dan tidak berhubung langsung. Dan apabila mereka bertemu pada ruang yang lain, kat restorant ke, kat mana-mana ke, pemangsa ni akan buat dek ja macam dia tak kenal dan tak pernah buat apa-apa pun dengan lelaki/perempuan tu.


Kesannya adalah kepada lelaki/perempuan yang kena bootie call ni sebab sebenarnya pemangsa sedang mengambil kesempatan kepada kesunyian yang sedang mereka miliki. So hang boleh nampak tak kat sini? Satu lagi kelemahan hang kat sini adalah kesunyian! So macam mana hang nak pastikan yang hidup hang tak sunyi lagi? Sila cari jawapan. Kalau hang tanya aku, senang ja.....bila kita tak isi hati kita dengan Dia, ruang-ruang kosong tu akan dipenuhi dengan benda benda macam ni la.


Kesimpulannya, aku boleh tulis 7 mukasurat punya jawapan untuk hang tapi tak guna kalau aku tulis panjang-panjang tapi hang sendiri tak boleh nak cari kekuatan diri untuk selesaikan masalah ini. Bangkit sekarang, pi buat plan, dan stick to your plan. Kena ada displin dan cari kekuatan untuk pastikan hang keluar daripada kancah ni.


Jangan duk bagi aku alasan novel yang hang boleh lagi terima dia dalam hidup hang sebab hang kena ingat, hang tak boleh ubah BF hang tu jadi insaf dan berhenti daripada gian dengan gambar-gambar bogel ni, tapi one thing for sure hang boleh ubah hidup hang dulu. Benda ni lama-lama boleh jadi kanser, and laki tu pun kena pi get some help. He definitely has issue dengan ketagihan dia tu. Suruh la dia pi tengok porn ka apa ka, tok sah duk kacau hidup orang macam ni.


Dalam hubungan, kena ada kebebasan. Kalau paksaan dan tekenan wujud untuk pastikan hubungan itu berjalan lancar, ini bukan hubungan yang sihat. Move on girl!! You are more worth than this shit.


Love,
Jumie Samsudin

5 comments:

  1. hi si gadis, i with you, it's good that u dah sedar yg u dah salah....just end that relationship...trust me kalau u percaya yang u akan dapat yang lebih baik, insyallah akan ada, for now, stop contact ngn that jantan, tukar no, jgn call dia langsung..buang smua mende related to him...
    u can do this!!u kena igt u buat nie utk diri you dan masa depan u...laki mcm nie takkan boleh buat laki nye...
    mcm jumie ckp la, kena cr aktivititi utk tidak pikir psl dia...ok...

    ReplyDelete
  2. Tinggal kan sahaja, si gadis harus bertaubat dgn perbuatan sumbang tu, taubat nasuha, allah maha pengampun, pengasih dan penyayang. Kl belum kahwin dosa awk di tanggung oleh ibu bapa, mintak ampun dgn mereka. Nafsu ni seronok nya sementara, yg tinggai nt lagho, nauzubillahi minzaliq

    ReplyDelete
  3. Yes, gadis percaya lah lelaki itu memang patut ditinggalkan. I berkali2 tinggalkan lelaki yg perangai seperti ini (masa tuh ai berfikiran kolot lagi walaupun tak timbul isu viral nie sebab takut tiba2 nanti bila ditinggalkan depa akan sebarkan) Nauzubillahi minzaliq. Jadi better move on la dik...

    ReplyDelete
  4. kalau dlm bercinta dah gatai batang butuh, nnt lepas kahwin ntah dengan sapa2 pon dia boleh buat... apa? loyal? pak hang./... jgn konfiden, cuba check hp dia n try buka unsee apa ka ... suree sureeee banyak video blue!!!!

    ReplyDelete
  5. Aku bet lelaki ni mesti jenis kat Facebook dan laman social miliknya penuh dengan posting agama-agama untuk menutup kehendak haiwan dia ni, tetapi malam-malam duk menggunakan reverse psychology untuk dapatkan gambar bugil dari u olls......(jeneh lelaki lagu ni lagi bahaya dari lelaki yg tak bopa nak posting alim alim bagai ni.Serrrr angattt)

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...