19.2.16

Too Short Semua Tak Sempat (The Ipoh Getaway)

Hello u olls,


Kalau ampa nak tau masa Cuti Raya Cina baru baru ni akak dan orang tua akak telah mengepi ke Ipoh untuk meraikan majlis perkahwinan anak buah I olls (anak kepada sepupu) di sana. Memang look forward nak datang ke kenduri ni sebab last 2015, I olls terlepas untuk menghadiri majlis kenduri kahwin kepada anak buah I olls di sana juga. I memang suka la kenduri kenduri kawen ni u olls, berjumpa adik beradik, buat ramai, gelak-gelak, selfie and paling penting karaoke. Tambahan pulaks sekarang ni, I olls dah bebaskan diri daripada kerjaya sebagai Make Up Artist oleh itu boleh dikatakan every weekend I olls adalah FREE dan boleh spend time dengan family dan kawan-kawan tersayang. Kalau dulu, time family kenduri, time tu la jugak aku akan busy duk contiang muka orang.


Tapi tula u olls, bila eksaited sangat kan? Harapan we olls memang tinggi especially nak lepak bersama-sama adik beradik dan sanak saudara. Tapi malangnya, apa yang kita rancang Tuhan yang menentukan. Walaupun kami semua duduk satu hotel, tapi tak tau pasaipa waktu yang kami lepak bersama-sama sangatlah sedikit dan boleh dikira minitnya dengan jari. Dipendekkan cerita, bila semua orang dah balik ke negeri masing-masing maka meraung-raunglah kat WhatsApp group.  Tak puas gathering katanya.


Oleh itu, berikutlah beberapa keping gambar yang I olls ingin layurkan kepada kalian semua dengan selitan cerita-cerita ketot untuk bacaan u olls.


Tak Habis Menyusahkan Penduduk Kampung Pisang Ni
Kami bertolak dari Penang pada hari Jumaat,  5 Feb sebaik selesai solat Maghrib.  Alhamdulillah highway menuju ke selatan tanah air tidaklah jem so kami 3 buah kereta bolehlah membawa kereta dengan selesa.  Laki akak kerja hujung minggu itu tak dapat nak cuti oleh itu akak terpaksalah mengedrive pada malam itu.  Bapak I olls bukan nak nampak sangat kan?  So dah setengah perjalanan,  kami berhenti kat RnR Bukit Merah.  Nak dijadikan cerita,  masa kami semua duk makan,  aku perasan ada satu mamat duk duduk kat meja bertentang dengan kami.  Dia duduk sorang.  Muka macam familiar.

Aku denagn konfidentnya pergi menegur dia.  "Assalamualaikum...abang ni berlakon Man Laksa kan?"  hahahah konfident dak aku tup tup terus tegur pelakon.

"Ehkk...bukan kot..."  abang tu macam menafikan.  Dia menggelengkan kepala dia.  Aku dah mulai cuak.  Tapi aku pun sambung bertanya;

"Okay okay...silap...Hantu Kak Limah Balik Rumah?"  aku tanya lagi sekali sambil membeliakkan mata aku.

"Ye...betul la tu..."  Hahahah pastu aku pun senyum senyum and bye bye macam gatai dan menjauhkan diri dari meja dia.  Mesti abang tu macam pelik tengok makcik-makcik berbadan gemok ni tiba-tiba duk mai macam tu.






Kalau ampa nak tau sapa pelakon tu ?  Dia adalah pelakon yang memegang watak pemandu ambulans yang selalu merungut masa amik pesakit kat Kampung Pisang.  "Tak habis-habis menyusahkan penduduk Kampung Pisang ni....saya ada kursus esok,"

HAHAHAHA



The Wedding
Perkahwinan berlangsung di Ritz Garden Hotel pada keesokan harinya.  Kami yang tiba di hotel yang sama pada hari Jumaat sangat puas hati dengan bilik yang kami tempah.  Dah la cantek nak mampus,  murah pulak tu.  Satu apartment yang ada 5 bilik baru RM500 lebih kurang macam tu.  Including breakfast for 10 pax.  Ampa kalau nak mai jalan-jalan Ipoh aku rekemen duduk hotel ni  :  Ritz Garden Hotel

Ada swimming pool dan ada tempat urut yang sumpah best dan murah.  Pokoknya hotel ni adalah mesra keluarga walaupun pada waktu malam banyak pulak ayam-ayam berkeliaran di hadapan hotel.  Tak kisah la.....depa pun nak hidup u olls.  Mencari sesuap nasik.  



Farah and Farouk.  Anak menakan I olls adalah pengantin perempuan.  Nice songket attire.  Suka the fact that beliau tidak memakai veil dengan busana ini.



Akak,  anak buah I named Kakak Ya and mak dia,  Sanita (Tauke Kuih Kacang Mazola by Jumiess).


Gambar ni candid!!! Tau dak pasaipa aku buat mulut macam tu?  Sebab masa ni aku duk pereng tiba-tiba DJ announce yang selepas ni JUMIE SAMSUDIN akan mengambil tugas sebagai EMCEE majlis.  Aiiiiiiyooo takmauuu mak.  Aku nak feeling seronok-seronok dengan family ja.


Akak yang sedang berkelakuan seperti makcik makcik sedang memanggil para sepupu dan anak menakan untuk bergambar.  


Inilah kisahnya para kakak-kakak sepupu I olls semua bersama isteri-isteri kepada abang-abang sepupu u olls.


Bersama pengantin.


Bersama anak menakan bernama Akmal.


Bersama anak menakan bernama Nurul Faezah.  Dia ni make up artist.  Ampa kalau nak tengok hasil kerja make up dia boleh follow Instagram ini  :  @nurulfaezahzainul




Yang ni pulak adalah mak kepada Nurul Faezah make up artist tu.  Nama dia Kak Iken.  Dia seorang tukang urut yang mahir.  Ramai USM staff duk booking dia untuk mengurut.


Ini pulak cucu,  nama dia Lily.  :)






Suprise Perkahwinan ke 45 tahun
Haaa...nak dijadikan cerita kami adik beradik juga sempat membuat sesi SEPRAIS kepada ibu bapak we olls iaitu Kak Edeh dan Abang Manap yang menyambut ulang tahun perkahwinan depa yang ke 45 tahun.  Macam mana kami buat?  Bila wedding dah nak habis,  tetamu pun dah mulai pulang,  dan yang tinggal hanyalah sanak saudara terdekat,  maka kami pun membuat announcement kat depa dorang ni.  Pastu cepat-cepat kami pi pasang mahkota dan bagi hand bouquet kat mak kami,  nak pasang tanjak dan sampin kat bapak aku macam tak sesuai pulak sebab dia memilih untuk berpakaian fesyen ala-ala Hawaiian style.

Depa punya syiok la feeling pengantin pokok kek dikelilingi anak-anak dan anak menakan dan cucu-cucu semua.



Kek meletops ini dibuat oleh family friend kami iaitu kak Nora Ghaz.  Ampa kalau nak order cake customize meletop - letop ampa boleh contact dia kat Facebook dia.







Gambar pi makan kat Shell-A-Bration @ Kedai Makan Tok Mat
Malam tu kami semua lapar nak makan dinner.  Makan kenduri tak puas katanya.  Tak tau nak pi makan mana?  So I olls jadi kepala,  secara tak semana-mana aku pun meng-Google kedai makan dalam Waze.  And tak tau macam mana terkeluar Kedai Makan Tok Mat yang juga menawarkan SHELL - OUT style menu.  Gila best la.  Kami pun beramai-ramai konvoi ke sana.

We didnt make any reservation but depa managed to set up extra table for 20 of us and that's wonderful. Baguih sungguh pengusaha kedai ni kerana menye-pare kerusi dan meja untuk situasi macam ni.  

Walaupun kena tunggu sedikit and ada antara kami yang dapat a bit lewat,  tapi tak mengapa sebab kami tau all the staff have been working very hard. 

The Shell-a-Bration adalah sedap, adunan rempah yang sedap dan tidak menganggu rasa asli seafood. I love the fact that sayur-sayur direbus asing dan tidak dimasak bersama rempah.   

Walaupun 1 potion tu nampak sikit......................adalah mengenyangkan dan boleh mendapat food coma dan boleh dikongsi up to 4 person. And yes, SANGAT MURAH!!!

Contact info  :

Kedai Makan Tok Mat
Alamat  :  24, Jalan Koperasi 1, Taman Perpaduan Koperasi Ipoh, Perak
No phone : 011-2404 7660
Waktu operasi  :
Isnin - Khamis  :  3.00 pm - 11.00 pm
Sabtu - Ahad :  5.00 pm - 12.00 pm
Jumaat - OFF






Membeli Machete di Kuala Kangsar
Hari ketiga di Ipoh,  patutnya hari tu aku nak ja relaks-relaks lepak lagi sehari di Ipoh bersama para sepupu.  Sambil bergossip riang dan memakan apa benda sisa sisa kenduri kendara.  Tapi bapak aku duk buat kalut nak balik.  Dah la masa makan tengahari tu terpisah dengan sepupu aku semua.  Yang depa pi makan Nasi Vangge,  yang kami pulak pi makan kat Mee Kicap Haji Yahya.  Itu yang agak tensyen tu.  Kami macam takdak official good bye tu.

Masa tu tengahari benderang,  elok-elok time nak Zohor.  Aku bagitau la bapak aku jom la pi relak rumah sepupu aku dulu.  Petang ka apa baru gerak balik.  Tapi dia duk bising kata buat apa nak buang masa,  balik la slow slow.  AIYOOO bapak aku ni.  Tengah rembang bawak kereta gila mengantok kot.  Dah la takdak Khafi!! Aku nak kena drive sorang-sorang.  

So aku pun stop kat satu McD drive-thru before keluar simpang menuju ke highway,  akak pun membeli air kopi dan coke.  Haaaa.....lantak la noks.  Mak minum dua benda jahanam kafin ni mesti tak mengantuk.  Alhamdulillah la akak dapat drive dengan elok. 

Selepas Terowong Menora,  akak saja-saja la tanya kat dua orang ni "Nak singgah Kuala Kangsar dak?"







"Haaaaa nak...nak...." ehkkkk...tadi eksaited sangat nak balik Penang.  Ini eksaited pulak nak singgah Kuala Kangsar.  So akak pun mengona ke Kuala Kangsar dan membawa mereka berjalan di sekitar tepian sungai di mana Abang Manap telah membeli sebilah parang. Selepas tu akak pun bawak depa pusing-pusing kat keliling Bukit Chandan tengok istana katanya.  And lastly akak pusing ke Sayong,  kat situ,  Abang Manap dah tak larat so dia tak turun dari kereta,  hanya Kak Edeh yang feeling duk tengok proses pembuatan labu sayong dan akhirnya membeli beberapa souvenir. 






Okayla itulah sahaja catatan aku pi Ipoh.  Sorryla kalau tak best.  Buang masa ampa baca.  :(

1 comment:

  1. muka muncung candid tue..anak bapak buat mulut sama pesen..hohihihihi

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...