15.2.16

Ulasan Filem The Danish Girl

Hello u olls,

Danish Girl adalah antara filem 2016 yang paling aku nantikan. Dahsyat sungguh Eddie Redmayne tahun ni sahaja aku rasa dia ada dua filem yang paling dinanti-nantikan oleh para peminat, one is Danish Girl dan satu lagi filem adaptasi daripada buku tambahan dari kisah Harry Potter tulisan JK Rowlings yang berjudul “Magical Creature and How to Find them”.

So untuk Danish Girl, tak sangka dah ada versi download yang very the clear. Akak pun download cepat-cepat dan tonton di rumah. Cerita ini mengisahkan tentang kisah benar seorang lelaki yang dikenalpasti sebagai antara pertama di dunia ini menjalani SRS ataupun sex reassignment surgery untuk menukar jantina daripada seorang lelaki kepada seorang wanita. Berlatar belakang pada tahun 1920 an, kisah ini membuka perspektif yang sungguh unik kerana bagi I olls kerana pengkisahan ini berlatar belakang tahun 20 an yang mempunyai latar sosial yang berbeza berbanding sekarang.




Sinopsis

Kisah ini bermula apabila Gerda Wegener yang tidak sabar menantikan model wanita yang dijadualkan untuk datang ke rumah untuk menyiapkan lukisan potretnya, meminta suaminya Einar untuk menjadi model wanita dengan menyarungkan sarung kaki wanita dan memakai kasut wanita. Tanpa disangka, pengalaman intimasi antara Einar dan sarung kaki wanita ini membuka satu pintu tentang kisah sebenar identity hidupnya yang selama ini ditutup dengan penuh rahsia.

Einar sebenarnya memang semenjak kecil adalah seorang wanita yang terperangkap dalam tubuh badan lelaki. Sejak kecil dia menyedari perasaan itu, pernah jatuh hati dan mencium mulut teman sepermainannya dan tetapi apabila menjangkau usia dewasa dia sudah terbiasa dengan menutup segala perasaan itu agar terus dilupakan. Dia akhirnya berkahwin dengan Gerda dan perasaan wanita itu tersimpan erat di bawah perwatakan lelaki / suami seperti mana dia hari ini.

Sejak tragedi sarung kaki itu, Einar menjadi ‘model wanita’ untuk karya-karya portrait isterinya yang lain. Dia jadi ghairah ketika membuat posing-posing meletops di atas couch. Aku suka scene ni, bila dia duk pose ala-ala gedikslina, pastu bini dia kata “Hang over....” pastu dia balaih balik “Hang yang encourage dia...” So suasana transisi lelaki-perempuan ini bermula dalam keadaan ‘JOKES’ or main-main antara Gerda dan suaminya Einar.





Pada satu hari, depa nak pi party kawan depa, and si isteri gatai gedik suruh laki dia drag. Laki dia mula-mula tak yakin, tapi lepas bini dia ajar nak make up apa semua, laki dia pun setuju untuk attend party tu dalam pakaian wanita. Kerlass noks, sapa pun tak perasaan yang laki tu sapa. Bini dia siap introduced kat semua orang yang perempuan ni sebagai Lily iaitu sepupu kepada suaminya.

Pada malam party itu, nak dijadikan cerita, si Gerda terserempak yang Lily (suaminya dalam pakaian wanita) sedang cium molot dengan seorang lelaki yang tidak dikenali di sebuah tempat tersembunyi. Dan sejak itu, barulah bermula kisah luahan perasaan dan juga akhhirnya si isteri ‘bersetuju’ untuk membenarkan suaminya menghidupkan semula watak Lily dalam hidupnya.

Selepas mencari pakar doktor yang bersesuaian yang pada ketika itu sukar dijumpai, perasaan yang dimiliki oleh seorang homoseksual pada ketika itu dikenalpasti sebagai gila. Bukan normal. So banyak kali jugak la dia macam nak kena tangkap dengan doktor gila. Tapi akhirnya di jumpa dengan seorang doktor sakit wanita yang sedang menjalani penyelidikan tentang perkara ini dan memberikan rawatan hormone melalui ubat-ubatan kepada Lily.



Namun hormone menyebabkan dia tidak boleh melukis dengan baik. Mungkin hilang tumpuan, tetapi isterinya on the other hand semakin maju sebab hasil lukisan ‘LILY ‘ yang merupakan hasil lukisan berdasarkan suaminya sebagai model mendapat tempat di hati peminat seni lukis.



Konflik semakin memuncak apabila Lily sudah berani mempunyai hubungan dengan lelaki lain. Si isteri pulak rasa tak bahagia dengan hubungan perkahwinan mereka. Lily pulak duk makan hormone lebih lebih dengan harapan nak jadi wanita cepat.

Akhir sekali, selepas menjalani SRS akhirnya Lily meninggal dunia sebab ada masalah selepas pembedahan dibuat.



Pendapat I olls 

Well, aku mempunyai ekspektasyen yang agak tinggi untuk filem ini namun apa yang aku boleh bagi dari segi bintang hanyalah 6/10. Bila aku baca balik review-review yang diberikan oleh orang lain dalam internet, ternyata ramai memberikan pendapat yang sama.

1) Lakonan Eddie Redmayne macam terlalu over. Siriesly aku rimaih tengok dia duk buat -lembut-lembut. Duk buat kepala senget-senget dan bagi kecik mata dia. Harammmm.... Ada kalanya nampak tak natural dan terlalu membuat-buat. Aku rasa the only REAL LAKONAN yang dia buat adalah ketika dia menyelitkan peliaq dia di celah kelangkang ketika di depan cermin. Itulah antara babak yang aku rasa memang real dia nak tunjuk emosi dia yang sedang berkecamuk. Yang lain-lain tu, aku rasa dia macam over sangat nak jadi woman.

2) Jalan cerita ini sebernanya terlalu diromantikkan oleh penulis skrip. Hakikat dalam kisah sebenar, selepas si suami bertransisi kepada seorang wanita, depa dah tak duduk bersama lagi. Itu baru reality u olls. No woman in this world, nak duduk dengan suaminya yang kini menjadi WANITA LAIN tak kiralah berapa tinggi pun tahap cintanya terhadap lelaki dan suami itu. Realiti. Hang tanya mana-mana pondan pun, kalau laki depa tiba-tiba nak jadi woman, dia dah perambat dah jantan tu keluar.

3) Terlalu banyak konflik naik dan turun dan macam tak tersusun dengan baik. Aku rasa kat sini adalah kelemahan dan kesalahan pengarah. Tom Hooper mungkin terlalu eksaited dengan idea transgender yang sekarang ni duk jadi trending.

4) Watak isteri yang dipikul oleh sepatutnya boleh diberatkan lagi untuk betul-betul menunjukkan macam macam sebenarnya dia kat sini yang sedang suffer. Dia rasa bersalah sebab boleh dikatakan sebagai punca macam mana laki dia boleh menjadi LILY dan at the same time dia terlalu sayang kepada suami dia, sampai dia sanggup buat apa sahaja bagi suami dia rasa happy. Tapi banyak focus adalah keada pelakon lelaki.

Sekian sahaja, aku rekemen ampa semua tengok cerita ni sebab ini adalah satu topic yang menarik. Be open dengan konflik jiwa yang bukan sengaja direka-reka oleh manusia. Ada sebab mengapa Tuhan kita semua tengok dan rasa ni semua. Semoga dengan hati yang terbuka, kalian lebih boleh memahami apa yang sedang berlaku dalam hati hati seperti ini.

Watak Hans yang dilakonkan oleh seorang pelakon Belgium.  At first aku tengok muka deni macam pernah tengok.  Tapi tak ingat kat mana.  Last sekali baru aku pasan,  muka dia macam Putin,  Presiden Rusia.  HAHAH k BYE.

No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...