9.3.16

Ulasan Filem Munafik (2016)

Hello u olls,

Minggu lalu akak telah membuat sesuatu yang akak sendiri tak pernah buat setelah sekian lama.  Iaitu pi tengok cerita hantu.  HAHAHAHAH.  Cerita yang akak saja gatai bured pi tengok dengan teman-teman adalah filem terbaru arahan anak Yusof Haslam berjudul Munafik.  Filem ini baru sahaja ditayangkan bermula 25 Feb 2016 yang lalu.  Jom baca ulasan daripada I olls.  


*** SPOILER ALERT
Ulasan ini mengandungi spoiler melampau.  So sapa-sapa yang tak tengok cerita ni,  kefrust-san anda adalah di atas tanggungjawab anda sendiri.


FILEM : MUNAFIK
Tarikh Tayangan : 25 Februari 2016
Kos pembikinan  :  RM2 juta
Genre : Seram
Klasifikasi: PG13
Pengarah : Syamsul Yusof
Terbitan : Skop Productions Sdn Bhd
Pelakon : Syamsul Yusof, Nabila Huda, Sabrina Ali, Pekin Ibrahim, Fizz Fairuz, Dato Rahim Razali, A.Galak, Zarina Zainordin, Ruzlan Abdullah


click read more



Sinopsis
Filem ini mengisahkan Adam seorang ustaz yang tugas dan kelebihannya adalah merawat orang-orang yang mengalami gangguan jin dan syaitan.  Sejak kematian isterinya akibat kemalangan jalan raya (langgar lari),  Adam macam tak boleh nak terima hakikat yang isterinya dah meninggal dunia dan disebabkan itu dia tak boleh nak mengubat orang sakit macam dulu lagi.

Lama kelamaan setelah mendapat nasihat daripada ayah dan tok iman,  Adam pun kuatkan hati dia dan menerima pelawaan untuk mengubat Pak Osman yang sakit.

Kisahnya,  Pak Osman ni kawen muda,  pastu anak dia pulak duk macam kena gangguan syaitan.  Masa Adam pi mengubat tu,  macam-macam kejadian misteri yang berlaku kat rumah Pak Osman yang menyebabkan Adam jadi lebih bingung ditambah pulak dengan keadaan diri dia sendiri yang masih stress sebab duk asyik teringat kat arwah bini dia.

Dipendekkan cerita,  setelah berlawan dengan syaiton nirojim yang merasuk dan mengacau anak Pak Osman,  rupa-rupanya barulah Adam tahu selama ni Pak Osman sendiri yang telah membuat perjanjian dengan Iblis untuk mendapatkan kesenangan di dunia sampaikan terpaksa mengorbankan anak dia sendiri.  And akhirnya,  Adam dapat tau orang yang langgar lari isteri dia sampai mati adalah anak Pak Osman sendiri.  Satu lagi misteri terbongkar setelah Pak Osman dipanah petir iaitu anak dia juga actually dah mati bersama-sama dengan isterinya dalam kemalangan ngeri tu.  


Komen
Komen-komen akak adalah seperti berikut ;

1)  Tajuk
Ada yang kata tajuk Munafik ni macam tak sesuai untuk filem ni.  Disebabkan secara hampir keseluruhannya depa banyak menceritakan tentang permainan syirik antara Pak Osman dengan syaitan dan jin so seharusnya filem ini dinamakan Syirik.  Tapi akak tak berapa setuju dengan pendapat itu,  bagi akak memang sesuai filem ini dinamakan Munafik sebab memang disebabkan oleh sikap MUNAFIk (atau dalam bahasa orang putih bermaksud hipokrit) yang dimiliki oleh Pak Osman yang menyebabkan seluruh kampung huru hara.  Pak Osman munafik la dia duk berlakon baik,  ahli masjid,  selalu sedekah apa semua tetapi dia sanggup bersekongkol dengan Iblis,  korbankan sahabat baik dia sendiri Tok Imam dan membiarkan anak dan isteri dia merana dengan gangguan syaitan dan iblis.  So aku setuju dengan tajuk ni.  


2) Skrip
Tak macam filem seram Melayu yang lain yang banyak mengfokus kepada cara-cara rawatan tradisional mengikut cara orang Melayu yang melibatkan tangkal,  jampi serapah, limau purut dan lain-lain,  skrip dan jalan cerita Munafik betul betul mengfokus kepada kisah gangguan syaitan dan iblis dari perspektif pengamal paranormal yang menggunakan method Islamik.  Sangat suka apabila bait-bait skrip antara Adam dan syaitan itu dalam bahasa Arab dan segala penegasan skrip lain adalah menurut pandangan Islam yang sebaiknya dan bukan menurut kepercayaan budaya kita yang kalau salah kata boleh menyimpang.  Tapi ada juga part-part skrip yang macam tahi contohnya apabila Pekin Ibrahim membahasakan bini muda Pak Osman sebagai SIS.  Nak haram duk sis-sis apa dia.  Aku penampaq naya.  Ni semua jenis Melayu poyos tak reti nak cakap English tapi feeling nak panggil SIS.  Awat salah ka panggil kak?


Lakonan Syamsul kerlas tapi suara ja kena perbaiki.

3)  Lakonan
Ramai yang puji lakonan Nabila Huda adalah bagus.  Akak setuju dengan pendapat u olls.  Bagi akak,  Nabila Huda tak payah nak mencuba over-over pun.  Dia relaks ja dan watak dia memang menjadi.  Lakonan lain-lain akak puji juga,  kecuali lakonan Sarjan Misai yang tak pernah berubah sejak filem Maria Mariana.  HAHAHAHHA

Untuk lakonan Syamsul Yusof,  akak rasa lakonan dia okay,  riak dan mimik muka dia.  Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiii suara dia flat u olls.  Dia marah,  dia sedih,  dia tegas,  dia gembira...tona suara dia semua sama.  Orang buta yang nak tonton filem ni mesti akan kata "Hero tu tak pandai berlakon..."  Tona suara amat penting ya.  Akak harap Syamsul Yusof pergi ambil kelas vocal lepas ni.



Exorcist versi Melayu u olls.


4)  Efek Khas
Make up agak kerlas.  Tapi disebabkan depa shoot pakai camera HD ada jugakla ternampak macam darah tu fake.  Untuk pengetahuan ampa,  akak tutup mata hampir 80% sepanjang filem ini ditayangkan.  HAHAH so akak tengok daripada celahan-celahan hari akak.  Takut noks.  Soo time hantu hantu tu duk mai memang sumpah akak dah tutup mata siap-siap.  Tapi akak rasa memang takut la sial!!! Especially time Nabila Huda duk tidur dalam tempat mayat tu pastu ada hantu kat kaki dia.  PUKI MAK SIYE punya menakutkan.  Pastu part Adam pi korek kubur bini dia,  and bawak balik mayat reput dia ke rumah.  Sialllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll props mayat tu memang horror okay.  Akak tertengok mayat tu beberapa kali.


5) Carutan Ikhlas
Okay,  akak nak carut sikit-sikit ja untuk filem ni.  Seperti biasa,  rumah-rumah dalam filem ni semuanya kepala bapak punya besar mewah macam resort percutian di Bali.  Sial la noks,  hang kerja ustaz mengubat orang sahaja tapi mampu buat rumah kerlas pakai batu bata merah semua.  Kaya nya hang ni noks!  Pastu pompuan-pompuan dalam filem ni,  duduk rumah pakai jubah kerlas cantek yang disponsor dengan tudung meletops ala-ala instant shawl berjenama.  Hang rasa?  Mak duduk rumah pakai baju kelawar ja noks.



BINTANG
Untuk filem Malaysia,  akak bagi 7/10!!  Ampa semua wajib pi tengok.  Berbaloi.





Read more  :  http://www.myinfotaip.com/2016/01/filem-munafik-2016.html

3 comments:

  1. kalau jumie komen... mmg rs ikhlas dari hati je.. hahhaha.. sy pun x tgk lg.. takut..

    ReplyDelete
  2. setuju sangat jumie...narative dia ok..banyak pengajaran kepada masyarakat Melayu Islam

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...