UK Clark Sales

27.4.16

Tasik Bukit Merah Kering

Hello u olls!!

Ampa tau dak Tasik Bukit Merah lani dah kering sebab fenomena alam El Nino yang sedang terjadi di negara kita especially di kawasan Utara negara.  Panaih memang aku sendiri pun duk kata #praktisneraka.

Pastu lani depa duk bubuh kat berita pasai Tasik Bukit Merah yang dah kering.  Aku pun check it out the pictures kat Google Search Image memang menakutkan la wehs.  Tahun 2013,  office aku pernah buat program kat sini dengan students Buddies...sooo aku just nak share balik la beberapa gambar yang aku amik kat Google Image (yang dirakam oleh orang ramai / wartawan sejak dua tiga hari lalu),  dan aku compare dengan gambar kami dulu.

Ada satu orang tua-tua ni kata kat aku,  "Tasik besaq lagu ni pun sampai boleh kering kontang.......ni petanda negara kita ni banyak maksiat sangat ni...."

#makandalam

Anyway,  apa pun aku kesian kat Pulau Orang Utan kat tengah tasik yang menjadi tarikan pelancong dan juga pengkaji sains kajihayat.  Boat semua dah tak boleh nak pi kat Pulau tu and of course dah terpaksa ditutup untuk kunjungan pelancong.  Tapi aku wonder macam mana depa bawak masuk supply makanan ke pulau ?  Sebab kot mana pun,  orang-orang utan tu nak kena makan.  Baca dalam paper semua,  takdak apa report pun tentang cara makanan tu dibawa masuk.  Any one here kerja Bukit Merah Laketown Resort boleh share info?

K laaa.....

Kita tengok gambar dah.

ps /  Pi buang PM Misai Putih dan Kak Ros......lepaih ni Malaysia nanti turun salji teruih.  And aku akan tukaq nama aku jadi Jumie Stark!!

Gambar - gambar berikut adalah dari Google Image.













Compare dengan gambar-gambar yang kami rakam masa buat program kat sini tahun 2013.








Read more  :

El Nino: Tiada Lagi Tasik Di Taman Tasik Bukit Merah

USM Student Buddies and Admin Staff Team Building di Bukit Merah Laketown Resort

5 comments:

  1. Huhu sedih n takut tgok gambar tasik ni. Kita pon selalu pi bukit merah siap pi pulau org utan lagi. Camnela diorang pi Pulau tu.

    ReplyDelete
  2. tulah jumie..aku pun terkejut..last year kat jeti ni aku dok tempik kat anak aku.."jangan dekat dengan pagar..nanti jatuh!!!" yela..aku dok bayang..tasik dalam..huhu

    ReplyDelete
  3. Huu sedihnya...
    Selagi syaitonnirajim najibun dengan syaitonah kak mah bermaharajalela...selagi tu la bala...bala...bala

    ReplyDelete
  4. Saya rasa macam ada dgr dalam berita depa dok supply makanan pada orang hutan guna kayak ke cane ntah utk yg ade air sikit utk yg takdak air langsung tu tak tahu lah

    ReplyDelete
  5. Saya rasa macam ada dgr dalam berita depa dok supply makanan pada orang hutan guna kayak ke cane ntah utk yg ade air sikit utk yg takdak air langsung tu tak tahu lah

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com