28.4.16

Testimoni Untuk Cantik by Noor Zaitul Akmar Ismail

Hello u olls,

Dulu aku ada kenai satu pompuan ni.  Dia cantek la jugak.  Ramai orang follow dia.  Tapi aku tak pernah suka dan tak pernah rasa dia cantek.  Tau dak pasaipa?  Sebab dia ada satu perangai kekamfungan tahap apa aku tak tau iaitu dia mempunyai satu falsafah iaitu,  never ever share apakah tips kecantikan diri dia dengan sapa-sapa pun!!!

Kepala bu !!

Like mama Regina always says........Nak rahsia apa sangat?  Rahsia apa tak tau!!

Okaylah,  pendek cerita.  Aku nak share perkongsian kawan aku yang telah mengalami masalah kulit dan lepas tu dia ikut semua yang I rekemen dan ajar dia.

Jom baca!!





Okay today I olls nak share beberapa rahsia kecantikan kulit yg I olls amalkan sendiri, serta setelah mendapat recommendation dari marhayam I olls iaitu Jumie Samsudin. Terpulang kepada sesiapa nak ikut, cuma nak sharing, sbb konsep benda2 kecantikan ni I olls suka share. Dulu I olls mmg takdak masalah kulit ni, sbb I olls amik pil perancang waktu2 bergelar isteri. Then bila dah kembali solo, of course I olls stop semua tu, so since then kulit I olls mula dok buat perangai. Jerawat mula dok naik kat bahagian rahang kiri dan kanan. Actually, nak ikut2 that's not a good sign yg tubuh badan kita nak beritahu secara alami yg i olls ada masalah kidneys due to tekanan darah yg tinggi and diabetes.

Seriously, I olls rasa tertekan gila2 sbb jerawat ni. Nak cover dgn make up tebal mana pun still dok nampak. Dah lah sakit weeeiiii, u olls yg ada jerawat besaq2 sure tau mcmana perasaan i olls. Mcm marhayam i olls,Jumie Samsudin habaq, kulit kalau tak elok cover lagu mana pun ttp nampak tak elok so kena rawat. Of course, marhayam i olls iaitu wanita lambang kecantikan tu suggest supaya I olls rehatkan kulit muka, meaning jgn pakai make up untuk tempoh seminggu dua supaya kulit dapat recover. Tapi I olls tak mampu lah nak berehat mcmtu sbb I olls mmg pakai make up pi tempat kerja hari2. I olls risau if tak pakai make up nanti boleh menyebabkan kes haru biru or serangan jantung sbb vampire pi kerja instead of I olls. Sbb I olls seriously dah try mcm2 product, jumpa skin doctor dan habiskan banyak duit beli mcm2 product imported nak hilangkan jerawat punya pasai.

Dermalite Comedone Control Essence

Nasib baik hati I olls terpanggil nak cuba product yg marhayam I olls juai masa tu, iaitu Dermalite Comedone Control Essence iaitu sejenis serum yg cure jerawat dan perbaiki kulit serta parut2 bekas jerawat yg huduh tu. That was one year ago, when I olls decided to stop semua benda2 product chemical and back to basic. I olls start cuci muka pakai sabun Sebamed (utk teenagers kulit berminyak) dan Cetaphil for oily skin, then pakai toner Sebamed dari range yang sama before pakai serum Dermalite. Walaupun harga dia agak mahal, tapi utk effect elllloookk yg I olls dapat dalam masa tak sampai 4 bulan penggunaan mmg I olls puaih hati giler babink. Serum botoi kecik tu mcm tak reti nak habis2 dowh. Dok ada ja sbb pakai pun sikit2 saja.

Alhamdulillah, I olls mmg serasi dgn penggunaan barang2 ni semua. Kulit I olls mmg improve banyak and yg penting takdak lagi jerawat mcm gunung berapi yg sakit gilaaa tu. Hati I olls pun tak sakit lagi mcm dolu2. Sumpah elllloookkkk, I olls pun ada bagi testimoni kat product marhayam recommend tu. Till now, I olls dah stop using pencuci muka Cetaphil cuma mmg tak tinggai la pakai sabun muka Sebamed and toner Sebamed. Then I olls mcm tak risau sgt, jerawat2 yg naik ada la sbb I olls mcm dah selesa berbanding dulu. But masalah kulit dah pi umoq lewat 30-an ni, I olls dah perasan yg pores kat muka mmg nampak huduh la. Dok mai yg besaq2 especially kat area hidung, tepi2 hidung pi ke belah pipi. Eeeeiiishhh mmg buruks u olls!

Then satu hari I olls buat2 gatai masuk kat kedai Cocolab, sbb serum Dermalite I olls dah lama abes. Sementara dok tunggu order dari marhayam I olls yg sibuk tu, I olls pun cuba cari alternatif sbb dah mula menyampah kat jerawat yg dok start naik (cuma mmg tak teruk mcm yg original tu lah). Cocolab recommend tea tree oil, tapi I olls takmau sbb katanya nanti jerawat keluaq habeh...owhhh nooooo!!! Dengaq pun I olls fobiaaaaa u olls. Instead of that, I olls telah di recommend untuk pakai Super Vitamin E Face Serum. Cocolab mmg keluaqkan product berasaskan virgin coconut oil. So semua is organic, no chemical. Sbbnya I olls nak get rid semua parut2 jerawat, nak hilangkan jerawat, nak bagi skin tone more even, nak kecilkan pores, nak hilangkan fine lines kat muka dan mcm2 la problem lagi. Katanya cubalah pakai, lepas sebulan tengok mcmana. I olls cuba!

Mmg seminggu cuba I olls dah rasa perubahan. Kulit dah jadi smooth, pores mengecik. I olls pakai dua hari sekali ja, sambil urut kat muka sambil selawat. Ellllooookkkk. So I olls pun share dgn marhayam Jumie Samsudin and sekali nak order balik Serum Dermalite. Tapi, marhayam kata why not pakai ja Serum Cocolab ni sbb so far elok kat kulit I olls. I olls pun setujulah ikut pandangan marhayam. And on top of that, beliau pun share dgn I olls beberapa lagi product kecantikan yg mmg elok kat kulit beliau. Thank you marhayammmm...kami sembah ratu kat ampa!

So kat sini, I olls sendiri dah cuba product2 yg marhayam share dgn I olls and dah pun mula rasa kesan yg positif. Sapa nak share buleh saja contact orang2 yg berkenaan. I olls tak juai tau barang2 ni. Cuma Cocolab Serum if nak mintak tolong I olls belikan no problem sbb I olls hari2 dok lalu lalang kat kedai depa.

Glowra Overnight Brightening Mask

Product pertama is Glowra Overnight Brightening Mask. I olls contact seller Glowra yg cuns melecuns dan sangat ramah tamah, Kak Jah Glowra. Rasa dah dekat2 seminggu I olls pakai mask ni everynight without fail. Dah la wangiiiiii. Takyah susah2 u olls nak bangun pi basuh, basuh skali ja esok pagi bila bangun tidoq. Senang tak konsep dia? Malam biaq pi dia menyerapkan segala kebaikan kat kulit muka u olls. Mmg pores getting better dgn kombinasi product2 yg I olls pakai.

Range of products by PurebySaffiyahOsman

Di samping tu, marhayam syorkan I olls pakai product2 organic Pure by Safiyyah Osman. Boleh contact beliau sendiri or ejen2 product Safiyyah Osman. Sepertimana recommendation marhayam, I olls dah beli Esa Evandula Mist Toner, dan apart from that I olls cuba2 juga Under Eye Serum and Lip Scrub keluaran beliau. Semua product mmg organic takdak sebarang bahan kimia. Price pulak mmg sangat2 murah compared to product2 di pasaran. Cuba, mmg tak menyesal. I olls pun nak cuba more product from beliau.

So, resultnya I olls mmg suka dgn progress yg kulit I olls alami skarang. Hopefully dgn penggunaan berterusan, kulit akan kembali segar remaja, parut2 jerawat semua hilang, jerawat takdak terus, pores pun kecil, tone kulit sekata dan sebagainya. Bila kulit lawa, pakai make up pun nampak elllooooookkk. Tak pakai make up pun tak segan (I olls masih kena pakai make up hari2 sbb keja I olls mmg cenggini).

Harini panjang karangan I olls, tapi takpa. Ilmu kecantikan kena share dgn kawan2. I olls pun ikhlas nak share sbb tak baik tau kedekut ilmu kannnn kannnn kannn...Thanks marhayam I olls, Jumie Samsudin sbb slalu recommend benda2 elok kat I olls. Sembah ratu kat marhayam! Kalau ada apa2 nak tanya, boleh je komen or PM I olls, or if ada apa2 nak share skali pun buleh...I olls mmg suka benda2 cantik!
Sekian karangan I olls 70,000 patah perkataan.

Dikongsi dalam laman Facebook beliau  :  LINK
Gambar kulit beliau masa mula-mula habis pantang make up dan selepas dua bulan pakai Dermalite.


 She today!! 





Link penting  :



1 comment:

  1. Thank you marhayam Jumie sbb featuring artikel pasai kamiiiiiiiiiii!!!!!! Ai is lef yu ketat2 okie! Muahhhh muahhhhhhhhh!

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...