Mr. S : Scammer dari Penang ke Putrajaya



Hello u olls,

Hari ini akak nak share dengan you olls seorang scammer / penipu yang telah lama menjalankan aktiviti tidak baik ini,  menipu urusan perniagaan dengan tujuan kepentingan dan keuntungan peribadi.  Walaupun dia berasal dari Pulau Pinang,  namun dia banyak membuat perihal penipuan di sekitar Putrajaya dan sama waktu dengannya.  Tapi baru-baru ini,  dia kembali ke Penang.

Tujuan akak kongsi perkara ini adalah agar you olls semua berhati-hati sebab baru-baru ini sahaja akak telah bertemu dengan lelaki ini dan hampir-hampir kena 'game' dengan dia.

Hangpa boleh baca dengan lebih lanjut dan kalau kata hangpa ada berjumpa dengan orang ini,  baiklah hangpa jauhkan diri daripada perangkap janji manis untuk adakan urusan perniagaan yang besar-besar alam.  Melainkan perniagaan straight forward,  seperti jual beli dalam jumlah yang kecil dan melibatkan wang tunai.  Tetapi semuanya bergantung kepada penilaian sendiri sebab daripada komen-komen yang akak baca dalam laman Facebook Az Zubair,  orang ni sangat licik dan alim-alim kucing.


click read more

Filem Mengenai Barrack Obama



Tak lama lagi abang Barry akan turun takhta daripada menjadi President Amerika Syarikat.  Tapi Netflix dah ready nak keluarkan filem terbaru mengenai president yang disayangi ramai ini.

Filem ini akan disiarkan bermula 16 Disember 2016 mengisahkan tentang kehidupan Barrack Obama semasa di kampus pengajiannya Columbia University sekitar tahun 1981.

Pelakon yang memegang watak Barrack Obama ialah Devon Terrell seorang pemuda Amerika + Australia.  Dia pun mampunyai darah campuran macam Barrack Obama sendiri,  part Afro American,  part Aglo India.  Dilahirkan di Amerika Syarikat tetapi dibesarkan di Australia.


Devon,  lahir tahun 1992.  Elllok....


click read more untuk tengok trailer video

Sushi King Bonanza @ Sushi King E-Gate with Anak-Anak Buddies


Hello u olls semua,

Gambar akak bersama 46 keping pinggan sushi itu bukanlah hasil akak makan sorang ya.  HAHAHAHA.  Hasil kejayaan ini akak raih bersama kawan-kawan akak seramai 6 orang semuanya (termasuk akak) semasa promosi Sushi King Bonanza yang berlangsung pada minggu lalu.

Hari-hari tengok semua orang duk update makan kat Sushi King,  tak lengkaplah promosi ini kalau akak tidak mengepi.  Promosi Sushi King Bonanza adalah apabila harga sepinggan untuk semua jenis sushi hanya RM3 sahaja.

Memang satu peluang yang berbaloi kepada peminat sushi macam akak dan you olls semua.  

Okaylah,  nak share gambar kami ramai-ramai.

click read more

Seluar Menutup Aurat untuk Bersalin



Hello u olls,


Semua orang ada opinion masing-masing,  ini opinion aku.  As much as aku hormati pendapat hangpa,  aku harap sapa-sapa pun yang start baca pendapat aku mengenai topik hari ini juga mempunyai pemikiran yang terbuka dan tengok perkara ini dalam perspektif yang berbeza.


Baru ini-ini seorang teman telah berkongsi dengan akak satu artikel tentang sebuah rekaan seluar menutup aurat bagi wanita yang bersalin.  Rekaan seluar khas ini telah mendapat anugerah cemerlang dalam satu pertandingan untuk produk yang mengikut kehendak syariah. Link ada kat bawah sekali.


Setelah membuka artikel itu akak punya dagu terjatuh sampai lutut,  terkeluar,  pastu akak jadi bodoh sebentar untuk 5 minit.  Akak pun Google dan pi cari lebih banyak informasi tentang produk ini,  ingatkan satu meme lawak yang digunakan untuk perli orang Islam yang terlalu obses tentang aurat,  halal dan haram.  Tapi sangkaan akak salah,  semua ini adalah benar-benar belaka.


Pada pendapat akak,  akak sangat sedih kenapa rekaan seperti ini perlu wujud?  Sejak zaman dulu kala lagi,  kita semua sudah sedia kala tahu keadaan yang berlaku semasa seorang wanita sedang melahirkan.  Bertarung nyawa semata-mata untuk melahirkan zuriat yang pastinya memberikan kebahagian buat suami dan seluruh keluarga.  Islam pun dah janji,  wanita yang meninggal dunia semasa melahirkan,  diangkat darjatnya mati syahid yang bermaksud dia akan terus masuk syurga.  Sebab dia meninggal dunia dalam perjuangan.


Jom Kita Vote untuk Mohd Faiz Subri



Hello u olls,

Im sure ampa semua dah dapat mesej yang telah diviralkan dalam mesej-mesej social media yang menyuruh seluruh rakyat Malaysia untuk vote player pasukan Harimau Kumbang iaitu Pulau Pinang,
Mohd Faiz Subri supaya beliau akan dianugerahkan pemenang FIFA Puskás Award untuk category gol tercantik.

10 pemain telah dicalonkan dalam anugerah ini antaranya Lionel Messi dan Neymar yang merupakan nama besar dalam dunia bola sepak.  Selain berbangga sebab atlit negara kita dapat duduk sebaris dengan nama - nama besar ini,  akak juga berasa bangga sekali sebab dalam ramai-ramai pencalonan ni,  ada sorang tu adalah pemain bola sepak wanita dari tanah asal keturunan akak iaitu Venezuela.




Pemain wanita bernama Daniuska Rodríguez ini berusia hanya 17 tahun dan bermain untuk pasukan AFF San Diego.  Akak tengok video yang dipaparkan dalam link untuk voting ni,  gila fierce pompuan ni main bola.  Goreng-goreng,  sekali nenjia dia bagi gol.



Gol-gol yang dihasilkan oleh calon-calon lain juga menarik,  especially Hlompho Kekana yang bermain untuk team South Africa.  Dia tendang dari jauh,  sekali nenjia masuk teruih.  Goal keeper ternganga sorang-sorang sebab dia ingat bola tu akan naik atas melepasi tiang gol. Rasa macam tengok filem Shaolin Soccer pun ada.

Tapi dalam ramai-ramai,  bukan nak puji sebab Mohd Faiz Subri ni main for Penang ataupun sebab dia membanggakan seluruh rakyat Malaysia,  tetapi memang kalau hangpa tengok semua gol-gol yang dicalonkan,  gol beliau yang paling cun dan bagi akak,  sangat mejik sekali.  Dia terbang naik atas pastu tiba-tiba bola tu macam kena tiup angin dan menyenget masuk dalam tiang gol.

Okay tak mau cakap banyak hangpa pi vote lekaih !

Click sini  :  Fifa Puskás Award

Kalau hangpa nak tengok video-video gol-gol mereka yang dicalonkan,  click read more.

Iklan Amazon 2016 Yang Menarik


Salam u olls,

Hari ini akak nak share video iklan Amazon.Com sempena depa punya promosi diskaun sempena Krismas 2016 yang akan berlangsung tak lama lagi.

Iklan yang menunjukkan dua sahabat berlainan agama ini betul betul menyentuh hati.  Hangpa mai tengok.

Tapi aku tak nafikan tetap akan ada nagoi nagoi yang akan kata "Kita orang Islam tak boleh nak selebrate Krismas.  Haram...."

Tapi sales sempena Krismas depa laju dulu.

click read more

Di Mana Kanak-Kanak di Seluruh Dunia Tidur

Seorang photographer James Mollison menerbitkan sebuah buku bertajuk Where Children Sleep yang menunjukkan bagaimana kanak-kanak dari seluruh dunia berusia 9-13 tahun tidur di bilik,  rumah atau semata-mata ruang.

Setelah menghabiskan masa lebih kurang 3 tahun mengembara seluruh dunia,  gambar-gambar potrait kanak-kanak ini dirakam dengan latar belakang putih. Lepas tu gambar 'tempat tidur depa'.

Gambar potrait yang dirakam oleh James Mollison sangat sharp dan cantek.Tapi cara gambar potrait ini dirakam pada aku at one point menampakkan budak-budak ini lebih tua dari usia sebenar mereka.  Mungkin jurufoto itu sengaja berbuat semikian.

Tapi yang sedihnya kita boleh tengok macam mana pada era,  tahun,  kehidupan kita sekarang ni,  ada  budak yang tidur dalam bilik mewah yang direka susun oleh pereka hias dalaman yang profesional dan ada yang hanya tidur atas sofa usang ( tapi sofa tu bukan dalam rumah).

Dan ada kalanya anak-anak yang dirakam tidur di tempat yang menakutkan ini bukan dari negara miskin dan mempunyai konflik,  tetapi negara maju yang sedia maklum sebagai negara yang mempunyai politik dan ekonomi yang okay.

So what happened ?

Jazzy, 4, Kentucky, USA
Budak ni mesti duk masuk macam-macam competition ratu cantik ni.



Click read more

Ulasan Filem-Filem Yang Saya Tonton (Until Nov 2016)

Hello u olls,  

Kalau tak salah,  the last movie aku review dalam blog aku adalah The Age of Adaline.  Lepas tu mak duk busy tengok tengok semua movie,  so here aku akan share beberapa ulasan tentang movie best yang aku dah tengok.  

Tapi movie yang biasa-biasa aku tak share la.  Yang okay,  aku share secara rawak kat sini,  dan movie yang betul-betul best menarik,  aku buat artikel asing untuk each of that movie.  Ampa kalau ada masa terlapang,  boleh pi cari movie ni dan tonton.

Susunan adalah mengikut tahun filem itu diterbit.



The Josephine Baker Story (1991)
Sinopsis  :  Filem ini adalah mengenai seorang penyanyi dan pelakon ataupun lebih tepat sebagai wanita kulit hitam pertama menjadi superstar dan famous sekitar tahun 1921 hingga 1975.  Tetapi wanita kulit hitam yang berasal dari St. Louis, Missouri, Amerika Syarikat ini tidak popular dan '' 'diterima' di Hollywood tetapi dia memulakan kerjayanya di Perancis dan kemudian menjadi kegilaan di seluruh Eropah.

So before kita ada Dorothy Dandridge,  kita ada Josephine Baker.  Keunikan dan keberaniannya menyebabka seluruh Eropah obses dengan wanita ini.  Dikatakan,  setiap hari dia menerima beratus-ratus tawaran untuk berkahwin dengan ramai jejaka kulit putih dari seluruh Eropah.

Dia juga mencipta banyak fenomena antaranya,  Banana Dance.  Iaitu menari dengan memakai skirt yang diperbuat daripada buah pisang.  Kerlas.  Lady Gaga terus jatuh ke tahap amatur.

Dia cuba kembali untuk membuat persembahan di tanah airnya,  tetapi tidak diterima dengan baik.  Pengkritik balun dia teruk.  So dia kembali ke Eropah dan seterusnya berkahwin dan mengambil anak angkat daripada pelbagai latar belakang yang dia panggil sebagai "The Rainbow Tribe".  

The real Josephine Baker.

Tengok kat mana ?  :  Youtube

click read more

Creepy Video Clip My Husband Sent Me

Setelah sekian lama menjalinkan hubungan dengan suami aku ni.  Dia ada satu kegemaran pelik yang aku nak share dengan hangpa semua.  Instead of bagi aku bunga,  wang emas,  harta riggit berjuta-juta atau pun kasih sayang secukupnya,  dia suka meng-forward video pelik-pelik yang dia jumpa dalam internet kepada aku.

Some are fucking hillarious,  some are so creepy.  Tapi aku nak share sedikit kat sini dengan hangpa.

Terimalah gambar laki aku duk membuat rawatan mewarna buku colour.


Click read more for videos


Resepi Apam Pisang Kukus

Apam pisang kukus.

Hello u olls,


Lama tak share resepi dengan you olls semua. AHAHAHAH. Malaih nak habaq pasaipa dah. Takpalah, sekali sekali share la juga kan.


Resepi APAM PISANG KUKUS yang sering dibuat oleh orang dulu-dulu. Dibuat semula oleh rakan I olls Chef Nizal Ashriff from A Ghaffoor Martabak Original. Dia kata "Orang kita ni lani sibuk duk buat macaroon la, brownies la, red velvet la, cheese pie la. Habis resepi kita sapa nak buat kalau bukan kita sendiri? Saya menggesa semua penggemar masak memasak ni untuk tengok semula resepi manisan orang tua-tua kita dan buat balik resepi tu. Senang atau susah jangan jadikan alasan," begitulah lebih kurang leterannya.


Okay so baru-baru ni dia buat APAM PISANG KUKUS yang selalu dibuat oleh arwah ibunya. Hari ini dia nak share dengan hang semua. Selamat mencuba

click read more

Kisah Seorang Gay : Takdir atau Pilihan



Assalamualaikum. 

Terima kasih kepada Kak Jumie kerana memilih untuk membaca tulisan ini. Saya pun tak tahu macam mana saya nak mula berkongsi kisah hidup saya ini. Namun saya cuba untuk menulis terus kepada isi. Saya cuba ya.


Secara jujurnya, saya akui bahawa saya adalah seorang GAY.  Ya ia adalah suatu kenyataan yang amat payah untuk saya ungkapkan. Walaupun dengan mereka yang telah tahu “status” saya, sukar untuk saya gunakan perkataan itu. Denial ka apa ka, lantak la orang nak kata apa.


#mangsapedo
Membesar secara normal.  Baiklah, sebenarnya tidaklah secara normal. Saya merupakan mangsa pedofilia. Mangsa kepada sepupu perempuan. Bukan lelaki, tetapi perempuan. Dibogelkan, dipegang kemaluan dan sebagainya sudah menjadi perkara biasa. Paling jijik, kakak sepupu saya akan ajak masuk bilik dia, sambil dia buka seluar dan menyuruh saya bermain dengan puki dia. Disuruh jolok, memaksa saya melakukan seks (walaupun saya baru sahaja  6 atau 7 tahun pada ketika itu). Dia juga pernah menyuruh saya menjilat puki dia.  Namun saya rasa ragu-ragu dan keliru.  Katanya puki dia rasa sedap.  Saya tidak pernah menjilat.  Bila saya tidak mahu, dia akan suruh saya menjolok-jolok saja mengunakan apa sahaja organ yang ada di badan saya.


Bukan seorang, tapi ada dua orang sepupu perempuan yang berbeza melakukan perbuatan sial dan terkutuk itu. Mereka melakukan secara berasingan. Malah pernah saya dibogelkan di hadapan beberapa orang sepupu saya yang perempuan sambil mereka bermain dengan kemaluan saya.


Perkara itu berhenti bila kami sekeluarga berpindah. Saya ingatkan mimpi buruk itu tamat di situ. Di tempat baru, anak-anak jiran perempuan menggelarkan saya gila seks sebab saya dengan mudah boleh bercerita tentang tetek dan puki.  Saya tak rasa janggal.  Namun di dalam rumah,  perkataan berkenaan adalah suatu taboo.  Pernah saya meminta abang untuk tekan button ‘PLAY’ pada VHR kami. Dengan seloroh abang saya kata "Nanti nak bagitahu emak, ko sebut PELIR”.  Punya takut dan bodoh aku masa tu.


#silembut
Setahun selepas berpindah, aku mula dirundung rasa bersalah.  Bila masuk sekolah, Ustaz dan Ustazah suka takutkan kami dengan seksaan api neraka. Aku takut perbuatan aku dengan sepupu aku tu akan menyebabkan aku dibakar di neraka.


Zaman kanak-kanak berlalu 3 tahun begitu sahaja. Di samping rasa bersalah, aku juga aktif bersukan dan melakukan rekreasi. Seperti mana-mana budak lelaki lain. Setiap tahun aku akan punyai crush yang berbeza terhadap anak gadis yang berbeza di dalam kelas. Bila dah crush, mula la mabuk nak bercinta. Betul zaman dulu walaupun tak ada Wechat, mabuk cinta terhadap gadis-gadis adalah sesuatu yang normal. Segalanya berubah bila aku mula sakit teruk pada usia 10 tahun. Dah tak boleh buat aktiviti luar. Main bola, main lari-lari, main basikal semua sudah jadi pantang. Dikurung di rumah bersama pembantu rumah, seorang wanita berumur lingkungan 20-an bersama-sama kakak dan adik perempuan.


Aku mula perasan perubahan sikap aku.  Biarlah, tak ada apa agaknya fikirku dalam hati. Mana taknya, aku mula bersifat lembut dan mengajuk kakak dan pembantu rumah aku. Cara mereka berpakaian dan memakai perhiasan. Kadang aku selalu bermain dengan tudung-tudung mereka. Aku masih tak paham pada masa tu. Pada masa ini, aku mula tidak mempunyai mana-mana crush terhadap gadis sekelas. Aku hairan kenapa aku tak jumpa mana-mana anak gadis yang berkenan. Mungkin sebab aku selalu tak hadir kelas disebabkan oleh sakit itu agaknya.


#ereksipertama
Ini berlarutan sehinggalah aku mengalami ereksi yang pertama. Weh, setiap pagi, setiap malam kote keras. Aku tak paham. Umur baru 10 tahun masa tu. Bila keras aku rasa tak selesa. Dalam kelas pun kote boleh keras. Mata kini meliar mencari sesiapa yang menarik perhatian aku. Tapi bezanya, bukan lagi anak gadis tapi anak teruna. Aku tiada perasaan cuma mata aku tertarik dengan seorang boy di kelas sebelah. Aku suka melihat kulitnya yang putih, rambut belah tengah, baju antara tuck in dan tidak. Suka melihat sahaja tiada apa-apa perasaan.


Sehinggalah pada suatu hari, rakan aku membawa sekeping gambar si boy ini ke sekolah.  Gambar berkenaan menunjukkan dia hanya memakai seluar pendek tanpa pakaian.  Nampak susuk tubuh kurus kering dan rambut belah tengahnya.  Weh, kenapa kote aku tiba-tiba keras. Lama aku melihat gambar itu. Weh, aku tak selesa. Ada suatu deruan perasaan dalam diri aku. Fuck.


Kejadian ini pun berlarutan selama tiga tahun. Dulu setiap tiga tahun, tiga gadis berbeza. Sekarang, setiap tiga tahun, tiga budak lelaki yang berbeza. Fuck ganda dua.

"Weh, kenapa kote aku tiba-tiba keras."

click read more

Rahsia Anak Bijak & Minat Belajar by HT Amir



Khas untuk penduduk Pulau Pinang sahaja.

Adakah anda bersedia dengan 2017?

Merungkai minat belajar dengan kaedah pembelajaran terkini sepadan dengan gaya hidup Gen Z & Generasi Alpha (anak lahir tahun 2010 ke atas).

Bersama dengan Pakar Online Tution HT Amir.

Beliau akan berkongsi tips2 belajar dan kaedah yang akan memudahkan pembelajaran anak-anak dengan silibus terkini.

Tarikh  :  20 November 2016 (AHAD)

Masa  : 10-12 tengahari

Tempat  : TORAY-USM KNOWLEDGE TRANSFER (Sebelah DTSP)

Masuk adalah PERCUMA dan tempat adalah TERHAD.

Hubungi

019 473 5715 Cikgu Hasni

010 515 5725 Cikgu Linda

Jom beli Buku dari Penerbit USM

Hello u olls,

Seperti kalian tahu pada bulan September lalu akak telah bertukar tempat bertugas dari International Office USM ke Penerbit USM.  So hari ini dah lebih kurang 2 bulan akak di sini. Alhamdulillah,  so far so good.  Tak boleh nak puji lebih lebih tempat ni,  takut satgi kawan kat office lama akan baca dan depa akan jeles dan depa semua akan tulis surat kat ketua jabatan dan mintak tukar mai Penerbit USM.

Seperti biasa,  tugas akak tetap sama iaitu sebagai setiausaha kepada ketua jabatan.  Tapi berbezanya kat sini,  sistem kerja yang lebih teratur memudahkan banyak perkara.  Kat office lama,  kami banyak deal dengan event-event yang selalunya perlu dilaksanakan atas permintaan pada saat-saat akhir menyebabkan akak buat kerja sampai nak kentot pun terlupa,  tau tau ja sakit perut.  Kat sini,  nak kentot,  boleh baca bismillah lagi.

Bangunan Penerbit USM.  Lokasi kami agak terpencil di belakang Bukit USM.  Tetapi lokasi ini menyebabkan sekitar kawasan depan bangunan seolah-olah secret garden gitu.

What is our Business Here ? 
Bisnes utama kami sebagai Penerbit USM adalah sebagai jabatan yang menjalankan aktiviti penerbitan dalam bentuk jurnal,  cetakan buku ataupun ebook hasil dari penulisan seni karyawan USM dan tempatan.  Tetapi terutamanya,  terbitan kat sini lebih fokus kepada hasil dapatan daripada kajian yang telah dilakukan oleh para akademik di USM.

So buku-buku kat sini hampir kesemuanya adalah buku-buku akademik yang sesuai untuk para pelajar,  penyelidik,  pendidik,  para akademik dan mereka dalam kerjaya profesional.

Untuk pembaca santai macam akak ni,  ada juga beberapa koleksi buku yang akak rasa sesuai dan setaraf dengan saraf IQ akak seperti buku-buku yang menghimpunkan tulisan sastera pantun dan falsafah.  Malah ada juga buku jenis coffee table book yang amat sesuai dijadikan hadiah dan saguhati.

Notes  :  Masuk kat Collections and Series,  click kat Pantun Series.  General Books ada banyak buku-buku seperti Khasiat Ulam Ulaman (Bagus ni.  Akak rasa Anita Sarawak jumpa buku ni la sebab tu dia duk kekal cantik).

click read more 


18 Model Luar Biasa Cantik

Hello u olls semua,

Semua orang feeling nak jadi model.  Akak pun sebagai bekas model,  akak faham perasaan u olls semua yang terigin nak jadi macam akak.  Tapi tak semestinya u olls kena cantek jelita tinggi lampai,  hidung bak seludang,  kulit cantek floles,  rambut kepok-kepok ...barulah u olls sesuai jadi model.  NOPE.

Akak pernah jumpa pompuan yang cantek semua seadanya tetapi bila depan camera dia lebih keras daripada tongkol kayu yang kalau kita kapak pun tak lut kapak tu.  Betapa kerasnya.  Its about what's inside.  Personaliti dalaman yang membuatkan seseorang itu dapat keluarkan sinar dalam diri dia yang membuat ramai orang suka nak tengok.

So akak merajinkan diri,  search sana sini dan ini adalah 18 model yang luar biasa cantik untuk tatapan kalian !



1.  Winnie Harlow
Who can forget this girl ?  Pompuan ini adalah salah seorang peserta dalam rancangan ANTM. Tapi dia terkeluar awal sebab perangai dia macam bitch,  duk bergaduh dengan semua orang,  tak focus pastu dia terkeluar.  Namun,  suka atau tidak,  dia antara model hasil ANTM yang menyerlah sampai lani berbanding yang lain-lain sama batch dengan dia.  Selain menjadi 'duta' tak rasmi untuk semua orang yang mempuyai masalah penyakit kulit yang sama iaitu vitiligo ataupun dalam Bahasa Melayu kita panggil sopak,  dia juga berjaya mendapat banyak tempahan untuk brand-brand yang ternama seperti Diesel.

Tapi i wonder,  how depa make up muka dia ?  Sorry kalau soalan aku macam kurang ajar.  I dont mean to be quote-rude-unquote,  tapi memang aku curious nak tau macam mana.  Sebab aku duk cari video make up muka dia,  tapi takdak pun.  Aku rasa dia memang pakai dua jenis foundation,  untuk dua jenis rona warna kulit yang berbeza.

Follow her on Instagram  :  @winnieharlow






click read more

Tudung Bercorak yang Comels from Pretty Peeps




Hello u olls,

Sapa sini suka shopping online sila angkat kedua-dua belah tangan anda depan PC sekarang !!! AHAHAHA.  Okay hari ini akak nak introduced kat ampa satu kompeni online shopping yang focus kepada busiess clothing dan hijab iaitu Pretty Peeps.  Yang menarik perhatian akak kepada Pretty Peeps adalah, tudung-tudung depa spisyis printed shawl yang dimeriahkan dengan koleksi warna-warna lembut !!  Hangpa semua pun mesti akan suka tengok koleksi Pretty Peeps ni.  Sekarang depa baru launch koleksi baru 'Blossom Premium'. Ada 20 corak lawa gila.   


HARGA  :
RM39 sehelai.  
RM110 untuk 3 helai

HARGA SHAWL INSTANT
RM43 sehelai
RM120 untuk 3 helai 









click read more

Hello Mr President Trump

Hello u olls,

Minggu lepas dunia digemparkan apabila USA telah memilik Donald Trump sebagai President America yang terbaharu.  Setelah memenangi pilihanraya ini,  dia akan dilantik secara rasmi pada bulan Januari 2017.  I wonder siapa yang akan menyanyi untuk dia masa majlis lantikan itu,  tradisinya President and First Lady akan menari bersama.


Okay let's talk about him.  Seikhlasnya akak tak suka kat dia,  Trump ni adalah sejenis manusia yang walaupun kita tak kenal dia,  dia pun tak kenal kita,  kita tak pernah sembang dengan dia,  tak pernah buat apa apa,  tapi kita tengok dia,  kita rasa meluat.  Ada ka orang macam tu dalam hidup kita ?  Ha ! Itulah yang akak rasa kat pakcik muka colour oren ni.  Mungkin sebab dia punya rambut tanam tu.


Tapi memang kalau tengok cara dia bercakap,  mimik muka dia,  bergerakan badan dia pun,  bagi akak dia seorang yang nampak sangat ego,  sombong dan orang Penang kata,  jora.  Suka duk buat bagus.



Click read more

Roti Jala Cafe Belimbing


Hello u olls,

Laki akak adalah seorang peminat roti jala.  Dia memang suka sangat roti jala,  tetapi sayangnya bini dia yang mempunyai taste taste barat seperti Italian style,  American style ni memang takdak maknanya nak memasak pulak benda benda alah makanan Melayu ni.  So entah macam mana,  laki akak terjumpa satu video ROTI JALA TELUK BAHANG yang menjadi viral.  Video ini menjadi viral kerana pakcik pembuat roti jala itu membuat roti jala sebesar-besar periuk leper yang selalunya digunakan untuk pekedai membuat roti canai.

So hang bayangkan,  periuk leper tu besaq mana?  The whole periuk leper tu ditebarkan jala-jalaan roti jala itu.  Dia pun share la video tu dengan akak,  dan boleh dikatakan setiap dua hari dia akan kata,  "Nanti kita pi makan kat sini ya?"

Maka pada hari hujung minggu yang lepas,  kami dan Kak Edeh pun pergilah ke Teluk Bahang Penang untuk mencari Cafe Belimbing yang rupanya sudah tersedia terkenal kerana roti jalanya yang sempoi mempoi.  Akak ni saja yang daoh baru nak tau pasai tempat ni.


Layan Nasi Bubur Berlauk di DeHappy Seafood Restaurant

Terliur kah anda melihat ini ?


Hello u olls,

Sapa sini suka nasi bubuq ?  Orang Penang panggil moi.  Tapi bukan Thailand style, bubuh sup apa semua.  Akak suka Chinese style.  Kalau kat KL,  area Kampung Baru ada banyak cafe dan gerai yang jual moi style macam ni.  Baru-baru ini kawan akak iaitu Ridhwan Shariff telah mengajak we olls semua kawan-kawan mai lepak makan kat sini.


Menu
Kedai ni obviously kedai Cina.  Kalau ampa mai setiap hari pada waktu biasa,  depa jual seafood.  Macam-macam seafood ada !  Lobster pun ada.  Akak sempat la jugak selak-selak menu depa,  erm...boleh tahan mahal juga.  Tapi kalau makan kat seafood kedai Cina memang confirm sedap berkualiti.

So hidangan moi berlauk beroperasi setiap hari,  starting pukul 10 malam sampai kedai depa tutup.  Akak punyalah excited makan moi kat sini apabila tengok lauk pauk yang dihidangkan,  gila syiokkkk !! Semua lauk pauk diletakkan dalam mangkuk-mangkuk kecil yang disusun dalam kotak kayu dan diletakkan pada kaunter yang dicipta khas agar lauk pauk tu semua kekal panas !


Click read more

Khoudia Diop Model Kulit Hitam

Picture from Facebook/Khoudia Diop

Hari tu ternampak satu artikel dalam Daily Mail UK tentang seorang model berkulit hitam yang bukan ala-ala koko ataupun cokelat,  tapi ini memang betul-betul hitam.  Akak sangat kagum dengan kejelitaan beliau dan warna kulit beliau sangatlah amazingly beautiful.

Nama dia ialah Khoudia Diop tapi dalam Instagram akaun,  dia kenalkan diri dia sebagai @melaniin.goddess.  Memang kerlas sekali.  She's promoting keindahan warna kulitnya yang ohsem ini untuk memberikan semangat kepada semua orang yang memiliki warna kulit sepertinya untuk tampil lebih yakin dan membuktikan bahawa as long as kita tahu macam mana nak hargai diri kita,  takdak sapa pun kat dunia ini boleh judge kita. Ini lah juga moto hidup akak sebagai seorang wanita agam dan lambang kecantikan.

Actually among bangsa kulit hitam juga,  depa sangat memilih ya.  Oprah Winfrey pernah discuss dalam one of the talk show dahulu bahawa wanita kulit hitam yang mempunyai tona warna kulit yang lebih cerah mempunyai peluang yang lebih banyak berbanding mereka yang mempunyai tona warna kulit yang lebih gelap.  This is sick.

Khoudia Diop berusia 19 tahun,  dilahirkan di Senegal.  Pada usia 15 tahun dia berhijrah ke Perancis dan kemudian sekarang dia menetap di Amerika Syarikat untuk teruskan kerjaya sebagai seorang model.

Click read more

Ini Kisah Aku Sebagai Lelaki Gay


Salam buat Jumie yang dikasihi,


Malam ni aku terpanggil untuk menulis kat blog hang. Harap hang sudi publish. Amin. Since dalam blog hang dengan secara terbuka hang akan bercerita pasai isu gay / pondan ni semua. Malam ni aku terpanggil nak menceritakan kisah aku. Very simple, very easy to read.


Aku dibesarkan dalam keluarga yang sederhana, cukup serba serbi tapi taklah kaya mana. Biasalah cukup makan pakai. Bapaku seorang mekanik, ibuku seorang surirumah yang biasa. Aku anak kedua daripada 3 orang adik beradik. Satu lelaki dan dua perempuan.


Walaupun aku lelaki, aku lebih suka mengemas rumah, membersihkan dapur. Pendek kata kerja-kerja perempuan ni aku lebih cekap berbanding kerja lelaki. Masa kecik pon aku suka main batu tujuh, galah panjang, kawan semua dengan pompuan dan kurang kawan laki.

Click read more

Filem SPLIT (2016) Mengenai Split Personaliti

Wehhsss goose bumps aku tengok trailer ni. Dahla lakonan hero yang aku suka iaitu James McAvoy. Aku taste kat deni wehs, dia style nerd tapi macam best. Ganas. Lakonan dia pun memang tak pernah mengecewakan pulak.


Ditambah pulak filem ini diarah oleh sutradara M. Night Shyamalan yang sangat famous dengan creation filem-filem seram macam pundeknya seperti The Sixth Sense, Signs and my favorite The Village. Akak rasa filem ini pasti akan jadi epic. Tarikh release kat Malaysia adalah tahun depan iaitu pada 19 Januari 2017. So kita semua kena tunggu sat, tapi check out kat IMDB, rating dah 8.10/10.

James McAvoy yang akak taste.


Click read more

Perkongsian Pengalaman HT Hadi dan HT Hasni from Hari Hari Tutor



Zaman dah berubah. Kemajuan teknologi dalam pelbagai aspek kehidupan kita kalau digunakan dalam cara yang baik,  kita dapat manfaat bersama.  Hari ini akak nak share dengan you olls tentang satu benda bagus tentang bagaimana kemajuan ICT (Teknologi Maklumat dan Komunikasi) dapat membantu anak-anak kita untuk lebih berminat dengan pelajaran dan meningkatkan prestasi pembelajaran mereka di sekolah dan di rumah.  

Macam ampa tengok gambar kat atas tu,  menunjukkan akak dengan muka ceria dan bangga menunjukkan akak berjaya dapat skor A untuk subjek Bahasa Melayu tahap Darjah 4.  Kah kah kah kah.  Aku pun dah eksaited apatah lagi anak-anak kita yang dapat belajar menggunakan kemajuan teknologi macam ni.  Sesuai dengan trend zaman sekarang,  everything smart phone dan juga tab.  

Mai baca sini lebih lanjut pengalaman by Cikgu HT Hadi.


Click Read More

Feral Child / Kanak-Kanak Liar

Baru - bru ini akak dah share dengan hangpa semua pasai movie berjudul "Sunk Into The Womb" tentang kisah anak-anak yang mati kebuluran kerana ditinggalkan ibu bapa yang sial babi.  Dalam kisah itu,  anak-anak tersebut bernasib malang sebab mati terus bila lapar.  So apa pula yang akan jadi kalau si anak itu ditinggalkan oleh ibu bapa mereka,  dibiarkan sendiri,  dibuang,  dipencilkan,  tanpa makanan,  perlindungan dan hubungan sosial yang mencukupi,  dan anak-anak itu terus hidup ?

Ya,  anak itu akan terus hidup tetapi mereka depa akan jadi berbeza.  Merekalah dalam terma psikologi dipanggil sebagai 'feral child' atau dalam bahasa kita anak liar.  Hari ini akak nak u olls semua belajar tentang feral child / kanak-kanal liar.

Takrifan seorang kanak-kanak liar adalah anak manusia yang tinggal terpencil daripada hubungan manusia dari usia yang sangat muda, dan mempunyai sedikit atau tiada pengalaman penjagaan manusia, tingkah laku, bahasa manusia.

Genie Wiley,  seorang feral child kategori dikurung.

James Charles Coverboy Pertama


Semua ponen dan adik-adik sekalian sila makan hati masing-masing.  Akak nak perkenalkan u olls kepada James Charles,  make up artist lelaki pertama yang telah dilantik sebagai duta lelaki untuk jenama produk solekan Covergirl.  So i guess kita boleh la panggil dia sebagai Coverboy.


Sebelum dilantik sebagai Coverboy,  James Charles adalah seorang make up artist yang sudah mempunyai ribuan follower dalam Instagram dan Twitter kerana seringkali mempamerkan hasil kerja seni solekannya yang amat meletops.


Cantek tau akak tegok James Charles ni.  Umur baru 17 tahun (lahir tahun 1999).  Haaa muda elok duk maneeehhhh.  Muka dah elok woman dah.  Sebab tu la dia pakai make up semua kena terletak.  Okaylah ampa mai tegok gambar-gambar dia.


Katy Perry,  duta Covergirl terkini telah membuat announcement di laman Instagram beliau baru baru ini tentang lantikan ini.



click read more

Sunk Into The Womb (2013)



Ini semua Mama Regina punya pasal.   Dia la suruh kita semua tengok filem ini (dia tulis kat Faebook dia).  Filem bertajuk Sunk Into The Womb atau tajuk asal dalam bahasa Jepun iaitu Shikyu ni Shizumeru adalah sebuah filem yang diarahkan oleh  Takaomi Ogata mengisahkan tentang kisah benar  yang berlaku di Osaka Jepun apabila seorang wanita bernama Sanae Shimomura,  ibu kepada 2 orang anak perampuan  Sakurako Hagi (3 tahun) dan Kaede Hagi (1 tahun) meninggalkan anak-anaknya sendirian di rumah selama lebih daripada sebulan sehingga mati kelaparan.

Pengarah filem,  Takaomi Ogata.

Filem ini mendapat pujian dan rating tinggi di IMDB ramai blogger dan pengkritik filem menyatakan yang filem ini terlalu realistik,  hanya orang yang mempunyai hati yang betul betul kuat sahaja mampu menontonnya.  Oleh itu,  akak dengan ini mengaku yang akak tidak mampu menonton filem ini.  Hangpa pi tengoklah (kat bawah ada embedded full movie),  pastu ampa komen kat sini.  Akak tak sanggup.


Menerusi penulisan review oleh Andrew Heskins/easternkicks.com menyatakan yang pengarahan yang dibawakan oleh pengarah filem ini dibuat secara natural, tiada paksaan dan telah berjaya memberikan gambaran kepada para penonton tentang kepayahan emosi-emosi yang ditanggung oleh wanita dan anak-anak ini.


Sanae Shimomura ibu jahat dalam kisah ini telah dijatuhkan hukuman,  tapi akak wonder apa pula jadi kat suami yang mengambil keputusan untuk meninggalkan dia in the first place ?  Dia pun sama jahat dan bertanggungjawab jugak dalam semua hal ini.  Dia tak mai jenguk anak dia langsung ka ?  Dia pun mau kena masuk penjara jugak.
 
Mak tak sanggup la nak tengok...ampa pi tengok laaa pastu cerita kat mak okay !!!!

Antara babak babak cemas.

Click read more

Video Sentuhan Selamat dan Tidak Selamat by Mothers Againts Pornograohy



Hello u olls,


Rakyat Malaysia sekarang ni dah pandai.  Semua orang dah sedarinya kecuali para pemimpin kita yang masih nampak kita seperti manusia zaman batu mungkin.  Seperti kita semua sedia maklum,  tak lama dulu ada banyak kes-kes yang dibangkitkan mengenai kanak-kanak yang telah mendapat gangguan seksual daripada para guru agama dan cikgu.  Cerita macam itu amat menyeram bulu roma kalian kan ?  Macam akak yang dah bergelumang dengan teman-teman LGBT,  kisah dinodai abang-abang senior dan guru di sekolah agama dan pondok bukanlah perkara baru.


Berkenaan daripada kes-kes itu,  akak menerima satu perkongsian daripada rakan-rakan akak di laman Whatsapp berkenaan satu group ibu bapa yang bertanggungjawab dan peka tentang keselamatan anak-anak kita daripada gangguan seksual di mana depa dah buat satu Facebook page yang dipanggil Mothers against Pornography.


Melalui page ini,  ibu bapa dan guru boleh bersama berkongsi maklumat dan juga informasi tentang bagaimana melindungi anak-anak daripada gangguan si pedofilia yang seharusnya direjam dengan batu sampai mampus.


So kepada semua ibu-ibu dan bapa bapa yang membaca blog akak hari ini,  let's visit this page.  Depa ada juga post satu video lakaran kartun yang boleh mengajar anak-anak kita tentang bagaimana melindungi diri apabila diganggu dalam keadaan yang tidak sepatutnya.  Sorry akak tak share embedded video kat sini sebab page admin tak izinkan kita buat macam tu.  Tapi hangpa boleh check it out kat page depa.  

Sebab tu akak kata,  rakyat Malaysia dah pandai.  Let's share this around people !!!

Click read more.  


Minyak Herba Asmak Wajib Ada Di Setiap Rumah ( Contact Butik Ohsem 0169340901 )


Assalamualaikum u olls !!


Hari ini akak nak rekemen hangpa semua dua produk meletops.  Ada kawan yang rekemen akak pakai dua benda alah ni.  Memang ternyata produk ni bermutu dan berkualiti.  From packaging hinggalah kesannya selepas penggunaan.


Akak amat rekemen hangpa semua beli MINYAK HERBA ASMAK.  At least satu rumah ada satu botol.  Akak dah dapatkan produk ini.  Standby kat rumah dan juga kat office.  Produk ini diperbuat daripada ramuan yang baik tapi yang best sekali dia rasa berangin-angin sikit dan mempunyai bau yang wangi !!  Tak macam bau minyak angin yang kita selalu pakai.

BEDAK ASMA' pulak memang best sebab diperbuat daripada tanah liat putih yang sangat sesuai untuk orang yang kulit berminyak macam akak.  Tapi nanti ampa baca kat bawah ada macam-macam kelebihan BEDAK ASMA' ni.

Dua produk itu adalah MINYAK HERBA ASMAK dan BEDAK ASMA'. Kat bawah ni akak akan explain panjang pasai produk-produk ini cuma akak harap sangat hangpa semua jangan tanya soalan sama ada produk - produk ini berkait rapat dengan kawan baik akak Asmaa Aljuned.  Beliau tidak kena mengena langsung dengan pembikinan produk ini cuma akak nanti nak rekemen suruh dia pakai !

Okay jom baca.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...