23.11.16

Di Mana Kanak-Kanak di Seluruh Dunia Tidur

Seorang photographer James Mollison menerbitkan sebuah buku bertajuk Where Children Sleep yang menunjukkan bagaimana kanak-kanak dari seluruh dunia berusia 9-13 tahun tidur di bilik,  rumah atau semata-mata ruang.

Setelah menghabiskan masa lebih kurang 3 tahun mengembara seluruh dunia,  gambar-gambar potrait kanak-kanak ini dirakam dengan latar belakang putih. Lepas tu gambar 'tempat tidur depa'.

Gambar potrait yang dirakam oleh James Mollison sangat sharp dan cantek.Tapi cara gambar potrait ini dirakam pada aku at one point menampakkan budak-budak ini lebih tua dari usia sebenar mereka.  Mungkin jurufoto itu sengaja berbuat semikian.

Tapi yang sedihnya kita boleh tengok macam mana pada era,  tahun,  kehidupan kita sekarang ni,  ada  budak yang tidur dalam bilik mewah yang direka susun oleh pereka hias dalaman yang profesional dan ada yang hanya tidur atas sofa usang ( tapi sofa tu bukan dalam rumah).

Dan ada kalanya anak-anak yang dirakam tidur di tempat yang menakutkan ini bukan dari negara miskin dan mempunyai konflik,  tetapi negara maju yang sedia maklum sebagai negara yang mempunyai politik dan ekonomi yang okay.

So what happened ?

Jazzy, 4, Kentucky, USA
Budak ni mesti duk masuk macam-macam competition ratu cantik ni.



Click read more



Anonymous, 4, Rome, Italy
Gila wehs tidoq kat semak samun macam ni.


Hang, 5, Beijing, China
Budak ni mesti style dari kecik duk kena training untuk shaolin show ka apa-apa.

Indira, 7, Kathmandu, Nepal
Posing dengan hammer tu mesti maksudnya kena kerja juga.

Roathy, 8, Phnom Penh, Cambodia

Nantio, 15, Lisamis, Northern Kenya

Tristan, 7, New York, USA

Risa, 15, Kyoto, Japan

Alyssa, 8, Kentucky, USA

Ahkôhxet, 8, Amazon, Brazil

Alex, 9, Rio de Janeiro, Brazil

Jaime, 9, New York, USA

Prena, 14, Kathmandu, Nepal

Lamine, 12, Bounkiling Village, Senegal

Joey, 11, Kentucky, USA

Tzvika, 9, Beitar Illit, West Bank

Erlen, 14, Rio de Janeiro, Brazil

Rhiannon, 14, Darvel, Scotland


Hangpa boleh tengok lagi gambar-gambar kat sini  :  http://jamesmollison.com/

Tapi dia bubuh gambar dan caption pendek saja.  Penceritaan disebalik setiap gambar hanya dapat kalian tengok kalau beli buku ni la.

1 comment:

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...