15.11.16

Hello Mr President Trump

Hello u olls,

Minggu lepas dunia digemparkan apabila USA telah memilik Donald Trump sebagai President America yang terbaharu.  Setelah memenangi pilihanraya ini,  dia akan dilantik secara rasmi pada bulan Januari 2017.  I wonder siapa yang akan menyanyi untuk dia masa majlis lantikan itu,  tradisinya President and First Lady akan menari bersama.


Okay let's talk about him.  Seikhlasnya akak tak suka kat dia,  Trump ni adalah sejenis manusia yang walaupun kita tak kenal dia,  dia pun tak kenal kita,  kita tak pernah sembang dengan dia,  tak pernah buat apa apa,  tapi kita tengok dia,  kita rasa meluat.  Ada ka orang macam tu dalam hidup kita ?  Ha ! Itulah yang akak rasa kat pakcik muka colour oren ni.  Mungkin sebab dia punya rambut tanam tu.


Tapi memang kalau tengok cara dia bercakap,  mimik muka dia,  bergerakan badan dia pun,  bagi akak dia seorang yang nampak sangat ego,  sombong dan orang Penang kata,  jora.  Suka duk buat bagus.



Click read more

Sedikit Tentang Diri Dia
Sapa tak kenal Donald Trump dia memang bangang yang tahap ajaib.  Nama Donald Trump memang tidak asing lagi dalam dunia korporat kerana beliau adalah salah seorang billionaire yang peuh dengan kontroversi di Amerika Syarikat.  Malah kegemaran dia untuk muncul dalam layar perak dan penerbitan rancangan TV menyebabkan nama beliau seringkali disebut-sebut walaupun dah beberapa kali diisytihar sebagai bankrap.  Antara rancangan Tv paling sinonim dengan nama ini adalah The Apprentice dan quote "You're fired !!" menjadi kesukaan ramai.  Tetapi selain itu,  Donald Trump juga adalah 'owner' pertandingan ratu cantik yang tersohor iaitu Miss Universe.


The family.

Sebab itulah isteri dan bekas-bekas isteri Donald Trump semuanya adalah bekas model dan pelakon.  Isteri pertama Donald Trump ialah Ivana Trump,  seorang bekas model berbangda Czech.  Bersama wanita ini dia mempunyai 3 orang anak iaitu Donald Jr,  the famous Ivanka dan Eric Trump.  Ketiga-tiga nama ini menjadi orang penting dalam syarikat korporat milik Donald Trump.

Kemudiannya,  Donald Trump bercerai degan Ivana sebab dia ada affair dengan seorang pelakon bernama Marla Maples.  Bersama Marla dia mempunyai seorang anak perempuan bernama Tifanny.  Lepas berkahwin dengan Marla,  depa pun bercerai juga pada tahun 1999.

Lepas tu barulah dia bertunang dan seterusya berkahwin dengan seorang model dari Slovenia iaitu Melania Knauss.  Bersama Melania,  depa mempunyai seorang anak lelaki bernama Barron dan Melania ni la sekarang menjadi First Lady of United States.





Kesian kat Acik Hillary
Siriesly kesian gila kat makcik ini.  Aku rasa sejak suami dia turun dari jawatan POTUS,  dan sejak itulah Hillary telah mempersiapkan dirinya untuk menjadi POTUS.  Kempen demi kempen,  tapi aku terkejut gila masa sesi pilihanraya berlangsung,  ternyata Acik Hillary kena tinggal jauh dengan Donald Trump.

Serata dunia boleh tengok secara live dalam pelbagai portal berita antaranya Bloomberg Politics yang mempaparkan data keputusan melalui nombor dan peta.

Memang terkejut gila macam mana Acik Hillary ni tetap boleh kalah di tangan Donald Trump walaupun Ellen Degeneres sokong dia,  semua artist Amerika Syarikat yang ternama seperti Lady Gaga,  Katy Perry malah sepupu aku Beyonce dan Abang Jay Z pun sokong beliau.  Media massa dan media cetak juga menyebelahi Hillary,  malah Barrack Obama sendiri pun sokong Hillary!!  Tetapi still Donald Trump menjadi President - elect.





Terkejut Dengan Keputusan
Terkejut dengan keputusan ini,  media massa dan media cetak pun aku rasa jadi bodo sat tak tau nak report apa.  Bursa saham Dow Jones jatuh teruk.  Para penyokong Hillary menangis teresak-esak,  dan dikala inilah kita boleh tengok semua penyokong Donald Trump yang selama ini mendiam diri dan buat sengap tiba-tiba muncul dengan beraninya dalam laman-laman sosial dan portal berita dengan memberikan komen sokogan padu kepada Donald Trump.  Aku tak bara,  tapi aku kagum juga dengan orang-orang ini.  Selama ni ampa sengap,  tiba-tiba orang yang ampa sokong dah menang,  ampa pun emerge menunjukkan kepandaian dan ke-jora-an masing-masing.


Kawan-kawan kat Amerika
Kesian gila kat kawan-kawan akak di Amerika,  ada yang tulis status minta maaf "I'm sorry this is not what America is about." Of course depa rasa malu dan minta maaf siap-siap kerana dengan terpilihnya Trump maka terbuktilah rata-rata rakyat Amerika adalah pro Anti- Minority,  Anti-LGBT,  Sexist dan pelbagi lagi bentuk kenegativitian yang boleh dilambangkan kepada lelaki ini.

Ada juga kawan akak yang PM akak dan bagitau,  ini adalah kali pertama depa vote,  dan bila tengok Donald Trump menang,  dia menangis macam gila.  Kesiannya.


Trump zaman muda mudi.


Akak Rasa
Kesian memanglah kesian kat kawan-kawan akak tu.  Tapi secretly,  akak macam nak kata ja kat depa,  relaksla,  kami kat Malaysia ni lagi lama dah duk kena pebodo dengan pemimpin-peminpin haprak.  Tapi kami semua duk relaks okay ja lagi.  Boleh hidup macam orang lain.  AHAHAH hangpa rasa aku kena buang dari kerja USM dak sebab tulis lagu ni?

One thing for sure,  macam mana pun kita duk takut Donald Trump naik jadi POTUS,  kita kena ingat bahawa POTUS hanyalah boneka yang dijadikan lambang dan simbol suatu kepimpinan.  Kot mana pun,  semua keputusan adalah terletak dibawah kuasa mutlak orang-orang di belakang jawatan besar itu.

Contohnya,  dia kata dia nak banned kemasukan semua orang Islam ke United States.  Tapi mesti lepas ni depa punya barisan kabinet ( Aku tak tau la depa panggil kabinet ka apa?  Sorry aku tak paham sikit depa ni punya perlembagaan,  nanti aku belajar lain) akan bantah dan tak bagi Donald Trump sahkan undang-undang baru itu sebab memikirkan kemasukan bangsa Arab Saudi yang kaya raya masuk ke negara depa untuk shopping dan sebagainya !! Semua tu duit kot.  Bangsa Arab Saudi dah la kaya raya gila babi style nanti import bawak masuk kereta Ferarri gold plated masuk suka suka hati ja.

Dengar kata,  resolusi untuk banned kemasukan orang Islam ke US telah pun dinyahkan daripada laman web rasmi Donald Trump secara sengap-sengap lepas dia dilantik naik sebagai President-Elect.
AHAHAAH

Okaylah tak mau dah beranalisa panjang pasai Pakcik Donald Trump ni.  Hangpa semua tok sah duk buat risau sangat macam tok - tok hangpa semua mai dari Minnesota dan New York.  Pi sambung buat kerja kat office ampa tu lagi baguih.

ps/  Bagi chance la dulu kat Pakcik Trump,  kot-kot la satgi dah cukup penggal dia,  semua orang nanti duk sayang lebih pulak kat pakcik ni. Sama macam Obama.


Sekian.

10 comments:

  1. Actually kalau kira undi popular, menang kat Hillary. Trump ni menang kat kawasan rural. Dan kita tengok kat swing state macam Pennsylvania dan Florida, beza undi sangat sikit. Let's say swing state ni dpt kat Clinton, dia akan menang. PA ada 20 electoral vote dan FL ada 29 electoral vote. Clinton menang besar kat NY dan CA.

    Tapi sebab pemilihan president kat sana pakai electoral college, maka Clinton kalah. Sama juga kat Malaysia. kita pakai bilangan kerusi di Parlimen. Bukan berapa ramai undi BN atau PH. Daripada analisa yang kita zoom ni, boleh kata urban US memilih Clinton. Dan kalau kita nak tengok details, golongan muda, terpelajar dan golongan kulit hitam memilih Clinton. Geng2 yang tak pernah keluar dari town dorang memilih Trump. Hopefully apa saya sebut ni betui la kan.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mai Penang tak pernah shout out....dalam komen duk pompang pompang.

      Delete
    2. Haha.. baru perasan Reply Kak Jumie. Sorri. Hari Sabtu semalam tak larat da nak keluar. Malam sebelumnya saya hang out dengan budak sampai ke pagi.. Siang saya tido satu hari.. Haha. One fine day kita keluar noh. After gaji ka. haha.

      Delete
  2. wowww kak jumie. dalam semalam tukaq abih layout. cantik!

    ReplyDelete
  3. layout depa fonts semua tkaq no..meriahh

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Kalau kami terror satu hari kami akan tukar layout lagi kemaih insya allah

      Delete
  5. love your new features..keep it up!
    Thanks kami suka baca blog hgpa byk maklumat & informasi..hehe

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...