2.11.16

Sunk Into The Womb (2013)



Ini semua Mama Regina punya pasal.   Dia la suruh kita semua tengok filem ini (dia tulis kat Faebook dia).  Filem bertajuk Sunk Into The Womb atau tajuk asal dalam bahasa Jepun iaitu Shikyu ni Shizumeru adalah sebuah filem yang diarahkan oleh  Takaomi Ogata mengisahkan tentang kisah benar  yang berlaku di Osaka Jepun apabila seorang wanita bernama Sanae Shimomura,  ibu kepada 2 orang anak perampuan  Sakurako Hagi (3 tahun) dan Kaede Hagi (1 tahun) meninggalkan anak-anaknya sendirian di rumah selama lebih daripada sebulan sehingga mati kelaparan.

Pengarah filem,  Takaomi Ogata.

Filem ini mendapat pujian dan rating tinggi di IMDB ramai blogger dan pengkritik filem menyatakan yang filem ini terlalu realistik,  hanya orang yang mempunyai hati yang betul betul kuat sahaja mampu menontonnya.  Oleh itu,  akak dengan ini mengaku yang akak tidak mampu menonton filem ini.  Hangpa pi tengoklah (kat bawah ada embedded full movie),  pastu ampa komen kat sini.  Akak tak sanggup.


Menerusi penulisan review oleh Andrew Heskins/easternkicks.com menyatakan yang pengarahan yang dibawakan oleh pengarah filem ini dibuat secara natural, tiada paksaan dan telah berjaya memberikan gambaran kepada para penonton tentang kepayahan emosi-emosi yang ditanggung oleh wanita dan anak-anak ini.


Sanae Shimomura ibu jahat dalam kisah ini telah dijatuhkan hukuman,  tapi akak wonder apa pula jadi kat suami yang mengambil keputusan untuk meninggalkan dia in the first place ?  Dia pun sama jahat dan bertanggungjawab jugak dalam semua hal ini.  Dia tak mai jenguk anak dia langsung ka ?  Dia pun mau kena masuk penjara jugak.
 
Mak tak sanggup la nak tengok...ampa pi tengok laaa pastu cerita kat mak okay !!!!

Antara babak babak cemas.

Click read more





Sunk Into The Womb, filem adaptasi dari kisah benar ini mula muncul di newsfeed Facebook netizen di Malaysia.

Ramai yang memberi reaksi bahawa mereka tidak sanggup menonton filem yang terlalu menyayatkan hati ini. Ada pula yang hanya menonton separuh jalan sahaja, kerana hati sudah terusik dan bimbang filem itu akan tinggalkan kesan di minda.


Sunk Into The Womb atau tajuk asalnya Shikyu ni Shizumeru, filem arahan Takaomi Ogata pada tahun 2013, mendapat rating tinggi di laman IMDB, 8.2/10.


Filem ini mengisahkan kehidupan seorang ibu dan dua orang anaknya yang tidak terurus selepas ditinggal oleh suaminya.


Sakurako Hagi, 3, dan Kaede, 1

 
Menurut laporan Japan Today pada tahun 2013, seorang wanita berusia 25 tahun didakwa telah membiarkan dua anak kecilnya hidup dalam rumah yang dikelilingi sampah, mengalami kebuluran sehingga mati.


Sanae Shimomura, meninggalkan anak perempuannya, Sakurako Hagi, 3, dan Kaede, 1, dalam rumah yang dikunci di barat Osaka, sementara dia menghabiskan masa di rumah teman lelakinya.


Sanae mula meninggalkan dua anaknya bersendirian sejak Mac 2010. Pada Jun tahun yang sama, Sanae dikatakan tidak pulang ke rumah untuk sekian lamanya. Namun, sebulan kemudian ketika Sanae pulang ke rumah, dia mendapati dua anaknya itu telah meninggal dunia. 

Laporan autopsi mendedahkan bahawa, mangsa adik beradik itu mati akibat kebuluran, bagaimanapun punca sebenar kematian tidak dapat dipastikan.


Lapor Phunu Online, jiran yang tinggal berhampiran pernah terdengar dua beradik berkenaan menangis. Namun tidak pernah cuba untuk memasuki rumah tersebut mahupun melaporkan kejadian itu kepada polis.


Polis menemui mayat Sakurako Hagi dan Kaede dalam keadaan tidak berpakaian, mereput dan tinggal tulang, dipercayai telah mati sebulan atau dua bulan yang lalu.

Menurut seorang jiran yang tidak didedahkan identitinya, dia telah melaporkan kejadian itu kepada pihak kebajikan sebanyak tiga kali, kerana mereka kerap menangis hampir setiap malam.


Panggilan telefon pertama dibuat pada jam 9 pagi, 30 Mac 2010 di mana jiran terbabit memaklumkan dua kanak-kanak terbabit menjerit, "Mama! Mama!" sehingga lewat malam.


Dua pegawai kebajikan datang melawat rumah berkenaan pada jam 3 petang pada hari laporan dibuat, jam 10 pagi keesokkan hari 1 April dan jam 6 petang pada 2 April. Namun tiada sebarang respon dari penghuni rumah berkenaan.


Jiran itu sekali lagi menghubungi pihak kebajikan untuk kali kedua pada jam 7 pagi, 8 April. Namun apabila pegawai kebajikan datang ke rumah tersebut pada jam 2 petang dan keesokkan harinya, hasilnya masih sama, tiada respon yang diberikan.


Laporan ketiga dibuat pada jam 5.30 pagi, 18 Mei 2010. Sekali lagi pegawai kebajikan datang melawat pada jam 3 petang. Namun hasilnya tetap sama.


Berdasarkan garis panduan Kementerian Kebajikan di negara itu, pegawainya perlu memastikan kanak-kanak yang dilaporkan itu selamat dalam tempoh 48 setelah menerima aduan.


Bagaimanapun, pegawai kebajikan berkenaan gagal mencari jalan masuk ke kediaman tersebut. Malah mereka juga tidak dapat menghubungi saudara mara penghuninya kerana mereka tidak tahu siapa yang tinggal di kediaman itu. Ekoran itu, tiada sebarang laporan polis yang dibuat.


Menurut kenyataan media pihak berkenaan, situasi pada ketika itu tidak menampakkan kes tersebut penting kerana tiada sebarang jeritn meminta tolong dan tiada laporan kanak-kanak didera. Malah, pegawai berkenaan tidak menyoalsiasat jiran-jiran berhampiran kerana bimbang ia akan mengeruhkan hubungan kedua-dua pihak.


Menurut pengadu, kanak-kanak malang itu sudah berhenti menangis sudah hampir sebulan sebelum jiran sebelah rumah mangsa terhidu bau busuk yang datang dari rumah mereka pada bulan Julai.


Beberapa pakar berpendapat, jika pegawai kebajikan bertindak pantas, nyawa kedua-dua mangsa mungkin dapat diselamatkan. Di bawah undang-undang, pihak kebajikan boleh mendapatkan waran untuk memasuk rumah tanpa memerlukan keizinan pemiliknya bagi melindungi kanak-kanak yang menjadi mangsa penderaan.


Ekoran kejadian itu, Sanae Shimomura ditahan pada lewat Jun 2010 selepas rakannya yang dihubungi oleh penjaga pangsapuri berkenaan berhubung penemuan mayat dua beradik itu. Sanae didakwa atas tuduhan sengaja meninggalkan dua anaknya tanpa sebarang makanan sehingga kedua-dua mangsa mati kebuluran.

Gambar Sanae Shimomura yang akak jumpa dalam laman forum The Dreamin' Demon.  Dia telah ditangkap dan dijatuhkan hukuman.  Tapi akak wonder apa pula jadi kat suami yang mengambil keputusan untuk meninggalkan dia in the first place ?  Dia pun sama jahat dan bertanggungjawab jugak dalam semua hal ini.  Dia tak mai jenguk anak dia langsung ka ?

Ketika ditahan, Sanae berkata, "Saya ingatkan mereka akan mati selepas ditinggalkan selama seminggu. Saya tak rasa saya sepatutnya pulang ke rumah untuk menyelamatkan mereka," katanya.


Ekoran itu, Sanae dijatuhkan hukuman penjara selama 30 tahun.


Tontonlah filem ini jika anda mempunyai kekuatan untuk menontonnya. Jika sebaliknya, abaikan saja. - The Reporter

Laporan asal  :  www.thereporter.my
IMDB  :  Sunk Into The Womb (2013)
Good review  :  www.easternkicks.com

1 comment:

  1. Pada awalnya, dia memang ibu yang penyayang. Tapi lepas kena tinggal dengan laki dia, dia macam hilang arah. Dah la masih muda masa tu (25thn maknanya anak first dapat dalam umur 22 thn) dan dah serah jiwa raga. Perempuan Jepun kalau dah kahwin depa memang akan serahkan jiwa raga kat laki dia.

    Laki dia dengan BF dia pun keparat!Laki dia, lepas dah ada perempuan lain terus lupa tanggungjawab kat anak. Sampai dia kena kerja tinggalkan anak2. BF dia pulak tau nak romen saja. Nak kat dia tp tak mau kat anak2.

    Dia dah dapat hukuman 30tahun. Tapi harap satu hari nanti, laki dia dengan BF dia bila dah tua tak berdaya pakai pampers kena tinggal kat rumah sampai kebuluran. Nak bunuh diri pun tak larat. Fuh.


    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com