UK Clark Sales

6.12.16

Ulasan TV Series Empire

Poster untuk season 3 yang terbaru.


Sapa kat sini layan Empire? Sapa yang layan, akak nak give me five tetek dengan hangpa. I love this TV series. Duk follow since season 1 lagi.



Poster Season 2 dan Season 1.

Drama bersiri ini adalah tentang keluarga, oh salah, maybe perkataan yang tepat adalah dinasti keluarga Lyon yang mempunyai empayar syarikat muzik hip hop yang paling berpengaruh di Amerika Syarikat. Tapi ini bukan berdasarkan cerita betul la, ini rekaan semata-mata.


Syarikat Empire ini diasaskan oleh pasangan suami isteri, iaitu si bapak, Lucious Lyon dan si mak, Cookie Lyon. Depa start dengan menjual dadah apa semua, lepas tu duk jual sendiri lagu hip hop yang depa record jugak sendiri. Lucious Lyon mempunyai bakat untuk rap dan mencipta muzik yang hebat, manakala Cookie pulak mempunyai bakat untuk menilai, menyusun semula muzik hingga dapat hasilkan lagu yang betul-betul sesuai dengan keinginan pendengar. So both of them has made a great combo. Bakat yang dimiliki oleh depa dorang membuatkan depa punya muzik menjadi terkenal dan akhirnya depa dua-dua menjadi kaya raya.


Click read more

Tapi season pertama dimulakan apabila Cookie bebas setelah meringkuk dalam penjara selama 17 tahun. Dia kena masuk penjara sebab skandal dadah dan pembunuhan, tapi masuk jel sebab dia tak mau dedahkan rahsia sebenar yang boleh memusnahkan seluruh keluarga dan syarikat yang depa miliki. Satu pengorbanan besar yang dia buat. Aku tak boleh nak cerita rahsia apa, hangpa kenalah pi tengok sendiri.


Cookie Lyon
Cerita ni jadi menarik sebab Cookie yang dilakonkan olehTaraji P. Henson, bila dia keluar penjara, dia perlahan-lahan duk rancang semula ‘come back’ dia yang juga boleh kita kata sebagai cara dia nak balas dendam untuk dapat balik apa yang dia dah hilang. Aku sangat suka watak Cookie,  seorang wanita kulit hitam yang fierce! Dia ada satu attitude yang best. Style ranggi, orang Penang kata. Dia tau nak jaga kepentingan diri dan anak-anak dia (tu yang paling utama untuk dia) dan dia juga berani untuk sound sapa-sapa saja yang cuba nak jatuhkan dia. Kesimpulannya,  deni style mak-mak ayam meletops !  Of courselah aku suka karakter macam ni.  


Bukan macam drama TV hangpa semua suka duk layan sendu kat Astro Ria,  pompuan pompuan cantik tapi bodo,  kawen kena paksa dengan mak bapak,  duk buat feelig sedih tak suka kat jantan tu,  tapi last last serah bured juga.  Siye semua watak-watak pompuan dalam drama Melayu.  Semua duk buat bagi nampak pompuan jadi mangsa pastu bodo tak tau nak bagi diri sendiri jadi kuat.


 And yes, of course aku suka dressing dia style mak-mak ayam from the street. Walaupun dia kaya raya dan boleh pilih untuk pakai customized suit dari jenama mewah, tapi mak ayam ni relaks saja pakai baju jenama mahal tapi semua dari pilihan warna yang meriah siap dengan bling-bling yang over.  Lakoan Taraji yang hebat telah melayakkan beliau untuk menang Best Performance by an Actress in a Television Series - Drama dalam Golden Globe Awards 2016.



Some of her best look yang akak suka.  Baju dia,  make up,  rambut,  eksesori,  kasut,  handbag....semua aku suka!!




Lucious Lyon
Laki dia pulak, yang dilakonkan oleh Terrence Howard, adalah watak antagonist dalam cerita ni. Pusing pi balik macam mana pun, bapak depa nilah yang duk buat pasai dan menyebabkan semua orang bergaduh dan berpecah. Bapak dia ni style perangai douch bag teruk siye punya, sanggup tengok bini dan anak-anak menangis as long as diri dia terlepas! Dia juga sanggup manipulate perasaan dan cita-cita anak-anak dia, untuk dapatkan apa yang dia nak. Banyak kali dia buat siye dan Cookie la yang kena bagi selamatkan semua benda. Aku actually taste kat laki yang berlakon cerita ni since dia berlakon dalam video clip Ashanti, Foolish, tapi haram sejak dia berlakon dalam cerita ni aku style bara tengok dia. Dia memang style jantan-jantan kaya yang siye, no respect for others.

Terrence Howard as Lucious Lyon
So aku kan duk bahasakan depa mak dan bapak, of course aku sebut depa mak bapak sebab depa ada anak. Depa ada tiga anak. Anak depa tiga-tiga jantan. Auuuuuuuu (menyalak macam serigala sat).




Andre Lyon
Anak sulong depa nama Andre Lyon. Deni style hemsem gila. Actually kalau diberi choice, aku lebih rela pilih bapak depa. AHAHAHAH nahariam.  Tapi kalau suruh pilih among anak-anak, aku pilih deni. Dia style gaya abang-abang macho. Dressed up always smart, corporate style. Dia berpelajaran dan pegang jawatan tinggi dalam pengurusan syarikat. Tapi tak macam adik-beradik dia yang lain, dia sorang takdak bakat dalam muzik. Dia dah kawen, dia kawen pompuan mat salleh kulit putih. Tapi bini dia mati dah kena tolak dari ataih bangunan tinggi oleh bekas mak tiri a.k.a mak kepada anak adik dia. Haaa boleh ? Complicated kan ?  


Pastu dia ada penyakit gila iaitu biopolar. Kesian kat dia, bila bini dia mati, dia jadi lagi stress sampai cakap sorang-sorang. Lepas tu, dia jumpa satu pompuan yang membuka hati dia untuk bercinta lagi. Musim ketiga, ada scene dia buat seks dengan pompuan ni. Style gila best, dia rentap tarik seluar dalam detu naik atas. Aku pulak depan TV yang tarik nafas sambil istighfar. Pastu feeling rewind balik scene rentap tu, pastu pepek aku yang basah. AHAHAHHAHA puki la Andre.

Trai Byers as Andre Lyon


Jamal Lyon
Anak nombor dua, nama Jamal Lyon. Deni elok, sweet boy, memang heart breaker. Dalam tiga-tiga beradik pun, dia paling manis. Tapi sayang, dia bottom. AAHAHAHHAH. So dia ni adalah makanan untuk penonton gayah-gayah semualah. Jamal mempunyai bakat nyanyian R&B yang sangat baik,  dia juga boleh tulis dan cipta lagu sendiri. Pelakon watak ini nama dia Jussie Smollet, in real life pun dia memang gay. 


Masa season one, dia ada BF tau. Tapi, bila nama dia meningkat popular, mak dia suruh dia break off dengan jantan tu sebab mak dia kata, BF ni semua akan menyusahkan career hang. Tapi actually mak dia tak halang pun dia jadi gay. Yang duk benci teruk dia jadi gay adalah bapak depa Lucious Lyon. Bapak depa sampai pernah paksa Jamal kawen dengan perempuan masa dia muda dulu, sebab nak buktikan dia jantan. Tapi last sekali, anak yang pompuan tu beranak bukan anak dia. Bila check DNA, budak tu adalah anak lelaki lain. Aiiyooo...haruslah dia bottom kot. Macam mana nak tutuh poen? 


 Masa season dua, tiba-tiba dia pi couple dengan seorang penyanyi R&B lain (watak tu dilakonkan oleh Alicia Keys). So percintaan depa mendapat cemuhan peminat Jamal Lyon sampai mai menari baling slipper kat depan dia. Over ponen-ponen tu semua.

Jamal Lyon.


Hakeem Lyon
Anak nombor tiga muka dia macam monyet sikit tapi Fansuri taste kat dia. Bad boy dalam semua-semua anak jantan Lyon. Nama dia Hakeem. Dia berbakat besar dalam muzik rap hip hop. Selain mempunyai keghairahan besar dalam muzik, keghairahan kedua yang juga paling besar dalam hidup Hakeem adalah untuk menutuh bured. Bured sapa dia tak tutuh? GF bapak dia pun dia tutuh, lesbian pun dia tutuh, Noami Campbell pun dia tutuh (Noami Campbell pernah muncul dalam musim pertama sebagai cougar yang cuba merampas syarikat Empire). Tapi paling kesian last season la, dia jumpa satu pompuan memang dia sangat suka sampai dah nak kawen, last sekali di saat-saat dia nak kawen dah, bapak dia punya kes menyebabkan perkahwinan depa terbatal. Kesian gila kat dia time tu.

Watak Hakeem Lyon dengan Noami Campbell.

So okay semua, hangpa pi la layan cerita ni. Tapi lani dah masuk season 3. Ampa kena pi cari balik dari awal dan tengok dari mula.


Ps/ Drama TV ini mempunyai ramai pengikut especially dalam kalangan peminat kulit hitam di Amerika, sebab tu ramai artist-artist kulit hitam yang muncul sebagai pelakon tambahan dalam cerita ini untuk memeriahkan suasana. Jennifer Hudson,  Timbaland,  Patti LaBelle,  Raven-SymonĂ©,  Mariah Carey, Alicia Keys and yes,  KELLY ROWLAND!! Bila agaknya, Beyonce akan mai buat appreance. Gila mesti gempak !

2 comments:

  1. i loveeeeeee bila mak ayam cookie dengan anak-anak dia. walaupun dia bit bitchy diva divana, tapi dia sayangggg anak-anak dia amat. secara purata, saya bagi 200% untuk cerita ni.

    ReplyDelete
  2. hahhahahahha..aku pun dok layan cter ni..mmg best la n suke tgk baju2 n fesyen dlm drama ni..meletoppp especially cookie lyon...

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com