21.1.17

Ramalan untuk AJL 31 by Jumie Samsudin



Hello u olls semua,


Sorrylah u olls sebab akak memang terlepas jauh ke belakang sampai pada hari AJL 31 akan bermula barulah akak nak keluarkan artikel pasai ulasan ramalan akak tentang siapa yang akan menang pada tahun ini.


First of all,  akak nak mintak maaf sebab terlewat ini tetapi akak tak mau mengaku salah akak!! Sebab nak habaq sat pasaipa lani TV3 dan kawasan yang sama waktu dengannya,  dah kurang bagi promosi dan war-warnkan AJL ini melalui laman sosial dan melalui internet secara lebih berleluasa?  Awat bajet hangpa semua lari pi mana?  Duk pi review pasai IMDB apa semua hangpa boleh pi buat sungguh-sungguh,  hey awat?  Pembangunan muzik tempatan tak cukup penting ka?


Sapa setuju dengan akak sila angkat tangan!!  Akak punya tak tau apa-apa pasai AJL sampai akak diberitahu oleh anak ayam akak iaitu Yuss Zulk detu pun celaka puki,  dah last minit baru nak peringat.  Awat sebulan awal tu tak remind siap siap kat aku?


Dahlah aku tak tengok TV Malaysia,  TV 3 ka,  Astro Ria apatah lagi.  Bukan sebab kekwat,  lani akak kan duduk serumah dengan mak bapak akak,  so TV kat ruang tamu depa kongker,  orang tua-tua tau lah,  24 jam duk tengok 'bata berita' saja.  Tak habis-habis tengok berita.  Aku sampai rasa naik rimaih.




Hanya ada video promo ni sahaja tu pun nak kena karau-karau baru jumpa.  Takdak pun sampai jadi viral kat laman sosial?  Awat ampa cikai sangat ka?  Bayaq pi la laman-laman media sosial yang tengah hangat lagi macam Siakap Keli ka,  Amran Fans ka,  Jumie Samsudin ka,  sapa-sapa la bayaq pi la depa seringgit dua,  pastu suruh depa review masuk blog dan bubuh kat laman sosial depa awai-awai bagi orang lagi hangat nak bercakap pasai AJL.


Jangan duk bagi alasan takdak duit.  Ada banyak cara lagi nak bagi benda ni semua berjalan elok!


So kesimpulannya aku tak tengok TV so aku rasa banyak tertinggal.  And come on, sapa lani tengok TV?  Orang lagi banyak habiskan masa main internet daripada tengok TV?  Betul kan?  Pasaipa takdak pun kempen-kempen melalui internet tentang AJL?  Sebagai bukti mai hangpa tengok sendiri laman Facebook rasmi untuk Anugerah Juara Lagu dan juga AJL 31,  dua dua page macam siye style tak update apa-apa pun.  Aku rasa,  page Persatuan Teater Resdong's kami lagi updated dari depa.  Show teater kami bulan 2,  tiap-tiap hari keluar posting,  event created,  ada video promo,  video slideshow pembeli tiket,  ada buletin!! 


BUTOH LAH TV3 sebab tak mampu nak menggunakan platform internet untuk menghangatkan AJL untuk tahun ini.  Zaman dah berubah u olls,  takkan u olls nak promote AJL pakai telegram pulak kan?  


Siries mak memang pereng sebab rasa macam left out gila,  sepatutnya at this time mak dah confirm tau dah,  dengar semua lagu-lagu yang nak masuk and of course sebagai tradisi akak akan buat pot luck party di rumah dengan menjemput anak-anak ayam akak datang ke rumah dan kami akan menonton AJL beramai-ramai.


Tapi tak mengapalah,   dah lepas.  Lani kita tengok ke hadapan sahaja.  Here are ulasan ramalan we olls tentang finalis AJL 31.  Bicara hari ini adalah berdasarkan perkongsian akak dan anak ayam akak Yuss Zulk.  Yuss Zulk adalah seorang peminat dan pengikut seni pop tanah di tanah air dan akak memang selalu merujuk kepada kepakaran beliau untuk mendapatkan latar belakang tentang sesuatu cerita seni secara cepat dan ringkas melalui beliau.  

Ulasan akak pulak,  mungkin ada banyak yang akak terpaksa tinggal kosong sebab HARI INI ADALAH PERTAMA kali akak mendengar lagu lagu ini dan akak rasa macam tak adil kalau akak bagi judgment begitu sahaja.

click read more



  1. Obses  by Akim & The Majistret

    Yuss Zulk:  Babi masa semi final nyanyi out of tune!! Lalok mcm mana ka.
    Jumie Samsudin:   No komen lagi sebab first time dengar.
  2. Ku Rela Dibenci by Aiman Tino
    Yuss Zulk:  Lagu ni best tapi Aiman Tino ni kalau dia dapat bagi vokal yang hebat sehebat lagu,   fuuhhh teruih nak onani.

    Jumie Samsudin: No komen lagi sebab first time dengar.

  3. Anugerah Terindah by Black
    Yuss Zulk:  Okay nyanyi elok-elok.  Semakin lama nyanyian hang tak jiwa.
    Jumie Samsudin:  No komen lagi sebab first time dengar.


  4. Setia by Elizabeth Tan &  Faizal Tahir /  Awi Rafael
    Yuss Zulk:  Kalau Faizal Tahir tak mau nyanyi ganti Awi Rafael,  awat Lizzy tak mau ganti orang lain?  
    Jumie Samsudin: Lagu ini mempunyai rentak muzik pop terkini yang menangkap.  10 saat pertama aku dengar muzik ini membuatkan aku teringat untuk mendengar lebih jauh.  Tetapi why Faizal Tahir tak mahu nyanyi?  What's wrong with Malaysian singers,  satu tahap rasa macam dah diva macam mana ka,  dia sendiri declare diri dia tak akan masuk pertandingan menyanyi apa-apa dah.  Musicians who don't perform,  they die. - Luciuos Lion (Empire)

  5. Kalah Dalam Menang by Syamsul Yusof & Mawi
    Yuss Zulk:  Hahahahah.... okay maybe sebagai memenuhi malam tu kot... gitteeww......
    Jumie Samsudin: Lagu ini ala-ala rap hip hop Melayu Islam u olls.  Muzik rap hip hop adalah tentang perjuangan diri,  perjuangan sesama gang,  sesama kumpulan yang bersaing untuk teruskan ikhtiar hidup dalam persekitaran yang sangat berbahaya.  Lagu ini lebih kurang begitulah,  ada sound-sound orang,  ada ayat-ayat carut.  Tapi berlandaskan Islam.  Gitu.


  6. Hang Pi Mana by Khalifah
    Yuss Zulk:  Lagu ni jangan buat main na ..... elemen dalam lagu ni gempak!
    Jumie Samsudin: Akak setuju dengan kata-kata Yuss Zulk,  lagu ini mempunyai elemen yang menarik dan susunan muzik yang jelas menenengahkan peribadi rakyat kampung di Malaysia yang santai dan diselitkan dengan lirik humor yang mempunyai pengajaran.  Akak share lagu ini dengan kawan akak Joey dari Amerika Syarikat yang kini sedang menjadi cikgu sekolah di Kokdiang,  dia pun sumpah duk suka lagu ini.  Berdasarkan tradisi AJL yang selalu mengangkat para pemuzik underdog,  akak tak terkejut kalau muzik ini menang sebagai juara.


  7. Terakhir by Sufian Suhaimi
    Yuss Zulk:  Lagu best tapi penyanyi dia macam mana tak tau menyanyi,  depa ni jenis tak reti nak hayati lagu laa.. padahal tu lagu sendiri..

    Jumie Samsudin: Love this song. Sangat suka dengan kesederhanaan dalam alunan muzik dan seni kata dalam lagu ini.  Akak masukkan lagu ini dalam Favorite List dalam Youtube Playlist akak ya!! Tetapi betul bak kata Yuss,  nyanyian penyanyi ini tidak begitu merengkam kerana jiwanya tidak sampai.  Kalau lagu ini diberikan kepada penyanyi yang lebih berpengalaman mungkin jiwanya lebih dalam.  But we will see....


  8. Di Amaran Mama by Hazama
    Yuss Zulk:  Ermm lagu ni memang best! Tapi Hazama dah kawin,  dok romen-romen,  takut dia nyanyi lagi leper,  sedangkan tak kawin pun nyanyi leper-leper macam mana ka.

    Jumie Samsudin: Nyanyian dia leper sebab deni suka over eksaited kalau perform.  Seorang rakan juru solek akak pernah berkongsi gossip mengatakan Hazama ni ada attitude macam feeling diva sikit,  apa-apa pun dia dah specifically bagitau dia nak apa,  dia tak mau apa,  mungkin keperibadian ini terbawak-bawak ke pentas,  and you cannot be OVERACTING on stage unless you are bloody mother fucker Freddie Mercury.  Bila dia over eksaited,  dia akan cepat semput.  Dah banyak kali akak kecewa dengan persembahan Hazama.  Tapi yes,  lagu ini sangat catchy dan menarik.


  9. Lelaki Teragung by Dayang Nurfaizah
    Yuss Zulk:  Dayang akan tunjuk taring vokal dia kaw kaw punya pasai untuk tahun ni dia ada pencabar terdekat seperti Black, Misha & Hafiz. Cuba cek Dayang,  setiap event dia bawak lagu ni dengan lain-lain rendition. Ala2 latihan lah kot untuk dia.

    Jumie Samsudin: Lagu ini lebih kurang macam lagu Tak Pernah Menyerah yang masuk AJL 30 tahun lepas.  R&B yang terlalu sarat dengan kekuatan vokal yang berat.  Walaupun akak peminat muzik R&B yang tegar,  tetapi lagu-lagu R&B yang sarat begini bukan kegemaran akak.  Walaupun lagu itu dinyanyikan oleh Beyonce,  tak boleh nak dengar lagu lagu merintih yang terlalu strong macam ni.  Akak akan jadi sedih.  To compare dengan lagu-lagu lain,  akak rasa lagu ini tidak mungkin akan menang.  Tapi mungkin persembahan terbaik atau vokal terbaik.


  10. Terimaku Seadanya by Misha Omar & Hafiz Suip
    Yuss Zulk:Okay memang best! Ajai plak macam bagi harapan kat depa ni,  tapi Kak Cah (Misha) suka over.  Kadang rimaih.
    Jumie Samsudin:  No komen lagi sebab first time dengar.

  11. Sudah Ku Tahu by Projector Band
    Yuss Zulk:  Hahahahahah 10 kali nyanyi live semua hancuq!! Harap kat AJL tak hancuq.
    Jumie Samsudin: Akak menaruh harapan yang tinggi untuk lagu ini sebab akak suka lagu ini sangat sedap.  Dia ala-ala rock jiwang tahun 90 an.  Tetapi selalunya lagu yang best gila macam ni bila masuk AJL akan jadi tahi.  So I don't want to expect much from them.

  12. Selamanya Cinta by Shila Amzah & Alif Satar
    Yuss Zulk:  Lagu ni best,  sangat best.  Kalau dengan dalam radio laa,  kalau dengar live,  pompuan ni n Alif Satar yang poyo tu macam nak lawan sapa lagi power.  Hariam betui..... si pompuan pulak suka buat suara kecik! Aiyoo rakaman suara mesin ka?
    Jumie Samsudin:  No komen lagi sebab first time dengar.


1 comment:

  1. Kak jumie dah tanak buat review fashion dah ke? lama tunggu ni. :(

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...