Jom Try Diameida Fabulous Mascara

31.1.17

Ulasan Fesyen Sempena AJL 31

Hello u olls semua,

Kalian mungkin sudah baca komen-komen akak dalam artikel Ulasan AJL 31 yang lalu.  Jadi hari ini akak nak share dengan you olls semua pendapat akak tentang fesyen yang dikenakan oleh para retis sepanjang majlis AJL 31 yang lalu.

TV3 adalah amat sangkak tahun ini,  gambar semua susah nak dapat.  So akak terpaksa curi beberapa gambar dari Beautifulnara dan of course akak curi daripada Instagram milik artist itu sendiri.

Terima kasih jugak kepada beberapa pembaca blog akak yang telah PM akak secara personal dan berkongsi beberapa gambar yang akak akan masukkan dalam ulasan kali ini.

Ya,  mulai tahun 2017 akak akan kembali membuat ulasan fesyen untuk majlis-majlis anugerah yang berlaku di arena seni tanah air setelah beberapa tahun akak tidak membuatnya kerana sentap dengan tanggapan bahawa orang yang tak ada knowledge fashion macam akak tidak selayaknya membuat ulasan fesyen.  Apa yang menyedarkan akak adalah apabila seorang kawan pondan akak telah memberi tamparan hebat kepada akak sambil berkata "Eh nok?  Saper yang cakap ko tak layak buat komen tentang ulasan fesyen sebab ko takder degree in fashion?  Sekarang ko pergi cakap kat pondan tu,  dia tu takder kelayakan chef kan?  Lain kali kalau dia gi makan mana-mana,  makanan tu tak sedap,  takpayah feeling nak komen sebab dia bukan chef!"

SNAP!!

So let's start our first MALAYSIAN CELEBRITY fashion review di mana akak telah susun mengikut artist-artist berkenaan.


Wanita

Siti Nordiana in Lumiere Concept Malacca
Beliau adalah seorang pompuan yang tinggi langsing tetapi baju ini tidak menampakkan kelangsingan beliau.  Macam-macam sedang berlaku kat baju ini,  kain gaun yang kembang,  riben kat pinggang,  bahagian atas baju yang mempunyai bercorak.  Warna pun gelap tak sesuai untuk beliau.  Sayang.






Haiza in Shanell Harun
Gambar ini diambil dari angle yang salah.  Mungkin dari posisi yang berbeza dress ini akan nampak lebih gemilang.  Tetapi my comment is,  untuk wanita genit ini,  sila buang selendang menjurai itu.



click read more




Maria Tunku Sabri
Tak tau sapa buat dress ini tapi sorry dress ini macam too much.  Kak Maria nampak macam sebuku roti yang bewarna warni.  Beliau adalah seorang wanita agam,  tetapi setiap kali beliau di karpet merah,  penampilan beliau selalu keras.  Dia kena pakai sesuatu yang menampakkan beliau seorang diva,  membuat penyataan dalam pilihan fesyen.  Sila rujuk pakaian Oprah Winfrey sebab badan u olls lebih kurang beliau juga.






A photo posted by Ezlynn (@_ezlynn_) on
Ezlynn in #halusbyezlynn
Dress ini nampak pelik sebab pembahagian skirt dalam dan skirt jarang di luar adalah pelik dan tidak dibuat dengan baik.  Warna ini pun sangat janggal untuk beliau.  Ditambah pulak dengan kasut hitam itu terus nampak murah.  And gaya rambut ini tidak sesuai ya.








Elizabeth Tan in COSRY
Roginya dia ni Cina boleh pakai seksi-seksi tapi duk feeling pakai dress tutup-tutup semua over.  Terkejut juga sebab dress ini dibuat oleh Cosry iaitu dress maker yang tersohor di Malaysia.

Potongan dress ini tidak dibuat dengan baik.  Longgar dan terlalu labuh.  Pastu dah lah sarat dengan bunga pelekat-pelekat pastu bagi pulak ala-ala ponco tutup bahagian atas.

Semak noks!  Elizabeth Tan,  I'm going to remind you ya,  you should wear the dress not the dress wear you!






Ifa Raziah in Shanell Harun
I would prefer if bahagian atas dress ini lebih terbuka so nampak macam Kak Ifa kurus sikit.  Bila terlalu tutup macam ini nampak macam sesak nafas.  Tapi dress ini takdak lah merapu sangat.  Potongannya bersih.




Shiha Zikir D'Academy Asia in COSRY
Sekali lagi akak terkejut sebab baju ini adalahdari COSRY.  Noks,  combinasi warna apa ni?  Cream dan biru?  Hang ingat hang aising kek ka?  Kalau baju ini dipakai oleh pengantin di kawasan Felda akak maafkan,  tetapi untuk red carpet adalah satu dosa besar.

Bahagian leher dress ini amatlah simple dan sangat tak kena dengan dress ini.  Macam pakai inner warna cream yang murah di bahagian dalam dress.

Shiha sebagai artis baru kena banyak membelek majalah fesyen,  website fesyen,  tengok dan baca apa yang trendy dan terbaik untuk imej dan personaliti hang.  Buat effort sikit untuk belajar tentang style.  Jangan duk feeling baca notification dalam Instagram sendiri sahaja.  Sedih.






A photo posted by Eka Sharif (@ekasharif) on
Eka Sharif AF 9
Tak tau sapa buat dress untuk beliau.  Tapi bagi akak,  baju ini kerlas dan digayakan dengan baik oleh artist muda ini.  Kadang-kadang baju tu elok,  tapi styling salah!  So buruklah baju itu.










Nur Nabila Mohd Razali in Zabir Arfan
Nabila ni yang budak USM dulu tu kan? Masuk AF?  Dress ini bagi akak cantik.  Orang kuruih kecik duk buat layering macam ni takpalah.  Warna pun menarik dan pilihan yang agak jarang dipilih.  Aku puji Nabila pilih dress dari 1 warna sahaja.  Orang lebih focus kepada dia secara automatik.







Intan Sarafina
Baca kat Insta dia,  dia tak credit pun dress ini untuk siapa-siapa. Maybe dress ini dia dah buat lama dah,  duk pakai banyak kali pi kenduri.  Dress ini cantik tetapi macam nak pi kenduri kawen anak-anak Dato' sahaja.  Not really red carpet material.  ps/  Laki dia elok na.







Tak Tau
Aku tak tau sapa ni.  Aku cuba cari sebanyak boleh dalam Internet tapi still tak tau.  Tapi Im sure dia adalah salah seorang daripada artis muda.  Kesian nak carut dia lebih-lebih. Akak ada dress ini sebijik ya dibagikan oleh Mama Regina Ibrahim kepada akak.  Kain lycra macam mana ka.

Yes,  bahagian depan dress ini memang plunging down sampai ke bawah.  Dulu akak pernah pakai dress ini untuk keluar malam bersama rakan (sebelum akak masuk Islam lah).  Disebabkan akak tak confident dengan bahagian V neck yang terlalu kebawah,  you know what I did?  Akak terbalikkan dress ini ke belakang.  Bila dia pakai dengan inner hitam macam ini,  terus nampak murah u olls.

Shave you legs and put some foundations kalau tak confident,  tapi jangan pakai stocking putih macam tu.  Hang ingat hang Kate Middleton nak pakai stocking putih macam tu?

Takpa,  dah kena carut sini,  belajar styling.

ps/  Sorry akak takdak gambar akak cantik pakai dress merah tu.  Hilang pi mana tak tau.





A photo posted by eezazainal (@eeza_3juara) on
Eeza Zainal
Sesuatu yang sangat fun untuk red carpet.  Akak suka keberanian beliau.  Walaupun dress rambu ramba ini macam terlalu baggy untuk beliau.  Kalau dia pakai kasut yang berbeza dan buang gelang tangan itu lebih baik.






Mimi Fly D'Academy Asia in Seth&Luna
Aiiiyooo sapa pompuan ni.  Berani gila wehs.  Aku suka!! Aku stalked Insta beliau,  sangat seksi macam gila. Ada beberapa gambar dia nampak macam Rihanna pun ada.

Beliau memilih penggayaan oleh Sethandluna yang memang sinonim dengan gaya modern yang funky.   Nothing to carut cuma kalau akak la....dress tu bagi labuh dan merelekk sikit.  Mesti lagi kerlas!





Eleena Harris in H & H PREMIUM BOUTIQUE
Baju Kedah yang dicouturekan...gitu. (ini carutan ya bukan pujian)




A photo posted by aisya hasnaa (@aisyahasnaa) on
Aisya Hasnaa in H & H PREMIUM BOUTIQUE
Feeling-feeling mak aji baju ketat ni bohsanla.  Next.





A photo posted by Hunny Madu (@hunnymadu) on
Hunny Madu
Deni tau apa dia nak pakai.  Tak payah aku nak carut.





A photo posted by Zooey | 趙思丽 (@ohzooey) on
Zooey
Macam pelik sebab seluar dia ala-ala macam nak pi pejabat,  bahagian atas pula nampak macam funky rock.  Pastu kasut macam nak dipadankan dengan dress.  Nak buat campuran gaya gila boleh tapi percubaan ini tidak kena.









Lelaki



Aiman Tino
Besaqnya jacket hang pinjam sapa punya Aiman oi?





Tak Tau
Bangang dah pakai suit elok,  pakai pulak kasut lofer.  Kampung.





Awie Rafael in Bon Zainal Harun
Aku bara dengan gaya dia untuk persembahan nyanyian dia.  Dia dan Elizabeth dalam lagu Setia sepatutnya nak tonjolkan emosi percintaan yang romantis.  Tapi gaya dia sungguh cacat.  Awie memang suka bergaya pelik-pelik.  Maybe dia cuba untuk bawa personaliti dia sendiri.  Tak tau lah,  ampa argue la sendiri.





Syamsul Yusof
Deni pi London pun pakai jacket ni.  BOOO!!





Syamsul Yusof dan Mawi
Amboi putihnya bedak Mawi.





Agak ketat untuk Ameng.  Especially kat tengkok tu.  Akak rasa macam tercekik tengok.






Hafiz Suip in Hatta Dolmat
Nice.  Nothing to carut.




Tak Tau.
Standard gay boy dress jantan.  Next.





Faizal Zainal
Samalah ini pun dengan yang atas.  Suit kena colour-colour baru meriah.






Dafi Ismail Sabri in Zery Zamry
Nak haram aku ingat deni Ziela Jalil terkejut aku tengok awat Kak Ziela bukak tudung.  Pundek la make up punya tebal!




Cat Farish and Eddie ghiller (Tiga swagger)
Cat Farish -  Noks hang dah macam pakcik-pakcik dah.  Takpayah la nak dressing duk buat macam hang orang muda. Buruk.









Sufian Suhaimi in Fairuz Ramdan Bespoke
Memang layak dia disenaraikan dalam majalah Glam Lelaki antara selebriti lelaki paling bergaya di red carpet AJL 31!




Asfan Shah  in O'OI COUTURE
Next.





Zarul Husin aka Zarul Umbrella in Menswear Designer Taufik
PASAIPA SEMUA ARTIS MALAYSIA PERLU BUAT SELUAR SEKECIK-KECIK NYA DI BAHAGIAN BAWAH?  PASAIPA? PASAIPA? PASAIPA?  PUKI SEMUA TAK RETI NAK BUAT SELUAR PROPERLY KA?


Couple


A photo posted by MAWI (@cahayaasmawi) on

Mawi and Ekin in #designbyekin
Okayla...next.





Ziela Jalil dan Anak Lelaki
NEXT!!





Ajai dan family
NEXT!!



Amyra Rosli & Amar Baharin
Jumpsuit Amyra Rosli tak cantik.  Pelik,  nampak keras,  dan warna itu bohsan.  Nasib baik hang elok,  so orang tak nampak keburukkan jumpsuit itu.







Kumpulan

Khalifah
Biasalah gaya rock rock kampung.  What do you expect?





Projector Band in O'OI COUTURE
Semua tepi-tepi tu okay,  tapi untuk vocalist tu sayang.  Potongan untuk seluar tidak kemas,  seluar untuk suit mana boleh nampak kerdut?  Pastu coat dia macam terlalu kecil.  Tapi yang lain-lain tu memang elllllloookkk semua.  Akak cup yang jacket petak-petak tu ya.  Hangpa jangan berani nak pandang dia.




Caliph Buskers
BOOOOO UNTUK SEMUAAAA ARTIS YANG MAI RED CARPET YANG PAKAI BAJU MACAM BUTOH.  Depa ni semua buta tapi dressing lagi 349078 kali elok dari hangpa.







A photo posted by Drama Band (@dramabandmy) on
Drama Band
Nice.




from left

Sarah Fazny (Jacket by DOKOH)
Pandai kakak bergaya.  Nampak fun.  Tapi kalau rambut tu buat gaya lebih funky lagi smart.


Ronnie Hussein in O'OI COUTURE
Ronnie okay..cuma kasut buruk.


Sandra Dianne in  H & H PREMIUM BOUTIQUE
Sandra....kampunglah dress ni.  Sayang hang cantik tapi dress macam kampung.  Warna tak kena,  potongan tak kena,  material pun out!





Persembahan


Jacklyn Victor in Hatta Dolmat
Cute dress.  Dah banyak kali tengok beliau pakai dress ala-ala macam ini.  Standard.







Akim Ahmad and the Majistret
Akak ada buat posting khas untuk depa.





Aiman Tino in DUNNO
Akak jangka Aiman Tino lebih kurang tinggi akak jer,  tak lah tinggi sangat.  Yalah nok,  tak baligh lagi.  So jacket labuh warna cokelat ini sebenarnya membantutkan lagi penampilan beliau di pentas.  Pilihan yang salah bagi akak.






Shila Amzah in Azura Couture 
Shila Amzah yang sudah mempunyai banyak pengalaman dalam persembahan pentas di peringkat antarabangsa tampil dengan sebuah dress warna merah yang sangat ...

Disebabkan dress ini bukan hasil buatan couture,  maka si pemakai nampak sangat bulky dalam dress ini.  And perlu kah nak kena pasang tetulang sampai bahagian pungkok tu terangkat macam tu?  Ataupun memang nak bagi nampak macam ala-ala fantasi Disney?  Okay kalau begitu alasannya akak terima.

Walaupun nama designer adalah Azura Couture,  tetapi sebenarnya untuk meletakkan nama couture pada label rekaan fesyen kita sepatutnya kena dapat lesen khas dan menjadi ahli persatuan Chambre Syndicale de la Haute Couture ya baru layak letak nama couture kat label sendiri.  Baca sini  wahai para Melayu sekalian  :  Haute couture




Hafiz Suip in Hatta Dolmat.  Misha Omar not sure
Hafiz Suip just nice.  Misha Omar punya dress terlalu simple.  Depa ni macam tak sangka depa nak menang kot?



A photo posted by rizalman71 (@rizalman71) on


Dayang Nurfaizah in Rizalman
Akak tahu,  untuk tahun lepas,  Dayang Nurfaizah memakai baju 'penyapu' hasil rekaan Rizalman.  Tetapi tahun ini,  Rizalman mereka busana jenis suit yang bagi akak menggambarkan sesuatu yang maskulin,  kebapaan,  kelakian.  Sesuai dengan tajuk lagu ini.  Malah,  pilihan warna gelap dan potongan tertutup ini membuatkan kita semua macam terus memberikan sepenuh fokus pada nyanyian dan suara Dayang Nurfaizah.  Like tahun lepas,  akak sangat terganggu dengan baju itu yang menenggelamkan Dayang secara mutlak. 


Akak rasa Rizalman telah membuat research yang mendalam tentang perkara ini.  Hangpa pi tanya sapa sapa belajar fashion,  pasaipa lawyer pakai suit semuanya warna gelap?  Sebab depa tak mau orang tengok apa depa pakai dan focus kepada apa yang depa nak cakap sebagai seorang peguam!






Tak sangka suit ini dibuat oleh Suffian Tugiman.  Akak suka fashion designer ini.  Dia banyak buat jacket funky dan design modern yang minimal.  Ampa pi follow beliau.





Sufian Suhaimi in Fairuz Ramdan Bespoke
Berbanding suit yang dipakai di redcarpet,  ini macam tak berapa cantik sangat.






Syamsul Yusof & Mawi in Hatta Dolmat
Tak sangka kedua-dua gaya ini oleh Hatta Dolmat.  Akak suka gayanya walaupun gaya yang Syamsul pakai lebih kurang gaya Justin Bieber.





Mambai
Simple ja takdak rambut.



A photo posted by baharim (@syaifulbaharim) on



Ella Aminuddin
Walaupun dah pakai tudung,  Kak Ella tetap nak berrock ala-ala gothic gitu.  Okay apa gaya ni,  lepas menyanyi boleh terus pergi camping sebab khemah dah bawak.





Pengacara

Fizi Hot FM in O'OI COUTURE
NEXT




A photo posted by Awal Ashaari (@awalashaari) on



A photo posted by Awal Ashaari (@awalashaari) on




A photo posted by Awal Ashaari (@awalashaari) on

Awal Ashaari in Dior
Baju di red carpet sahaja dia pakai Dior.  Yang lain tak tau.  Awal dah tau apa gaya dia,  so akak tak perlu carut apa-apa.  Dia dan isteri always very the fashionable yang tidak kampung.




A photo posted by FARA FAUZANA (@therealfafau) on

Fara Fauzana ini Rizalman
Ini adalah dress kedua yang dipakai oleh Fara Fauzana semasa menjadi pengacara AJL 31.  Memang lawak sangat sebab seperti yang akak ulas dalam artikel sebelumnya,  Fara Fauzana nampak sangat tidak selesa dan tenggelam dengan Sarimah Ibrahim.  Mungkin kerana dia tidak selesa dengan dress ini.

Memang dress ini nampak gah apabila Fara bergaya sedemikian dalam gambar ini tetapi nyatakan apabila dia bergerak dalam realiti seorang pengacara,  dress ini langsung tidak sesuai dengan postur tubuh Fara.  Dia nampak keras dan dikawal oleh sesuatu.

Kalau dress ini diberikan kepada si tinggi lampai dan langsing macam akak,  pasti akak tahu bagai mana untuk menggayakannya.

Apa pun,  terima kasih kepada si Anonymous yang telah menghantar akak dua keping gambar.

Nombor satu,  kerongsang yang Rizalman pakai lebih kurang sama dengan kerongsang yang Fara Fauzana pakai kan?

Nombor dua,  dress yang Fara Fauzana pakai tu lebih kurang sama dengan dress karya Stephane Rolland untuk tahun 2013 kan?

I leave it to you guys.






A photo posted by FARA FAUZANA (@therealfafau) on

Fara Fauzana in Rizalman
Dress ini merupakan dress pertama yang dipakai oleh Fara Fauzana untuk AJL31.  Macam gambar kat atas,  dia nampak cantik dalam penggayaan ini tetapi hakikat bila tengok live dalam TV sangat tak kena.  Fara Fauzana sebenarnya seorang yang very the tomboy-tomboy so bila dia duk pakai ladies macam ni memang lah tak kena u olls.  Akak sedih sebab tak pernah sekali pun dalam hidup akak tengok Fara Fauzana ni pakai sesuatu yang elok.  Sekian.















Sarimah Ibrahim in Rizman Ruzaimi
Kalau tak salah akak macam pernah tengok Dato' Siti pakai tops military yang sebijik macam ini.  Sapa baik tolong pi cari.  Tetapi apa pun,  suit military ini tetap cantik.  Sarimah gayakan dengan rambut kepok-kepok,  nampak sangat seksi.




A photo posted by rizmanruzaini (@rizmanruzaini) on




A photo posted by rizmanruzaini (@rizmanruzaini) on



Sarimah Ibrahim in Rizman Ruzaini
Kerlass dress ini dalam TV.  Menampakkan lagi kulit Sarimah yang sedia kala putih pucat yang cantik.  I dont really love it because akak suka simplicity dan sekarang dah masuk tahun 2017 orang dah tak pakai rambu ramba but you know?  It's Malaysia kan?  Selagi yang takdak rambu ramba,  selagi takdak meghelit-ghelit,  selagi itu lah bagi hangpa semua adalah tidak cantik.

Samalah macam blog akak,  selagi takdak carutan,  caci maki di sana sini,  selagi itulah hangpa semua tak suka dan duk kata akak boring.  Bila akak dah start mencarut-carut dalam blog baru hangpa semua suka dan duk puji puki aku over-over.  Babi semua!!  Tak boleh terima kenyataan aku dah berhijrah masuk Islam.


Sumber gambar Beautifulnara.com,  Instagram dan perkongsian Whatsapp.

2 comments:

  1. kak baju merah yang kak tulis tak taw tue..aisyah kot nama dia..budak AF..suam2 kuku

    ReplyDelete
  2. Ya btui...
    baju merah tak tau - Aisyah AF 7
    Standard gay boy dress jantan - Fahmie Mentor Legend( anak didik Ajai)
    #satg sambung baca lagi hehehe


    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...