31.3.17

5 Langkah Mudah Penjagaan Kulit Muka by Emi Kaz



There is no simple rule to get great skin. you olls kena rajin, sama jugak macam exercise kalau tak rajin dan konsisten, semuanya ke laut. Sebelum ni you olls mesti pernah dengarkan 3 Steps Skin Care oleh brand Clinique tapi sekarang dah tak boleh guna pakai lagi sebab tak include sunscreen dan treatment. Dalam langkah-langkah ini I olls gabungkan produk-produk yang mempunyai bahan-bahan seperti anti aging, anti acne, anti radang berserta antioxidant (vitamin-vitamin yang penting untuk kulit) untuk mendapatkan kesan positif yang optimum pada kulit wajah you olls. I olls jugak berpegang keras pada prinsip fragrance free (or less) and alcohol free produk. I olls dah breakdown 5 langkah siang (AM) dan 5 langkah malam (PM) berserta beberapa tips lain. Penulisan I olls ialah berdasarkan paper kajian pakar kulit dan experience I olls sebagai beauty junkie.


AM
1. Pencuci Muka
2. Toner
3. Skin Booster (AM)
4. Pelembab
5. Sunscreen


PM
1. Pencuci Muka
2. Toner
3. Exfoliant
4. Skin Bososter (PM)
5. Pelembab
6. Leave On Mask (optional)

click read more

30.3.17

Review Filem Split (2016)



Hello u olls,

YESS!  Akak dah dapat tengok filem yang akak tunggu-tunggu selama ini dan akak pun dah buat pre-review kat dalam blog akak ini iaitu filem bertajuk SPLIT lakonan seorang lelaki yang bagus lakonannya tapi tak tau pasaipa orang macam tak pernah nak pay attention kat mamat ini iaitu James McAvoy.  Akak taste tau dia ni sebenarnya sebab dia macam handsome campur bad boy sikit-sikit.  Baca pre-review kat sini  :  Filem SPLIT (2016) Mengenai Split Personaliti

So filem terbaru lakonan beliau ini adalah sebuah filem karya sutradara yang banyak mendapat cemuhan dalam dunia peminat filem sebab dia suka feeling iaitu M. Night Shyamalan. 

SPOILER ALERT
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


click read more

28.3.17

Picnic Bersama Anak-Anak di Batu Feringghi

Terimalah gambar posing ikan duyung akak yang mendapat hampir 300 likes di Facebook.  WTF

Hello u olls,

Seperti yang telah berkali-kali akak cakap dalam blog akak dalam ruangan catatan diari akak,  sekarang ni jadual hujung minggu akak lebih relaks dan santai dengan aktiviti bersama keluarga dan rakan-rakan.  Tapi actually,  aktiviti bersama kawan-kawan lebih banyak.  HEHEHE.

Akak memang happy bila dengan keputusan akak untuk meng-quit-kan diri daripada aktiviti bermake-up dan aktiviti 'kerja berat' yang lain kerana benda-benda tu walaupun akak suka dan mendapatkan uwang ringgit yang berpatutan tetapi kalau at the end of the day,  kau sampai tak cukup rehat dan migraine-migraine baik tak payah kan?

Oh indahnya dunia ini akak sangat bersyukur kerana pada usia 30an ini,  akak ada suami yang sporting gila,  akak ada kawan-kawan yang best,  akak takdak komitmen besar seperti anak so akak bebas seperti mergastua di dalam hutan.  Terbang ke sana ke mari tanpa haluan.  HAHAHA.  Tapi akak takdak la sebebas zaman akak bujang itu u olls!  Akak tetap berpijak di bumi yang nyata.  

So baru-baru ini,  sorang anak ayam akak bersuara.  JOM KITA PI PIKNIK.  Tiba-tiba dia teringin sangat nak piknik kat tepi laut katanya sambil bawak makanan dan makan-makan.  Bukan nak mandi sangat,  tapi nak makan-makan.  Tarikh,  masa dan lokasi dipilih,  jemputan pun dibuat.  
Kejadian Edy menjatuhkan kuah kacang dan membuatkan gambar ini sangat dramatik sekali.  Seolah-olah Ridhwan Shariff kena semburan tahi cirit. #favoritemoment

click read more

27.3.17

Jom Berurut di Thaife Exclusive Massage

Gambar kat lobby dia akak cilok dari Facebook page depa.

Hello u olls,

Actually last month bulan Februari,  lepas minggu-minggu sibuk berteater.  Akak pi lepak dengan kawan akak,  pastu kawan akak tu kata "Wehs awat muka hang macam letih gila?"  Akak pun cakap la,  "Hala bured,  memang aku letih kot seminggu lebih duk kira tidoq lambat,  mangkit awai,  sebab duk prepare macam-macam untuk persembahan teater Resdong's tu.  Lani belakang mak rasa tak sedap,  sebab letih." 

"Okay jom aku bawak hang pi urut satu tempat ni!  Confirm best.  Macam kat Siam betul," kawan akak ni pun kaki mengurut macam akak.  

So dia pun bawak akak pi satu tempat ni yang katanya terletak di tengah bandar Georgetown.  Pusing punya pusing,  kami pun tiba di satu rumah lama yang telah direnovate siap dengan papan tanda bertulis 'Thaife Exclusive Massage'. 

Akak pun mendapatkan rawatan urutan di Thaife Exclusive Massage buat pertama kali di tempat ini,  memang akak jatuh hati dan akak sangat rekemen u olls semua untuk mai kat sini.  Here are the reason why akak suka tempat ini  :

1.  Tempat ni macam elok,  bersih dan sesuai dengan namanya,  ekslusif!  Memang ekslusif.  The moment hang step in masuk tempat ni,  hang dah boleh rasakan ambience ke-ekslusif-an tempat ni.  Dihias cantik ala-ala spa mewah.  Suasana lampu yang malap dan mendamaikan.  So lepas stress penat badan semua,  hangpa rasa macam nak tidur ja kat tempat ni.
Thaife Exclusive Massage.  Ada parking yang memudahkan pengunjung.

click read more

24.3.17

Family Sunday Buffet Lunch at Flamingo Hotel by The Beach, Penang


Terima kasih kepada Flamingo Hotel by The Beach, Penang yang telah menjemput saya untuk menikmati Family Sunday Buffet Lunch ini.


Hello u olls,

Hari minggu ini kalau hangpa malaih nak masak dan terpikiaq tak tau nak makan kat mana, apa kata hangpa bawak family dan ajak kawan-kawan mai makan buffet lunch di Flamingo Cafe di Hotel Flamingo by the Beach, Tanjung Bungah Penang.

Lepas penat-penat balik berlari di MILO® Breakfast Day in Penang akak pun datang kat sini untuk nikmati juadah yang disediakan untuk Family Sunday Buffet Lunch.

Akak memang puas hati dan memang REKEMEN u olls mai sebab  :


  • Makanan banyak gila. Pilihan citarasa tempatan like nasi tomato dan gulai mulai serta beberapa pilihan western dishes.

Seronoklah Kak Zah bila tengok makanan banyak macam ni. Kan?


  • Ada KIDS SECTION dengan pilihan yang menarik macam bubur, mini burger, fries, mini sandwhiches, mini pizza dan macam-macam mini lagi.  So u olls yang ada anak-anak kecil yang cerewet,  dont be risau sebab ada banyak pilihan makanan untuk u olls hidang kepada anak-anak.  Nanti check it out gambar kat bawah okay.


click read more

23.3.17

MILO® Breakfast Day in Penang

Terima kasih kepada pihak Nestle yang telah menjemput saya sebagai blogger rasmi untuk event MILO® Breakfast Day in Penang.  Minum MILO® anda jadi sihat dan kuat.  


Haaa over tak Kak Zah?


Hello u olls,


Pada hari Ahad,  19 Mac yang lalu telah berlangsung event MILO® Breakfast Day di Padang B,  Universiti Sains Malaysia.  Mulanya akak macam eksaited nak join berlari sama-sama dengan family akak,  tapi disebabkan kami lambat nak register,  akhirnya akak sorang yang mengemai ke event ini.  Family akak last-last semua tak boleh datang,  anak sakit la,  kaki sakit la apa semua.  Haa...tu semua sebab malas bersenam la tu.


Akhirnya akak datang jugak dengan kawan baik akak Azren,  from Kuala Kangsar (dia sempat register sebagai pelari),  so dia datang berlari,  akak datang buat ramai dan makan-makan u olls.  Haa kerlas!


Memang best sangat u olls.  Paling membanggakan sekali,  Penang diberi penghormatan untuk jadi tuan rumah pertama untuk event ini dan mendapat sambutan hampir 6000 peserta!! Gila bapak punya ramai.  So,  negeri-negeri lain?  U olls boleh beat kami tak?


Posing depan barisan permulaan larian.


So hari ini akak nak share dengan u olls beberapa reason kenapa u olls kena join event MILO® Breakfast Day yang akan berlangsung di beberapa buah bandar besar di seluruh Malaysia :

  1. Harga registration adalah murah.  Especially kalau u olls register sebagai kumpulan!
  2. Walaupun ini adalah fun run,  tetapi semua orang yang menamatkan larian dapat medal!
  3. Bukan u olls yang register as pelari sahaja yang boleh dapat banyak hadiah,  u olls yang datang sebagai peneman juga boleh register sebagai BUKAN PELARI dan berpeluang dapat hadiah jika melakukan pelbagai aktiviti yang disediakan sepanjang event ini daripada pihak Milo.
  4. Event ni memang meriah,  tersusun dan sesi riadah yang amat sihat.  Selain berlari,  ada banyak sesi zumba seawal 6.00 pagi (untuk mereka yang tiba awal), ada macam-macam zon games yang sesuai untuk kanak-kanak dan dewasa.  Hangpa tengok sendirilah kat gambar yang akak akan tunjuk nanti.  U olls boleh dapat macam-macam hadiah!
  5. Bukan sahaja hadiah,  u olls juga disajikan pelbagai juadah sihat lepas penat menjalankan aktiviti.  Milo tu confirmlah u olls boleh minum sebanyak-banyak kali yang u olls sanggup,  dapat juga Milo Cereal dengan susu sekali.
  6. Kalau u olls tak larat nak berlari atau berzumba pun,  bawak jer mak dan ayah u olls,  baby kecik pun takpa,  sebab depa bagi picnic mat untuk duduk lepak kat padang sambil makan-makan.  Memang meriah u olls.

Okay dah jom tengok gambar pulak!



click read more

22.3.17

Ulasan Fesyen 59th Annual Grammy Awards Part 3

Hello u olls,

Okay hangpa mesti dah baca yang lain-lain kan?  Ulasan fesyen part 3 untuk majlis Grammy ini pulak adalah paparan baju beberapa artis yang memilih untuk memakai something difference semasa show anugerah berlangsung.



Beyonce in Peter Dundas
Dress ini adalah epic sebenarnya.  Lepas ni bila bila kita tengok patung emas pastu ada macam mahkota macam ni kita tak akan ingat apa dah.  Kita akan ingat Beyonce.  Akak macam respek pompuan ini walaupun tengah sarat mengandung tapi masih sanggup memakai dress sarat macam ni siap dengan pelbagai maknena eksesori semua.  Kalau orang lain mampuih dah tak mau kot.


click read more

Ulasan Fesyen 59th Annual Grammy Awards Part 2

Hello u olls,


Jom kita tengok baju-baju sapa yang meletops semasa sesi karpet merah 59th Annual Grammy Awards yang berlangsung pada awal Februari 2017 yang lalu.


Jangan lupa untuk klik dan baca:


Ulasan 59th Annual Grammy Awards
Ulasan Fesyen 59th Annual Grammy Awards Part 1
Ulasan Fesyen 59th Annual Grammy Awards Part 2
Ulasan Fesyen 59th Annual Grammy Awards Part 3



Beyonce in Peter Dundas
Kerlas mak ayam ni pakai baju menghelit penuh warna merah.  Macam mana depa ni boleh gemok tapi elok macam mana ka?  Tak jadi macam tong?  Dah la dengar kata dia mengandung kembaq?




Charli XCX in Vivienne Westwood 
Kain ni tak elok keraih so dress ni terus nampak macam murah-murah.



Carrie Underwood In Elie Madi
Kesian kat deni selalu macam tak cantik baju dia.  Akak rasa kain dia macam terlalu labuh,  kalau dia nak buat labuh...biaq labuh meleret teruih.  Ni macam kain tingkap tersalah potong kain macam mana ka,  dan lengan pompom tu Ramlah Ram pun dah tak mau pakai lengan macam tu kot.



click read more


Ulasan Fesyen 59th Annual Grammy Awards Part 1

Hello u olls,

Okay tak mau cerita banyak,  jom kita tengok baju-baju sapa yang meletops semasa sesi karpet merah 59th Annual Grammy Awards yang berlangsung pada awal Februari 2017 yang lalu.

Jangan lupa untuk klik dan baca:




Adele in Givenchy
Siriesly akak tak suka baju dia ni nampak macam duk main dam macam mana ka.  Colour pun agak pelik.  Akak lebih suka kalau dia memilih warna yang lebih terang dan menyerlah sebab dia adalah diva bukan makcik-makcik tak penting mai Grammy.





Celine Dion in Zuhair Murad
Too much la dress ini.  Terbelah di sebelah,  clivej ke perut,  riben kat perut.




Tori Kelly in Badgley Mischka
Walaupun agak santai.  Tapi akak suka dress ni ala-ala penari Flamenco gitu.


click read more


Ulasan 59th Annual Grammy Awards

Mak rasa macam over-ratted la persembahan dia.


Hello u olls,

Seperti yang u olls tahu telah berlangsungnya Majlis Anugerah 59th Annual Grammy Awards di Staples Center in Los Angeles pada awal bulan Februari yang lalu. Nganga punya nganga, hari ini baru keluar semua cerita ulasan akak.


Akak akan tulis secara ringkas sahaja kepada u olls yang dah tengok dan tak tengok.


Akak rasa pengacara James Corden telah membuat tugas dengan baik. Permulaan show dia buat ala-ala kunonnya ada masalah teknikal tersalah jatuh sampai tergolek telanjang semua pastu dia pun terus menyanyi dan menari walaupun kasut dia terkeluar. Is that live? Kalau betul live, mamat ni memang berbakat!


Seterusnya mak rasa benda paling comels berlaku apabila depa duk kunonnya menyanyi karaoke dalam kereta dengan JLo (yang dengan fake-nya duk buat terkejut) dan dijoin oleh artist yang lain. Mak rasa depa macam nak lawan ke-epic-an selfie Ellen Degeneres masa Oscar. Tapi tak boleh, tapi benda ni jadi cute bila tiba-tiba Blu Ivy anak Beyonce masuk nak join sekali. Tapi dia join macam dah lambat. Aku teringin nak dengar suara Blu Ivy. Gitu! Aku pulak yang eksaited.


Pastu apa lagi ehk? Haaa...disebabkan awal-awal lagi James Corden duk feeling buat kesilapan teknikal sebagai gimik, last-last memang betul pun banyak kesilapan teknikal berlaku sepanjang event. Paling ketara, masa Lady Gaga nyanyi dengan Metallica, mic boleh pekak pulak.


And last sekali, benda ni aku tetap nak kena mentioned adalah betapa intimidated-nya Adele apabila dia menang anugerah Album of The Year dan macam mana dia tak sanggup dan tak berani nak buat connection mata dengan marhayam Beyonce yang duk berdiri depan stage dengan baju meghelit warna merah. Sampai last sekali baru dia acknowledge mak ayam tu dia kata "Beyonce, I love you so much, can you please be my mummy!" Gittu terus nak angkat Beyonce jadi mak ayam.


Tiba-tiba Blu Ivy anak Beyonce masuk nak join sekali.

click read more

20.3.17

Gambar Perkahwinan Deborah Henry & Dr. Rajiv Bhanot


Hello u olls,


Bekas Miss Malaysia World 2007 dan Miss Universe Malaysia 2011 iaitu Deborah Priya Henry,  baru sahaja menamatkan zaman bujangnya apabila beliau mengahwini kekasih hatinya Dr.  Rajiv Bhanot pada 24 dan 25 Februari 2017 yang lalu di Leela Palace dan Hotel Oberoi Udaivilas di Rajasthan,  Udaipur,  India.  


Omaigod u olls!!  Memang kerlas sangat perkahwinan beliau.  Perkahwinan yang berlangsung beberapa malam di mana semua rakan dan ahli keluarga kedua-dua pengantin berkumpul dan memeriahkan majlis yang bertemakan Bollywood. 


Memang sangat meriah u olls!  Yang lebih indah bagi I olls adalah kawan-kawan dan ahli keluarga Deborah dan suami terdiri daripada pelbagai kaum yang mewakili kepelbagaian warna di Malaysia ni.  Kawan Cina ada,  kawan India ada,  kawan Melayu ada.  


Jadi siapa lelaki bertuah yang berjaya menambat hati wanita bekas ratu cantik ini?  Oh Dr.  Rajiv Bhanot ni bukan calang-calang orang u olls.  Beliau merupakan pengasas dan CEO di Face Factos Clinic,  pengarah urusan di Venuescape sebuah organisasi yang membantu para client yang nak cari lokasi untuk event dan ruang perniagaan yang sesuai dan juga H2O Saver iaitu sebuah syarikat yang dibina untuk menyediakan air bersih di kawasan pedalaman.  Dia juga pengerusi utuk sebuah NGO berjudul FORWARD ad Maruma yang mempunyai objektif dalam membantu dalam hal ehwal pendidikan untuk golongan miskin. WOWWW!!!!! Kerlas resume depa.  Gigih aku pun duk pi Google pasai jantan ni kat hangpa.


Katanya Deborah dan Rajiv pernah berjumpa dulu zaman depa muda-muda lagi (zaman sekolah) tetapi depa juga balik tahun 2014 dan lepas 3 tahun duk dating,  depa pun kawen.


Okay dah mak tak mau nak cerita banyak-banyak dah.  Hangpa mai tengok gambar-gambar depa akak cilok from Instagram depa dan kawan-kawan.



Akak ucapkan tahniah kepada semua pasangan mempelai ini dan semoga bahagian hingga ke akhir hayat!

Jom follow depa dua on Instagram


click read more for photos


So Alap! Matte Lip Cream by Alapnian Cosmetics



Hello u olls,

Hari ini akak nak cerita kat you olls pasai So Alap! Matte Lip Cream from Alapnian Cosmetics.  Alapnian Cosmetics merupakan sebuah jenama baru dalam industri kosmetik dan kecantikan di Malaysia.  Diasaskan oleh dua orang wanita meletops iaitu Puan A'tikah Ash'ari (pengasas Radiusite Sdn Bhd - jenama tudung dan pakaian muslimah No.1 Malaysia) dan Puan Nur Shaznida Hassan (model Radiusite & pemenang Gadis Jelita 2007).   Shaznida Hassan ni junior I olls masa sekolah dulu,  and they olls baru jer start off jenama ni pada September 2016 yang lalu.


Dua pengasas!  Kiri,  Nur Shaznida.  Kanan,  A'tikah Ash'ari.


Masa mula-mula tengok produk ni depa duk promote kat sosmed akak pun macam pelik la,  apa maksud So Alap ?  Apa maksud Alapnian?  Pastu bila sembang-sembang dengan Shaznida baru dia habaq,  frasa Alap Nian diambil dari bahasa klasik suku kaum Bengkulu yang bermaksud Cantik Sangat. OMG!  Akak sangat suka okeh!  


Produk kosmetik pertama keluaran Alapnian adalah So Alap! Matte Lip Cream.  Sekarang kan,  So Alap! Matte Lip Cream memang ramai dah duk beli dan menjadi trending dalam kalangan peminat make up make up ni u olls.  


So Alap! Matte Lip Cream menawarkan sebanyak lima belas (15) variasi warna.  Haaaa puas hati u olls!  Warna-warna yang dipilih secara teliti oleh dua pengasas Alapnian Cosmetics agar sesuai digunakan oleh wanita-wanita yang terdiri daripada tona kulit cerah hingga gelap.  Dan yang paling akak suka,  semua warna-warna dalam pilihan ini diberikan tajuk-tajuk nama yang sangat kerlas iaitu nama-nama perempuan Melayu yang klasik.  Like Sarimah,  Zaiton,  Tsuraya,  Kuntum,  Anom dan Jamela.  Respek kepada duo pengasas Alapnian Cosmetics sebab instead of keluar satu-satu warna nak keluar,  depa bok keluar semua warna terus dan membuatkan kita pompuan-pompuan semua resah macam nak beli semua.  


click read more

17.3.17

Customized Home Deco by Kat Kayu

Hello u olls,

Sapa kat sini ada gambar kahwin depa print besaq-besaq siap ada frame tebai warna gold semua lekat kat dinding?  Sapa ada jangan malu....sila angkat tangan.  HAHAHAHA.  Akak punya gambar kawen takdak pun akak print bubuh sebagai penghias dinding,  gambar masa pre wedding memang ada beberapa,  pastu gambar yang masa akak dan En Khafi gatai gatai pakai baju macam pengantin India di mana kami pi photoshoot kat studio,  dan rasanya itu sahaja.  

Sekarang ni,  cetakan gambar bukan trend lagi untuk diframekan.  Trend lani semua nak minimal dan simple.  Macam tulisan khat dan font-font moden yang melengkapkan hiasan rumah kita jadi lebih moden.

So hari ini akak nak introduce u olls dengan satu page ni nama Kat Kayu,  depa ni buat perhiasan dinding menggunaka material kitar semula.  Hangpa boleh pilih dari koleksi gambar yang ada (tulisan khat) ataupun hangpa boleh mintak depa kastem (customized) frame mengikut gambar kesukaan hangpa.

Haaaaa mai tengok contoh gambar akak dan En Khafi,  ini sebenarnya gambar masa kami mula-mula officially couple.  Gicuuuuuuuu! Gambar ni macam gatai-gatai sikit la sebab masa ni kami tak kawen lagi u olls.  HAHAHAHA.  So akak bagi original picture tu pada Kat Kayu,  pastu depa ubah jadi imej silhouette,  pastu depa lukis menggunakan acrylic paint pada kayu ini.  Size adalah 15 inci x 15 inci.  

Hasilnya memang akak puas hati u olls.  Masa mula-mula sampai tu,  akak macam tak sangka dia besaq,  15 inci kot.  Pastu hasilnya memang halus dan kemas.  Akak sangat suka sebab ini adalah first time akak macam dapat hiasan rumah yang ala-ala moder dan memang puas hati macam mana gambar kami diolah dalam lukisan ini.  

So u olls boleh tengok beberapa gambar hasil kerja Kat Kayu dan u olls boleh follow dan buat tempahan untuk hiasan rumah / outlet u olls pulak.  

Kepada u olls yang nak tempah ini sebagai cenderahati untuk VIP semasa majlis ataupun sebagai pengganti plaq yang orang kerajaan selalu tempah tu bila event-event gomen,  pun depa boleh buat jugak.  Ada contoh gambar akak letak kat bawah.  Kepada orang USM,  haaa.....lebih menarik sebab Kat Kayu dah register sebagai vendor,  so boleh bayar pakai purchase order u olls.

KatKayu
Whatsapp 018-400 6427
Facebook Messenger:  KatKayu
Email:  the.katkayu@gmail.com


Pemenang shelotape office akak yang besaq tu sebagai penunjuk skala size frame ni.

click read more

16.3.17

Sesi Live Bersama Kak Zah Episod 3 - Tips Kesihatan dan Kecantikan Kulit

Hello u olls semua,

Alhamdulillah minggu ini telah berlangsung rancangan talk show akak berjudul "Sesi Live Bersama Kak Zah" episod ketiga yang bertajuk Tips Kesihatan dan Kecantikan Kulit.  Thank you olls semua yang sudi menyapot dan mengejoin akak masa sesi video live tu.

Kalau u olls terlepas,  jangan risau,  akak dah save dan u olls boleh tengok di bawah.  Lebih kurang rancangan ni dalam 1 jam.  Hangpa boleh tengok kat bawah ni.


click read more

Bercemar Duli ke The Royale Bintang Penang



Hello u olls,


Actually pada tahun lalu, office lama akak iaitu IMCC USM telah menganjurkan majlis makan malam untuk pelajar-pelajar pertukaran universiti dari luar negara di sini. Tetapi akak yang tak berkesempatan nak join majlis makan malam itu. Jadi inilah kali pertama akak menjejakkan kaki kat hotel ini.

Celebrating 125 years of Bousted Heritage Building (1892 - 2017) with The Royale Bintang Penang

Hotel Royale Bintang Penang sedang meraikan ulangtahunnya yang ketiga sejak pertama kali mula beroperasi pada 21 Mac 2014 yang lalu. Dahulunya bangunan yang menjadi asas kepada hotel empat bintang ini adalah sebuah gudang milik syarikat Boustead & Co yang diasaskan oleh Edward Boustead yang berasal dari Yorkshire, England sekitar tahun 1828 hingga kini. Bangunan ini juga telah diiktiraf sebagai salah satu khazanah berharga negeri Pulau Pinang kerana sejarahnya dan juga lokasinya yang terletak di dalam zon UNESCO Heritage site di bandar Georgetown.


Masa akak datang untuk makan malam Friday Night Poolside BBQ @ The Royale Bintang Penang dapatlah akak melawat dan melihat apa yang best kat hotel ni.



Jadi, sempena dengan perayaan 3 tahun ini The Royale Bintang Penang menawarkan pelbagai tawaran hebat kepada semua pengunjung. Antaranya:

click read more

15.3.17

Friday Night Poolside BBQ @ The Royale Bintang Penang

Ucapan terima kasih kepada pihak The Royale Bintang Penang atas jemputan ini.


Hello u olls semua,


The Royale Bintang Penang sedang meraikan ulangtahun ketiga sepanjang bulan Mac ini. So macam-macam tawaran istimewa kepada kita semua daripada potongan harga hingga 50% untuk semua bilik-bilik termasuk suite dan juga untuk u olls yang teringin nak makan-makan di sini.


Oleh itu, baru-baru ini akak telah dijemput untuk menerai depa punya Friday Night Poolside BBQ dan juga dapat royale tour to some of their suite rooms. Memang kerlas meletops u olls.


Jom baca review akak !!


Friday Night Poolside BBQ
Apabila kita nampak perkataan BBQ of course first sekali kita akan nampak apa? Yaaaaa...daging daging daging dan bau haruman wangi apabila bahan-bahan BBQ itu sedang dibakar. Untuk Friday Night Poolside BBQ ni, first first sekali yang akak nampak adalah KAMBING GOLEK.


Terdapat 7 kaunter utama yang menyajikan pelbagai pilihan jamuan untuk semua pengunjung yang menikmati hidangan BBQ ala buffet style malam itu. Ada kaunter BOUTIQUE SALAD yang menyajikan macam-macam jenis salad daripada pilihan barat macam salad mozarella cheese dan tomato hinggalah pilihan nusantara seperti sotong kangkung. Kaunter SOUP menyajikan sup tulang rawan kambing, kaunter HOT DISHES yang menyajikan pelbagai hidangan utama seperti nasi goreng ikan masin, mee goreng tomyam, potongan labu bakar dan macam - macam lagi.


Kemudian di kaunter LONG LIVE STATION dan MEAT TO ORDER BAR, haaa kat sini lah hangpa boleh dapat macam-macam jenis BBQ dari kambing, satay ayam dan daging, ikan, ayam, sosej dan juga seafood teppanyaki!!Hangpa juga harus dan wajib try masakan panas seperti kari mee Nyonya, char koay teow!! Semuanya akak try dan memang sedap puas hati especially kambing golek tu, daging bakar ---- potongan steak yang dimasak medium rare gitu. Dan of course, dua jenis spageti yang dimasak panas mengikut permintaan kita sama ada dalam kuah krim carbonara atau kuah asas tomato.


Apabila Kak Zah menemui makanan,  Kak Zah akan tersenyum begini.


Bila daging-daging dan segala maknena BBQ tu dah turun bawah ke dasar perut kita, so ada ruang kosong lagi? Hangpa kena try pula DIY YONG TAU FOO kaunter yang menawarkan macam-macam jenis pilihan dumplings, makanan laut dan sayur untuk hangpa masak Yong Tau Foo sendiri.


Dan of course untuk melengkapkan sesi makan-makan kita malam ini haruslah kita kena tutup dengan memakan pelbagai pilihan manisan di kaunter SWEET SEVENTEEN. Ada macam-macam pilihan cake, mouses, apple struddle, raisin bread and butter pudding....Ya Allah aku tak mau tulis nanti aku rasa aku nak pi makan kat sini esok jugak!! Dan paling best free flow of ice cream & condiments!

click read more

9.3.17

Sejauh Mana Kamu Percaya Suami Kamu?

Kerlas tajuk artikel aku hari ini?  Aku menulis artikel ini sebab ada dua benda. Pertama,  ada seorang teman menelefon dan bercerita kat aku tentang tentang perihal suaminya yang dikacau oleh seorang wanita (nanti aku elaborate) dan kedua apabila aku terbaca satu status Facebook kawan aku yang mempertahankan suaminya yang dituduh gatal.

Oleh itu,  aku rasa amatlah penting aku berkongsi pendapat aku mengenai dua perihal yang dalam pikiran aku adalah berkait rapat.

Kesian kat laki aku,  terpaksa pakai gambar dia.  Haaaa....deni pun duk baik baik baik,  aku bukan percaya sangat ni.  Mau ushar rapat semua.

Kisah Suami Terima Mesej Dari Kawan Berstatus Janda
So cerita pertama.  Kawan aku happily married for almost 10 years now.  Ya Allah cepatnya berlalu.  Sebab dia adalah antara pengantin pertama yang aku make up dulu masa aku mula-mula menjejakkan tangan aku dalam dunia permekapan pengantin.  Lani kawan aku pun dah beranak pinak dan alhamdulillah depa suami isteri masih lagi sah suami dan isteri.

Nak dijadikan cerita,  kawan aku mai la habaq kat aku.  Kebelakangan ini,  laki dia ada kawan kerja baru.  Kawan dia tu,  perempuanlah,  janda.  Untuk memudahkan cerita,  let me call my friend as Senah,  suami dia Hamid,  dan si wanita janda itu kita panggil dia Zaiton.

Okay fine lah.  Semua orang ada jalan hidup masing-masing kan?  Tapi,  nak dijadikan cerita,  Zaiton sangat suka berkongsi kisah-kisah hidupnya sejak bergelar janda kepada Hamid.  Tak cukup bercerita di office,  Zaiton akan berwhatsaap pulak dengan Hamid.

Pada mulanya,  Hamid cerita kat Senah pasai Zaiton.  Dia pun macam bagi assurance kat bini dia,  dia kata "Hang jangan takut apa-apa Senah.  Aku takdak apa-apa perasaan kat dia.  Aku nak bagitau kat hang supaya hang tau lah,  dia ni duk mesej-mesej aku.  Satgi hang ingat aku ni duk menggatal pulak dengan dia."

Bila ditanya,  "Awat abang duk layan?  Awat dia pun tak bercerita dengan orang lain?"  Hamid berkata "Tak tau la,  mungkin aku sorang yang dia percaya kot.  Orang lain mungkin akan pecah rahsia dia." Alasan itu Senah terima dengan hati terbuka.

Dalam masa yang sama,  hati kecil Senah juga berkata, "Buat apa aku nak takut dengan Zaiton tu?  Zaiton tu pompuan segak,  takkan la dia berkenan kat laki aku yang tak berapa nak hemsem ni." Mungkin kata hati itu adalah penyedap hatinya sendiri.


click read more

8.3.17

Jom Iklan dengan Laparpo

Hello u olls,

Kalau hangpa migraine ka,  stress,  down ka apa ka,  mai tengok video kat bawah ni dulu.  Celaka betul lawak aku tengok 20 kali aku duk gelak macam siye.  Abu Mamu memang siye duk buat video macam celaka,  kunon duk potong misai untuk kawan dia,  tapi dia duk tampaq detu style banyak kali.  Haram jadah betui detu pun boleh diammmmmmmm buat tak tau.  Aku tengok ni duk gelak sampai menangeh.  Depa rakam video ni masa depa pi Son & Dad Barber,  akak pernah review pasai depa ni kat sini  :  Son & Dad Barber - Kedai Gunting Rambut Vintej Couture di Georgetown

By the way aku dah dua tiga kali duk share pasai Laparpo sebab aku nak habaq kat ampa depa ni gang budak-budak Penang yang buat pakej produksi iklan! So kalau hangpa ada bajet sikit,  angpa nak promote ampa punya business,  kedai makan ka,  kedai urut ka,  apa-apa pun,  hangpa boleh contact depa,  depa ada macam-macam pakej yang hangpa boleh ambil.  Insya allah VIRAL!!!



Jangan kedekut untuk buat iklan!! Kalau nak meniaga,  tapi kedekut,  baik tak payah meniaga.  Kalau takdak bajet,  haaa yang tu maknanya hangpa sendiri kena jadi lebih pandai untuk pikiaq macam mana nak bagi business ampa lagi maju.

click read more for video

6.3.17

Mengemaskini Bibir Faraj

Hello u olls,

Hari ini akak nak share something lawak sikit.  Nak tulis kat status Facebook nanti ada officer-officer USM yang takdak life yang sanggup screen shot dan tunjuk kat boss boss I olls untuk mengata I olls,  banyaknya masa hidup hangpa sampai sanggup nak screen shot apa semua bagai?  Kalau mutu pencapaian USM lani makin menjatuh berbanding UM,  aku faham dah la.  Patutlah UM lani duk naik lebih bagus dari USM.  Hangpa duk buang masa baca Facebook JUMIZAH daripada hangpa sibuk buat kerja research dan pentadbiran dan sebagainya.  EHH!!!




Okay sambung-sambung.  cerita ni macam lawak dan luzah sikit.  AHAHAHAH.  Hangpa frampun-frampun kalau beli produk sabun pencuci bahagian sulit wanita,  hangpa pernah baca tak kat belakang label produk tu?


Dalam banyak-banyak produk ni akak pernah terjumpa satu produk pencuci bahagian sulit wanita ni,  rasanya dihasilkan oleh syarikat usahawan desa ni.  Alamat kilang tu kat Changlun Kedah,  tajuk produk ni mak lupa.  Tapi produk pencuci bahagian sulit wanitalah.


Akak pun bacalah bahagian belakang dia tu.....baca-baca tu sekali mak rasa macam nak termeninggal sekejab.  Dia tulis macam ni.....

"Cara Penggunaan:  Tuangkan beberapa bahan cecair dan digosok lembut pada faraj dan dibilias dengan air bersih.  Membantu membersih,  merapatkan,  mengemaskini bibir faraj."


Nahariammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.........kemaskini bibir faraj u olls!!  Sungguh dahsyat dan berteknologi nano sekali produk ni setiap kali kita cuci pekpek kita menggunakan produk ini secara tak langsung vajeje kita akan di-update u olls.

Sekian sahaja cerita akak.  Saja nak share kat blog,  malaih nak post kat Facebook.  Dah rasa macam tak bebas dah pulak.  Walaupun posting itu tidak dipost pada waktu kerja.

2.3.17

Nak, ada nampak anak makcik?

Assalamualaikum and salam sejahtera semua pembaca blog ini,

Terdetik saya untuk kongsikan satu kisah yang tidak akan saya lupakan sampai bila bila sepanjang pengajian saya di sebuah universiti awam. Saya telah bergraduasi dan kini sedang bekerja di Kuala Lumpur. 

Kisah ini berlaku semasa saya menetap di sebuah desa penginapan yang kami panggil sebagai Desahuni Pahlawan yang terletak di kampus universiti tersebut.  Desahuni Pahlawan mempunyai pelbagai kemudahan untuk para pelajar,  selain bangunan-bangunan penginapan,  tempat riadah seperti gelanggang futsal dan bola keranjang.


Setiap malam,  selepas selesai membuat rujukan /  bacaan ataupun menyediakan kerja-kerja kuliah saya,  saya akan spend lebih kurang 1 hingga 2 jam untuk berlatih bola keranjang seorang diri di waktu malam di gelanggang bola keranjang yang terletak di tepi kantin.  Kebiasaannya saya akan berlatih dari 10 malam hingga saya rasa  puas dan penat.


Click to read more

1.3.17

Akak On Facebook Live

Hello u olls,

Nak dijadikan cerita,  akak duk tengok lah Abu Mamu and Mamak Puteh semua duk feeling buat video live masa kami duk praktis teater,  so aku pun duk ushar kat tepi duk rasa jeles.  So beberapa minggu lalu akak pun feeling buat live video.

First time try,  akak tak habaq kat sapa-sapa pastu hanya sembang kosong.  Okaylah,  rasa macam seronok juga sebab at least hangpa boleh tengok aku bercakap secara live macam mana.  I bukan jenis-jenis propa ya,  sesetengah blogger dalam penulisan bukan main rancak mengata orang sana sini,  status Facebook semua macam boleh nak makan orang any time,  tapi in LIVE actually style nerd-nerd baca buku nak bercakap tak reti.  Apatah lagi carut-carut semua.

Tataplah kejelitaan akak.


I really interested nak buat video live ni sebab rasa macam interested.  Last Friday akak buat lagi and this time macam ramai orang juga yang tengok.  Tetapi satu ja akak tak berapa suka is because akak rasa macam bodo duk cakap merapu tanpa ada tujuan dan juga topik yang baik.

Akak tak akan buat make up class sebab akak bukanlah terror make up sangat,  dulu pun akak make up biasa-biasa sahaja,  sampai lani pun akak tak tau kat mananya yang tak elok hasil make up akak tu.  Sebab tu bagus jugak akak berhenti jadi make up artist.  Aku sebenarnya rimaih jugak setiap kali (baru dua kali ja butoh betui perasan),  aku go on LIVE,  orang duk request suruh aku ajar make up dan suruh aku buat kening.

Padahal dah berlambaq aih orang lain duk buat video ajar make up dan lukis kening kat Youtube dan Facebook semua,  awat pasaipa?  Kalau hangpa tengok aku ajar secara otomatik hangpa pun teruih jadi terror buat make up ka?

Click Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Featured Post

Makan Malam bersama Founder SchocoLITE