Jom Try Diameida Fabulous Mascara

24.3.17

Family Sunday Buffet Lunch at Flamingo Hotel by The Beach, Penang


Terima kasih kepada Flamingo Hotel by The Beach, Penang yang telah menjemput saya untuk menikmati Family Sunday Buffet Lunch ini.


Hello u olls,

Hari minggu ini kalau hangpa malaih nak masak dan terpikiaq tak tau nak makan kat mana, apa kata hangpa bawak family dan ajak kawan-kawan mai makan buffet lunch di Flamingo Cafe di Hotel Flamingo by the Beach, Tanjung Bungah Penang.

Lepas penat-penat balik berlari di MILO® Breakfast Day in Penang akak pun datang kat sini untuk nikmati juadah yang disediakan untuk Family Sunday Buffet Lunch.

Akak memang puas hati dan memang REKEMEN u olls mai sebab  :


  • Makanan banyak gila. Pilihan citarasa tempatan like nasi tomato dan gulai mulai serta beberapa pilihan western dishes.

Seronoklah Kak Zah bila tengok makanan banyak macam ni. Kan?


  • Ada KIDS SECTION dengan pilihan yang menarik macam bubur, mini burger, fries, mini sandwhiches, mini pizza dan macam-macam mini lagi.  So u olls yang ada anak-anak kecil yang cerewet,  dont be risau sebab ada banyak pilihan makanan untuk u olls hidang kepada anak-anak.  Nanti check it out gambar kat bawah okay.


click read more






  • Action stall citarasa tempatan dan antarabangsa yang pelbagai.  Stall laksa,  char koew teow,  barbeque ikan,  roti canai and mee mamak,  stall buat sandwiches!   Haaa...macam-macam duk ada.  Tapi yang paling akak suka adalah stall mee mamak.  Sebab depa memang jemput real mamak from outside.  Mamak tu punya masak memang sedap original taste punya.  Kalau hangpa pi, jangan lupa sembang-sembang dan tanya mamak tu punya sejarah sudip.  Sudip dia berusia lebih 30 tahun okay!


Bukan ja action stall,  depa juga sediakan free henna counter!!  Kerlas u ollls.  Adik Tinesh ni akan lukis kat hangpa.  Kalau pi Little India dah kena berapa kan?  Akak tak sempat nak buat sebab actually akak malas nak duduk lama-lama,  hahaha akak nak makan ja u olls.  Tapi akak tengok la Tinesh lukis kat tangan orang,  pandai dia lukis.  Halus.  Tinesh ni memang berbakat.



  • Suasana lepak yang santai,  sambil tengok kolam mandi.  Sesuai untuk family gathering ataupun reunion bersama rakan-rakan yang sama tak jumpa.




Meja-meja besar untuk big group.
Masa akak pi lunch ada la group ni buat reunion sekolah.  Seronok depa hari ahad semua cuti kan?  Akak pun amik gambar depa.

  • Harga sangat berbaloi kot u olls! RM39.90 nett sahaja seorang.



Ini pinggan Kak Ren.

Ini pinggan akak.  Sopan-sopan la sikit. 


Sapa berminat? Boleh contact Flamingo by The Beach for booking 04-892 7111 atau 04-892 7167 ataupun contact F&B boss depa Encik Mokhtar Osman yang hemsem di talian +60 17-433 3292.


Jom tengok menu dan gambar-gambar makanan yang akak rakam.


2016 FAMILY SUNDAY BUFFET LUNCH MENU


Appetizer

  • Thai spicy sausage salad with ginger flower and sesame
  • Penang “Gado - Gado “ with peanuts sauce
  • Chinese cold cut platter with seafood chili sauce
    (pandan chicken, century eggs roll, oyster roll , crab roll cauliflower chicken & ham fish roll) )
  • Nyonya kerabu black fungus
  • Mediterranean tunafish and French bean salad
  • Crispy “Acar Rampai”
  • Ulam-ulaman basket with sambal belacan
  • Keropok ikan, udang, poppadums


Penang “Gado - Gado “ with peanuts sauce
Nyonya kerabu black fungus




Chinese cold cut platter with seafood chili sauce (pandan chicken, century eggs roll, oyster roll , crab roll cauliflower chicken & ham fish roll)





Salad

  • Mixed tossed green salad, cucumber salad, young corn and mushrooms salad.
  • Red and white plain salad, coleslaw salad and pasta salad.
  • Dressing Thousand island, Italian dressing, French dressing.
  • Capers, gherkin, pitted Black olives, corn kennel, cherry tomatoes & 4 types of pickle fruits





Soup

  • Vegetarian chicken soup with spiced and condiments (Sup Ayam Vegetarian Madura)
  • Home made vegetarian leek and potatoes cream soup with roasted garlic and pesto crouton
    (Assorted bread roll & butter)

I tried this.  And I love it!  Home made vegetarian leek and potatoes cream soup with roasted garlic and pesto crouton


Action dish & stall

  • Penang seafood fried koay teow
  • “Mee Goreng” and “Rebus” (Out source)
  • “Roti Canai”, tissue and bom - (out source) with dhal curry
  • BBQ fish(3 types – Stingray, mackerel & kisu fish) with tamarind sauce and sweet bbq soy sauce
  • Penang assam laksa
  • Chicken and clams Mongolian bbq with garden vegetables and assorted meat *Steamed assorted pau and dium sum with seafood chili dip
  • Assorted toasted or plain sandwich & roll corner
    (Dinner roll, white sandwich loaf & 2 types of sliced bread with tuna , eggs mayo, chicken meat loaf,  Cheese, & sardine mayo)
  • Iced cendol with kidney beans
  • Assorted ice cream with choice of toppings


Inilah mee goreg mamak yang akak cakap tu.  Customized sikit,  akak mintak digoreng with no telur.  Oh sedap ya allah.

Penang seafood fried koay teow
Ikan-ikan yang siap dipanggang.  Ada ikan pari,  ikan kisu dan ikan kembung.  Diperap dalam sos khas.  Wangi ya allah. 

Akak tak sempat pekena ni.  Sebab perut dah kenyang.  But Syed Amir tried.  He said,  it's good.






Stall yang paling akak suka juga iaitu Laksa.  Display sangat cantik bewarna warni ya.  Cara penyediaan sangat authetic Chinese style di mana,  laksa itu akan direndan seketika dalam mangkuk menggunakan kuah laksa itu sendiri yang sedang panas.  Sebab tu mangkuk kita nampak comot sikit.
Stall membuat sandwhiches.  Kerlas!!


Ini stall dimsum ya!
Ini tall roti canai,  tapi kita boleh minta roti canai,  roti martabak mahupun roti tissue!



Chicken and clams Mongolian bbq.  Macam tepanyaki juga u olls.  Nice.


Hot dish

  • Stir fried crispy fish fillet with celery, black fungus and bean stick
  • Vegetarian fried broccoli and cabbage with oriental roasted reduction and sesame seed (Vegetarian)
  • Sweet & sour vegetarian eggs with pineapple (Vegetarian)
  • Steamed layered “Tofu” with minced chicken in preserved turnip and three kind of mushrooms extract
  • Sautéed fresh new potatoes with onion and provencale
  • American roasted blackened beef with home made sautéed pasta in mustard herbs sauce
  • Pan roasted buffalo chicken with cheese dip
  • Clams olio aglio spaghetti with roasted garlic flakes,shimeji mushrooms and capsicums
  • Chicken cooked with tomatoes and chili paste (Masak merah)
  • Vegetarian curry lamb with eggs plant and curry leaf (vegetarian)
  • Fish paprik with vegetables
  • Fragrant tomatoes rice
  • Steamed white rice

Clams olio aglio spaghetti with roasted garlic flakes,shimeji mushrooms and capsicums

American roasted blackened beef with home made sautéed pasta in mustard herbs sauce.  MUST TRY THIS!!


Pan roasted buffalo chicken with cheese dip

Sautéed fresh new potatoes with onion and provencale


Very interesting dish.  Broccoli goreng u olls. 

Nasi Tomato!

Vegetarian curry lamb with eggs plant and curry leaf (vegetarian)

Steamed layered “Tofu” with minced chicken in preserved turnip and three kind of mushrooms extract


Chicken cooked with tomatoes and chili paste (Masak merah)
Fish paprik with vegetables

Stir fried crispy fish fillet with celery, black fungus and bean stick



Desserts

  • Selection of fresh fruits, fruits salad, local pastry and western cakes desserts
  • Tartlette, mousse, jelly, assorted puddings and chilled caramel
  • “ Kuih-Muih”
  • “Bubur Pengat Pisang”
  • barley bean curd
  • “See Kor Th’ng”
  • pumpkin sago broth





Coffee & tea

  • Above menu items are subject to market availability & change


Sandwiches

  • Miniature Monte cristo sandwiches
  • Sardine, scrambled eggs & chicken open face sandwich platter




Hot dishes

  • Bbq cocktail sausage
  • Crispy fried golden fish tempura
  • Assorted muffin
  • Miniature spring roll
  • Waffles
  • Assorted meat pizza
  • Miniature burger
  • Golden rosti potatoes
  • Crispy curly fries
  • Fish ball fried rice with chicken meat loaf












Sauce & dressing

  • Cheese dressing, mayonnaise, tartare sauce,chili sauce, tomatoes ketchup, blueberry and strawberry jam


Porridges
Chicken, anchovies, broccoli & cauliflower & century with salted eggs porridges


Porridges condiments

  • Cut spring onion
  • Crispy fried shallot
  • Preserved vegetable (tong chai)
  • Crispy bee hoon
  • Eu char koay
  • Sesame oil
  • Light soya sauce
  • Garlic oil
  • Braised peanuts
  • Pickle lettuce







Okaylah!  Kesimpulannya memang akak sangat puas hati dengan rasa,  gaya hidangan dan pilihan yang banyak dengan harga yang ditetapkan untuk hidangan buffet ini.  Sangat berbaloi dan akak sangat rekemen u olls try.  

U olls dah tengok makanan dan menu yang akak letak kat atas kan?  Tapi dalam banyak-banyak ni,  akak nak sangat u olls try:

  1. Mee goreng mamak!!  
  2. Laksa!!
  3. American roasted blackened beef with home made sautéed pasta in mustard herbs sauce!!
Terima kasih kepada Flamingo Hotel by The Beach, Penang yang telah menjemput saya untuk menikmati Family Sunday Buffet Lunch ini.  Akhir kata terimalah gambar akak dengan Abang Mocktar yang dirakam menggunakan camera 360 Beauty Apps!!  HAHAHAHA




All New All You Can Eat Sunday Lunch
Flamingo Cafe @ Hotel Flamingo by the Beach

Hari:
Setiap Ahad

Masa:
12:30 pm - 14:30 pm

Price:
Adult RM39.00nett
Children and Golden Age RM29.90 nett


Flamingo Hotel by The Beach, Penang
Jalan Tanjung Bungah,
11200 Penang, Malaysia
Tel : +604 892 7111
Fax : +604 890 4777

Email : fnb.pg@flamingo.com.my
Website : www.flamingo.com.my
Facebook: https://www.facebook.com/flamingopenang/

No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...