1.8.17

Dato Aliff Syukri Makan Di Tepi Jalan

Hello u olls, ini rasanya kali pertama aku nak story pasai Dato Aliff Syukri.  Sapa tak kenal jutawan produk terlajak laris yang meletops tu. Actually pandangan ikhlas aku pasai dia ni, satu ja. “Biasalah…pondan noks. Kot mana pun perangai pondan macam tu la.”

“Tapi dia dah kawen, ada anak semua…takkan dia pondan!!” Makcik-makcik heteroseksual sekalian yang hanya tau dunia hangpa saja, sila diam. Ni gang-gang mak ayam sahaja yang nak bersembang.  Dah kalau masih ada organ pembiakan yang sempurna, kak tom yang ada janggut pun boleh mengandung dan melahirkan.


Dato Aliff Syukri sebagai seorang peniaga yang berjaya berusaha bersungguh-sungguh untuk create suatu fenomena dari semasa ke semasa untuk memastikan nama dia ada di atas, juga bertujuan untuk memudahkan promosi produk yang dijual oleh syarikatnya. Daripada dulu ada macam-macam kisah yang dipaparkan oleh Dato Aliff Syukri dalam laman medsosnya yang turut menjadi perhatian dan ikutan umum.

Kalau tak nampak, Dato' Aliff tulis "sedih sy bila bawa gi restoren bawa bekal sbb kat sini makanan halal amat susah nak dpt..baru je cadang nak oder lah air biar cover skit nak tumpang makan..tapi kami kena halau .. jadi kami makan lah di tpi jalan".

Terkini dalam satu paparan kembaranya bersama keluarga ke luar negara, dia duk buat teruk dengan menunjukkan gambar dia dan keluarga makan kat tepi jalan. Niat? Nak tunjuk dia humble dan jenis tak kisah makan kat tepi jalan, lauk pauk masak sendiri sebab dia nak makan makanan halal. Tindakan dia mendapat teguran Datuk Chef Wan.


click read more



KERLASSSSSSSSSSSSSSS!! Hanya mak ayam yang lebih besar darjatnya mampu melahar mak-mak ayam yang baru dapat mahkota. Hangpa boleh pi baca sendiri apa yang Datuk chef Wan duk kata pasai Dato Aliff ni. Aku setuju 5937%.



Kalau ampa tak boleh baca statement Chef Wan,  ampa boleh baca ulasan penuh dia kat sini:

Tergerak pula hati saya nak menegur Dato Aliff when i saw him eating with the family di tepi jalan.
I find that shocking.
First of all as Malaysian kita kena jaga image kita di mana saja kita berada. Pelik saya with all his wealth that he has been flaunting to everyone pi la cari tempat2 yg elok untuk makan.
There load of restaurant to eat yg halal pun boleh di cari. This days melalui phone tu dah mcm2 we have excess to. Being a public figure now like it or not he must learn the do and donts.
Masa pi wedding baru2 ini saya terdengar di meja some of the guests debating among themselves yg juga Kaya Raya tetapi very modest from all the years i have known them. Depa kata by doing all this flaunting of kekayaan kita selain dari riak didalam agama juga tidak baik untuk image2 mereka yg di pandang tak ada class! U might have the money but u cannot buy the class!
Mereka kata bila kita over do things we also subject diri kita menjadi bahan kutukan so unnecessarily sedang kan ordinary rich people pun dont do that as depa nanti akan malu dengan image begitu even sesama org kaya2 ini. Bila memberi pandangan begini mesti la ada kata kita dok dengki dgn harta mereka.
Kita pun duit makan tak habis jugak tapi tak payah la buat perangai mcm tu yg jadi kan lagi kita manusia mencari pasal mengata kan hal kita. Actually itu satu perbuatan yg tidak cerdik dan jangan la di jadi kan contoh tauladan kepada sesiapa pun Ustaz kata as that will create more human brings yg ada sifat phd dan mcm2 lagi.
Bila saya mendengar apa yg di debat kan ada juga betul nasihat Puan Sri Tadi to also all her friends. She said ” Orang Melayu ni sedikit2 kita phd dgn depa yg cakap2 dan sokong itu pun bodoh jadi pak turut dan kaki kipas, no wonder la mereka naik lemak as they thing its ok to behave in such a manner to seek attention.
Bila kita kata perangai mcm orang kampong dan jakun Kaya depa marah kita balik! Said another Datin Seri pulak. Kita dengar saja and i am sure so many of us also hear this thing being debated all the time.


Bila saya melihat segala drama minggu ini di pentas kan it is also a lesson to each and everyone of us to be careful with our image on social media. Tersilap langkah habis la!


Betuila wehs! Hang duk buat teruk apa? Yes, hang ada kat negara Eropah yang sah sah bukanlah negara yang didiami oleh majoriti Muslim, so memang susah nak cari makanan halal.  Pastu hang kata, restoran kat sana bodo tak bagi hang bok masuk makanan luar. WEHSSSSSSSSS RESTORAN HALAL KAT MALAYSIA, WAIMA KEDAI MAMAK SEKALI PUN TAK AKAN BAGI PELANGGAN DIA BAWA MAKANAN DARI LUAR!!


Okay dah, aku tak mau dah nak kata banyak-banyak pasai hal dia makan kat tepi jalan tu semua. Aku rasa ni semua adalah publisiti murahan yang cuba direka-reka oleh Dato Aliff sendiri. Sebelum ni pun dia pernah makan durian ka apa kat dalam lapangan terbang kan? Sorry mak malaih nak pi Google balik cerita Melayu baru dapat duit ni semua. Macam bodoh-bodoh sangat.


Kita orang Malaysia, tak kisahlah latar belakang ekonomi macam mana pun, kita mau jaga lah standard kita bila ada diperantauan. Takkan hanya sebab telatah Dato Aliff sorang ni teruih nanti satu Malaysia kena label sama macam pelancong daripa China yang rata-rata memang pelancong yang paling tidak disukai oleh mana-mana negara di dunia ni.


Pelancong dari China bukan sahaja tidak beradap, makan macam babi lapar ditempat orang ramai (ingat tak viral depa berebut makan udang kat sebuah hotel di Thailand?), depa suka kencing dan berak dan buang sampah sesuka hati.  Beberapa kali juga dalam banyak insiden depa merosakkan tempat-tempat suci dan tempat bersejarah di sesuatu tempat. Hangpa pi Google benda ni banyak bukti duk ada aih! 


Aku ada kawan habaq, dia pernah pi melancong kat Paris. Pastu duduk kat satu hotel ni, tiba-tiba esok pagi dia nak pi makan breakfast buffet kat cafe, hotel tu tak bagi. Pihak hotel kata, depa akan pulang balik duit ataupun kalau nak, pihak hotel akan sajikan breakfast di bilik mereka. WHY????? Sebab pada hari tu ada satu group dari China menginap di hotel yang sama so pihak hotel tak mau offend guest hotel yang lain (local people…mat salleh la…), so depa halang semua ASIAN daripada makan kat hotel masa breakfast.


WEHSSS SERRRRRRRRRRRRRRRRRRR!


Sebelum kes makan tepi jalan ni, baru-baru ni time nak raya, Dato’ Aliff juga duk viralkan masa kisah orang gaji dia curi baju, duit dan macam-macam lagi. Duk mengamok dalam live video, duk post gambar-gambar orang gaji dia semua, duk maki caci hamun kat orang-orang gaji dia.


KO RASA?


Ramailah yang duk follow cerita ni, duk komen dan bagi macam-macam pendapat kat social media Dato Aliff. Paling tak boleh baca komen-komen Meleis yang kunon duk story juga pengalaman depa dengan maid depa yang mencuri. Tapi ayat bila baca macam nak kata…….”Mak pun kayaa…mampu ada maid you olls.”


Yes, kejadian pembantu rumah yang mencuri dan membuat kerja-kerja yang tak sepatutnya memang ada. Bukan sahaja pembantu rumah, dalam kerjaya apa pun, dah kalau orang tu memang jahat ataupun terdesak dalam hal-hal tertentu pasti berlaku kes pecah amanah macam ni. Tapi perlu kah nak viral macam tu sekali? Nak buat live video mengamok-ngamok bising macam marah sangat, pastu yang maid pun menanges-nanges. Merayu-rayu.


Mak tengok video tu sekali jaa…..pandangan mak? SEMUA TU PROPAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAa. Silap-silap di belakang tabir? Dato Alif berkata “Neng, kamu nangis-nangis lagi ya…lepas ini aku bagi kamu uwang lebih. Juta-juta juta juta juta rupiah!”


Kan?????


Motif hang nak mengamok teruk-teruk, tunjuk hal rumah tangga semua bagi umum semua tau. Kalau betul salah, bawak pi balai polis, buat report pastu pecat ja pembantu rumah hang. Dia pun manusia dia, jahat pun dia, kita tak boleh nak malukan dia sampai macam tu. Pembunuh ketak kejam pun polis kalau tangkap, polis tak amik video dan viralkan dalam Facebook semua tunjuk macam mana dia dilayan dalam balai polis semua kan?


Sorrylah mak tak boleh nak beli semua cerita-cerita murahan ni. Oleh itu, bagi mak la kan……MULIA LAGI DATO VIDA YANG KELUARKAN DUIT BANYAK-BANYAK SURUH KRU BUAT LAGU KAT DIA PASTU DIA BUAT VIDEO VIRAL SEMUA ORANG PUN SERONOK DENGAR DAN DUK TUMPANG BUAT PARODY BAGAI.


Sekian sahaja. Manusia terlalu mengejar kebendaan, sampai lupa harga hormat yang tak boleh dibeli dengan duit. Kalau diri sendiri pun depa mampu malukan demi duit, apatah lagi memalukan ORANG GAJI sendiri dalam laman social. NOTHING FOR THEM. Orang gaji ja kan?

Akhir kata,  terimalah lagu Dato Vida....I WANT CHUUU!!!

3 comments:

  1. hahahaha akak lagu tuh cilake tau. ni satu opis duk gelak kat saya pasal saya terhumming lagu tu masa buat keje. x pasal2 kene kecam. babi! nih nak masuk seminggu telinga bernanah dgr kecaman rakan2 opis yg cilake.

    ReplyDelete
  2. malaih aku nak bersuara pasai manusia2 mcm mamat terlajak ni.. satgi dia keluaq ayat hang ada rolex ka, hakak sentap sbb hakak mmg xdak jam rolex.. setakat jam MK, jam GUESS, jam Swatch & Jam Casio je pong.. hat tahap2 jam dia sedekah kat maid dia ja yang hakak mampu pakai.. hakak ada jam Jaeger-LeCoultre pun org bagi tu pun x tau ori ka AAA ka.. (eh perlu kaaa aku mentioned semua jam aku ada? wakakaka riak riak! riak murahan!)

    ReplyDelete
  3. HAHAHAHA over la mak ayam tu. saya memang tak boleh nak tolerate perangai alif syukri terlajak laris tu. itu semua propaaaaaaa! dia nak habaq kata dia humble la sincere la tapi kita tengok pun tau dia over. semua lakonan!

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...