Featured Post

#PrayforPenang

23.8.17

My Favorite Game Of Thrones Moments for Season 7 (Episode 4-6)


Hello u olls,

Nenjiaaa!  Sebelum berakhirnya episod terakhir Game of Throne season 7,  lebih baik aku perabih buat review episod 4-6 yang dah terkeluaq setakat ni.  Gila babi betui kali ni punya season,  sampai dua kali episod terbocoq.  Sekali tu sebab hackers masuk dalam sistem HBO,  sekali tu yang ke-6 punya episod depa kata HBO sendiri yang leaked.  Aku tak paham.

Tapi untuk episod ke-enam aku dapat PM daripada Naim Isa budak Bangladesh yang kerja dengan syarikat pelancongan di Kuala Lumpur.  Dia PM aku suruh aku tengok episod enam (masa tu aku dah tengok episod 5 la...),  mula-mula macam berat hati tak mau tengok,  sebab masa episod 4 leaked,  aku tahan tak tengok.  Tapi Naim Isa telah menghasut aku dengan mengatakan "Hang toksah duk sokonga HBO Yahudi,  tengok jaa episod ni..."

So disebabkan aku tengok awal episod 6,  maka untuk tunggu episod finale aku kena tunggu 11 hari daripada sepatutnya 7 hari penantian.  Shit betui la tu la aku bara sebab pi tengok awai.  Spoilers pun berlambaq-lambaq kat Youtube dan blog lain.  Aku rasa tak tau pasaipa kali ni semua orang macam terlampau lampau eksaited macam terlebih makan dadah sampai skrip setiap episod pun depa duk dedah kat internet.

Sapa-sapa yang gila hantu tengok Game of Throne macam kami mampuih la nak tahan daulat lagu mana?  Okay dah jom tengok beberapa scene kegemaran akak untuk episod GoT 4-6 dan apakah ekspektasi akak untuk season finale.

click read more




Episod 4 - The Spoils of War
Episod ini menceritakan rentetan kekalahan askar-askar Danny di negeri-negeri lain.  Semua askar yang dia hantar untuk perang, semua kena makan balik dengan team daripada Lannister.  Essense of this episode adalah bagi akak apabila Danny tanya kat Jon Snow,  apa dia patut buat sebab lani dia duk makin kalah?  (Lepaih depa keluaq dari gua),  Jon Snow kata...."Kalau nak serang....serang tapi jangan serang sampai mampuih semua rakyat jelata," Jon Snow macam try to be fair la.  So sebab tu,  Danny ikut juga nasihat Jon Snow and pi serang Lannister army yang baru selesai menyerang Highgarden.

HighGarden
Daripada dulu duk gambarkan Highgarden ni style satu kota yang indah berseri style pokok banyak tingkat-tingkat ada ayaq terjun semua.  Sebab memang dari dulu Highgarden digambarkan sebagai sebuah istana yang indah dipenuhi tumbuhan yang subur.  Tapi bila depa bubuh kat dalam episod ni,  tak berapa elok la sangat daripada apa yang digambarkan.  Pastu Bron yang korang ajiaq tu,  dia kan macam tak puas hati dia dapat bayaran sikit daripada Lannister,  pastu dengan rasa cofidentnya dia minta kat Jamie agar Highgarden diberikan kepada dia sebagai reward.  HAHAHAHA deni over confident.

Chaos is the Ladder
Little Finger duk buat pandai nak pi berbaik dengan Bran.  Dia underestimate budak OKU ni.  Dia kunon ingat dia nak buat baik dengan Bran sebab Bran kan anak jantan Stark dan mungkin satu hari akan jadi ketua kat Winterfell.  Sebab tu dia buat baik!  Tapi dia silap,  Bran is three eyed raven,  dia tau semuaaaaaaaaaaaaa....so bila dia sebut chaos is the ladder,  teruih dia macam tercirit sikit.  Pasaipa?  Sebab dulu masa kelang kabut duk jadi lepas King Robert Baratheon mampuih,  Little Finger ada kata kat Varys,  Chaos is Ladder..maknanya kekecohan ini akan menjadi peluang kepada depa untuk naik atas.  Shitlah bila Pakcik Misai ni nak mampuih!


Pertemuan Arya & Sansa
Depa sama membenci dulu.  Membenci yang sangat sangat pembenci kot.  Tengok balik season 1,  aku kalau jadi Arya pun aku akan bara kat Sansa perangai macam kakak-kakak bitchy yang perasan cantek yang semua orang sayang dan suka kat dia.  And masa depa last berpisah pun,  depa dalam keadaan yang sangat tension,  Sansa duk feeling nak jadi bini Joffrey,  Arya pulak duk sibuk nak main perang-perang.  And after almost 2-3 season baru depa jumpa balik.  So pertemuan depa tak lah se-sentimental macam mana yang kita tak sepatutnya expect.


Arya Fight dengan Brienne
Nahariam Arya style pendek tapi boleh fight terror dengan Brienne.  Paling menakotkan time Brienne tendang Arya sampai terpelanting.  Weeeuiihhhh bahayaa!  Bila Brienne tanya "Hang belajaq dengan sapa?" Arya balaih...."No one" Kerlas.  No one bermaksud,  takdak sapa ajaq dia,  tapi merujuk kepada Jaqen H'ghar,  the man with no face.


Danaerys Mai Serang Lannister
Of courselah scene ni paling best sekali.  Paling epic aku rasa time dari jauh Jamie nampak naga terbang mai,  muka Jamie memang sungguh bernilai tak terhingga.  HAHAHAHHA.  Aku suka berapa kali aku ulang scene perang ni.  Danny memang bad ass dia mai dengan askar-askar Dothraki dia yang dari jauh mai naik kuda dengan sabit dan jerit "lululululuul" macam Arab mabuk tuak tu kan?  Tapi dalam banyak-banyak,  kita kena respek kat Bronn sebab dua kali dia telah membuktikan yang Lannister family kena bayar dia lebih daripada 1 buah beg berisi emas.  Pertama,  dia berani pi panah Drogon dengan anak panah besaq tu,  and one more part apabila Jamie duk buat hero nak pi bunuh Danny dengan lembing dan Bronn cepat-cepat tolak Jamie masuk sungai kalau tak mampuih dua dua kena semboh dengan api naga.


Episode 5 - Eastwatch
Kesimpulan episod ini adalah macam mana Tyrion dan Jon Snow nak convince agar tiga raja dan queen bertemu mata dengan mata untuk membincangkan sesuatu yang lebih besar daripada nak tawan 7th Kingdom iaitu nak fight dengan Zombie Kutub Utara tu. Jon Snow kena bawak gang dia untuk tangkap sekoq zombie kutub utara dan tunjuk kat Danny dan Cersei.


Arwah Dickon Tarly & Randyll Tarly
Dictatorship gila babi punya Danny.  Dia suruh semua orang sembah ratu kat dia.  Pastu sapa tak mau sembah ratu kat dia,  dia suruh anak dia bakaq hidup-hidup.  Bapak dan adik lelaki Samwell Tarly adalah dua orang contoh yang tak mau tunduk kat Danny,  bukan sebab depa setia kat Cersei tapi Randyll Tarly kan jeih tak suka orang yang kunonnya bukan daripada bangsa yang betul like Danny.  Apa pun,  aku kesian kat Tyrion time ni.  Muka dia macam macam sedih gila...


Tell Cersei, It Was Me
Aku sangat suka muka Cersei bila Jamie habaq kata Olenna yang bunuh anak depa Joffrey.  Seketoi!!  Jamie kata..."Kalau hang Ollena...hang nak tengok anak hang kawen dengan Joffrey ka Tommen?  Mana hang senang nak handle?" Kerlassssss.


Jon Snow Pegang Drogon
Wehsssssssssss scene ni aku sukaaaaaaaaaaaaaaa....................Danny style duk buat dahshat mai turun tepi laut dengan naga.  Naga dia pun duk buat macam kakaih la lompat macam nak serang macam mana ka,  sekali nenjia, Drogon turun turun jaa...tunduk kepala bagi kat Jon Snow.  Bila Jon Sow pegang dia,  teruih Drogon syiok macam kucing kalau kita urut nanti dia syiok siap tutup tutup mata....aku suka scene ni wehs. Danny tak tau lagi,  sebenarnya Jon Snow pun dragon blood jugak!



Gilly Drop The Bomb
Gilly ni kira macam marka Samwell la.  Dia kan ikut Samwell pi belajaq kat Universiti berak berak tu kan?  So lani Gilly dah pandai membaca,  dia suka duk baca baca depan Samwell macam budak budak kecik duk lawan sapa punya fakta lagi sempoih.  Pastu at one point, masa Samwell duk sibuk pikiaq pasai pakcik-pakcik maestor yang tak layan dia kat Universiti tu,  Gilly terbaca satu catatan oleh High Septon Maynard yang menyatakan dia mendaftarkan "Annulment" untuk seorang lelaki bernama "Ragal".  Kalau ampa nak tau apa tu Annulment?  Annulment ni dia tak macam divorce tau,  kalau cerai,  maknanya orang tu masih anggap bekas pasangan dia tu adalah orang yang dia pernah kawen.  Tapi annulment ni dia teruih mohon agar perkahwinan tu macam tak pernah berlaku dan dihapuskan terus.  So ini menandakan,  Rhaegar Targaryen dan Lyana Starks kawen secara sah!!!!  Dan Jon Snow bukan anak haram.  Dia adalah Jon Targaryen.



Episod 6 - Beyond the Wall
Episod ini secara keseluruhannya menceritakan ekspidisi Jon Snow dan kawan-kawan pi beyond of the wall untuk menangkap seekor zombie kutup utara.

Arya Serang Sansa
Arya baca surat yang Little Finger saja umpan untuk bagi Arya baca.  Surat tu adalah surat yang ditulis secara paksa oleh Sansa untuk suruh Rob apa semua mai Kings Landing untuk jumpa Cersei apa semua.  Masa tu Sansa style bodo-bodo feeling princess duk love kat Joffrey.  Bila Arya baca surat tu,  Arya terbakaq pastu dia pi fight mulut dengan Sansa.  Tapi Sansa baguih dia cool dan tak melenting,  memang kalau ampa pasan,  Sansa pun dah belajaq banyak benda dah sebab tu lani dia tak akan buat keputusan yang bodo-bodo dan menyebabkan dia terperangkap lagi.  Arya yang tak paham apa yang kakak dia dah lalui,  Arya duk nampak hanyalah Sansa yang dia kenal dulu,  yang duk feeling nak jadi princess princess ni.  Tapi ada dalam satu babak,  aku macam nak paham,  tak paham,  pasaipa last last,  Arya bagi pisau dia kat Sansa?  Aku tak paham betui apa Arya ni macam mana sebenarnya.

Gendry Masuk Merentas Desa
Banyak sangat scene tak lojik akal dalam season 7 ni.  Mungkin juga penulisan skrip dan jalan cerita dikompressed ke tahap melampau sebab depa buat season ni 7 episod sahaja.  Banyak sangat contoh-contoh scene tak lojik yang kalau aku list aku boleh buat satu artikel lain,  tapi paling tak boleh blah dalam episod 6 apabila Gendry masuk acara merentas desa.  Dia lari daripada puak kena kepong dengan gang Zombie Kutub Utara sampai patah balik kat The Wall.   Gilaaa dahsyat dia lariiiiiiiiii menang teruih.

Danny Mai Serang
Ya Allah of course lah mak kena pilih scene ini paling terbaik.  Rasa macam nak menangeh dah bila The Hound bodo-bodo pi baling batu kat Zombie pastu tak kena kat kepala Zombie tapi kena kat lantai.  Teruihla Zombie tu semua tau,  lantai dah keraih...boleh jalan ataih dia.  Depa semua kena serang.  Scene last-last penat nak fight tu depa buat hampir sama macam masa Jon Snow kena serang dalam Battle of Bastards dulu.  Pastu Danny mai....selamatkan depa semua (tak semua ...ada juga yang mampuih), dengan tiga ekoq naga dia.  Pastu sekoq naga dia kena panah relaks ja pakai tangan dengan Night King,  pastu kita semua pun tau kan?  Naga tu pulak jadi Zombie.  Wehss Night King ni sebenarnya nak apaaaa???? Selepas terlerai misteri Jon Snow anak sapa,  lani aku nak tau satu ja....Night King ni nak apa?



Okay guys!  Ini sahaja ulasan tak berapa ringkas akak mengenai episod 4-6.  

1 comment:

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...