3.10.17

Halimah Yacob Presiden Singapura

Hello u olls,


Sorry benda ni dah berminggu berlangsung tapi hari ni akak nak share dengan u olls. Tertarik akak kerana Singapura baru sahaja memilih presiden baru untuk republik itu iaitu seorang wanita Melayu Islam dan berhijab.  So akak nak share dengan u olls sikit secara ringkas bagaimana wanita ini menjadi Presiden Singapura.


Halimah menjadi presiden Melayu pertama Singapura sejak lebih tahun selepas menjadi satu-satunya calon yang mendapat sijil kelayakan bertanding yang dikeluarkan Jawatan Kuasa Pemilihan Presiden.
Manakala permohonan dua lagi calon, Farid Khan, 62 tahun, dan Salleh Marican, ditolak kerana tidak memenuhi syarat ditetapkan iaitu mengetuai syarikat dengan ekuiti pemegang saham berjumlah RM1.56 bilion untuk tempoh tiga tahun terakhir.
Pilihan Raya Presiden kali ini menyaksikan ia dikhaskan kepada komuniti Melayu berikutan perubahan skim pengundian presiden yang diluluskan parlimen pada November lepas.
Perubahan itu membolehkan pilihan raya dikhaskan kepada komuniti tertentu yang mana tiada wakil yang diundi sejak lima penggal lalu. Astro Awani 12 September 2017


click read more




Adakah undang-undang Singapura membolehkan depa tukar bangsa calon yang bertanding untuk menjadi Presiden? Menurut anak ayam akak yang dahulu belajar dalam bidang International Relations USM, dia kata 


“Depa tak tukar bangsa nok, tapi depa buat pilihan raya presiden kali ni khas untuk orang Melayu sebab selepas Yusof Ishak, Yang Dipertuan Negara (Sekarang disebut Presiden) pertama meninggal tahun 1970 dan sejak itu tiada lagi orang Melayu. Jadi demi menggambarkan singapura sebuah negara yang majmuk, maka pilihan raya presiden kali ni dikhaskan untuk calon bangsa melayu sahaja.”


Jadi, adakah hanya bangsa Melayu sahaja yang akan mengundi untuk pilihanraya ini?

Sambung anak ayam akak lagi, “Tidak, semua rakyat Singapura yang layak mengundi akan mengundi. Cuma calon sahaja dari kalangan orang Melayu sahaja. So far Halimah Yacob yang dapat kebenaran apa tah untuk bertanding, dua lagi calon ditolak sebab tak cukup syarat bertanding. “


Jadi untuk tempoh kali ini, Singapura akan memiliki seorang Presiden bangsa Melayu tetapi dia menang tanpa bertanding. Mungkin itulah sebabnya ramai warga Singapura meluahkan rasa marah dan tidak puas hati sebab depa rasa Halimah Yacob tak cukup layak untuk menjadi presiden negara paling maju di Asia Tenggara ni.


Despite berasa bangga sebab ini kali pertama negara itu memiliki seorang wanita sebagai president tetapi depa tolak Halimah terang-terang melalui laman social dengan menyerang keperibadian dia like the fact that she’s wearing hijab. Samalah juga macam kat Malaysia ni, kalau hang takdak apa nak serang kat orang tu, hang serang dia punya peribadi. Cuma lawannya kat Malaysia, kita akan kutuk pulak sebab orang tu tak tutup aurat.


Kalau ikutkan portfolio beliau dalam bidang politik, Halimah pernah memegang jawatan sebagai Speaker Parlimen. Ada juga segelintir rakyat Singapura yang sokong Halimah (mostly Malays) dan apa yang akak boleh kata adalah, akak pun tak tau sangat nok, Halimah ni macam mana, sosio politik Singapura macam mana, tapi akak pernah lawak Singapura tahun 2013 dahulu. Singapura adalah seorang negara kuasa yang maju di Asia Tenggara mempunyai ekonomi yang kukuh, ada hubungan baik dengan banyak kuasa negara luar especially Amerika Syarikat, depa macam satu power house yang mendapat tempat di hati ahli industry daripada pelbagai bidang untuk membuka cawangan di negara itu berbanding dahulu semuanya di Hong Kong.


What Halimah kena buat adalah untuk maintain status negara itu sahaja, kalau tak boleh improve at least maintain. Itu sahaja. Negara depa kecik, senang nak kawal, orang-orang Singapura pun, kalau nak buat apa-apa jahat pun like eating chewing or drive over speed limits, park at OKU lane, depa tak buat kat negara depa, depa mai buat kat Johor ja.


Sebagai maklumat tambahan kepada u olls semua, pasaipa negara Singapura pakai Presiden dan bukan Perdana Menteri? Negara komanwel yang mana takdak raja akan ada presiden. Kecuali Australia, Canada, depa guna Queen Elizabeth lagi jadik ketua negara depa. Negara kita ada raja, bukan 1 tapi Sembilan, so kita pakai Perdana Menteri. Amerika dan beberapa negara lagi menggunakan presiden. Presiden - ketua negara. Perdana menteri - ketua kerajaan. Kalau Filipina, Amerika memang presiden sebab ketua negara dan bukan ketua kerajaan.


Seronok kami duk bersembang pasai politik ni, belajar daripada Azren. Tiba-tiba masuk sekoq ponen ni nama Taufiq. Dia tanya, “Kalau President/Pengerusi Kelab Setiausaha? Menang tanpa bertanding ka?”


Pastu masuk pulak suara puki sumbang nama Nizal dia kata “Kannnn. Jumie pakai mandrem tak pun deni politik kuat dia paksa semua orang sokong dia,”


Butoh ampa. (Yes, akak adalah Pengerusi Kelab Setiausaha USM, ketua kelab jaaa butoh pak hang takdak perlembagaan apa pun. Kami just buat social gatherin, aktiviti riadah dan kursus ilmu sahaja).


Sekian sahaja perkongsian daripada we olls. Thanks to Kak Ren sebab bagi banyak ilmu kepada we olls hari ni. Ke arah zero pondan-bimbo.


Kepada Halimah Yacob, buat yang terbaik ya! Tunjuk sikit “Who run the world…GIRL!!”


2 comments:

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...