30.11.17

Ulasan Pertunangan dan Penampilan Pertama Prince Harry dan Meghan Markle


Thanks mak ayam Belanda iaitu Thini Mohan sebab PM aku cepat-cepat lepaih tengok video interview dan juga penampilan pertama depa setelah jadi pasangan tunangan diraja secara rasmi.  Yes,  Im talking about Prince Harry dan tunangnya aktres dari Amerika Syarikat bernam Meghan Markle.

Pertunangan ini menjadi sangat sensasi bukan sahaja untuk rakyat United Kingdom malah kita-kita semua dari seluruh dunia sebab tak dinafikan monarki British ini merupakan keluarga diraja yang paling berpengaruh di dunia ini.

Awal bulan November,  bapak kepada Prince Harry iaitu Prince Charles telah mai Penang.  Mai buat lawatan ke Georgetown katanya.  Tapi masa tu,  Pulau Pinang baru beberapa hari dilanda bencana banjir.  Jadi akak selaku peminat keluarga diraja British sejak umur akak 12 tahun ni tak dapatlah nak feeling-feeling pi tengok Prince Charles secara live.  Rasalah sedikit ralat sebab kita memang minat depa ni,  tapi nak buat macam mana....urusan bantuan hal ehwal mangsa banjir lagi penting.

Kesian kat seorang kawan ni dia duk kalut PM aku dua kali masa hari Prince Charles mai Penang,  first dia PM hantar video kereta kawan tu duk lalu kat mana ka,  pastu petang tu dia PM aku lagi update apa ka pulak pasai Prince Charles dan Camilla Parker Bowles tu.  Aku pereng teruih balaih balik kat dia "Hello u olls,  duk kalut apa aih bekas penjajah tu.  Kita duk sibuk pasai banjir.  Pi baca dan repost apa aku tulis kat wall Facebook aku tu lagi baguih.  At least orang tau mana-mana rumah mangsa banjir yang perlu bantuan."  GITUUUUUUUUUUU bekas penjajah.


click read more

Jom Lunch di Lagenda Cafe, Campbell Street Penang

Cantek tak wanita agam ni?

Hello u olls,

Last weekend,  perkara yang hanya berlaku 30 tahun sekali iaitu husband aku bawak aku mai makan lunch date.  HAHAHAH.  Dulu masa dulu stress stress hidup,  dia duk buat janji manismu kata dia janji every Sunday nak bawak aku pi jalan-jalan sebagai tanda kasih dan cinta kepada isteri.  Tapi haram....mai hari Ahad ada jaaa dia alasan nak tidoq.  Takpalah,  dapat juga keluar kan last Sunday dan of course kami pilih untuk mai my favorite cafe in Penang iaitu Lagenda Cafe!

Rasanya dah berbulan-bulan tak mai sini,  since pindah rumah baru,  pastu busy theater,  pastu banjir apa semua. 

So mai sini akak nak cerita sikit apa akak makan kat sini! Cafe di terletak kat Campbell Street,  Georgetown.  Tak dinafikan tempat ni macam susah sikit nak cari parking.  Tapi orang yang tak berat pungkok macam akak tak kisahla parking jauh sikit dan eksesais jalan sebelum makan sedap.  And akak nasihatkan u olls yang mai jauh-jauh like Seberang apa semua,  call dulu cafe ni dan tanya ada kosong tak?  Hala...dah la mai jauh,  parking susah,  pastu mai mai takdak kosong pulak. Pastu nak bebai macam mana?



Pemandangan Lagenda Cafe dari luar.  Boleh nampak besaq-besaq dia tulis kot atas papan.  Dulu atas tu hotel Shanghai.  Tapi lani depa dah amik management atas dan bawah bangunan dan teruih tukar nama Shanghai Hotel to Lagenda House and Cafe!


click read more

29.11.17

Manushi Chhillar Dinobatkan sebagai Miss World 2017

Hello u olls,

Pada 18 November 2017 yang lalu maka berakhirlah sudah majlis pertandingan ratu cantik Miss World 2017. Sekali ini depa buat pertandingan ini di Sanya, China. And sorry to say la, Miss World punya organization yang dipegang oleh negara United Kingdom ni memang sangkak la berbanding pertandingan Miss Uiverserse yang dipegang oleh negara Amerika. Negara penganjur pun ala-ala sedih, ampa tengokla nanti sash (kain silang) yang dipakai oleh para miss - miss world dari setiap negara macam sedih u olls. Kain satin putin sahaja. Pentas pun very the simple sahaja. Tak nampak grandis pun.


Manushi Chhillar Dinobatkan sebagai Miss World 2017


Okay jom sembang pasai Miss World 2017 yang dah menang. Katanya dengan kemenangan beliau mewakili negara India, so negara India dah setanding dengan Venezuela yang dah menang Miss World sebanyak 6 kali juga. Kerlas....


Manushi seorang pelajar perubatan,  telah ambil cuti belajar selama setahun untuk focus pada pertandingan ini.  WOW,  meletops.  Selain seorang pelajar perubatan,  dia juga seorang penari klasik India yang terlatih.  


Okay dah!  Jom tengok senarai top 15 sampailah top 3! Dan gambar-gambar yang berkaitan untuk tatapan kalian semua.  

click read more

Ulasan Majlis Perkahwinan Izara Aishah dan Adib Khalid



Hello u olls,

Tak kisahlah dah lambat seminggu ka,  lambat 40 hari ka,  habis pantang ka,  janji aku nak buat jugak review ni.  Aku tau,  hangpa penonton setia akan tunggu ulasan daripada aku jugak kan.  So aku telah menggagahkan diri stalk semua Instagram depa from Izara Aishah (which actually tak dak langsung pun post pasai dia kawen,  maybe dia letak kat Insta personal dia....),  Adib Khalid,  Dato' Seri Siti Nurhaliza,  Rizalman,  Rizman Ruzaimi dan Shanell Harun.  Haaaa pastu kita copy paste letak kat sini.

Izara Aishah ni memang cantek muka dia very the mahal.  Spisyis anak mixed ni, Melayu Pakistan apa semua.  Meletops lah.  Kawan I,  Kak Danny Manyara Sarafina,  ibu ratu H&M pernah jumpa Izara Aishah dua kali kat H&M Penang.  Katanya,  Izara Aishah yang tegur kawan i sebab dia dua hari berturut-turut mai window shopping kat tempat ni.  Suka la kita dengar orang-orang tak sombong ni.  Duk sombong mombong ni semua dapat apa tak tau?


Tapi kita bukan nak cakap pasai dia ni artis tak kekwat apa semua,  kita nak cakap pasai majlis perkahwinan Izara Aishah dan Adib Khalid yang boleh dikatakan high profile punya wedding sebab yalah mak tiri mentua dia sapa?  Dato' Seri Siti Nurhaliza kot.  Aku sukala tengok depa post gambar mak-mak depa dalam insta semua,  semua mak mak,  mak betul,  mak tiri semua bergabung untuk majlis perkahwinan anak depa.

Okaylah jom kita tengok gambar-gambar yang akak kumpulkan untuk hangpa semua.


click read more

Malaysia Tak Hantar Wakil ke Miss World 2017

Hello u olls,  


Masa bulan Mac lagi,  ramai duk PM akak suruh review pasai ni tapi akak rasa macam bek pi la.  Benda ni bukan boleh bantu kurangkan harga minyak kan?  So sampailah dah menang Miss World 2017 baru akak ketengahkan issue ni.


Miss World Pageant yang dikelola oleh Julia Morley dan suaminya Eric Morley (tapi dah matilah kawan tu). Depa ni punya organization macam biasa-biasa ja, banyak skandal duk keluar la orang kata macam contoh dulu depa organize pertandingan ni kat China pastu bagi Miss China menang. And aku rasa depa pun tak berapa nak amik tau sangat pasai organisasi Miss World dari negara-negara lain. Contohnya macam tahun ni yang jadi kat Malaysia. 


Miss World Malaysia 2016/2017 iaitu Tatiana Kumar


Hangpa tau tak, tahun ni Malaysia tak hantar wakil sebab pergaduhan bodo-bodo antara 
Dato' Anna Lin,  National Director & Licensee for Miss Malaysia World 2016 dengan Miss World Malaysia 2016/2017 iaitu Tatiana Kumar.


Benda ni semua berlaku tahun ni bulan Mac apabila Tatiana Kumar menyuarakan pendapat dia dalam laman sosial dia sendiri menyatakan,  dia rasa kecewa sebab dia sebagai MISS WORLD MALAYSIA tidak dapat access (admin) untuk page rasmi Miss World Malaysia.  Ini menyebabkan dia gagal untuk masuk satu pertandingan sosial media Miss World di mana wakil-wakil setiap negara kena post something dan berinteraksi dengan peminat melalui page rasmi masing-masing.

klik read more

27.11.17

Make Up by Jumie Samsudin [2008-2015]

Sapa duk cekak tangan tu?  HAHAHAH Kakak Fadzli!

Duk sembang pasai make up, kita pun tengok la album kita make up dulu-dulu. Aku buat business freelance make up dari 2008 bila tolong kawan nama Dilla yang tiada make up artist untuk majlis nikahnya. Tak sangka, sentuhan kita menjadi. Kita memang boleh make up sebab sebagai show girl (I used to sing at hotel lounge and private events too...), kenalah pakai tatarias wajah sendiri. Atas dorongan Dilla dan kawan-kawan lain semua, maka aku pun memberanikan diri untuk start business freelance make up sendiri.

Tahun 2008, aku promote make up business melalui BLOG dan FRIENDSTER. Akulah make up artist Penang pertama yang iklan melalui laman sosial dan internet. Sebelum ini, MUA lain perlu masuk melalui kedai-kedai pengantin. Selok belok buat blog iklan make up service aku belajar dari satu MUA from KL yang aku kenal melalui alam maya sahaja, nama dia Nurin. Im not sure if she's still doing make up or what. Dah putus contact sebab dulu hubung dia melalui Yahoo Messenger sahaja.

Charge pertama untuk nikah RM80, sanding RM100. Pastu perlahan-lahan aku naikkan charge aku kepada RM100 dan RM120 satu session. Itu pun jenuh nak educate custome di negeri Pulau Pinang ini yang rata-rata nak semuanya 'buta'.

2009 aku berkenalan dengan mak ayam Baby Zarina. Dia banyak ajar aku pasai make up hinggalah cara nak urus business dengan customer. Jaga PR dan pentingnya ambil 50% deposit untuk secure the deal. "Kalau ambil RM50 deposit, anytime orang boleh cancel kita nyah...." pesan mak ayam. Dia juga bagi aku keyakinan untuk naikkan harga kepada RM350 satu session iaitu antara harga paling 'mahal' lah kunonnya kat Penang buat masa tu.

click read more

Bayar Make Up Mahal Untuk Apa?

Okay ini adalah ulasan akak untuk membalas komen makcik-makcik bawang yang mempertikaikan kenapa charge make up untuk Izara Aishah sangat mahai (dikatakan RM5k dan ke atas untuk satu sentuhan).  Haritu akak dah tulis kat FB akak pasai isu ni tapi tulis pendek jer,  hala u olls kat FB status jer pun.  Akak memang nak carut secara menjela di blog akak.  So inilah carutan panjang lebar akak mengenai isu ini.

Isu ni dah lama dah lapok actually tapi tiba-tiba jadi up balik sebab kakak dan makcik bawang yang baru keluar dari tempurung kelapa sawit depa baru tau yang kat luar sana tu memang ada make up artist yang charge sampai RM5000 ke atas bagi satu session.  

Sentuhan Bosco Ryzarl

Kenapa Mahal?
So jom kita start perbincangan kita hari ini dengan MENGAPA CHARGE MAKE UP TU BOLEH JADI MAHAL SANGAT? 


Noks, kita membayar mahal tu sebab artwork dia. Sebagai MUA, canvas seorang make up artist adalah wajah kita. Ada makcik bawang yang bangang mengatakan, habis make up tu kena cuci jugak make up tu kan? Tapi noks, kalau padam mekap kat muka hang, awat gambar-gambar kawen hang semua pun terpadam sekali ka? Tak kan? Haruslah gambar kawen kita akan terpampang sekian lamanya.


Akak setuju dengan ulasan panjang from Husna Ralfaet yang mengatakan ramai make up artist actually charge mahal-mahal tapi sebenarnya tak balik modal sangat pun dengan segala pelaburan yang mereka buat.  Produk dan utensil make up dari jenama meletops,  sekali top up sampai beratus-ratus,  ya lah u olls,  makcik-makcik bawang ni,  kalau tak pakai NARS atau MAC depa kata kulit depa akan naik ruam,  elergic katanya.  So para MUA pun terpaksalah guna bajet besar untuk maintain barang make up yang letops.  Ada pulak barang-barang yang pakai terus buang like tissue basah,  tissue,  cotton buds,  sponge muka (biasalah MUA bagi terus kepada pengantin),  bulu mata pelasu (satu set boleh jatuh sampai RM80...halaaa takkan nak pakai bulu mata jenama Chameleon yang jenis plastik tu haram jadah oiii...haruslah human hair kan kata nak cantek!),  dan macam-macam lagi.  Tu semua masuk dalam kos make up la makcik bawang babi oi.  Cakap ikut sedap hangpa saja,  petang-petang tengok drama Dendam Aurora apa benda semua tak tau.


click read more

24.11.17

Lagu Pundek by Ze Rebelle


Hello u olls hari tu tertengok sapa ka share video kat Facebook (bukan laki aku....) video muzik pompuan ni Melayu,  lagu dia bertajuk PUNDEK.  Aku ni kalau bab bab maki mencarut memang aku akan tertarik cepat.  HAHAHAH  So tengok lah video dia.  WOWWWW.....orang Malaysia.  Mula-mula duk ingat dia Singaporean.....sebab hala.....sebab spisyis pompuan Melayu tak pakai tudung dah makin pupus kat Malaysia ni.

So akak pun bukaklah page Facebook dia.  INTERESTING.  Dia ni solo artis dari Malaysia yang mengeluarkan lagu-lagu pop-electric.  Kalau nak samakan pop elektrik ni bunyi macam sapa?  Diplo,  David Guetta,  The Chainsmokers dan selainnya.  Semua tu bunyi-bunyi pop elektrik la.  Akak layan jer lagu lagu ni semua asalkan sedap.

Dari segi imej,  Ze Rebelle ni gila-gila sikit.  Very the Cyndy Lauper,  Lady Gaga dan semuanya yang seangkatan.  Berani dan penuh warna-warni.  Cuma,  maybe sebab dia takdak bajet besar macam Lady Gaga apa semua,  so styling dia buat sendiri so ada kalanya mak tengok dia punya look nampak macam biasa,  compare bila dia buat fotoshoot dengan Harper's Baazar teruih boleh nampak kemahalan dalam look dia.  

Ini mak rasa dia buat styling sendiri.


Ni dia buat photoshoot dengan Harper's Bazaar.


click read more

3.11.17

Lelaki Miang Gatai Gila Seks Macam Harvey Weinstein Masih Wujud - Let's Talk About Sexual Harassment!


Hello u olls,


Sebagai wanita akak perlu ketengahkan isu ini.  Kepada u olls yang tak berapa nak up sangat pasai kisah-kisah gossip yang berlaku di Tinseltown so marilah akak share dengan u olls satu kisah yang sedang hot diperkatakan oleh orang-orang di Hollywood sekarang.  Iaitu kisah seorang producer filem terkenal iaitu Mr.  Harvey Weinstein yang terlibat dengan beberapa 'tuduhan' mengatakan dia membuat gangguan seksual malah merogol wanita-wanita yang ingin mencuba nasib sebagai pelakon.  Perkara ini timbul apabila dua orang journalist dari New York Times iaitu Jodi Kantor and Megan Twohey yang telah menerbitkan laporan penuh mengenai semua gangguan-gangguan seksual dan kelakuan tak senonoh lelaki babi ini sejak tahun 1990 lagi pada 5 Oktober yang lalu.


Sebagai seorang producer filem terkenal di Hollywood melalui empayar syarikat perfilemnya The Weinstein Company,  MIRAMAX dan macam-macam lagi dan telah terbitkan filem-filem level OSCAR macam Lion,  The King's Speech,  Django Unchained, Silver Linings Playbook dan lain-lain,  berita ini pastinya menjadi bualan panas sebab he is such a big person dalam industri filem Hollywood.


So apa dia buat?  Mengikut laporan tu,   Mr.  Harvey Weinstein suka pujuk secara paksa pelakon perempuan mai bilik hotel dia,  dia kata dia nak meeting,  pastu dia akan ajak sembang-sembang,  pastu ada urut-urut.  Dia akan ajak perempuan mandi dengan dia,  cuba ajak buat seks dan dalam beberapa tuduhan lain kata dia pernah beronani depan seorang perempuan tu dan dia ejekulasi kat pokok.  EEEWWWWWWWWWWWW!!!!


Lepas laporan ni keluaq,  benda ni jadi lagi hot bukan sahaja sebab lelaki babi ni memang seorang yang terkenal tetapi disebabkan ramai pelakon-pelakon wanita hebat macam Angelina Jolie,  Gwyneth Paltrow dan ramai lagi duk tampil habaq kat semua orang yang depa pun mempunyai pengalaman gelap dengan lelaki siye ni.


Dan bila dua nama besar ini berani tampilkan diri untuk ceritakan kisah mereka dengan lelaki babi ini,  maka wanita-wanita lain pun turut sama memberanikan diri untuk bercerita tentang pengalaman depa dengan lelaki babi ini.  Banyak wanita yang tampil!  Pelakon yang baru nak up,  pelakon yang dah terkenal!


Hangpa nak tau tak satu lagi fakta menarik pasai Harvey Weinstein ni,  tau tak sapa bini dia?  Bini dia adalah pengasas rumah fesyen terkenal di red carpet iaitu jenama Marchesa. Bini dia kira bukan calang-calang orang,  cantek dan super berjaya iaitu Georgina Chapman.  Lagi?  Anak abang Barrack Obama iaitu Malia (hat sulong) pun masa duk belajar pi buat internship kat syarikat Harvey Weinstein ni.


Harvey Weinstein dikatakan team up dengan bini dia untuk promote bini dia punya baju.  Dia akan bagi baju-baju bini dia untuk dipakai oleh artis di red carpet.  Gitu............


Aiiiiyoo sangat kan?  Sampai lani dah berminggu kes ni jadi (sorry article ni delayed sebab akak busy dengan perihal teater dan tugas-tugas lain),  akak tak tau apa jadi seterusnya.  Tapi yang pasti Harvey Weinstein dilaporkan pi rehab.  Nak pulih apa tak tau la?  Sex addict?  Mak tak rasa dia sex addict...sex addict lain.  Mak rasa deni hanyalah spisyis jantan ego tinggi yang psiko.  Mak setuju sapa ka panggil dia sebagai PEMANGSA.   Dia nak romen semua pompuan bukan sebab ketagih seks,  tetapi ketagih kuasa untuk menakluk perasaan orang-orang yang lemah supaya dia rasa dia lebih dahsyat dan ego diberi kepuasan yang secukupnya.


click read more
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Featured Post

Makan Malam bersama Founder SchocoLITE