27.11.17

Bayar Make Up Mahal Untuk Apa?

Okay ini adalah ulasan akak untuk membalas komen makcik-makcik bawang yang mempertikaikan kenapa charge make up untuk Izara Aishah sangat mahai (dikatakan RM5k dan ke atas untuk satu sentuhan).  Haritu akak dah tulis kat FB akak pasai isu ni tapi tulis pendek jer,  hala u olls kat FB status jer pun.  Akak memang nak carut secara menjela di blog akak.  So inilah carutan panjang lebar akak mengenai isu ini.

Isu ni dah lama dah lapok actually tapi tiba-tiba jadi up balik sebab kakak dan makcik bawang yang baru keluar dari tempurung kelapa sawit depa baru tau yang kat luar sana tu memang ada make up artist yang charge sampai RM5000 ke atas bagi satu session.  

Sentuhan Bosco Ryzarl

Kenapa Mahal?
So jom kita start perbincangan kita hari ini dengan MENGAPA CHARGE MAKE UP TU BOLEH JADI MAHAL SANGAT? 


Noks, kita membayar mahal tu sebab artwork dia. Sebagai MUA, canvas seorang make up artist adalah wajah kita. Ada makcik bawang yang bangang mengatakan, habis make up tu kena cuci jugak make up tu kan? Tapi noks, kalau padam mekap kat muka hang, awat gambar-gambar kawen hang semua pun terpadam sekali ka? Tak kan? Haruslah gambar kawen kita akan terpampang sekian lamanya.


Akak setuju dengan ulasan panjang from Husna Ralfaet yang mengatakan ramai make up artist actually charge mahal-mahal tapi sebenarnya tak balik modal sangat pun dengan segala pelaburan yang mereka buat.  Produk dan utensil make up dari jenama meletops,  sekali top up sampai beratus-ratus,  ya lah u olls,  makcik-makcik bawang ni,  kalau tak pakai NARS atau MAC depa kata kulit depa akan naik ruam,  elergic katanya.  So para MUA pun terpaksalah guna bajet besar untuk maintain barang make up yang letops.  Ada pulak barang-barang yang pakai terus buang like tissue basah,  tissue,  cotton buds,  sponge muka (biasalah MUA bagi terus kepada pengantin),  bulu mata pelasu (satu set boleh jatuh sampai RM80...halaaa takkan nak pakai bulu mata jenama Chameleon yang jenis plastik tu haram jadah oiii...haruslah human hair kan kata nak cantek!),  dan macam-macam lagi.  Tu semua masuk dalam kos make up la makcik bawang babi oi.  Cakap ikut sedap hangpa saja,  petang-petang tengok drama Dendam Aurora apa benda semua tak tau.


click read more

Selain tu,  MUA juga duk selalu kena attend kursus-kursus dan bengkel make up yang ada kalanya beratus ringgo jugak untuk satu session.  Tu semua bukan dapat subsidi MARA u olls,  semua keluar dari poket sendiri.  Dari mana?  Dari bayaran upah yang dikenakan.  


Ada makcik bawang yang membuat tohmahan,  eh.....make up tu kerja senang jer pun.  Takkan nak charge sampai RM300.  Ehhhhhh makcik,  kalau senang,  apakata hang make up sendiri.  Kita tengok hasilnya bagaimana?  Adakah anak menakan u olls akan kelihatan macam puteri jelita ataupun Upin Ipin di hari pertunangannya nanti?  Make up pun macam memasak u olls,  bahan sama,  kuali sama,  tapi air tangan yang menentukan masakan tu menjadi atau tidak!


Lani kita cakap untuk make up artis junior yang amik RM300 satu session.  Katakanlah,  satu bulan dia dapat 8 job.  Maknanya itu pun kalau betui betui rezeki kencang seminggu dapat 2 job.  RM300 x 8 baru RM2400.  Tapi like i said,  ini kalau rezeki dia kencang......mau nak kata sebulan dia dapat 2 job sahaja.  So bulan tu gaji dia RM600 sahaja noks!!! Halaaaa zaman lani MUA bertabur-taburan macam air kencing orang tua yang Alzheimer.  


Akak dulu pun buat make up juga (bersara tahun 2015 sebab belajar bahagi masa lebih baik). Charge akak boleh kata antara yang mahai time tu (RM350.00 satu session), customer yang faham dia amik job dengan akak. Sebab depa tau, reputasi akak macam mana. 1 hari akak amik 1 job only, bukan amik upah murah tapi duk pulun amik 5 make up satu hari. Last sekali, make up pun hancus sebab MUA penat dan kejar masa. Dan lebih menyedihkan, pengantin tak boleh siap on time maka punahlah jadual aturcara majlis.


So far takdak la sapa yang berani tanya aku depan-depan why so mahal? Sebab kita layan customer profesional so customer pun tak berani nak sembang makcik bawang dengan kita. Take it or leave it honey. Kita tak memaksa.

Semrat Mak Ayam Bosco!

MUA Tamak
Okay ada juga spisyis MUA celaka yang bersifat tamak iaitu mengecaj orang murah gila babi like RM100 satu session.  Aku tak tau la depa ni duk amik murah sangat pasaipa.  Memang dulu aku panaih kalau dengar orang-orang duk charge murah ni,  sebab depa ni obviously aku tak tau macam mana depa untung,  maybe depa dapat make up semua free dan make up tu just hobby depa.  Ataupun depa anak tauke balak style duit banyak berkepok so duit RM100 tu depa amik sekadar bayaran sedekah.  Apa yang depa buat i actually MEMATIKAN PASARAN yang berlaku di kawasan tu.  Hala....bila dia dah tawarkan murah,  MUA lain pun terpaksalah charge murah.  Like kat Penang ni mak rasa,  sapa pun tak berani nak charge RM500 atau RM700 satu session lagi.  Sebab rata-rata masih duk charge RM250 ke bawah sahaja.  


MUA yang mempunyai hasil make up yang cantek,  follower ramai,  demand ada,  u olls patutnya naikkan harga u olls.  I know some of you takut sebab nanti customer lari dan sebagainya,  tapi kalau u olls takut,  sampai bila pun u olls duk ada takat tu sahaja!  Sedih la bila tengok balik MUA macam Azreena Azmi tu meletops sekali post sampai 500 likes,  tapi charge sekali RM250 sahaja.  Noksss...mak kalau jadi hang mak amik RM350 satu session.  Take it or leave it.  Satu hari amik satu make up ja!

Okay jom tengok album make up hasil kerja tangan akak.  Setahun akak pilih satu jer hasil sentuhan.  Hangpa tengoklah!

My first pengantin aku make up Dila Suhaimi back in 2008!

2009 - Inas SGGS

2010 - Afrina Afzal Khan

2011 Ayda Abdullah

2012 Miss Aina Lita.



2013 Azizah Ibrahim

2014 Nazirah Yusof

2015...YANG NI ADALAH PENGANTIN LAST AKU SENTUH.  My own cousin,  Syazwani Subhan.


Kesimpulan
Diulang sekali lagi, kita bayar mahal sebab artwork orang yang berpengalaman dan make up tu akan diabadikan dalam kenangan kita sampai bila-bila. Sebab tu aku share gambar make up aku kat ataih.........dah bertahun pun,  bila tengok balik make up tu duk elok sahaja.  Tahniah la semua pengantin yang pilih aku dulu sebagai make up artist hangpa.  Tak menyesal kan?  

Kalau orang tahu menilai seni dan menghargai MASA DAN USAHA make up artis yang bekerja, dia sanggup bayar berapa pun.  Tapi kalau hang nak make up ala-ala zombie kampung pisang, silakan. Bayar RM50 sahaja untuk make up session, tapi lagi 3 tahun hang tengok balik gambar make up kawen hang, malu nak tunjuk kat kawan-kawan.  

At the end of the day, terpulang kepada u olls semua nak amik MUA junior yang baru nak masuk dunia solekan dimana charge mereka lebih murah. Tapi kalau ada bajet lebih bolehlah upah profesional MUA yang dah berbelas tahun pengalaman make up, pastu dah confirm-confirm hari tu dia amik satu job dengan hang sahaja, mai venue on time, kerja tip top.

No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...