30.11.17

Jom Lunch di Lagenda Cafe, Campbell Street Penang

Cantek tak wanita agam ni?

Hello u olls,

Last weekend,  perkara yang hanya berlaku 30 tahun sekali iaitu husband aku bawak aku mai makan lunch date.  HAHAHAH.  Dulu masa dulu stress stress hidup,  dia duk buat janji manismu kata dia janji every Sunday nak bawak aku pi jalan-jalan sebagai tanda kasih dan cinta kepada isteri.  Tapi haram....mai hari Ahad ada jaaa dia alasan nak tidoq.  Takpalah,  dapat juga keluar kan last Sunday dan of course kami pilih untuk mai my favorite cafe in Penang iaitu Lagenda Cafe!

Rasanya dah berbulan-bulan tak mai sini,  since pindah rumah baru,  pastu busy theater,  pastu banjir apa semua. 

So mai sini akak nak cerita sikit apa akak makan kat sini! Cafe di terletak kat Campbell Street,  Georgetown.  Tak dinafikan tempat ni macam susah sikit nak cari parking.  Tapi orang yang tak berat pungkok macam akak tak kisahla parking jauh sikit dan eksesais jalan sebelum makan sedap.  And akak nasihatkan u olls yang mai jauh-jauh like Seberang apa semua,  call dulu cafe ni dan tanya ada kosong tak?  Hala...dah la mai jauh,  parking susah,  pastu mai mai takdak kosong pulak. Pastu nak bebai macam mana?



Pemandangan Lagenda Cafe dari luar.  Boleh nampak besaq-besaq dia tulis kot atas papan.  Dulu atas tu hotel Shanghai.  Tapi lani depa dah amik management atas dan bawah bangunan dan teruih tukar nama Shanghai Hotel to Lagenda House and Cafe!


click read more



Tapi all that kesusahan amatlah berbaloi sebab tempat ni macam relaks, service TIP TOP! Dia punya waitress and waiter sangatlah mesra (depa Filipins tapi berusaha sungguh-sungguh nak faham hang punya Bahasa). Hangpa tengok depa muka Melayu tapi kena cakap English tau.


Kalau hangpa check out page Cafe Lagenda ni, depa ada la habaq yang depa bukak juga tempat ni untuk buat private event like kenduri doa selamat, birthday dan private corporate function. Boleh serve ala carte dan juga buffet style.


Okay dah! Jom tengok akak makan apa punya banyak sebab tamak tak habis bawak balik ulang makan dua tiga kali kat rumah! Memang puaih hati la makanan dia memang sedap. Kalau tak aku tak selalu la mai sini gila wehs......

And hangpa kena mai support sebab owner ni....budak Melayu kita tau! Siries meletops orang Melayu boleh ada cafe kerlas macam ni kat Penang.  Kalau hangpa pernah ternampak ada budak budak duk post depa mai makan ada bubuh serving dalam congkak,  haaa kat sini la.  Tapi kali ni akak mai,  akak tak makan dalam congkak2 tu semua.  Akak nak try beberapa dish terbaru kat Cafe Lagenda ni.  JOM BACA.


Range Harga
RM10 - RM30 untuk satu dish tapi potion besaq!
RM5 ke atas untuk macam-macam jenis ayaq.
Ayaq ais kosong / ayaq suam free flow percuma.

Cafe Lagenda
Lokasi: 43 Campbell Street, Penang MY
No tel: 04-261 2293 / 012-437 5449
Facebook Page: https://www.facebook.com/cafelagenda/

 

 Pemandangan Lagenda Cafe dari luar.  Boleh nampak besaq-besaq dia tulis kot atas papan.  Dulu atas tu hotel Shanghai.  Tapi lani depa dah amik management atas dan bawah bangunan dan teruih tukar nama Shanghai Hotel to Lagenda House and Cafe!



Bahagian dalam cafe yang mendamaikan!


Artikel ini tidak ditaja oleh Coca Cola okay!


Cafe Lagenda
Lokasi: 43 Campbell Street, Penang MY
No tel: 04-261 2293 / 012-437 5449
Facebook Page: https://www.facebook.com/cafelagenda/



Gado Gado RM22
Besaq potion!  Ada nasi impit,  keropok,  udang seketoi besaq dia goreng salut tepung,  cucur sayur,  tempe goreng,  taukua goreng,  ubi kentang rebus dan digoreng,  telur rebus digoreng dan sayur-sayuran like taugeh,  kangkung,  timun,  sengkuang dan kacang buncis.  Kuah kacang dia memang the best,  lemak pedas manis.  Kalau tak mintak tambah kuah memang tak sah.   






Asian Prawn Oglio RM28
Actually kami tak order ni pun,  tapi waitress nama Lyka tu terorder sebab dia tau ini adalah aku punya favorite dish kalau mai sini.  Tapi sayang Lyka punya pasai aku amik juga benda ni dan suruh dia bungkus.  Selalu kita tengok oglio takdak colour kan?  Haaa yang ni ada colour colour merah sikit sebab dia ada chili oil apa semua.  Udang-udang fresh disalut dengan rasa bawang putih.  Aku suka!



Salmon Teriyaki RM26

Yang ni adalah dish terbaru di Lagenda Cafe nama dia Salmon Teriyaki.  Ikan salmon punya tebai dia masak teriyaki style pastu serve dengan nasi special yaitu nasi serai + cuka!  Memang very the meletops.  Citarasa Jepun yang disadur dengan rasa Nusantara.


Baked Chicken Roulade RM26

Yang niiiii makanan baru kat sini ya Allah ini akan jadi aku punya new favorite dish.  Yes,  aku habaq siap-siap benda ni macam muak sikit tapi orang yang mempunyai taste BRITISH macam aku pastinya akan suka!  Baked Chicken Roulade ni sebenarnya adalah bahan-bahan spesyel sebagai bok choy,  capsicum,  cendawan yang dibalut dengan isi ayam pastu dibakar.  Meletops kan?  Oh yes,  selain sayur sayur,  kat dalam isi ayam tu dia stuffed juga kacang pistachio dan dried apricot.  MELETOPS.  Dia served dengan Cafe Lagenda's mashed potato,  caramelized onion dan cream sauce.  Mak ang la susah aku type benda ni...ayaq lioq aku semua duk kecur kecur.



Okay sebagai penutup.  MAI PENANG TOKSAH DUK BUANG MASA PI MAKAN NASI KANDAQ BERATOQ TU SEMUA...mai makan sini.

Cafe Lagenda
Lokasi: 43 Campbell Street, Penang MY
No tel: 04-261 2293 / 012-437 5449
Facebook Page: https://www.facebook.com/cafelagenda/

1 comment:

  1. Sedapnyaaaa....tergoda kt salmon teriyaki
    Cuti panjianggg ni nk lunch sanalah

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...