28.11.17

Shop Around Before You Marry The First Man - Naib Canselor USM


Hello u olls,

Last Friday akak post video respon Naib Canselor USM, Profesor Datuk Dr. Asma Ismail apabila ditanya "Apakah rahsia kejayaan diri di samping role sebagai seorang isteri, ibu, anak perempuan?" dalam sesi Malaysia Higher Education Forum 2017, Session 4: The World's Funniest Man with the Three Lovely Lady-Professors pada 23 November 2017 (Khamis) di KL Convention Centre.

Her answer was the best. Hence,  video yang akak share tu dah boleh kata viral la jugak (1 hour after posting it on my FB more then 30 shares). 

Ini adalah kandungan maklumbalas beliau kepada soalan di atas.

"I believe behind every successful woman is a very understanding and supportive husband. And that's the fact. Because if you do not have a supportive and understanding husband, he will clipped your wings. And when he clippped your wings, you cannot flies. Therefore, shop around before you marry the first man. You know...I mean...please people. Just because that boy give you some flowers...and he says, I Love You...and you marry him? Think again. So what I'm trying to say is that, get to know who you going to MARRY. Because it's so very important. You may be highly educated but when it come to that one particular person, you become very vulnerable. And that one person, can MAKE or BREAK you."

WORD!!!


click read more



Akak tak pi pun forum ini yang diadakan di KL.  Akak dapat daripada boss-boss dalam USM yang share dengan akak on Whatsapp.  Of course i minta kebenaran dahulu sebelum share on my social media,  my say adalah,  maklumbalas beliau amatlah bagus sekali,  panduan untuk semua wanita dan lelaki juga!  Sebab tu i nak share kepada semua.

Untuk pengetahuan u olls semua,  Profesor Datuk Dr.  Asma Ismail,  big boss kami Naib Canselor USM dan suaminya YBhg. Prof. Dato’ Dr. Ahmad Hj. Zakaria,  pensyarah di Pusat Pengajian Sains Kesihatan,  USM Kelantan tidak mempunyai cahaya mata.  Lepas ahli forum lain memberikan jawapan masing-masing,  Datuk NC USM orang terakhir yang jawab soalan ini.  Dia kata,  dia takdak anak-anak,  tapi dia twist jawapan dengan fokus bahawa betapa pentingnya dia mempunyai pasangan hidup yang sangat mendokong!

Akak suka jawapan ini kerana ada benarnya dalam fakta itu,  kita sebagai perempuan jangan cepat-cepat nak settle down dengan lelaki pertama yang kita jumpa.  Don't be that desperate sebab zaman sekarang memang susah nak cari lelaki yang berkualiti,  persaingan pesat dengan lelaki dan perempuan lain.  EH....

Dan peringatan ini bukan sahaja untuk wanita bekerjaya macam pensyarah,  doktor dan peguam,  mana-mana wanita waima yang berniaga online di Facebook pun!  Kalian kena ada suami yang supportive dan selalu tolong u olls dalam apa juga yang u olls buat.  Tak kaya tak apa,  janji dia sama sama mahu usaha di susah dan senang kalian berdua.  

Kalau kalian nak share klip video pendek tu, boleh klik kat sini:  Respon Naib Canselor USM, Profesor Datuk Dr. Asma Ismail...

Dan kalau nak tengok rakaman penuh, boleh klik kat sini: Saksikan Forum Pendidikan Tinggi Malaysia (MyHEF) 2017 yang ketika ini sedang berlangsung di Plenary Hall, KLCC.


Tak mau lah tulis pasai suami aku sendiri kat sini. Takpalah aku puji laki aku sorang-sorang kat Tuhan sudah....sujud syukur gitu. Bye!!!

#USMstyle #USM #NCUSM #NaibCanselorUSM #WhoRunTheWorldGIRLS#husbandshoppingiscrutial


No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...