30.11.17

Ulasan Pertunangan dan Penampilan Pertama Prince Harry dan Meghan Markle


Thanks mak ayam Belanda iaitu Thini Mohan sebab PM aku cepat-cepat lepaih tengok video interview dan juga penampilan pertama depa setelah jadi pasangan tunangan diraja secara rasmi.  Yes,  Im talking about Prince Harry dan tunangnya aktres dari Amerika Syarikat bernam Meghan Markle.

Pertunangan ini menjadi sangat sensasi bukan sahaja untuk rakyat United Kingdom malah kita-kita semua dari seluruh dunia sebab tak dinafikan monarki British ini merupakan keluarga diraja yang paling berpengaruh di dunia ini.

Awal bulan November,  bapak kepada Prince Harry iaitu Prince Charles telah mai Penang.  Mai buat lawatan ke Georgetown katanya.  Tapi masa tu,  Pulau Pinang baru beberapa hari dilanda bencana banjir.  Jadi akak selaku peminat keluarga diraja British sejak umur akak 12 tahun ni tak dapatlah nak feeling-feeling pi tengok Prince Charles secara live.  Rasalah sedikit ralat sebab kita memang minat depa ni,  tapi nak buat macam mana....urusan bantuan hal ehwal mangsa banjir lagi penting.

Kesian kat seorang kawan ni dia duk kalut PM aku dua kali masa hari Prince Charles mai Penang,  first dia PM hantar video kereta kawan tu duk lalu kat mana ka,  pastu petang tu dia PM aku lagi update apa ka pulak pasai Prince Charles dan Camilla Parker Bowles tu.  Aku pereng teruih balaih balik kat dia "Hello u olls,  duk kalut apa aih bekas penjajah tu.  Kita duk sibuk pasai banjir.  Pi baca dan repost apa aku tulis kat wall Facebook aku tu lagi baguih.  At least orang tau mana-mana rumah mangsa banjir yang perlu bantuan."  GITUUUUUUUUUUU bekas penjajah.


click read more


Then ada adik aku sorang ni nama dia Mantaro,  ala yang muka-muka manis-manis satu gang teater dengan i olls tu.  Dia PM aku "Kak Jumie boleh tak cerita sikit Prince Charles ni sapa?"  Haaa....kita ni jenis suka dengan family ni,  haruslah tau sejarah hidup depa ni 5 keturunan hafal semua cerita.  Last-last bila dah cerita panjang punya dalam whatsapp,  Mantaro kata "Orang suruh cerita sikit jaa...dia tulih blog pasaipa?"

AHAHAHAH

Okay dah-dah.  Untuk depa dorang ni,  mai aku bagi 'brief' introduction sikit.  Hangpa tak payah nak pi dig out kat tempat lain.  Prince Harry ni adalah adinda kepada Prince William yang kawen dengan Kate Middleton tu.  Depa dua ni adalah anakanda Prince Charle dengan Mendiang Puteri Diana dan juga cucunda kepada Queen Elizabeth II.  Like Prince William,  Prince Harry juga memilih orang kebayakangan (bukan royal) tetapi pilihan dia adalah seorang aktres dari Amerika Syarikat bernama Meghan Markle.


Meghan Markle ni bukanlah pelakon yang hot hot duk berlakon filem blockbuster Hollywood semua,  dia duk berlakon biasa-biasa ja dalam cerita TV bersiri bertajuk Suits.  Ramai jugak yang suka dan follow cerita ni.  Akak tak pernah follow so aku tak boleh nak komen apa-apa.  Tahun lepas bila rumors mula tersebar tentang Prince Harry new girlfriend, aku macam kecewa bila tengok Meghan Markle ni sebab aku rasa deni style mula very the Kate Middleton juga (tapi more like Pippa Middleton).  Fake tans,  brunette....Macam ampa adik abang taste sama ka?  Akak pernah tulis pasai depa kat blog akak.


Meghan Markle ni pernah kawen.  Tapi takdak anak.  Pastu masa dia diperkenalkan kepada Prince Harry (dikenalkan oleh kawan),  dia duk ada boyfriend.  Boyfriend dia seorang tukang masak.  Maybe masa tu dia dengan BF dia pun macam dah tak berapa nak okay,  sebab tu dia cari peluang lain,  sekali nenjia,  kawan dia set up dia dengan Prince Harry.  Gilaaaaaaaaaaaaaa kaaa...........kalau aku pun sanggup mintak cerai dengan laki aku.  HAHAHAHAHAH (takkk takk takkk...aku buat perbandingan hyperbola sahaja).  So lepas depa berjumpa,  depa pun dating punya dating,  selepas 1 tahun dan beberapa bulan akhirnya depa mengambil keputusan untuk bertunang.

Kalau nak dibandingkan dengan Prince William,  dia dengan Kate couple punya lama,  on and off bagai,  baru last last berkahwin juga.  Tapi Meghan ni pandai,  mak rasa dia tau dia dapat baguih punya kayu balak,  haruslah dia pedo cepat-cepat,  tambahan pulak Prince Harry ni dikenali sebagai kaki berfoya-foya sejak dulu lagi.

Umur depa pun beza,  Meghan  years older than Prince Harry.  Dan satu benda yang paling hebat diperkatakan oleh semua pihak media apabila dua orang ni bertunang adalah tentang Meghan Markle yang merupakan seorang anak darah campur.  Mak Meghan adalah seorang wanita kulit gelap dan bapanya adalah seorang lelaki kulit putih.  Tapi kalau ampa tak habaq,  aku pun tak realized benda ni.  Aku duk rasa macam Meghan ni ada darah Spanish ka apa ka ada la...

Jadi berita ini merupakan satu pecah tradisi yang amat besar kerana buat pertama kali anak darah raja British akan bernikah dengan orang yang berdarah Africa.  Dan juga buat kali pertama,  anak raja British yang merupakan ketua agama Prostestant Kristian akan bernikah dengan wanita beragama Katholik.  Kalau nak ikutkan zaman tok Prince Harry iaitu Queen Elizabeth macam-macam masalah keluarga yang menjadi gangguan utama kepada monarki depa apabila banyak perkahwinan keluarga diraja British tidak dibenarkan oleh undang-undang keluarga diraja tersebut. 

Contohnya,  moyang Prince Harry iaitu Prince Edward yang memilih untuk turun takhta kerana dia memilih cinta dan berkahwin dengan seorang janda dari Amerika Syarikat bernama Wallis Simpson.  Bila Prince Edward turun takhta (abdicated), barulah bapak kepada Queen Elizabeth II iaitu King George VI naik jadi raja. Dan seterusnya,  adik perempuan Queen Elizabeth II sendiri iaitu Princess Margaret yang terseksa hati dan perasaan sebab tak dapat kawen dengan Captain Peter Townsend yang merupakan seorang duda.

Macam-macam masalah jadi akhirnya,  Queen Elizabeth II dan seluruh keluarga diraja British banyak perbaharui undang-undang yang memerdekakan sedikit keluarga diraja ini untuk membuat pilihan yang terbaik dalam hidup mereka.  Because yes,  at the end of the day,  depa semua juga adalah manusia.  Dan atas pembaharuan ini,  Prince Charles,  bekas suami kepada Mendiang Princess Diana dibenarkan untuk bernikah dengan kekasih hatinya setelah sekian lama iaitu the one which i still tak suka,  Camilla.  Kalau nak diikutkan undang-undang lama,  gila depa dorang ni mana boleh kawen!  Tambahan pulak memang seluruh dunia tau siapa Camilla dalam perkahwinan Diana dan Charles.

Camilla dari dulu adalah kekasih hati Charles,  tapi dia kawen dengan kawan baik Prince Charles iaitu Andrew Parker Bowles.  Bekas laki dia tu siap jadi orang yang bawak kuda masa Prince Charles dan Princess Diana kawen kot.....gilaaa......Camilla ni punya duk ada skendel teruk dengan Prince Charles sampai last sekali Diana and Charles pun bercerai.

Tapi Prince Harry paling otai la lani,  dia kawen dengan orang kebanyakan (1),  yang juga seorang janda (2),  seorang Katholik (3) dan paling meletops sekali seorang yang berdarah campur (4).  Gila empat rules teruih!

Panjangnya aku punya intro.  Tula aku kataaa....aku tak boleh bercakap pasai British Royal family ni...aku jadi semangat.  Okay now aku nak bagi ulasan sebenarnya pasai penampilan pertama Prince Harry dan Meghan Markle sahaja.  Sebagai royal couple mereka berdua dimestikan untuk membuat penampilan rasmi di halaman rumah rasmi mereka dan seterusnya sesi interview untuk tontonan umum.

Untuk sesi interview,  depa dorang duduk santai dalam rumah.  Meghan pakai dress warna hijau olive tua tanpa lengan dengan rambut mengurai.  Prince Harry tampil kemas dengan suit dan tali leher.  First aku nak komen pasai penampilan Meghan dulu........wehssssssssssssssss.....this is your first royal appearance kot.  Boleh tak hang pakai something yang elok sikit?  Ni baju style macam pi pi office ja.  Pakai la baju dari material yang lembut dan mewah like silk ka...nylon ka....apa-apa yang nampak hang tak terlalu nampak macam pi office.

Kalau nak banding penampilan dia dengan Kate Middleton memang mak ayam tu wayyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy more classy la.  Pompuan tu pakai dress warna biru royal,  baju berlengan dengan kasut warna sedondon.  Make up dan rambut yang kemas.  Deni dengan rambut gerbang semua.

And now aku nak cakap pasai interview depa pulak.  Wehssssssssssssss hangpa tak rasa ka Meghan Markle ni macam gedik gila!!  Dia duk pegang eratttttttttttttttttt tangan Prince Harry macam tak mau lepaih pastu yang paling aku meluat sekali adalah DIA CAKAP BANYAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK.....Orang tanya dia,  dia jawab.  Orang tanya Prince Harry pun dia nak jawab.  Yes,  English dia baguih dan tak kedengaran kampung. Perkataan dan ayat yang dia guna nampak yang dia ni banyak membaca dan prektis menggunakan bahasa Inggeris orang terpelajar tetapi..............................relaks la sistur.  Yes you got the man already,  you dont have to prove us anything else.

Pastu aku tengok pulak video dia dan Prince Harry berjalan di luar halaman rumah dan bertemu dengan wartawan dan orang ramai.  Dari jauh memang duk nampak Meghan yang duk pimpin Prince Harry berjalan.  Hangpa boleh tengok cara dia duk pegang tangan Prince Harry,  detu dah la rambut merah macam Edd Sheeren versi mata tak juling macam bodo ja duk ikut kot tepi.

Hangpa boleh perasan masa time orang suruh tunjuk cincin,  Meghan style duk patting on Prince Harry's hand...macam satu gestures duk kata "Don't worry Harry...leave it all to me...i will take care of everything...".  Habis depa cakap dengan wartawan,  depa pusing belakang,  naik tangga sikit and sekali lagi boleh nampak dari gerak tubuh Meghan yang berhenti dan ajak Prince Harry untuk berposing lagi untuk camera.

Wehsssssssssssssssssssssssssssssssss....overrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!

Meghan Markle adalah seorang pelakon yang dah biasa dengan penampilan di karpet merah.  Dia dah biasa bersembang santai dengan orang ramai dan juga wartawan.  Tetapi dalam situasi ini hang kenalah polish hang punya PR untuk menampakkan diri hang lani dah masuk dalam keluarga diraja.  Prince Harry memang nampak ackward gila kot.  Kalau hangpa perasan dalam sesi interview depa (yang dalam rumah) kat hujung part,  Prince Harry macam tak puas hati dengan jawapan Meghan dan akhirnya muka Meghan macam berlain sikit bila tengok Prince Harry.  Muka cuak.  Hangpa tengok nanti video aku ada show kat bawah.

So penutup aku adalah,  depa ni tak akan kawen lama sebab depa rushing semua benda.  Dengar kata,  depa nak kawen next year on May.  Kira time tu baru sebulan lebih kut Kate Middleton beranak anak ketiga depa.  Awat hold on la sikit,  bagila bakal kakak ipar hang kuruih balik meletops.  Kawen time autum ka.....atau hujung summer ka.  Prince Harry raja enjoy gila semua,  tiba-tiba nak commit dengan deni yang ternyata lebih berpengalaman dan nampak macam nak control everything.  Duk sweet-sweet loving ni saja tak cukup sebab lepas depa kawen nanti macam-macam tanggungjawab depa nak kena pikul tambahan pulak dengan status Prince Harry yang bukanlah orang kebanyakan.  Kalau betui aku kata,  depa ni nanti kawen sat ja,  hangpa semua beli gula Prai dan mai suap kat mulut aku!




Ini video interview depa.  Gediknya Meghan tak tau nak habaq.....



Ini video interview William and Kate.  Bleh tengok perbezaan English classy dan Hollywood biatch.


Ini depa punya first appreance



No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...