What's Up with Iqram Dinzly?


Hello u olls,


Maybe you olls semua pun dah tahu kan pasai pelakon yang pernah popular dulu Iqram Dinzly yang tak pasai-pasai lani duk viral sebab dia duk buat live video on Instagram.  Live video menunjukkan ada kalanya dia menangis,  gelak,  menari,  menari dan macam-macam lagi la.  Disebabkan video dia yang very the gila-gila itu,  secara tak langsung,  followers beliau mencanak naik.  Halaa u olls,  akak yang tak follow dia pun boleh follow dia.  Tak tau berapa followers dia sebelum ni,  tapi ampa perasan tak lani dia dah ada almost 700k followers on Insta.  That's like very big number already.  Gila!!!


Akak mula-mula terperasan stories pasai dia di FB home feed apabila dishare oleh u olls-u olls semua,  kawan akak di Facebook.  Tapi time tu,  takdak sangat video dia duk menari,  duk keluar adalah video dia duk menangis dan meraung sendirian on Live Video.


Aku mula-mula tengok tu,  terus beranggapan,  OMG kesiannya mamat ni tiba-tiba mai emotional meltdown macam ni.  So secara cepatnya,  aku terus beranggapan,  OH KAY,  this guy needs help!  Immediately.  Sebab aku rasa dia ni ada tekanan dalam hidup,  dikatakan dia baru kehilangan bapa,  pastu business dia tak menjadi dan mungkin tekanan itu membuatkan dia tak boleh nak amik job job baru dalam dunia lakonan dan teater.  Jadi dia tunjukkan tekanan dia melalui luahan dalam Live Video,  and that is sad.


Pastu akak pun post la kat status.........




Dalam banyak-banyak komen kat status akak tu,  ada dua orang komen yang membuka mata.  Satu Kak Sha dan satu lagi komen Safiyyah Osman.  Kak Sha kata,  ada kawan Iqram Dinzly tampil menyatakan kawan depa tak gila.  Dia seorang pelakon/penari profesional sejak dulu dan apa sahaja yang ditunjukkan dalam social media beliau adalah salah satu method acting/ eksperimentasi yang digunakan oleh pelakon profesional untuk mengenal dan menjiwai watak yang bakal mereka lakonkan. 

Pastu Kak Piyah pulak kata,  why takdak sapa pun ahli keluarga Iqram Dinzly tampil untuk memberikan keterangan kepada masyarakat tentang apa yang jadi pada beliau?  Pastinya ini semua adalah satu strategi untuk promote business atau drama/filem yang bakal muncul tak lama lagi.


click read more

Belangkas Abg Jit


Cerita makan-makan lagi.  Baru-baru ni akak dan kakak akak telah membawa Kak Edeh dan Abang Manap mai pekena Belangkas bakar di Abg Jit Ikan Bakar,  akak pernah review pasai kedai ni sebelum ni.  Dah la murah,  sedap pulak tu.  Baca sini:  Ikan Bakar Paling Sedap Di Dunia - Abg Jit Ikan Bakar


So Abg Jit Whatsapp akak dia habaq kata lani musim belangkas,  kawan dia seorang nelayan tempatan akan supply terus belangkas kat dia,  so cepat-cepat kami mai makan kat sini.  


Harga seekor belangkas yang dibakar adalah RM25.00.  Tapi tolong bisik-bisik kat Abang Jit suruh dia bagi kat kita belangkas yang ada telur,  barulah suur kalau makan.  Syiok kami mai bawak Abang Manap,  bapak akak mai makan benda alah ni.  Memang favorite dia.  Dulu zaman kami kecik-kecik,  dia akan pi tangkap sendiri kot binatang ni yang akan berlambak kat tepi laut Gurney Drive tu.  Bila bawak balik,  Kak Edeh akan rebus dalam big port.  Sebab tu,  kami serahkan urusan mengupas isi belangkas ini kepada bapak kami yang memang pakar.


Tapi kata beliau,  lebih sedap kalau belangkas ini direbus daripada dibakar.  Untuk kekalkan rasa juicy isinya.  Akak pun rasanya lebih setuju begitu.  Tapi walaupu macam mana pun,  sambal yang Abang Jit sediakan bersama belangkas bakar ni memang terbaik sekali!





Akak dan belangkas.


click read more

[Himpunan Cerita Marhayam] Tragedi di Pantai Cinta



Telefon Fazz berdering berulang-ulang kali. Dia tidak mahu menjawab panggilan telefon ini. Minggu lalu, Faris dan isteri telah berjanji hendak datang ke Pulau Pinang untuk bercuti. Semestinya mereka mahu berjumpa dengan Fazz. Fazz juga sudah berjanji yang dia akan menjadi ‘tour guide’ kepada dua pasangan itu.


Tapi hari ini, fikirannya berubah. Dia langsung tidak ada mood nak berjumpa apatah lagi hendak menjawab panggilan telefon Faris.


“Siapa yang call you mak ayam?” tanya Hazel, pekerja di butik perkahwinan yang diusahakan oleh Fazz.


“Skendel lama aku. Dia ada sini dengan wife dia. Dia ajak aku jumpa,”


“Then?”


“Aku malas nak pi jumpa depa. Entahla, tiba-tiba aku takder mood nak jumpa depa,”

“Takpayahla jumpa. Pandai-pandailah they olls jalan-jalan dalam Penang ni. Bukan susah. Penang pun sekarang dah maju. Kemudahan untuk pelancong dah banyak. Kalau sesat, Waze kan ada?”


“Tapi aku rasa bersalah pulak. Sebab aku dah janji nak bawak diorang jalan-jalan,”


“Ish mak ayam! Kalau dah janji, kenalah tepati,”


“Tapi kalau hati tak sedap macam mana?”


“Kenapa tak sedap?”


“Sebab dia mai dengan bini dia,”


“Laaa...apa masalah bini dia?”


Fazz mendiamkan diri seketika.


click read more

Kempen 1 Rumah 1 Coway - Call Sekarang 012-2741962 (Suraime)



Rumah hangpa dah ada COWAY?

Tak mau cakap banyak.
.
.
.
.
.

Call nombor ini untuk pasang COWAY sekarang!!

Hubungi
0122741962(Suraime)
0122741962(Suraime)
0122741962(Suraime)

Link WhatsApp:






Hari Penyampaian Hadiah Sekolah Anak-Anak Pelarian Rohingya - Penang Peace Learning Centre


Hello u olls,

Baru-baru ini pada 22 Disember 2017 telah berlangsung majlis hari penyampaian hadiah kepada para pelajar di sekolah anak-anak pelarian Rohingya iaitu Penang Peace Learning Centre di Dewan Kuliah A,  USM.  Hangpa mesti tau kan pasai sekolah ni,  akak selalu cerita pasai depa kat Facebook akak dan kalau u olls tengok blog akak,  kat bawah sekali,  nanti ada link khas pasai artikel sekolah depa ni. 

Hangpa orang Penang dan kawasan yang sewaktu dengannya,  tak kisahlah orang persendirian,  jabatan kerajaan,  swasta atau mana-mana NGO,  kalau hangpa terigin nak buat volunteer work atau bagi sebarang jenis sumbangan amatlah dialu-alukan untuk salur kat sekolah ni.

Penang Peace Learning Centre ada lebih kurang 50 pelajar,  guru-guru di sekolah ini ada antaranya adalah bekas pelajar USM dan sekolah ini diuruskan oleh Kelab Bina Damai Pulau Pinang.  Hangpa boleh baca lebih lanjut kat sini:  Sumbangan untuk Sekolah Damai (Sekolah Anak-Anak Rohingya di Pulau Pinang)

Jadi sebelum ini,  depa akan buat majlis penyampaian hadiah kat sekolah,  tapi kali ni depa buat kat Dewan Kuliah A USM.   Kami rasa lebih bertuah sebab kali ini,  YBhg. Dato’ Abdul Fareed Bin Abdul Gafoor,  Naib Presiden Malaysian Bar Council telah sudi merasmikan majlis.  Majlis berjalan dengan lancar dan teratur,  walaupun dalam serba kesederhanaan,  tapi pihak sekolah telah berjaya membantu para pelajar mengadakan pelbagai jenis persembahan oleh para pelajar seperti tarian hindustan,  dikir bakar dan koir.  Semua ini menunjukkan kesungguhan dan kegigihan bukan sahaja para pelajarnya tetapi daripada pihak penganjur iaitu para guru dan pengurusan sekolah.  Akak tumpang bangga walaupun kerja akak hanyalah tukang print sijil.


click read more

Akak bersama Kak Baini and Abang Lan from Kindness Penang and Encik Muhammad Bin Kamarulazizi a.k.a Cikgu Mat from Kindness Malaysia.  


Mee Tarik Warisan Asli, Queensbay Mall, Penang



Hello u olls,


Okay hari ini akak nak cerita dekat u olls pasai Mee Tarik Warisan Asli yang kini sudah membuka cawangannya di Queensbay Mall. Selama ni kalau u olls nak rasa Mee Tarik Warisan Asli, kena pi kat Mydin Mall, Seberang Prai. Soo berita baik kat orang Penang semua, sebab lani kat Penang island pun dah ada cawangan ni.


Akak ter-mai makan kat sini sebab kisahnya akak dan Mohd Azmi a.k.a Anak Ayam Marni telah merancang nak tengok filem Jibam, rupanya Jibam tayang kat Queensbay GSC sehari sekali ja pukul 3 petang, ehhh noks?? Habis kami yang kerja-kerja office ni macam mana? Dah kalau macam ni, tunggu Astro jer la u olls.


Mee Tarik Warisan Asli
Pandaila Melayu mana yang buat francais brand ni. Bawak mai orang China Muslim, pastu bukak kedai di seluruh Malaysia. Orang KL dan kawasan sewaktu dengannya dah rasa benda alah ni sejak tahun 2013 lagi, tapi kita kat Penang ni baru lani dah duk berasa.


Berkerumun la orang-orang semua mai makan. So basically, kepada u olls yang tak tau apa Mee Tarik Warisan Asli ni? Dia actually adalah makanan orang China, depa akan buat mee kita, pusing-pusing, baling-baling, daripada segumpal tepung akhirnya jadi mee, pastu ikutlah kita nak makan dengan sup ka, nak goreng ke, semua dia akan sediakan kepada kita. Kita dapat tengok depa Tarik mee kita secara live!!

Mee Tarik Warisan Asli cawangan Queensbay Mall,  sama aras dengan Soeul Garden.




click read more


Why Bila Ada Kekasih Kita Akan Melupakan Kawan-Kawan?


Betui ka bila ada kekasih kita akan melupakan kawan-kawan?  Dalam banyak situasi lain,  ya memang betul apa yang dipersoalkan,  jarang-jarang sekali lah kalau pun dia sudah ada kekasih baru,  dia masih punya masa bersama teman-teman baiknya.  Aku tulis artikel ni mesti ada kawan baik aku yang akan butthurt,  tapi tolong jangan cepat-cepat marah,  baca dulu apa aku nak tulis sampai habis.


Ya,  memang betui penyataan di atas,  bila kita ada kekasih baru kita akan melupakan kawan-kawan kita,  waima kawan-kawan yang kita kenal tu kita dah kenal sejak sekolah tadika lagi.  Kekasih baru kita kenal pun tak lebih dari dua bulan,  tapi itulah yang kita duk pulun habis semua masa kita sekarang.  Pi tengok wayang dengan dia,  quick dinner after work dengan dia,  hujung minggu dengan dia,  malah percutian hujung tahun bila dapat bonus jugak dengan dia.


Aku tak salahkan kawan-kawan aku yang tinggalkan aku untuk kekasih hati.  Sebab mungkin aku sendiri dah berkahwin,  aku faham sangat perasaan depa.  Walaupun ya,  dalam hati kecik aku,  rasa la sedih sikit sebab depa ni nanti mai cari aku time nak mintak tolong aku sahaja.  Tapi aku memang dah buat ikrar dalam hidup,  kalau kawan minta tolong,  tolonglah seikhlas boleh.  Kalau aku still tolong hang tu,  memang aku sayang hang lah.  Kalau aku meluat,  awai-awai hang WhatsApp aku,  aku dah carut "Amboi...Facebook aku, Insta aku hang tak pernah like tak pernah komen,  tiba-tiba bab nak dapatkan nasihat pandai pulak WhatsApp dan PM aku kan?" Ramai jugak yang kena habuan carut dengan aku macam ni.

click read more

Birthday Party Zarif Zakwan & Zill Qayyim Tema Dinasour dan Upin Ipin


Hello u olls,  haa...lama tak cerita pasai Cakcing dalam blog,  dulu kami bergaduh sebab deni macam bodo-bodo sikit time nak kawen sampai dah kawen pun duk bagi aku pening kepala.  Lani dia dah ada anak dua,  so tak mau pikiaq apa dah.  Baru-baru ni dia buat birthday untuk dua anak dia,  Zarif Zakwan dan Zill Qayyim.  Sorang empat tahun,  sorang dua tahun.  Dua-dua style buaih nak mampuih style tak takut kat aku langsung,  anak dan cucu menakan lain,  aku kata HAIP ja semua dah menangeh teresak-esak,  depa dorang ni style tak makan saman orang tua kata.  Depa tak heran kat aku langsung.


Macam mana duk bersiap kemaih-kemaih hiasan birthday,  tiba-tiba si kecik Zill tu keriau "Wahhhhhhhhhhhhhhhhhhh............" terkejut aku awat deni tiba-tiba menangeh.  Hangpa tau dia buat apa? Dia pi tuang ayaq teh panaih (bekaih catering yang tekan-tekan tu,  kebetulan meja teh tu rendah so dia boleh sampai),  dia bubuh dalam cawan,  pastu dia minum.  Sekali ayaq panaih kena mulut dia,  dia keriau la...........................tak ka buaih?  Style ayaq pun berani amik sendiri.


Okay lah tak mau nak cerita apa.  Tunjuk gambar,  budak-budak seronok la banyak manisan semua,  boleh lari-lari main belon.  Yang mak-mak,  duduk bergossip la.  Tema birthday ni adalah Dinasour dan juga Upin Ipin,  banner yang Cakcing print tu memang aku suka sekali.  Badan kartun Upin-Ipin pastu bubuh kepala depa dorang tu,  pastu duk naik dinasour.  Depa dorang memang suka dinasour dan Upin-Ipin.


Okay thanks bye.



click more untuk tengok gambar

Durian Dessert @ Durian Haven Signature - Queensbay Mall


Hello u olls,

Haaa...lepaih aku dan Azmi pi makan kat Mee Tarik Warisan Asli kami turun sampai tingkat bawah,  seret kaki dan perut yang kekenyangan tetapi very the sentap sebab kat Mee Tarik Warisan Asli takdak dessert,  kami pun mai la memanehkan mulut kami di Durian Haven Signature.  Terletak di Ground Floor,  Queensbay,  café kecik ini menyajikan pelbagai jenis juadah pemanis mulut yang berasaskan inti durian asli.

Durian dalam aircond?  NO NO NO.  Masuk café ni memang boleh rasa sikit dia punya gas durian tu.  Tapi kita sebagai pencinta durian memang takdak masalah pun dengan bau ni kan?

Akak ke kaunter untuk menengok apa yang menarik?  Ada macam-macam,  kat display kaunter ada durian pancakes which is actually kita ni duk tau durian crepe la.  Pastu ada cakes,  daifuku (macam mocha la u olls,  Japanese dessert) dan cream puff.

Tapi mata aku tertarik pada tawaran yang ada kat dinding,  iaitu Premium D24 Durian Gelato only RM6.90 dan Durian Pancake RM7.00!  Aku beli durian gelato dua (sorang satu) dan durian pancakes amik 1,  nak try dulu kan.



click read more

Ulasan Final Gegar Vaganza 4



Hello u olls,

Maka berakhirlah final Vanza-vanza semalam.  Sebelum show ni semalam,  akak sempatlah khatamkan show show GV yang sebelum itu.  Rasanya akak terlepas dua konsert iaitu minggu ke enam dan minggu ke tujuh.  Tapi memang meletops la u olls,  lepas akak up status pasai Astro tak bayar air cond ka?  Pasaipa semua artis duk mai nyanyi atas pentas muka berminyak,  haaaaaa minggu depannya terus semua artis elok muka tak berminyak atas pentas.  Tahniah team GV sebab amik perhatian kepada butiran tersebut.

So final sampai 6 orang u olls.  Apa pendapat akak mengenai show semalam?   Siriesly pada akak,  final konsert Gegar Vaganza semalam tak berapa nak best sangat.  Sapa setuju dengan akak sila angkat tangan sorang-sorang.  Why tak best?  Ada dua sebab!


1.  Bagi akak,  semua yang masuk final,  adalah best tapi macam akak tak ternanti-nanti pun depa punya persembahan.  Bukan nak kata depa punya suara tak best,  best....tapi takdak aura!

Waima Kak Aishah sekalipun,  siriesly Kak Aishah memang best la dia nyanyi.  Tapi dia punya personality dan style dia atas pentas bagi akak macam ....a lost woman who just do what ever people ask her to do.  Akak akan uraikan seterusnya.

2.  Kedua,  lagu semalam semuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa tak best.  Siries wehs semua lagu-lagu kecuali lagu...Celine Dion All By Myself sahaja yang akak rasa macam berhantu sikit.  Lagu Search yang Liza Hanim nyanyi tu,  kat telinga akak macam tak berapa nak best sebab lagu tu kot mana pun kena dinyanyikan oleh orang yang mempunyai vocal yang lain dari lain.  Vokal sedap iklan macam Liza Hanim tu,  bukan tak sedap,  sedap...tapi not memorable gitu.  Begitu juga lagu-lagu lain,  siries aku tanya kat hangpa,  hangpa duk teringat tak balik lagu-lagu yang finalist nyanyi semalam?  Tak ingat sangat kan?


Keputusan
Akak suka keputusan,  memang Aishah patutlah menang.  Sebab walaupun semalam lagu Search yang Liza Hanim tu susunan punyalah diubah gila-gila punya macam nak tunjukkan kehebatan Liza Hanim macam nak bagi sangat dia menang kan?  Akak macam kata,  erm...memang depa saja nak bagi LH menang ni.  Tapi akak sangatlah setuju apabila Aishah dinobatkan sebagai juara.

Actually sepanjang penyertaan ini I olls tengok Kak Aishah ni macam kesian.  Dia ni macam mai,  nak nyanyi,  pastu balik.  Betui Datuk Ram kata,  dia tak heran nak make up macam mana,  pakai baju apa?  Dia mai nak menyanyi sahaja.  Dan perwatakan dia pun masa interview dan sebagainya,  aku macam pelik pasaipa dia duk membawakan personality macam dia ni makcik-makcik comel yang disukai oleh semua anak menakan sebab makcik ni suka bagi makanan kat budak-budak.  Dia bukanlah seorang diva-diva sebab nak ikutkan dia punya pengalaman selama ini.

Tapi aku tak tau sapa yang sponsor baju dia untuk lagu kedua,  yang wara kuning pucuk pisang pastu dengan cape pendek dan ada bulu warna cokelat.  PASAIPA ARMA COUTURE TAK SPONSOR BAJU LAGI LIKE UNTUK MINGGU KE 6???  Memang betui kot apa yang Datuk Ram kata tu,  dia nak nyanyi ja,  dia tak heran apa yang dia pakai atas pentas.  Tapi..........AS PROFESIONAL SINGER,  mana hang boleh bagi alasan macam tu.  Dah kata hang jadi penyanyi,  naik pentas,  keluar TV,  keluar YouTube,  satu dunia tengok hang...dan hang tak kisah pakai baju macam Elsa yang dah hilang kuasa majik ais dan tak boleh move on?



Aku sedih!  

Lain pulak Liza Hanim.........aku suka pompuan ni punya stail fesyen dari awal lagi.  Badan LH elok,  tinggi dan ada shape (dia dah kuruih banyak.....),  tapi dia punya stail semua very the elegen dan simple.  Dia tak pentingkan pada kepok-kepok ropol dan atau kain manik gondu apa semua,  dia pilih warna yang asli,  bentuk dress yang kerlas,  dia buat lining (lapisan dua jenis kain),  aku suka!  Make up dia pun semua on point.

Yang lagi empat,  aku suka Hazami.  Suka depa duk usik usik keponenannya,  aku suka dia pun tak fake.  Just be himself.  Lan pun sedap,  cuma lagu Smell Like Teen Spirit yang dia nyanyi tu macam merapu ja bagi aku.  Lagu tu lagu legend,  tak boleh dibawak oleh orang-orang biasa.

Okay lah itu sahaja aku punya komen.  Tahun depan tak tau la sapa pulak nak masuk.  Apa pun,  tahniah Astro sebab bagi peluang kepada artis-artis lama yang telah dilupakan.  Dan terima kasih juga kepada Dato Vida dalam keadaan ekonomi Negara tak berapa nak cantek ni,  hangpa duk tabur duit bagi ada kemeriahan sikit.



Sarapan Dimsum di Green Town Dimsum Café


Hello u olls semua,


Aku tulis ni mesti orang-orang Ipoh dan kawasan yang satu dengannya pasti akan berkata "Haaaaa betui tu Kak Jumie...kami pun suka mai makan kat sini!"  Kat mana?  Kat Dimsum Cafe Greentown.  Haaa....akak tau pasai tempat ni sebab kawan akak bernama Taufiq Noor a.k.a Achi Ayaq telah mengesyorkan kami dan kawan-kawan semua untuk mai makan kat sini.  Taufiq Noor mai makan sini dengan family dia. 


Dimsum Cafe Greentown terletak di Greentown,  Ipoh.  Senang ja nak cari dia,  dia kat kedai-kedai yang tepi padang besar tengah Ipoh tu.  Yang bestnya pasai Dimsum Cafe Greentown adalah cafe ni adalah halal.  Seronok la u olls!  Kita ni sebenarnya memang teringin nak rasa macam-macam makanan Chinese style tapi tak banyak yang menyajikan hidangan yang halal u olls.


Sebenarnya akak tak pernah pi restoran ataupun mana-maa cafe dimsum sebelum ni.  Selama ni duk tengok ja kawan2 akak di KL selalu duk makan dimsum kat sana,  depa duk post dalam Insta.  Kat Penang mungkin ada yang halal,  tapi takdak sapa-sapa rekemen aku lagi.


So,  baru-baru ni akak dan En Khafi turun Ipoh untuk attend wedding,  dan kami pun amiklah kesempatan pi makan kat sini.   Ada macam-macam pilihan,  bukan dimsum sahaja.  Ada goreng-goreng like mee dan bihun dan nasi dan cara order very easy,  bukak menu dia,  tengoklah senarai apa makanan ampa mau,  tulis coding kat atas kertas order,  pastu bagi la kat depa.  Nanti makanan dia mai la.


And yes, now i know why kedai ni mendapat rating yang tinggi dalam Google page dan Facebook page,  memang dimsum dia sedap u olls.  Style gemok-gemok isi banyak,  hang boleh rasa,  kalau udang...memang ada udang dalam tu.  Pastu sup dia style berasa dan kami ada order chee cheong fun style sempoi punya bukan jenis letak petis udang macam aku duk rasa selalu kat Penang punya.  Dia macam ada sup dan dalam tu ada isi macam mana ka,  insat aku tunjuk gambar.



Dimsum

Chao Zhou Dumpling  RM5.50 



click read more

Teh Tarik Harimau, Penang


Nampak aku bagi harimau ni minum teh tarik.


Hello u olls,

Sapa nak terasa,  terasa pi la.....tapi nak habaq mai aku paling tak boleh belah pi minum kat Starbuck ataupun Coffee Bean ataupun Gloria Estafan ka apa semua yang sama waktu dengannya.  Style mahai nak mampuih pastu duduk kat sana kena macam sopan-sopan dan aku tak suka orang sekeliling kat kedai kopi tu nanti muka stuck up macam ada cop kat dahi "Weh...aku minum kopi mahai kot...satu cawan aku ni boleh isi minyak kereta Viva pusing USM 3 hari tak habis..."  Dalam erti kata lain,  muka poyo.

Aku suka lepak.....................cafe yang tak berapa orang tau,  tak ramai orang dan yang paling penting coffee dia tak mahai sangat.  Kalau setakat satu cawan RM6 ka apa,  aku boleh terima lagi.  Halaa.....sebab nak cover duit bill aircond kat cafe tu.


Baru-baru ni,  kawan aku Nadia Khoo telah memperkenalkan aku satu kedai teh tarik mamak yang sangat sempol.  Aku tak tau apa nama kedai ni, tapi aku panggil dia Teh Tarik Harimau sebab kat tepi gerai ni depa lukih harimau kat dinding.  Kerlassssssssssssssssss....

Hangpa kalau ronda-ronda blah Chulia Street, menuju Jetty,  hangpa boleh nampak kedai ni blah kiri jalan.  Tak ramai orang mai lepak sini,  nampaknya banyak pakcik dan makcik old school yang sangat friendly.  Style duk sembang-sembang dengan kami sebelah meja macamlah dia nak bayar kami punya bill.  HAHAHA. Aku try cari ataih Google maps tapi aku jadi migraine duk cari.  Tapi ampa try la cari sendiri,  like i said,  masuk dari Chulie Street,  tengok ja kiri.


Okay dah....jom tengok gambar-gambar kami duk lepak.  

click read more


Melukis Batik di Rozana's Batik, Lebuh Acheh, Penang




Hello u olls,


Last weekend,  kawan baik akak iaitu Kak Ren telah turun ke Pulau Pinang.  So akak culik dia seharian dan berjalan-jalan tampa mengingat kepada rakan-rakan lain.  HAHAHAHAHA.  Sampai malam baru akak bagi kawan-kawan lain semua jumpa dia,  tu yang mak ayam Nizal Nasi Tomato Ghaffoor telah meluat habis sampai carut aku habis-habis dengan menyatakan "Apa orang Penang...mai sini lukis batik?  Nak lukis batik pi la Kelantan!!"  Sorrylah kawan aku ni racist sikit.  Sebenarnya depa dengki sebab aku culik Kak Ren tak bagi jumpa depa.  HEHEHE.


Actually aku pulak dah lama tau pasai galeri dan studio batik Rozana's Refreshing Batik yang terletak di Lebuh Acheh, Penang ni.  Dia dua buah lot kedai,  satu dibuat studio untuk orang ramai belajar melukis batik manakala sebelahnya digunakan sebagai galeri untuk menjual produk hasil kraftangan batik serta lukisan milik Puan Rozana sendiri.  Tapi sayangnya,  duk cari kawan teman aku mai lukis batik kat sini mau dekat 3 tahun tak jumpa.....sekali Kak Ren lah berhati seni macam I olls sudi untuk ikut.  So haruslah kami pi.


Kelas batik dibuka setiap hari kecuali Ahad.  Bermula jam 12 tengahari sampai 6 petang.  Ada macam-macam harga duk ada,  tapi paling murah adalah RM35 untuk satu jam sesi mewarna batik.  Kita akan diberi pilihan untuk warna kain kapas atas block kayu 8 inchi kali 8 inchi,  corak semua depa dah lukih siap-siap.


Kalau nak canvas yang besar sikit,  ada yang RM75 pun ada dan yang besar sekali RM100 lebih satu blok.  Corak yang diberikan ada macam-macam,  ada motif batik,  ada yang motif modern,  ada motif binatang,  ada motif India dan ada motif bercorak cartoon.


Kalau nak lukis corak sendiri pun boleh,  yang tu hangpa kena amik pakej yang RM75 atau yang besar seratus lebih punya.

click read more

Mamu Popia Mami Dalcha - Akak dan Mastura

Akak dan Mamak Puteh dalam satu babak dalam scene pertama.  Macam mana la kami dorang boleh jadi adik beradik?  Kaler sikit punya berlain ka?


Hello u olls,

Haaa...artikel ni tergendala nak diceritakan sebab sejurus lepas event teater anjuran persatuan kami iaitu Persatuan Teater Resdong's Pulau Pinang pada 28 Oktober 2017,  tak lama lepas tu Pulau Pinang dilanda bencana banjir. Yang tu akak akan ceritakan dalam artikel yang lain.  Tapi apa pun,  akak nak ucapkan terima kasih banyak-banyak kepada u olls semua yang beli tiket dan mai menyaksikan persembahan teater kami di Dewan Sri Pinang.


Show Pertama di Dewan Sri Pinang
Kepada u olls pengikut Resdong's,  hangpa mesti tau ini adalah kali pertama persatuan kami buat show di Dewan Sri Pinang.  Akak nak pujilah pihak yang menguruskan dewan ini iaitu Pejabat Setiausaha Negeri Pulau Pinang,  dari hari pertama kami mai tempah dewan ni depa bagi kerjasama yang amat baik.  Hari first mai tanya tarikh kat kaunter,  kami diberikan borang siap dengan senarai kemudahan dan kadar sewaannya.  Senang kami buat bajet!  Pastu dah siap buat surat tempahan dan isi borang apa semua,  mai hari show,  bukan sahaja staff depa semua ramai yang turunt bantu kami buat kerja.  Malah,  pegawai depa iaitu jurutera dewan juga turun padang.

Bukan nak kata la,  tapi staf-staf Dewan Sri Pinang mula-mula macam tak berapa nak yakin tau kami persatuan Melayu nak buat show kat sini.  Berkali-kali depa duk tanya kat Lanun,  kami punya presiden.  "Betui ka abang nak buat show kat sini?"  Depa tak yakinla sebab Lanun ni suka mai melawat dewan pakai slipper...hahahaha.  Sekali nenjia,  bila show bermula baru depa tau kami punya penangan buat show lagu mana.   Nenjiaaaa hampir 70% dewan penuh wehs.....dewan tu kapasiti seribu lebih kot.

Habis show,  depa semua mai jumpa Lanun dan kata "Abang.....nanti mai buat show dengan kami okay!! Best...best..."  Maybe depa rasa bangga sebab orang Melayu boleh buat event besar kat dewan yang boleh dikatakan paling meletops di Penang ni.  Hala...selalunya group Cina dan India yang mai buat kongset apa semua kat sini.  P Ramlee The Musical by Datin Seri Tiara Jacquelina pun buat kat sini u olls.

Insya Allah,  ada rezeki kami buat show kat Dewan Sri Pinang lagi.



click read more

Date Night with Parvin

Me and Parvin

Hello u olls,

Yang ni kira catatan diari campur dengan cerita jalan-jalan.  Pada bulan Oktober yang lalu,  uish dah lama dah,  tapi baru nak keluar blog,  seorang anak ayam akak yang disayangi bernama Parvin yang dulunya adalah pelajar USM tapi lani dia dah graduate dan balik bekerja dan menetap di hometown dia iaitu Johor Bahru.  Dia mai Penang sempena konvokesyen kawan-kawan dia di USM,  so dia habaq akak awai dia nak mai Penang,  alhamdulillah ada calendar free.  So kami pun berjumpa.


Pekena Bangwhich dan teh panas di Tea Kadai.  Meletops.  Hangpa nak tau lebih lanjut pasai Tea Kadai akak pernah tulis kat blog akak before this:  Original "Chai" India di TeaKadai

click read more

Pengalaman Terperangkap Dalam Bencana Banjir Pulau Pinang 5 November 2017

Mangsa-mangsa yang terperangkap di Tabung Haji.  Mista Fixx,  Fairul Niezam,  akak dan Lanun.


Ni tajuk mau gempak.  HAHAHAH pengalaman terperangkap dalam bencara banjir di negeri Pulau Pinang yang telah berlaku pada 5 November 2017 yang lalu.  Ya....bukan rekaan tetapi memang betui akak terperangkap.  Tapi takdaklah terperangkap macam mangsa banjir lain contohnya kawan akak Ridhwan Shariff,  dia on the way nak balik rumah from Georgetown,  kat Masjid Negeri dia terperangkap sebab air dah sampai paras dada.  Dia parked kereta dia di belakang KFC Green Lane dan terpaksa jalan berpegang tangan bersama orang-orang awam lain yang turut sama terperangkap dalam banjir tersebut,  pegang tangan sebab takut dihanyutkan arus deras dan selamatkan diri naik ke atas jejantas depan Masjid Negeri.


Dan ini juga bukan cerita macam mana Makcik Che Ba'i,  Padang Suria,  Kampung Melayu yang tersedar  dari tidur jam 2:00 pagi.  Dia boleh tersedar sebab ada laci almari plastik di bucu katil terbalik sebab air banjir dan laci tu jatuh atas kepala makcik Ba'i.  Bila sedar,  air dah paras pinggang.  Wanita berusia 60 an ini cuba meredah air deras dalam biliknya ditambah pulak lemari-lemari baju di dalam bilik dah mula terbalik,  dua kali dia tenggelam dalam air dalam usaha nak tolak lemari tu.  Akhirnya dia berjaya keluar dari rumahnya.


Okay cerita akak ini adalah tidak sengeri itu tetapi kenangan yang amatlah memenatkan dan still membuatkan akak jadi trauma nak keluar rumah apabila berlaku hujan lebat.

click read more

Mee Udang Terbaik di Restoran Ilyana Cafe, Teluk Kumbar Penang


Mee Udang Terbaik di Restoran Ilyana Cafe


Hello u olls,


Haaaa...cuti-cuti sekolah ni,  mesti hangpa dan family ataupun dengan kawan-kawan satu office, satu tempat kerja nak buat makan-makan hujung tahun.  Akak nak rekemen u olls semua mai bersantai dan buat event hangpa di Restoran Ilyana Cafe,  Teluk Kumbar,  Pulau Pinang.  Untuk pengetahuan hangpa,  restoran ni dah beroperasi sejak tahun 1994 lagi.  So dah almost 23 tahun dah.  Tapi nama restoran ni jarang-jarang kita dengar kalau kat Penang kan?


Restoran ini dimulakan oleh Tuan Haji Sahimi bin Abdul Hamid yang dibantu oleh adik beliau dan keluarga.  Mula-mula depa jual ikan bakar dan nasi lemak dan perlahan-lahan depa serve kari kepala ikan dan sampai sekarang macam-macam jenis juadah disediakan.


So baru-baru ni akak dan kawan-kawan dijemput untuk review mai makan kat sini.  On the way nak mai sini, hujan turun dengan lebatnya,  hati risau juga,  baguih punya satgi duk makan ikan bakar,  sekali banjir naik lagi sekali.  Mampuih!  Tapi alhamdulillah,  elok lepas Maghrib,  ayaq ujan pun seriat.  Kami pun bolehlah nak pi Restoran Ilyana Cafe.  Teluk Kumbar haruslah hujan....mak ayam besar nak turun.

Bila sampai kat sini,  akak rasa macam wowww....rupanya dekat ja!  Masuk simpang Gertak Sanggul tu,  tengok kiri,  ada Balai Polis,  terus korner kiri.  Bukanlah kena masuk pusing-pusing jauh pun.  Tapi sayanglah kami mai dah lambat sebab tadi hujan kan?  Sebab depa kata,  kalau mai awai petang2 cuaca kalau elok kita boleh tengok pemandangan pantai yang cantek.





Restoran Ilyana Cafe
Alamat:  10, Gerai JKKK, Kg. Nelayan,Teluk Kumbar, Bayan Lepas, Penang.
No telefon:  04-649 2120 / 017-405 1120 (Afifi)
Facebook: https://www.facebook.com/ilyanacafe/
Business Hour
Isnin-Jumaat 3 pm - 1 pagi
Weekend 12.30 pm - 1 pagi


Speciality kat sini?
Okay tak mau cerita panjang,  ini adalah akak punya point form pasaipa makan kat sini best?


  • Mee udang, kari kepala ikan, asam pedas, ikan bakar dan macam-macam lagi seafood yang dimasak secara Chinese style. Siries weh memang sedap puas hati.  Aku suka!  Ni bukan saja-saja puji okay.
  • Harga yang berpatutan.  Nanti aku show details kat bawah.
  • Lokasi strategik, easy access from parking. Mudah juga untuk OKU, berkerusi roda.
  • Kalau datang siang boleh tengok pemandangan dari pantai yang cantik
  • Ada bilik air cond, ada ruang open. Sangat sesuai buat group gathering!
  • Servis tip top, bersih dan pelayan semua sopan dan terlatih!!  Contohnya aku mintak hammer nak ketuk ketam,  pelayan tu bubuh hammer tu atas pinggan yang berlapek dengan tissue.  Aku rasa macam wow....baguih depa ni ada tertib.  Kalau pi kedai Melayu lain,  confirm dia pass hammer tu kat tangan ja!
  • Juga terima tempahan untuk majlis tertutup (kenduri dan sebagainya).  Contohnya,  last Saturday,  kawan kami booking the whole restaurant buat kenduri doa selamat perkahwinan dia.  Kerlas......
  • Aku dah cakap tak makan kat sini sedap?  Takpa cakap banyak kali sebab memang sedap puas hati betui.
  • Berita baik kepada warga USM,  pihak Restoran Ilyana Cafe telah berdaftar dengan Bendahari USM.  Oleh itu,  kalau jabatan tuan/puan nak tempah jamuan katering ataupun nak mai buat dinner kat sini,  pihak Restoran Ilyana Cafe terima bayaran melalui PO.  Kerlas.....


Okay u olls.  Jom tengok gambar-gambar dan decription lebih lanjut tentang Restoran Ilyana Cafe,  Teluk Kumbar.

CLICK READ MORE

Jom Sertai Tadika Pintar Utama, Jelutong, Penang


Hello u olls semua,


Sekarang ni dah hujung tahun kan? Ada ibu-ibu dan bapa-bapa yang sibuk melayan anak-anak sempena cuti sekolah, malah ada juga mummy dan daddy yang sekarang ni tengah memikirkan tahun depan nak hantar anak pergi sekolah mana? Especially you olls yang mempunyai anak-anak yang sudah sampai usianya untuk masuk pra sekolah.


Haaa hari ni akak nak ceritakan satu sekolah tadika iaitu Tadika Pintar Utama yang diusahakan oleh bumiputera Pulau Pinang yang terletak di Jelutong. Berdekatan dengan Pejabat Pos Jelutong serta Restoran Deen Nasi Kandar Jelutong dan juga Bukit Dumbar Park dan Nicol David International Squash Centre.


Tadika Pintar Utama diasaskan sejak tahun 2008, makanya tahun depan dah hamper 10 tahun mereka beroperasi. Bahasa pengantar yang digunakan oleh para guru kepada anak-anak di sekolah ini adalah Bahasa Kebangsaan dan juga Bahasa Inggeris. Dan Tadika Pintar Utama menerima pelajar dari umur 4 hingga 6 tahun.


Akak dah tengok dah Facebook depa, waahhhh….memang macam-macam aktiviti yang disediakan kepada anak-anak yang bersekolah di sana. Kalau akak ada anak, yes! Akak akan hantar anak akak kat sini. Okay dah…jom kita tengok gambar dan juga maklumat lanjut mengenai Tadika Pintar Utama.

click read more
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...