12.12.17

Pengalaman Terperangkap Dalam Bencana Banjir Pulau Pinang 5 November 2017

Mangsa-mangsa yang terperangkap di Tabung Haji.  Mista Fixx,  Fairul Niezam,  akak dan Lanun.


Ni tajuk mau gempak.  HAHAHAH pengalaman terperangkap dalam bencara banjir di negeri Pulau Pinang yang telah berlaku pada 5 November 2017 yang lalu.  Ya....bukan rekaan tetapi memang betui akak terperangkap.  Tapi takdaklah terperangkap macam mangsa banjir lain contohnya kawan akak Ridhwan Shariff,  dia on the way nak balik rumah from Georgetown,  kat Masjid Negeri dia terperangkap sebab air dah sampai paras dada.  Dia parked kereta dia di belakang KFC Green Lane dan terpaksa jalan berpegang tangan bersama orang-orang awam lain yang turut sama terperangkap dalam banjir tersebut,  pegang tangan sebab takut dihanyutkan arus deras dan selamatkan diri naik ke atas jejantas depan Masjid Negeri.


Dan ini juga bukan cerita macam mana Makcik Che Ba'i,  Padang Suria,  Kampung Melayu yang tersedar  dari tidur jam 2:00 pagi.  Dia boleh tersedar sebab ada laci almari plastik di bucu katil terbalik sebab air banjir dan laci tu jatuh atas kepala makcik Ba'i.  Bila sedar,  air dah paras pinggang.  Wanita berusia 60 an ini cuba meredah air deras dalam biliknya ditambah pulak lemari-lemari baju di dalam bilik dah mula terbalik,  dua kali dia tenggelam dalam air dalam usaha nak tolak lemari tu.  Akhirnya dia berjaya keluar dari rumahnya.


Okay cerita akak ini adalah tidak sengeri itu tetapi kenangan yang amatlah memenatkan dan still membuatkan akak jadi trauma nak keluar rumah apabila berlaku hujan lebat.

click read more



Pada 4 November 2017,  hari Sabtu.  Akak telah dijemput untuk menjadi juruacara untuk majlis konvokesyen sekolah Tadika Genius Aulad cawangan Bayan Baru yang berlangsung di Dewan Mutiara,  Kompleks Tabung Haji Pulau Pinang.  Show dari jam 2.30 petang sampai 5.00 petang,  tapi dari jam 12.30 tengahari akak dah ada kat sini.  So untuk make sure majlis semua berjalan lancar,  nak meeting dengan penganjur after show dan of course nak terima payment,  akak dah pesan kat suami akak untuk mai amik akak di sini jam 7.00 pm.




Bersama Lanun pasangan emcee hari itu.


Tapi dari awal tengahari lagi,  hujan dah turun dengan lebatnya.  Kami event dalam dewan so tak heran sangatlah hujan lebat di luar.  Apabila majlis tamat jam 5.00 petang,  hujan turun depan lebih lebat lagi.  Ada ibu bapa yang tunggu dan berlegar-legar dalam dewan sebab segan nak redah hujan lebat untuk ke carpark.

Bermula jam 6.30 petang,  berita banjir kilat mula memenuhi social media.  Akak terus called suami akak,  "Abang......Bayan Lepas dah banjir.  Giant pun tenggelam.  Abang tak payah amik Ya lagi.  Takpa...Ya lepak kat cafe hotel.  Malam sikit abang mai amik."

Akak tak kisah nak berlepak di sini sebab Lanun ada,  Fairul Niezam ada,  Mista Fixx ada...semua kepala gila.  Boleh lepak sembang-sembang.  Sambil bergelak sembang,  kami melihat update tentang keadaan banjir yang juga menjejaskan keadaan lalu lintas dalam negeri Pulau Pinang.  Isteri Mista Fixx iaitu Fathin dah on the way ke lokasi sejak jam 6 petang lagi dari rumah mereka di Sungai Pinang.  Nenjia....jam 9.00 malam baru dia tiba.


Akak masih tak berani nak suruh En Khafi mai amik akak sebab tak tau macam mana keadaan lalu lintas nanti.  Kami dah la bawak Viva yang kecil molek tu,  kalau kereta tu tenggelam dek bus yang lalu sebelah dan tolak arus deras masuk dalam kereta macam mana?  Kalau takdak kereta ni mampuih susah kot hidup kami laki bini.

Ni semua duk penat habih dah tersadai dalam dewan.

Tapi alhamdulillah,  Fathin sampai kat kami dalam keadaan selamat.  Tapi untuk drive balik dalam keadaan jam dan keadaan banjir kilat yang tak menentu ni,  depa pun tak berani lagi!  Lanun dan Fairul Niezam juga masih menanti di sini.  Semua tak mau amik risiko....so kami teruskan lepak-lepak dan tengok bola Kedah vs Johor.

Jam menunjukkan lebih kurang 11.50 pm already,  hujan masih tak seriat.  Masih lagi lebat.  Akak bagitau kat En Khafi,  "Ya amik bilik hotel dan tidur sinilah....satgi pukul 2 atau tiga pagi,  abang mai amik Ya balik kalau hujan dah seriat apa semua..."  En Khafi duk gelak-gelak dalam phone,  dia kata "Alaa...hang memang nak amik alasan tidur hotel kan?"  Kojiaq punya suami.  Aku dapat payment jadi emcee berapa ja...setengah duit tu aku pakai untuk bayar hotel. HAMPEH..........


Mista Fixx dan Fathin pun amik bilik hotel,  Fairul dan Lanun pun terpaksa jadi gay couple malam tu tidur dalam bilik hotel yang depa sewa bersama.  Aku terpaksa amik hotel sorang..... :(

Tidurlah akak dalam bilik hotel tu sorang-sorang.  Bermula jam 1 pagi,  tiba-tiba angin menjadi lebih kuat.  Wooooooooooooooooooooooooo....time tu lah baru macam-macam perkongsian di sosial media mengatakan yang rupa-rupanya Pulau Pinang dilanda taufan!  Taufan tu bergerak ke arah Vietnam tapi singgah di Pulau Pinang.

Dari dalam bilik akak,  boleh dengar pintu bilik-bilik sebelah terhempas kuat dek angin yang kuat.  PANG PANG PANG.  Pastu tingkap hotel yang ditiup angin kuat pulak menghasilkan bunyi kuat macam hantu berteriakan ....huuuuuu huuu huuu....


Bilik hotel sebelum katil ini aku tolak ke tepi sini.


Nahariam............awat aku duk ada dalam situasi ni?  Dah la duduk sorang-sorang.  Mista Fixx dan Fathin dah sengap dalam bilik depa.  Baguih punya romen la...pastu takkan aku nak suruh Lanun dan Fairul mai teman aku kat bilik!!

Aku tarik sebuah katil di ke tepi dinding yang dekat dengan televisyen,  dia macam kat corner bilik yang luas ni.  Aku tak rasa seriau sangat.  Sebab kalau pada kedudukan katil hotel yang asal,  katil aku macam mengadap pintu dan tingkap.  Mak seriau u olls.

Akak cuba tidur tapi tak boleh,  angin masih bertiup kencang.  Akak duk mesej dengan kawan-kawan akak gang LAHANJS,  group keluarga akak dan juga suami akak.  Duk updatelah keadaan masing-masing dalam keadaan negeri kami yang tiba-tiba genting ni.

Sampailah jam 4.00 pagi baru akak dapat menutup mata.  Ya Allah memang letih sangat-sangatlah. jam 7.40 pagi, Fairul Niezam called "Wehs....hang duk buat apa?  Turun-turun lani...jom breakfast..."

Memang deni nak hariam la.  Duk kacau aku pagi-pagi,  tapi aku habaq kat dia aku mengantuk sebab aku baru ja tidoq.  Halaaa..penat wehs bayangkan daripada semalam lagi aku duk pakai baju cantek-cantek,  dengan make up semua,  jadi emcee duk berdiri dengan kasut tinggi,  pastu memang betui la orang kata,  penantian adalah satu penyeksaaan.  Betapa aku punya duk terseksalah sementara nak tunggu hujan seriat kan?  Last-last terpaksa tidur telanjang seorang diri dalam bilik hotel!

Pukul 9 pagi aku terjaga lagi sekali,  husband aku called habaq kata dia on the way mai sini.  Haaa legaa....check FB.  Semua duk update rumah depa kena banjir,  ada banyak kawasan dalam Penang yang mana air banjir masih tak surut lagi.  Tapi perjalanan daripada Taman Tun Sardon ke Tabung Haji,  Bayan Lepas tiada masalah apa-apa.  Alhamdulillah.

Khafi sampai jam 9.40 pagi,  aku ajak dia breakfast kat cafe hotel.  Kebetulan,  Mista Fixx dan Fathin duk ada.  Kami breakfast sekali,  haram depa dorang sedap la tidur laki bini dalam aircond.  Lepas makan,  kami pun check out bilik dan terus bertolak balik Penang.

Sepanjang perjalanan balik ke rumah,  kami jumpa banyak tanah runtuh,  pokok tumbang,  dahan patas dan juga boleh nampak bekas-bekas sampah yang melekat di tepian jalan malah kereta-kereta yang semalam tenggelam sebab banjir.  Takpalah,  walaupun aku terperangkap di hotel dan En Khafi stranded di rumah tak boleh ambil aku,  yang penting kami dua-dua selamat dan kereta kami pun tak kena apa-apa.  Syukur.

Balik rumah,  aku mandi pastu aku tidoqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq sampai esok hari Isnin,  aku pi kerja,  balik kerja terus aku pi rumah kawan aku Ridhwan Shariff yang terperangkap kat atas jejantas Masjid Negeri tu.  Tolong dia angkat lemari-lemari apa semua yang hampir menjadi penyebab Makcik Ba'i mati tenggelam.  Ya,  Makcik Ba'i yang aku ceritakan kat atas tu adalah mak Ridhwan Shariff.

Kami bersama tim Tadika Aulad Genius,  Bayan Baru.


Okay...itu sahaja cerita pengalaman aku yang terperangkap dalam bencana banjir yang melanda Pulau Pinang pada 5 November yang lalu.  Takdak la trajik tra mana,  tapi yang penting moral of the story adalah,  kalau dah ada bencana alam macam ni,  jangan amik risiko,  jangan buat pandai nak pi mana-mana.  Duduk lah ditempat yang selamat walaupun terpaksa pakai setengah daripada gaji jadi emcee untuk bayar hotel tu,  sebab anda berjaya menyelamatkan duit yang lebih banyak daripada itu (kalau kereta tenggelam nak kena repair mau juga dalam RM3-4k).  Dan yang paling penting,  dalam keadaan macam ni baru hang tau macam mana rasanya kalau dunia di sekeliling hang jadi benda-benda yang tak diingini dan orang yang paling hang sayang duk ada dekat ja dengan hang tapi dia tak boleh nak mai selamatkan hang..........syahdu wehs perasaan tu!

Nantikan cerita seterusnya dari akak pasai banjir juga tapi tajuknya adalah SEPAKAT MEMBAWA BERKAT - KISAH PENDUDUK KAMPUNG MELAYU PULAU PINANG SEMASA BENCANA BANJIR NEGERI PULAU PINANG. 

To be cotinued....

6 comments:

  1. tak sabaq la haiii nak tunggu citer hakak ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess hang tunggu lani aku free dah...blog nanti duk update sehari dua cerita

      Delete
  2. First time rase pengalaman banjir...rumah naik air sampai paras pinggang...x sempat selamatkn barang2...selamatkan yg penting2 je

    ReplyDelete
  3. pergh...tdoq telanjang weiiii..sedap tu klu ada lakiiii...

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...