18.12.17

Sarapan Dimsum di Green Town Dimsum Café


Hello u olls semua,


Aku tulis ni mesti orang-orang Ipoh dan kawasan yang satu dengannya pasti akan berkata "Haaaaa betui tu Kak Jumie...kami pun suka mai makan kat sini!"  Kat mana?  Kat Dimsum Cafe Greentown.  Haaa....akak tau pasai tempat ni sebab kawan akak bernama Taufiq Noor a.k.a Achi Ayaq telah mengesyorkan kami dan kawan-kawan semua untuk mai makan kat sini.  Taufiq Noor mai makan sini dengan family dia. 


Dimsum Cafe Greentown terletak di Greentown,  Ipoh.  Senang ja nak cari dia,  dia kat kedai-kedai yang tepi padang besar tengah Ipoh tu.  Yang bestnya pasai Dimsum Cafe Greentown adalah cafe ni adalah halal.  Seronok la u olls!  Kita ni sebenarnya memang teringin nak rasa macam-macam makanan Chinese style tapi tak banyak yang menyajikan hidangan yang halal u olls.


Sebenarnya akak tak pernah pi restoran ataupun mana-maa cafe dimsum sebelum ni.  Selama ni duk tengok ja kawan2 akak di KL selalu duk makan dimsum kat sana,  depa duk post dalam Insta.  Kat Penang mungkin ada yang halal,  tapi takdak sapa-sapa rekemen aku lagi.


So,  baru-baru ni akak dan En Khafi turun Ipoh untuk attend wedding,  dan kami pun amiklah kesempatan pi makan kat sini.   Ada macam-macam pilihan,  bukan dimsum sahaja.  Ada goreng-goreng like mee dan bihun dan nasi dan cara order very easy,  bukak menu dia,  tengoklah senarai apa makanan ampa mau,  tulis coding kat atas kertas order,  pastu bagi la kat depa.  Nanti makanan dia mai la.


And yes, now i know why kedai ni mendapat rating yang tinggi dalam Google page dan Facebook page,  memang dimsum dia sedap u olls.  Style gemok-gemok isi banyak,  hang boleh rasa,  kalau udang...memang ada udang dalam tu.  Pastu sup dia style berasa dan kami ada order chee cheong fun style sempoi punya bukan jenis letak petis udang macam aku duk rasa selalu kat Penang punya.  Dia macam ada sup dan dalam tu ada isi macam mana ka,  insat aku tunjuk gambar.



Dimsum

Chao Zhou Dumpling  RM5.50 



click read more



Yang ni set apa ka,  dia ada macam-macam dalam ni.  Lupa la harga dia satu berapa.




Vegetarian Cheong Fun RM6.40
Yang ni memang aku suka sangat2 la.  Chee cheong fan dia kot dalam ada isi sayur macam mana ka.  Tak sure sayur apa ada dalam tu tapi kalau tak salah la,  ada cendawan dan juga sayur jeruk.  Pastu dia punya chee cheong tu dia macam grill sikit bagi ada tekstur garing-garng situ.  Dia letak soy sauce dan sambal as penambah rasa.



Jiao Zi RM7.20
Hat ni memang best.  Dia clear soup (rasa soup ayam),  sayur dan tiga ketul dumpling gondu dalam tu.  Memang sedap dia punya soup aku hirup sampai habis.


Sos cili ada,  sos manis ada.  Ikut hangpa nak mana?



Akak order green tea + chrysanthemum tea.  Dia bagi dengan cawan kecik rendam dalam ayaq panaih.  Kerlas sangat.  Tapi akak return balik gelaih panaih tu,  kita panaih....mintak depa ais ketul dan bubuh teh tu dalam tu.

Bini minum ayaq the,  laki minum ayaq Yahudi untuk sarapan.


Menu
Kedai ni bukak dari pagi sampai malam,  so selain dimsum,  ada macam-macam pilihan lain yang lebih berat.  Masakan panas macam Nasik goreng,  mee goreng dan macam-macam lagi duk ada.  Next time mai,  aku nak makan di semua.  Kami ni mai rasa sikit ja sebab lepas ni nak pi makan kenduri lagi.



Kerlas Pak Lah pun pernah mai makan sini.



Café
Inilah café nya.

  


Selain makanan dia sedap,  tempat dia juga very the bersih dan layanan bagus.  Ada ruang dalam cafe yang ada aircond,  dan hangpa boleh juga duduk kat luar untuk rasa angin-angin pagi gitu.  


Walaupun harga makanan kat sini bagi I olls agak mahal juga,  satu dimsum dalam RM10 ke bawah.  Tapi...dengan sedap dan servis baguih macam ni!  Bayaq berapa pun takpa kan?  Okay dah...jom tengok gambar dan jugak details pasai tempat ni.  Sapa mai Ipoh,  please mai try makan Dimsum Cafe Greentown ni! 


Green Town Dimsum Café
Alamat: 10, Persiaran Greentown 4, Pusat Perdagangan Greentown, 30450 Menglembu, Perak
No tel: 05-255 2010
Business hour:  Opens everyday except Tuesday from 8 am - 9 pm

No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...