18.12.17

Ulasan Final Gegar Vaganza 4



Hello u olls,

Maka berakhirlah final Vanza-vanza semalam.  Sebelum show ni semalam,  akak sempatlah khatamkan show show GV yang sebelum itu.  Rasanya akak terlepas dua konsert iaitu minggu ke enam dan minggu ke tujuh.  Tapi memang meletops la u olls,  lepas akak up status pasai Astro tak bayar air cond ka?  Pasaipa semua artis duk mai nyanyi atas pentas muka berminyak,  haaaaaa minggu depannya terus semua artis elok muka tak berminyak atas pentas.  Tahniah team GV sebab amik perhatian kepada butiran tersebut.

So final sampai 6 orang u olls.  Apa pendapat akak mengenai show semalam?   Siriesly pada akak,  final konsert Gegar Vaganza semalam tak berapa nak best sangat.  Sapa setuju dengan akak sila angkat tangan sorang-sorang.  Why tak best?  Ada dua sebab!


1.  Bagi akak,  semua yang masuk final,  adalah best tapi macam akak tak ternanti-nanti pun depa punya persembahan.  Bukan nak kata depa punya suara tak best,  best....tapi takdak aura!

Waima Kak Aishah sekalipun,  siriesly Kak Aishah memang best la dia nyanyi.  Tapi dia punya personality dan style dia atas pentas bagi akak macam ....a lost woman who just do what ever people ask her to do.  Akak akan uraikan seterusnya.

2.  Kedua,  lagu semalam semuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa tak best.  Siries wehs semua lagu-lagu kecuali lagu...Celine Dion All By Myself sahaja yang akak rasa macam berhantu sikit.  Lagu Search yang Liza Hanim nyanyi tu,  kat telinga akak macam tak berapa nak best sebab lagu tu kot mana pun kena dinyanyikan oleh orang yang mempunyai vocal yang lain dari lain.  Vokal sedap iklan macam Liza Hanim tu,  bukan tak sedap,  sedap...tapi not memorable gitu.  Begitu juga lagu-lagu lain,  siries aku tanya kat hangpa,  hangpa duk teringat tak balik lagu-lagu yang finalist nyanyi semalam?  Tak ingat sangat kan?


Keputusan
Akak suka keputusan,  memang Aishah patutlah menang.  Sebab walaupun semalam lagu Search yang Liza Hanim tu susunan punyalah diubah gila-gila punya macam nak tunjukkan kehebatan Liza Hanim macam nak bagi sangat dia menang kan?  Akak macam kata,  erm...memang depa saja nak bagi LH menang ni.  Tapi akak sangatlah setuju apabila Aishah dinobatkan sebagai juara.

Actually sepanjang penyertaan ini I olls tengok Kak Aishah ni macam kesian.  Dia ni macam mai,  nak nyanyi,  pastu balik.  Betui Datuk Ram kata,  dia tak heran nak make up macam mana,  pakai baju apa?  Dia mai nak menyanyi sahaja.  Dan perwatakan dia pun masa interview dan sebagainya,  aku macam pelik pasaipa dia duk membawakan personality macam dia ni makcik-makcik comel yang disukai oleh semua anak menakan sebab makcik ni suka bagi makanan kat budak-budak.  Dia bukanlah seorang diva-diva sebab nak ikutkan dia punya pengalaman selama ini.

Tapi aku tak tau sapa yang sponsor baju dia untuk lagu kedua,  yang wara kuning pucuk pisang pastu dengan cape pendek dan ada bulu warna cokelat.  PASAIPA ARMA COUTURE TAK SPONSOR BAJU LAGI LIKE UNTUK MINGGU KE 6???  Memang betui kot apa yang Datuk Ram kata tu,  dia nak nyanyi ja,  dia tak heran apa yang dia pakai atas pentas.  Tapi..........AS PROFESIONAL SINGER,  mana hang boleh bagi alasan macam tu.  Dah kata hang jadi penyanyi,  naik pentas,  keluar TV,  keluar YouTube,  satu dunia tengok hang...dan hang tak kisah pakai baju macam Elsa yang dah hilang kuasa majik ais dan tak boleh move on?



Aku sedih!  

Lain pulak Liza Hanim.........aku suka pompuan ni punya stail fesyen dari awal lagi.  Badan LH elok,  tinggi dan ada shape (dia dah kuruih banyak.....),  tapi dia punya stail semua very the elegen dan simple.  Dia tak pentingkan pada kepok-kepok ropol dan atau kain manik gondu apa semua,  dia pilih warna yang asli,  bentuk dress yang kerlas,  dia buat lining (lapisan dua jenis kain),  aku suka!  Make up dia pun semua on point.

Yang lagi empat,  aku suka Hazami.  Suka depa duk usik usik keponenannya,  aku suka dia pun tak fake.  Just be himself.  Lan pun sedap,  cuma lagu Smell Like Teen Spirit yang dia nyanyi tu macam merapu ja bagi aku.  Lagu tu lagu legend,  tak boleh dibawak oleh orang-orang biasa.

Okay lah itu sahaja aku punya komen.  Tahun depan tak tau la sapa pulak nak masuk.  Apa pun,  tahniah Astro sebab bagi peluang kepada artis-artis lama yang telah dilupakan.  Dan terima kasih juga kepada Dato Vida dalam keadaan ekonomi Negara tak berapa nak cantek ni,  hangpa duk tabur duit bagi ada kemeriahan sikit.



No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...