3.1.18

Foundation Best Seller di Drug Store / Farmasi

Hello u olls,

Dipendekkan cerita,  akak telah mendapat kebenaran oleh Ms.  Azreena Azmi untuk share dia punya perkongsian pasai foundation yang terbaik yang pelbagai jenis dan kesesuaian untuk kulit masing-masing.  Dia dah tulis semua secara terperinci,  sila rajinkan diri untuk baca.  Jangan duk mengada tanya-tanya lagi soalan macam gondu sebab semua benda dah tertulis nyata.  

And please u olls semua follow beliau on Facebook sebab akak percaya lebih banyak perkongsian dia akan buat selepas ini mengenai kecantikan kulit dan produk terbaik!  Facebook Azreena Azmi.



click read more


Kali ni nak share pondesen yg agak pemes @ best seller kat Drug Stores. Semua yg ena share harga dia normal price kat Watsons. Sbb harga lain2 ikut kedai. Hehehehe.

So ini dia punya bebenangnya πŸ‘‡πŸ» geli pulak aku pakai ayat bebenang ni πŸ˜πŸ˜‚πŸ˜‚

Apa2 pun foundation ni ikut kulit jugak. Kalau nak tahan lagi lama benda yg penting adalah makeup base, nnti ena share pasal makeup base pulak nohhh.

Cara nak apply pun penting. Guna beauty blender untuk best result. Guna cara dab dab dan dab! Sbb pondesen lagi senang lekat dan tahan lama 😘

Kalau kulit berminyak pakai la loose powder atau oil control powder ☺️

Semua yg ena share ni berdasarkan feedback customer, pengetahuan am ena sendiri 😝hahahahaha gituuuu.

Ok selamat membaca dan mencuba!

🌸BOURJOIS HEALTHY MIX FOUNDATION🌸

Hat ni mmg ramai cari kat Watsons. Sbb dia juai kat watsons ja πŸ˜‚ brand ni dari Paris. So kaler semua cerah2, mintak maap la kepada yg kulit tanned ni, nnti hampa pakai jadi kelabu sbb mostly dia base warna pink πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

Texture yg tak brp ringan dan tak berat. Haha. Dia tengah2. Sesuai untuk mereka yg fokus kepada moisture, ataupun tak mau nampak kering. Nak nampak dewy or glossy ala2 korean look.

Sesuai untuk oily skin tak? Ermmm boleh ja nak pakai tapi hampa kena pakai oil control powder untuk elakkan dari berminyak yg over. Iols suka yg ni walaupun kulit berminyak, sbb kulit iols combination, which is kering inside oily outside. Hahaha. Tapi susah sikit la nak tahan lama πŸ˜… paling kurang sampai 6 jam ja.

Sesuai untuk normal to dry skin dan sensitive skin.
Coverage : medium to full (masih boleh cover redness, jerawat kecil, parut yg tak hitam, hati yg hitam kena pi bertaubat) πŸ™ˆπŸ˜‚

Harga : RM59.90


🌸BOURJOIS HEALTHY MIX SERUM🌸

Yg ni fungsi dia sama mcm healthy mix tapi texture dia lebih ringan. Sesuai untuk mereka yg tak suka mekap tebai. Nak lite2 gituu. So untuk kulit berjerawat tu mintak maap sbb yg ni dia tak boleh cover pimples or parut 100%, boleh takat 50% ja. Selebihnya kena pakai concealer.

Untuk effect nampak healthy and radiance.

Sesuai untuk kulit normal to dry dan sensitive skin
Coverage : medium

Harga : RM61.35 (mahai sikit sbb dia ada serum dari buah-buahan)


🌸MAYBELLINE FIT ME!🌸

Yg ni femes lama dah kat luaq negara, cuma baru masuk pasaran Malaysia last year. Ramai jugak org beli sbb senang nak cari kaler yg sesuai. Ha la sampai 12 kaler kot πŸ˜± amek hangggg, tak jumpa kaler lagi tak tau la nak habaq.

Sangat sesuai untuk mereka yg tak suka mekap nampak shining or glossy, sbb pondesen ni bg effect matte (kering).
Dapat ‘blur’kan pores anda dan sangat sesuai untuk kulit yg berminyak! Tapi kulit iols tak boleh accept sbb kulit iols combination which is oily outside dry inside. So bila pakai kulit jadi lagi kering. Iols kena pakai yg ada sikit moisture πŸ™ˆ

Sesuai untuk normal to oily skin
Coverage : medium to full

Harga : RM49.90


🌸MAYBELLINE DREAM SATIN SKIN🌸

Bila pakak pondesen ni terus muka nampak satin effect! Yaaa pores semua tak nampak dah sbb texture dia yg senang blend masuk dalam kulit tanpa membuatkan pores anda tersumbat! . Hahaha. Tapi ada yg kata pondesen ni tak sesuai untuk oily skin πŸ€” sesuai untuk dry skin, sbb sangat sesuai pakai dlm winter. Tapi malaysia ni panaih lit2. Mcm mana tu? Hahahahaha

Sesuai untuk normal to dry skin
Coverage : medium to buildable (apply banyak layer untuk cover any imperfections)

Harga : RM54.90

🌸LOREAL INFALLIBLE STAY FRESH🌸

Yg ni fav iols! Sometimes iols suka pakai pondesen ni kat customer mekap, and the results is amazing. Depa ckp mekap tahan sampai malam! Senang gila nak blend. Tak payah boh minyak apa2 dah. Sbb dia tak kering. Boleh cover semua jenis jerawat atau parut.

Yg ni mmg iols rekemen kat hampa.

Sesuai untuk all skin type
Coverage : full coverage

Harga : RM99.90

24hours tau. Kau hado? 


😎


🌸LOREAL TRUE MATCH🌸

Hat ni nama dia true match sbb dia ada banyak pilihan warna sama mcm maybelline fit me. Cuma yg ni dia tebai sikit dan dia moisture. Tak keringkan kulit walaupun pakai selama 16 jam. Mmg iols suggest yg ni untuk customer yg fokus untuk kulit tak kering. Hat ni pun tahan 24 jam katanya . So mekap hari ni teruih lena sampai esok pagi nah. 

Sesuai untuk all skin type
Coverage : medium to full

Harga : RM58.90


🌸REVLON COLORSTAY🌸

Yg ni iols suggest untuk depa yg kulit berminyak dan berjerawat serta banyak parut2 atau kawasan2 gelap yg harus dilindungi daripada penglihatan manusia sekeliling.
Dulu packaging dia tak dak pump, lani ada pump, so boleh la habiskan pondesen tanpa pembaziran. Tanpa perlu tuang2 atas tangan. Hat ni pun tahan 24 jam.

Sesuai untuk combination/oily skin. Normal to oily skin
Coverage : Full coverage

Harga : RM75.90



🌸REVLON PHOTOREADY AIRBRUSH EFFECT🌸

Sapa suka glitters2 atau shining2 boleh la pakai pondesen ni. Sbb dlm pondesen ada gitters yg sgt halus. Texture yg sangat ringan mcm nars weightless pondesen. Nak pakai pi dinner pon sgt sesuai. Nampak flawless gituuu.

Sesuai untuk all skin type
Coverage : medium to full

Harga : RM78.90


🌸REVLON COLORSTAY 2in1 COMPACT MAKEUP & CONCEALER🌸

Awat 2in1? Haa sbb dia ada concealer skali. Nampak dak bulat kecil tu? Haa yg tu la concealer dia. So dah jimat dah tang situ. Tak yah beli concealer. Hahahaha

Pondesen ni sesuai untuk mereka yg suka berpeluh. Sbb dia sweat resistant. Makeup yg tahan lama dan senang nak blend.

Sesuai untuk all skin type terutama oily skin sbb dia matte finish. So tak nampak shining.
Coverage : medium to buildable

Harga : RM79.90

🌸SILKYGIRL SKIN PERFECT🌸

Oil-free (sbb ada tulih kat packaging πŸ˜‚) hahahaha. Dia ada anti-oxidants ingredients yg boleh protect kulit drpd free radicals (pencemaran udara yg boleh membuatkan kulit nampak kusam dan tua dgn lebih cepat)
Bagus jugak sbb dia ada skin care dlm pondesen. Merawat kulit dari dlm dan boleh membuatkan kulit nampak sihat.

Sesuai untuk all skin type
Coverage : Medium

Harga : RM26.90


🌸KATE TOKYO SECRET SKIN MAKER ZERO🌸

Yg ni masih baru dipasaran malaysia. Iols dah beli satu sbb dah tertarik pada texture dia yg senang blend dan lepas pakai tak perlu sapu powder. Mmg dia blend into skin. Rasa mcm tak pakai pondesen. Yaa effect dia sama mcm Foundation Fenti πŸ˜Ž cuma fenti banyak pilihan warna.

Sesuai untuk all skin type terutama dry skin
Coverage : full coverage

Harga : RM78.00

🌸KATE TOKYO POWDERLESS LIQUID🌸

Pondesen ni bila pakai dia turn into powder. So tak payah pakai powder dah. Texture yg sgt moisture, ringan walaupun dia full coverage. Mostly produk luar negara mcm japan or korea mmg depa fokuskan untuk org yg kulit kering. So boleh la try yg ni. Tak payah sapu powder dah. Hahaha. Sapa yg tak dak masa nk pakai pondesen pehtu nk pakai powder lagi boleh la pakai hat ni. Hahahahaha

Sesuai untuk all skin type terutama dry skin
Coverage : full coverage

Harga : RM78.40

🌸ESSENCE STAY ALL DAY🌸

Yg ni ramai student beli sbb harga yg berbaloi. Teenagers also wear this one. Membuatkan kulit nampak halus dan lembut sampai malam! Gituuuu. Tahan sampai 16jam. Texture yg sgt ringan.

Sesuai untuk all skin type
Coverage : medium

Harga : RM22.90


🌸ESSENCE SOFT TOUCH MOUSSE🌸

Mousse (muse) nah bukan mouse (maos) πŸ˜‚ yg ni depa kata best sbb dia matte finish. Tak nampak shining. Tahan sampai malam. Sbb mousse texture dia sgt sesuai untuk oily skin. Buat skin nampak flawless dan halus. So iols rasa mcm nak try la nnti. Hehehe

Sesuai untuk normal to oily skin
Coverage : medium to full coverage

Harga : RM22.90
 



Haaa, hat ni jugak la yg best pakai dari kecik sampai skrg πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ okbye. Selamat mencuba!




Cilakoi budak ni,  bab last tu aku tak boleh blah.  Takpa aku like jugak.  Thanks Azreena Azmi for letting me share this perkongsian yang meletops.  Di bawah,  akak share dia punya original posting,  hangpa boleh pi ushar kat situ pulak.  Baca komen-komen orang lain duk tulis juga.  Love it!!



2 comments:

  1. banyak-banyak pondesen kat atas,satu pun tak pernah guna,cuma yang last tu jelah memang selalu..hehehe...
    teringin gak nak pakai foundation jenis ni,tapi tulah,,make up pun tak pandai

    ReplyDelete
  2. Mcm nak try yg essence stay all day tu la.
    Tp tgk kat watsons x nmpk pun ��

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...