20.2.18

Ulasan AJL 32 - Fesyen Pentas

Hello u olls,

So u olls dah baca ulasan penuh AJL32 dalam artikel sebelum ini yang membincangkan secara terperinci pendapat peribadi akak tentang semua persembahan oleh para finalis.  Sapa yang terlepas,  sila klik sini:  Ulasan AJL 32.  

Artikel ini pulak akan membincangkan gaya fesyen yang dikenakan oleh semua artis yang membuat persembahan malah they olls yang menghadiri show AJL 32.  Akak telah berusaha dengan gigih menge-stalk artis ni punya Instagram apa semua untuk dapatkan info mengenai orang-orang belakang tabir yang bekerja keras untuk mendapatkan look yang terbaik bagi setiap artis,  daripada pereka fesyen,  pendandan rambut hinggalah kepada tatarias wajah. 

Let's all support their work by following them on Insta!


Stacy Anam
Outfit by Raffiey Nasir
Make up by Alha Alfa
Hair by Ezal Ezlizan

Sebagai artis pembukaan,  Stacy tampil dengan pakaian ala-ala robot macam mana ka.  Pereka baju beliau,  Raffiey Nasir sangat bijak.  Dia buat basic body suit yang dipadankan dengan top yang pelbagai untuk memberikan kepelbagaian pada persembahan Stacy.  Akak suka yang body suit ala-ala Michael Jackson punya gold suit tu!  Loving the hard work depa put to the show case!

Gambar sumber IG @alhaalfa

Gambar sumber IG @alhaalfa

click read more



 
Gambar sumber IG @raffieynasir


Gambar sumber IG @raffieynasir



Gambar sumber IG @raffieynasir


Gambar sumber FB TV3 Malaysia




Sherry Alhadad 
Sherry adalah seorang wanita agam yang berkeyakinan dan pandai bergaya.  Hangpa pi follow instagram dia,  dia ada hubungan baik dengan ramai stylist dan pereka pakaian.  Kalau orang tu berkeyakinan,  tak kira apa juga saiz badannya,  dia pakai apa pun elok!  Untuk penampilan pertama dia pilih dress dari Tym Fatimah dan pakaian kedua daripada Rizalman.  I like the first dress better!  And yes,  rambut Sherry jugak akak suka!  Dandanan Cody Chua!
First dress by Tym Fatimah
Second dress by Rizalman
Hair by Cody Chua
Make up by Jijie Zainal



Gambar sumber IG @sherry_alhadad

Gambar sumber IG @tymfatimah

 Gambar sumber IG @sherry_alhadad

 Gambar sumber IG @sherry_alhadad



Syamel
Syamel bijak memilih pakaian suit yang kemas.  Kedua-duanya dari Oói Couture.
Outfit by O'oi Couture
Make up by Deq Sya
Hair by MKAJ Salon

Gambar sumber IG @makeupbydeqsha

Gambar sumber IG @ooicouture

Gambar sumber IG @ooicouture




Azmi Caliph Buskers
Azmi Saat sudah pandai membuat persediaan rapi dari segi penampilannya di pentas AJL.  Like i said in my previous review,  dah ada gigi kan?  Haruslah rambut,  make up dan pakaian pun disusun elok.  Untuk penampilan di red carpet dan juga di pentas AJL,  kedua-dua adalah busana dari Amir Kadir.  Syabas! 
Red carpet outfit by Amir Kadir
Performance outfit by Amir Kadir
Make up by Shaim Jauhari
Hair do by GenTTouch barbershop

Gambar sumber FB TV3 Malaysia


Gambar sumber IG @azmi_saat

Gambar sumber IG @azmi_saat


Hazama & The Penglipur Lara
Akak dah belek-belek IG Hazama dan wife dia Genervie,  kot kot la keluar info pasai pereka pakaian depa semua.  Tapi takdak info,  sapa-sapa ada info,  please share ya.  Tapi effect make up di buat oleh Ella Sandera dan team!

Make up and hair do by Ella Sandera

Gambar sumber FB TV3 Malaysia

Gambar sumber FB TV3 Malaysia

Gambar sumber IG @mrhazama1

Gambar sumber IG @mrhazama1

Gambar sumber IG @mrhazama1

Gambar sumber IG @mrhazama1

Gambar sumber IG @generviekam



Wany Hasrita
Dalam IG Wany Hasrita tidak dinyatakan langsung siapakah pembuat baju,  make up dan butiran lain tentang penglibatan beliau dalam AJL 32.  WHY?  Adakah dia sangat-sangat kecewa dengan persembahan dia sendiri untuk show tersebut.  Kalau aku lah,  tak kisahlah menang atau kalah,  janji aku dah layak buat pertama kali masuk AJL,  haruslah aku akan raikan setiap saat dan masa aku bersama AJL.  Tapi sebab aku gigih,  belek punya belek,  dapat jugak info pasai make up dan baju beliau.  Haa....punya duk carut kata make up Wany Hasrita terang untuk AJL...nenjiaa rupanya mak ayam BOSCO yang make up....hahahahahaha lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!
Dress by Mode Miroljonit
Make up by Bosco


Gambar sumber FB TV3 Malaysia

Gambar sumber FB TV3 Malaysia

Gambar sumber IG Bosco

Gambar sumber IG Bosco


Gambar sumber IG Bosco



Hael Husaini
Hael ni memang pandai bergaya,  aku suka suit putih bergemerlapan yang dibuat oleh RR kepada beliau.  Nampak macam maestro musik tapi still fashionable.  Sapa yang minat spek mata,  hangpa boleh try beli spek mata sama macam yang Hael pakai ni iaitu daripada By Dayangku.  
Outfit by Rizman Ruzaini
Make up by Bosco

Gambar sumber IG @rizmanruzaini

Gambar sumber IG @rizmanruzaini

Gambar sumber FB TV3 Malaysia

Gambar sumber IG @rizmanruzaini





Salma Asis
Quote dari artikel aku yang satu lagi kat sini, "Baju kertas timah. Bentuk apa ni? Dari belakang baju dia nampak macam papan..dah la dalam dia seluar. Walaupun suara Salma adalah mantap dan power (tak dinafikan), tapi persembahan pentas tu macam tak kena. Apa kesinambungan latar belakang mood musim luruh (warna oren), tirai dan bayang-bayang baju timah dan tajuk lagu ni? AKHIRNYA CINTA!

So amatlah penting sebagai seorang penyanyi, hangpa kena betul-betul pikiaq, apakah konsep hangpa nak bawak? Mesej lagu ini? Jiwa yang nak diberikan kepada pendengar? Pastu daripada situ barulah hangpa decide nak lampu warna, baju colour apa, make up macam mana? Kalau dah kata hangpa takdak idea nak buat macam mana, pi hire budak-budak UiTM yang keluaran seni, depa taulah nak mereka lagu mana! Semua tu penting kot! Bukan asal ada jaa..."

Outfit by Amaze Atelier
Make up by Tiar Zainal

Gambar sumber IG Tiar Zainal

Gambar sumber IG @salma_asis

Gambar sumber FB TV3 Malaysia


Dayang Nurfaizah
Walaupun ramai yang macam tak berapa nak 'WOW' dengan karya fesyen Rizalman for Dayang tahun ini,  termasuk akak.  Tapi bila akak duk cilok all the gambar-gambar from IG depa ni semua,  boleh nampak la sikit-sikit betapa halusnya kerja couture dress by Rizalman.  Perhati betui-betui setiap kelopak bunga yang ditatahkan pada dress Dayang.  Kalau tak silaplah,  setiap helaian kelopak tu,  laser cut tu!  Untuk solekan,  Khir Khalid menggunakan eye shadow Swarovski.  Nak tau lebih lanjut,  pi follow IG beliau. 

Couture dress by Rizalman
Make up by Khir Khalid
Hair do by C Kay Liow

Gambar sumber IG @rizalman71

Gambar sumber IG @dayangsayangkamu

Gambar sumber IG @dayangsayangkamu

Gambar sumber IG @khirkhalid

Gambar sumber IG @ckayliow

Gambar sumber IG @ckayliow

Gambar sumber IG @ckayliow

Gambar sumber IG @ckayliow

Gambar sumber IG @ckayliow

Gambar sumber FB TV3 Malaysia

Gambar sumber FB TV3 Malaysia


Ernie Zakri
Ernie ni bergaya orangnya.  Pi follow IG dia kita boleh tengok dia ni artis muda yang ada taste tersendiri.  Like i said in my previous review,  akak suka dia punya make up dan rambut!  Dia kepok kepok macam mana ka....I love it!  Dress by Amaze Atelier,  sama dengan baju Salma Asis.  Ramai yang puji dress ni ala-ala princess gitu.  Deanna Naseem siap nak buat macam ni seketoi untuk hari raya dia.  Insat hang...aku nak celen jugak.

Dress by Amaze Atelier
Make up and hair by Sahir Sabri

Gambar sumber IG Sahir Sabri

Gambar sumber IG Amaze Atelier

Gambar sumber IG Amaze Atelier

Gambar sumber IG @ooicouture


Altimet
Pakaian pendekar Altimet untuk malam itu adalah dari Rebong.my.  Sebuah syarikat fesyen yang memperkenalkan konsep pakaian Nusantara Streetwear.  Kerlas!
Outfit by @rebong.my

Gambar sumber IG @altimet

Gambar sumber IG @altimet

Gambar sumber IG @altimet

Gambar sumber IG @altimet

Gambar sumber FB TV3 Malaysia


Ara Johari
Am not sure baju Ara Johari dari siapa untuk AJL 32,  tapi kalau tengok kat baju yang preview dibuat oleh Seth & Luna.  Aku PM kat Irie Mohamed dia tak balaih pulak untuk confirmation.  Tapi apa pun,  aku suka make up,  hair do dan juga pakaian Ara untuk pentas AJL.  Sangat kena dengan personaliti dia,  kak tom kak tom yang cantek.
Make up & Hair do by Chomel Muhd Redza

Gambar sumber IG @chomel_81

Gambar sumber FB TV3 Malaysia

Gambar sumber FB TV3 Malaysia

Gambar sumber FB TV3 Malaysia



Khai Bahar
Walaupun persembahan beliau biasa biasa sahaja,  tapi tak dinafikan aku suka dia punya baju ala-ala vampire ni.  Layering dia dan warna tu membuatkan Khai Bahar tak nampak kuruih keding.
Outfit by Amir Kadir

Gambar sumber FB TV3 Malaysia

Gambar sumber FB TV3 Malaysia

Gambar sumber FB TV3 Malaysia



Haqiem Rusli
I dont like his whole look for the show.  Sebab Haqiem adalah pendek dan masih lagi remaja yang masih nak membesaq.  Kalau ampa perasan,  layering yang melampau pada pakaian ni,  jaket labuh kot luar,  membuatkan Haqiem nampak terbantut dan lebih pendek.  One thing aku suka pada gaya dia adalah dia punya glove.  Itu sahaja.

Outfit by Mode by Miroljonit



Siti Sarah Raissuddin
I loveeeeeeeeeeeeeeeeeeee Sarah punya dress untuk persembahan selingan.  Walaupun ada yang duk kata,  awat lagu Pop Yeah Yeah tapi dressing macam Beyonce.  Hello!  Ampa ni buta fesyen,  ni adalah style zaman-zaman kegemilangan Saloma okay.  Dengan bulu renda-renda dengan glove apa semua.  Steady Shanell!  Dress meletops.

Outfit by Shanell Harun
Make up by Epie Temerloh
Hair by Kim Mansor







1 comment:

  1. hi madam, baju utk Genervie and gitaris team hazama made from Kolej Komuniti Temerloh (our staff and student made it)

    ReplyDelete

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...