22.3.18

Fun Costume Walk KANITA USM 2018 ~ Akak Pakai Tutu Skirt


#LompatanAGAM

Bila KANITA warwarkan yang depa nak anjurkan Fun Costume Walk,  akak terus rasa tergetis-getis nak masuk.  Yalah...sekarang ni akak dah aktif bersenam katanya.  Boleh kata,  seminggu dua tiga kali duk brisk walk dalam USM,  Bukit Dumbar dan sekitar Taman Tun Sardon.  So akak ada keyakinan nak join event lari-lari atau jalan-jalan macam ni,  apatah lagi,  larian yang ada tema-tema lagu ni.

So lepas dapat kebenaran daripada boss (sebab event ni hari kerja),  akak terus pikiaq nak pakai apa ehk?  Mulanya akak ingat nak pakai dress Oscar yang akak buat beberapa tahun lalu.  Gempak juga kalau pakai dress ni jalan kaki 4km dengan panaih macam gila kan?  Tapi pikiaq banyak kali jugak la....sayang pun ada sebab dress tu kita buat mahal-mahal.  (Kot-kot terjatuh kat padang ka apa ka...)

Pastu duk ask around,  minta idea dari kawan-kawan,  sorang kawan tak bertanggung jawab suruh akak pakai baju pahlawan Wakanda.  Musibat betui!  Kita pakai tudung okay...macam mana nak pakai baju seksi-seksi macam ni.  Satgi kita pakai juga,  nanti penuh padang Minden USM dengan students daripada Africa.

So ada sorang kawan memberikan idea bernas. Dia kata,  apa kata hang pakai tutu skirt?

WOW IDEA MENARIK!  Akak pun terus menggoogle dalam Pinterest dan jumpalah satu video yang ajar cara-cara buat tutu skirt dengan paling mudah sekali.  Akak akan share video tu kat bawah.  Sangatlah senang nak buat!  Kalau hangpa pandai dan kreatif,  buleh buat tutu skirt yang size labuh jadi dress u olls.

click read more



Akak rasa video deni paling mudah nak ikut!


Akak buat dua skirt,  one for me.  One for my beloved jiran,  Aniza Abdul Malik.  Aniza ni dulu satu office dengan akak kat Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan,  dialah rekemen akak kat rumah sewa di Taman Tun Sardon.  Kami lani best friend + jiranlah....Best ada teman pakai skirt sama-sama!  Tak la rasa segan sangat.

Tutu girls!

Apa pun,  memang best pakai skirt tutu ni.  Walaupun kami kalah (jalan sampai paling last sekali),  tapi yang paling penting,  memang meriah pakai skirt tutu ni.  Masa Datuk VC bagi ucapan di atas pavillion,  dia notice kami pakai tutu skirt,  pastu bila dia mentioned kami..Kami pun teruih berdiri macam orang menari ballet.  HAHAHAH best!



Bila VC mentioned ja Tutu,  akak terus naik position macam ni!  Dalam gambar,  pegawai khas Datuk NC,  En Rashid Rejab.


Okay dah!  Nak tunjuk gambar jer.  Akak sangat rekemen hangpa semua kalau nak buat tutu skirt ni guna teknik macam mana yang ajar dalam video yang akak share kat atas sebab sangat mudah!  Boleh buat untuk anak-anak juga.

Masa menjahit
Paling susah sekali nak buat skirt ni adalah nak potong kain!  Sebab renyah kot.  Nasib baik aku mempunyai lantai ruang tamu yang agak luas untuk membuat kerja.  

For each skirt,  aku pakai 7 meter kain net (pilih yang keras sekali).  Harga lebih kurang RM3.80 semeter.  Potong kepada potongan-potongan kecik untuk diikat.  Aku punya ukuran,  lebar 4 inci.  Panjang 2 kaki.

Akak piliha colour pink dan kuning.

Sesi mengikat.

Yang ni nama dia Mohd Hezriq Adiputra,  anak jiran kami.  Tiap-tiap hari nanti mai rumah.  Aku suruh dia jadi model bila skirt dah siap 30%.

Bila dah siap,  jiran naik atas,  kena buat sesi fitting!


Esok pagi2 akak dah eksaited pakai skirt ni.  Try menari ballet depan En Khafi.  Dia amik gambar ni.  Teruih jadi ketar......


Amik gambar dengan spek mata Kak Ida PAO. Dia kata "Menyesal tak beli pakaian yang lagi vouge-vouge," lepas dia tengok skirt tutu akak.



Sesi parit bersama As Soc Sc dan Kak Fazz CGSS di tepi parit.  Tunggu depa lain tak sampai lagi.


  
Nenjia sampai2 ja kami terus memasang skirt!


Dari jauh duk nampak kami ja!






Sesi Berjalan
Jauh juga kami kena jalan,  lebih kurang 4 kilometer.  Kami tipu tau,  potong shortcut.  Tapi still kami kalah second last yang sampai.  HAHAHAHAH.  Actually jalan tu tak penat,  yang penat adalah KEPANASAN.  Petang tu jugak akak migrain setelah sekian lama tak migraine.  Ni semua sebab panas terik tu wehs....


 


Ini peta kami berjalan.








Meriah bersama teman-teman dari office lama,  PP Sains Kemasyarakatan.  Kak Ena,  Roslina dan Aniza.

  



Tengok video kami duk menari kat lori Van Milo.  Dekat lori Milo (Milo mai sponsor ayaq kat event ni),  ada playstation + smart Tv pastu sapa-sapa pun boleh masuk dance challenge.  Kami pun masuk la.  Baguih punya duk menari lagu Despasito,  sekali Kak Samrah masuk (baju oren) teruih hang lagu ni...HAHAHAH


Ni bersama gang-gang Setiausaha USM yang sempat terjumpa.  Hat lain pi mana dah!



Yang tudung harimau ni,  Kak Sal!  Dia la amik gambar akak lompat yang gorjes sekali!  Yesss,  thanks Kak Sal!


Berita rasmi:  USM FUN COSTUME WALK SEMPENA IWD 2018 MENDAPAT SAMBUTAN YANG AMAT BAIK

1 comment:

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...