26.5.18

Bunga Kebangsaan untuk 53 Negara-Negara Commonwealth



Hello u olls,

Disebabkan Meghan Markle telah mengabadikan sulaman berbentuk 53 jenis bunga-bunga kebangsaan daripada 53 buah negara di bawah gagasan kesatuan Commonwealth pada veilnya,  maka akak dengan semangatnya mencari senarai semua bunga kebangsaan bagi negara-negara Commonwealth ini untuk pengetahuan am kita semua.  Ini adalah sebagai lambang cinta dan semangat suaminya,  Prince Harry yang kini menjadi salah seorang ahli keluarga diraja Britain yang menerajui Commonwealth!

Kepada u olls yang fail sejarah dan kajian tempatan,  Commonwealth adalah kesatuan yang menggabungkan negara-negara yang pernah dijajah oleh British.  Jadi,  walaupun negara-negara ini termasuk negara kita Malaysia telah peroleh kemerdekaan,  namun gagasan Commonwealth membantu kita untuk membentuk hubungan politik yang kuat untuk ekonomi dan macam-macam benefit lagi.

Ingat tak dulu kita jadi tuan rumah untuk Sukan Commonwealth?  Akak ingat saat-saat itu!  So jom kita tengok senarai bunga-bunga kebangsaan bagi 53 buah negara ini.  Ada negara yang very precise tau dah apa bunga kebangsaan depa,  dah declare nama spisyis sekali.  Ada negara yang tak berapa nak confirm lagi apa bunga kebangsaan depa,  maybe sebab negara tu masih muda (baru merdeka) ataupun negara tu tak berapa nak amik kesah pun pasai benda ni.

Ada juga negara yang mempunya bunga kebangsaan yang sama dengan negara lain.  Bunga orkid dan bunga teratai adalah paling banyak persamaan.  Malah bunga raya yang menjadi bunga kebangsaan Malaysia pun adalah sama dengan negara Solomon Island.  Kerlas!  Ada yang menggunakan bunga yang tumbuh di gurun,  which i found it very unique.  Malah ada yang menggunakan bunga kertas sebagai bunga kebangsaan (Dua buah negara pilih bunga kertas sebagai bunga kebangsaan iaitu Zambia dan Grenada!

click read more



1. Botswana - Ear of Sorghum and Cat’s Claw (Uncaria tomentosa)



2. Cameroon - Red Stinkwood (Prunus africana)




3. Gambia - White Variety Orchid

4. Ghana - Caladium (Caladium)


5. Kenya - The Tropical Orchid



6. Lesotho - Spiral Aloe (Aloe polyphylla)




7. Malawi - Lotus (Nymphea lotus)



8. Mauritius - Trochetia Boutoniana


9. Mozambique - Maroon Bell Bean (Markhamia zanzibarica)

10. Namibia - Welwitschia (Welwitschia mirabilis)




11. Nigeria - Yellow Trumpet (Costus spectabilis)



12. Rwanda - Torch Lily (Kniphofia uvaria)



13. Seychelles - Tropicbird orchid (Angraecum eburnum)




14. Sierra Leone - Scadoxus (Scadoxus cinnabarinus)


15. South Africa - Protea (Protea cynaroides)



16. Swaziland - Fire Heath (Erica cerinthoides)


17. Uganda - Desert rose (Adenium obesum)

18. United Republic of Tanzania - African violet (Saintpaulia)



19. Zambia - Bougainvillea (Bougainvillea)


20. Australia - Golden wattles (Acacia pycnantha)



21. Fiji - Tagimaucia (Medinilla waterhousei)



22. Kiribati - Bidens Kiribatiensis





23. Nauru – Calophyllum


24. New Zealand - Kowhai (Sophora microphylla)



25. Papua - Sepik Blue Orchid (Dendrobium lasianthera)



26. Samoa - Teuila (Alpinia purpurata)



27. Solomon Islands - Hibiscus (Hibiscus)


28. Tonga - Heilala (Garcinia sessilis)


29. Tuvalu - Plumeria (Plumeria frangipans)




30. Vanuatu - Anthurium (Anthurium) 


31. Bangladesh - White Water Lily ( Sada shapla)



32. Brunei Darussalam - Simpor (Dillenia suffruticosa)


33. India - Indian Lotus (Nelumbo nucifers gaertn)


34. Malaysia - Bunga Raya Hibiscus (Hibiscus rosa sinensis)


35. Pakistan - Jasmine (Jasminum officinale)


36. Singapore - Vanda miss Joaquim Orchid (Miss Joaquim)




37. Sri Lanka - Blue Water Lily (Nymphaea nouchali)


38. Antigua and Barbuda - Agave (Agave karatto)




39. Bahamas - Yellow Elder (Tecoma stans)




40. Barbados - The pride of Barbados (Caesalpinia pulcherrima)






41. Belize - The Black Orchid (Encyclia cochleata)


42. Canada - Bunchberry (Cornus canadensis)




43. Dominica - Carib Wood (Sabinea carinalis)




44. Grenada - Bougainvillea (Nyctaginaceae)



45. Guyana - Victoria Regia Water Lily (Victoria amazonica)



46. Jamaica - Lignum Vitae (Guiacum officinale)



47. Saint Lucia - The rose and the marguerite (bunga butang)





48. St Kitts and Nevis - Poinciana (Delonix regia )



49. St Vincent & the Grenadines - Soufriere Tree (Spachea perforatais)




50. Trinidad & Tobago - Chaconia (Warszewiczia coccinea)



51. Cyprus - Cyclamen Cyprium (Cyclamen cyprium)




52. Malta - Maltese centaury (Cheirolophus crassifolius


UNITED KINGDOM
(Actually UK adalah satu negara,  tapi ada 4 buah negeri yang juga dikenal pasti sebagai ahli Commonwealth.  Berikut adalah bunga-bunga kebangsaan bagi negeri-negeri tersebut:)

53. England – Rose



54. Wales - Daffodil (Narcissus)



55. Northern Ireland - Flax flower



56. Scotland - Thistle





Disclaimer:  Semua gambar dalam terbitan blog ini bukan hak milik saya.  Saya ambil dari Google Image.  Sekian,  harap maklum.

No comments:

Post a Comment

Selamat mengomen. Untuk lebih lanjut, boleh terus emel kepada saya di jumiess@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...