4.12.19

Eastin’s Yuletide Feast Christmas Buffet at Eastin Hotel Penang

Terima kasih Eastin Hotel Penang atas jemputan ini. 



Bersempena dengan perayaan hari natal, restaurant Swez Brasserie di Eastin Hotel Penang menyajikan Christmas Eve Buffet Dinner bertajuk Eastin’s Yuletide Feast. Oh! Aku sangat suka sajian yang disediakan oleh pihak Eastin hasil karya kulinari daripada Chef Alex yang baru jer join Eastin Hotel Penang. Pilihan citarasa istimewa yang sering disajikan sepanjang musim perayaan Krismas dari negara Barat malah Asia. Oh! Tunggu aku kongsi gambar Kim Chee Soup with Clams and Tofu. Tentu-tentu resepi Korea yang amatlah menarik. Bau ja….pergh!


Me with Mr.  Santa and Eastin families.


Hidangan dia semua lain dari lain, banyak yang aku tak pernah rasa sebelum ini. Tunggu nanti I susun semua gambar dan video kat bawah dengan deskripsi, u olls boleh tengok sendiri. First time cuba chicken liver terrine, braised beef ribs, gravlax…nama pun susah nak sebut u olls. Oh yes, I cakap tak pasai dia punya Roasted Turkey? Gila punya sedap. Moist dan flavourful. Chef Alex habaq, dia guna teknik brining. Aku pun baru google apa Teknik tu? So basically, Teknik memerap daging/ayam dalam ramuan air berperisa. Lepas tu baru bakar. Kerlas…. 


Chef Alex sedang memberikan tips akhir kepada team kulinarinya.


2.12.19

Once Upon A Time in Hollywood


Yeay! Sebuah filem dari salah seorang Pengarah Filem kesukaan aku,  Quantin Tarantino.  Pasaipa aku suka mamat ni?  Dia otak kuning,  cara dia masukkan keseksian dalam cerita dia sangatlah 'kotor' tapi mahal. Paling tak buleh lupa, macam mama Salma Hayek menari dengan ular dalam filem From Dusk till Dawn pastu dia tuang air arak dari kaki dia dan bagi watak lelaki dalam cerita tu minum. Shit!! Ini adalah pameran seks kotor yang nampak sangat mahal untuk penonton yang mempunyai otak gila seperti kami jugak.  Selain itu, Quantin adalah pengarah filem kesukaan aku adalah sebab cerita-cerita fisyen yang lawak campur horror campur tembak dan darah yang sangat ngeri. Tapi........PELAKON DALAM CERITA DIA MESTI SEMUA BEST2 DAN HEBAT.  Dia la perkenalkan pelakon Colenal Landa dalam cerita Inglourious Basterds . Haram watak tu paling epik. Oh yes, aku habaq lagu-lagu dalam filem Quantin pun mesti best dan rare!!!!


Brad Pitt dan Leonardo Di Caprio sebagai Rick dan Cliff.

Review Gegar Vaganza 6 Minggu ke 8



Hello u olls,  takutnya nak buat review pasai artis atau apa-apa lagi yang tengah popular dalam kalangan masyarakat Malaysia.  Takut apa?  Takut kena saman.  Kita tulis benda betul pun salah,  kita bagi pengajaran dan panduan.  Ulasan berdasarkan kerajinan aku mencari fakta dan berbandingan usul,  itu pun tak boleh.  Semua nak sakit jubs dan semua ugut nak saman.  Aku stop menulis review kes-kes sosial ni lebih kurang 1 tahun dah,  aku rasa sekarang buleh start balik.  Tapi aku nak bubuh disclaimer siap-siap kat bawah blog aku. 

"Sila ambil perhatian bahawa blog ini adalah sebuah blog peribadi. Sehubungan itu, sebarang penulisan ulasan dan penceritaan adalah semata-mata untuk tujuan hiburan.  Sebarang pendapat adalah luahan saya sendiri yang subjektif dan tidak semestinya tepat dan benar. Walau bagaimanapun, saya akan membuat kajian sebanyak mungkin untuk setiap informasi yang diperlukan."

Tapi takpalah,  kita buka tirai baru.  Orang nak seronok-seronok,  mesti ada punya segelintir yang busuk-busuk hati sebab depa sendiri tak tau nak cari keseronokan hidup macam mana.  So here goes,  review pertama aku pasai artis nahai ni semua untuk tahun 2019 dan tahun-tahun seterusnya.

Aku tak berapa sangat ikuti Gegar Vaganza (GV) dari awal sebab aku tau,  kot awai-awai semua duk nyanyi yang ceroi punya.  So aku tunggu yang hujung baru aku start tengok.  Untuk orang takdak Astro dan takdak TV kat rumah macam aku,  beruntung sebab siaran GV sekarang disediakan melalui tayangan Youtube.  Bagus Astro,  langkah digital yang berani.

So next,  jom kita buat review ringkas tentang persembahan para peserta untuk Gegar Vaganza 2019 minggu ke 8 bertemakan RE-SET!

25.11.19

Makan Malam bersama Founder SchocoLITE

Hello u olls.  So baru-baru ini I olls,  my fashion designer friend Shanell Harun and MUA Zarina Abd Rahman dijemput bersama sesi makan malam bersama pengasas SchocoLITE iaitu Elfie Azizan.  SchocoLITE ni apa? SchocoLITE ni adalah minuman kesihatan yang dihasilkan daripada lima bahan iaitu Tea extract,  cocoa,  L-Carnitine,  hoodia gardonii dan guarana, yang boleh membantu untuk mempercepatkan proses menurunkan berat badan.

Founder & ajen-ajen SchocoLITE bergabung meletops!
Gambar ini dan beberapa oleh Nana Azman


Produk ni baru saja di pasaran,  tak sampai satu tahun lagi. Dan istimewanya produk ini dilancarkan untuk penjualan di sekitar Utara Malaysia dahulu.  Haa walaupun pengasasnya dari area-area selatan,  tapi dia test market kat Penang dulu!  Setakat ini SchocoLITE dah ada lebih kurang 20 ajen aktif yang sah di sekitar Pulau Pinang, Kedah dan Taiping.  Dan sedang mekar berkembang ke kawasan penting lain dalam Malaysia.  Walaupun baru saja produk ni dilancarkan,  tapi siriesly bila kami bersama-sama dengan sesi penceritaan dan perkongsian daripada founder dan ajen-ajen,  aku rasa macam THIS IS MORE THAN JUST CHOCO DRINKS.


Pasaipa?  Sebab produk ini alhamdulillah telah banyak memberikan feedback berkesan daripada para pengguna,  lelaki dan juga perempuan.  Ramai yang telah berjaya menghilangkan berat badan.  Selain itu,  founder amat menegaskan etika dalam menjalankan perniagaan kepada para ajen.  Aku suka dia duk berceramah bab ini sebab nak meniaga apa pun,  walaupun meniaga karipap,  hang kena beretika.  Barulah perniagaan hang lestari.  Memang depa berjaya 


The Crown Season 3

Review ini takdak spoiler.  Nak spoiler apa aih,  kanka semua cerita keluarga Diraja British kita semua dah tau?


Yeah!  The Crown Season 3 dah keluar.  Tepat pada tarikh release,  jam 4:00 petang waktu tempatan,  aku bukak Netflix nenjia semua 10 episod dah ada siap.  Aku amik masa dua hari bagi habis.  Musim ketiga drama bersiri The Crown terbitan asli Netflix adalah sebuah sorotan cerita yang berlaku kepada Queen Elizabeth II bagi setiap dekad (10 tahun) disusun dalam beberapa episod untuk satu musim.  Seperti kita tahu,  musim pertama dan kedua menyoroti kisah-kisah besar Queen Elizabeth II sekitar tahun 50an hingga 60 an yang dilakonkan oleh Claire Foy.  Untuk musim ketiga,  penerbit drama bersiri ini memilih untuk mengambil Olivia Colman untuk melakonkan watak Queen Elizabeth II dan untuk musim ketiga dan keempat ini,  kisah-kisah kehidupan ratu England sepanjang tahun 70an dan 80 an.

So macam mana?  Hangpa dah tengok ka?  Ini adalah pendapat ikhlas aku.  Mungkin pandangan aku berbeza dari hangpa,  dan mungkin ketika aku tulis review ini aku baru SEKALI tengok episod-episod ini.  Percayalah,  aku memang suka The Crown dan untuk episod dalam musim-musim pertama dan kedua aku dah tengok more than 4 kali aku rasa.  Aku suka ulang-ulang dan tengok lagi sekali cara depa berlakon dan cakap semua.  Best.

Adakah pendapat aku masih sama apabila semua pelakon utama telah bertukar?


Kisah Mistik di Pantai Kerachut

Ini bukan puteri bunian,  ini perempuan Boyan.

Cerita ni dah lama.  Tapi awatla aku tak cerita kat blog.  Baru-baru ini (2019) aku melawat Pantai Kerachut sekali lagi.  Kali terakhir aku sampai ke Pantai Kerachut pada tahun 2016,  masa ni aku bantu Dr.  Pitt di IMCC buat program (masa tu aku kerja di jabatan tu).  Kami buat program 1 hari untuk para pelajar dari Taiwan.  Dari awal pagi,  kami ke Pantai Kerachut.  Ada yang hiking,  tapi team urus setia macam aku semua kena pi naik boat sebab kami nak kena angkat barang-barang untuk aktiviti dan makanan.


So lepas dah penat susun barang dan bagi bersih ruang untuk buat aktiviti,  pelajar yang hiking pun tiba di tapak perkhemahan kami di Pantai Kerachut.  Depa pun dijemput makan dan rehat-rehat.  Selepas lunch time,  depa pun start buat aktiviti dalam kumpulan yang disusun atur oleh pelajar-pelajar fasilitator.  So kerja aku macam dah habis la sebab Dr.  Pitt dan pegawai atas lain ada untuk pantai pelajar buat aktiviti.
Aku tak posing saja okay,  memang aku angkut semua barang-barang ni.  Tong tu ada nasik putih kot!


10.11.19

Penang ATV Eco Tour Balik Pulau

Nenjia!

Sebenarnya aku dan Khafi dari dulu kami suka duk pi ronda tanpa haluan kat Balik Pulau bila sekali-sekali duk rasa boring atau stress dengan kerja dan masalah apa-apa.  Bila drive around Balik Pulau tengok suasana kampung,  sambil angan-angan satu hari nak ada rumah kampung macam ni,  kami akan ronda sampai lewat malam.  Tapi tak pernahlah berpeluang untuk ronda sampai pedalaman perkampungan Balik Pulau ni.  Ada banyak lorong-lorong kecik di tepian jalan tapi takut nanti masuk kawasan persendirian (kebun atau rumah) ataupun termasuk jalan mati ka apa.


Tapi baru-baru ni dalam program Balik Pulau Nature Xploration aku berpeluang untuk naik ATV dan menelusuri kawasan pedalaman.  Baru first time aku lalu kat bahagian dalam ada sawah padi, ada kebun kelapa, kebun mamplam, kebun buah ambra,  tali air (sawah),  paya bakau dan macam-macam lagi. 





Penang ATV Eco Tour-Balik Pulau
Location: Kampung Perlis, Balik Pulau
Contact: 013-480 3866

Saturday Seafood Buffet Royale Chulan Penang

Terima kasih Royale Chulan Penang atas jemputan ini.


Haaa...dah hujung tahun kan?  Mesti hangpa duk mencari-cari tawaran untuk buat gathering makan-makan bersama kawan-kawan ataupun untuk rakan sekerja.  Kebetulan pulak,  kawan u olls semuanya minat SEAFOOD.  So apa kata u olls mai makan Saturday Seafood Buffet dinner di Royale Chulan Penang.  


Ruang dalam Sri Tanjung Cafe,  Royale Chulan Penang.  Suasana bangunan heritage yang mewah.

I olls dah mai try last week dan sangat-sangat berpuas hati dengan pilihan Saturday Seafood Buffet Royale untuk tahun ini.  Juadah seafood yang lebih bewarna warni,  dia punya main dishes pun sangatlah mewah. Tak termasuk lagi dengan pilihan masakan panas seperti chili crab,  kari kepala ikan,  fried oyster,  ikan salmon bakar istimewa,  sushi dan macam-macam lagi. Tak dilupakan,  piihan dessert yang turut menyajikan mangga sebagai pilihan tempatan dan jugak pastri rasa barat.  Termasuk ice cream dan ice kacang.  Dengan harga hanya RM98 nett untuk dewasa dan RM50 nett untuk warga emas dan kanak-kanak,  offer ini amatlah menarik.  20% diskaun kepada tetamu yang bermalam di Royale Chulan Penang.


Okay jom tengok gambar!


Mangrove Tour Balik Pulau

Cantik view ni.


Hey!  Aku tak tau pun kat dalam Pulau Pinang yang fana ini mempunyai hutan paya bakau.  Semasa trip Balik Pulau Nature Xploration dengan Tourism Malaysia,  depa bawak kami naik boat masuk ke dalam kawasan paya bakau di sekitar Kuala Sungai Pinang,  Balik Pulau pada hari kedua eksplorasi.  Untuk pengetahuan hangpa,  kat sini jugak (Kuala Sungai Pinang,  Balik Pulau) adalah pintu kedua untuk Taman Negara Pulau Pinang.


Hari kedua di Taman Negara Pulau Pinang,  depa ni duk main dengan kucing.  Kat sini banyak kucing,  sebab tepi ni kan jeti nelayan.  Dalam ni semua blogger yang dijemput.  Kak SaidilaAyu Jean,   Afiq HalidFareez Van Filler dan Lia Hasty.


4.11.19

Chu Char Ikan Bakar C'est Si Bon Restaurant VOUK Hotel Suites Penang

Terima kasih VOUK Hotel Suites Penang atas jemputan ini


Sorang kawan kami contact,  "Wehs,  kami nak buat birthday suprise kat kawan kami.  Kat mana ikan bakar yang sedap?'  Aku pun jawab "JOM PI MAKAN KAT VOUK HOTEL."  Kawan aku kata,  "Hang gila makan kat hotel...tak cukup bajet la."  Aku kata, "Hang percaya aku ka tak?"


So kawan aku Ejam,  Ridhwan,  Amerudin dan 5 orang wanita lain (termasuk aku) pun buat reservation di Vouk Hotel Suite Penang.  Macam nak pi makan ikan bakar la kat lokasi-lokasi popular di Penang,  kami sampai ja kami terus pilih nak makan ikut seafood pilihan ataupun nak amik set.



Memandangkan kami ramai,  dan kami nak makan dengan banyaknya,  kami ambil set.  Kami ambil set A dan Set C dan beberapa lauk tambahan.  Campur-campur,  kami bahagi sorang xx orang,  kami semua end up bayar seorang RM35 jer.  Haaaa!!  Ada ikan,  sotong,  ikan pari,  teloq,  tomyam.......puas hatilah.  Dah la makan kat hotel,  of courselah selesa dan 10 kali pun u olls minta tolong order hotel tambah apa-apa order,  atau air,  depa akan mai layan u olls dengan baik macam ratu anai-anai.


Teluk Kampi dan Pantai Kerachut, Taman Negara Pulau Pinang

Ini bukan Maldive.  Inilah TELUK KAMPI!

Pantai Kerachut aku dah mai banyak kali, Teluk Kampi, ini adalah yang pertama. Thank you Tourism Malaysia Northern Region atas kesudian menjemput aku ke sini. Teluk Kampi adalah salah satu pantai yang terletak di dalam Taman Negara Pulau Pinang, selain Pantai Kerachut dan lain-lain. Selain dua pantai yang aku mentioned kat atas, ada antaranya di bawah pengurusan pihak persendirian. Antaranya pandai CEMACS di bawah pengurusan pihak USM dan pantai Monkey Beach ataupun nama rasmi dalam peta depa panggil Teluk Duyung adalah milik keluarga jutawan Pulau Pinang iaitu Mendiang Loh Boon Siew. Sebab tu kat Teluk Duyung depa boleh meniaga dan sebagainya.


Teluk Kampi kalau ampa ingatlah tak lama dulu pernah viral sebab ada sekumpulan manusia buat private party kat sini dengan membuat permainan yang aksinya 18SX. Hangpa pi Google sendiri la u olls. Cerita dah lama. Tapi Teluk Kampi memang cantik, daripada Pantai Kerachut, kalau nak hiking ke jalan lagi 40 minit lagi la kot. Kalau naik boat dari Pantai Kerachut, lebih kurang tambahan 20 minit lagi. 

Perjalanan menuju ke Teluk Kampi dan Pantai Kerachut,  renjer akan tunjuk kat ampa,  batu-batu yang terbentuk secara semula jadi di sepanjang pantai,  ada yang menyerupai kepala buaya,  ada yang macam penyu dan ada yang macam arnab.  Dalam gambar ni,  ampa perasan tak,  batu yang tengah tu macam anak arnab!

Depressi: Terpuruk Rasa Ingin Mati - Zul Azlin Razali



Wehssssssssssss buku paling best aku baca untuk tahun 2019.  Terima kasih Sunmelon bagi aku hadiah buku ni tahun lepas,  tapi time tu (2018) aku tak berapa nak stabil,  tahun 2018 banyak kali aku jatuh depression sebab kecelaruan mood bipolar aku.  Bila dia bagi buku ni kat aku sebagai hadiah,  aku takut nak sentuh sebab takut triggered.  Nanti lagi terpuruk rasa bersalah,  benci ada diri sendiri,  serrrr....nanti duk mai depression lagi teruk.


Tapi alhamdulillah,  tahun 2019 lebih baik.  Pelan punya pelan,  aku rasa aku sentuh buku ini masa bulan 9 kot.  Sekali aku selak dan baca,  habis satu bab.  Punyalah sedap penulisan Dr.  Zul Azlin Razali ni.  Insat aku bagi satu bait yang paling aku suka.  (Mohon izin penerbit dan penulis buku ya)

Mak Ngah Gulai Warisan, Balik Pulau

Mak Ngah!!! Awat dap ngat Mak Ngah masak!!!! (Mak Ngah...kenapa terlalu sedap Mak Nyah masak!!)



Haaa......nak habaq mai kat hangpa hari kedua kami dalam kembara Balik PUlau Nature Xploration, team Tourism Malaysia Northern Malaysia payung kami makan lunch kat Mak Ngah Gulai Warisan, Balik Pulau. Nohoroommmmmmmmmm wehssssssssssssssssss dappppppp gila dia punya gulai ikan. Disebabkan aku mai secara rombongan so aku tak boleh makan seperti haiwan. Aku makan lauk pauk yang depa saji untuk kami makan.


Pekat,  masam,  ikan fresh......gilaaaaaaaa aku lapaqq tulih blog ni!

Gulai ikan, jelatah, telur sambal, ayam goreng. Tapi paling aku tak boleh tahan adalah kesedapan gulai ikan dia. Siries wehs sebagai orang Tanjung (Georgetown, Penang), adalah menjadi tanggungjawab kami untuk determined sama ada gulai kari itu sedap atau tidak. Aku mengesahkan di peringkat SIRIM gulai ikan kat Mak Ngah Gulai Warisan, Balik Pulau dijamin sedap, berkualiti dan terangkat.

3.11.19

Youtube vs Blog


Sekarang ni semua nak kena ada Youtube!!! Eh silap,  mai sini aku betulkan penyataan aku.  Lani semua nak jadi YOUTUBER.  Ada Youtube,  semua orang dah ada Youtube.  Hang sign in pakai account Google,  set up account untuk simpan sejarah video yang kita nak tengok,  subscribe channel yang kita suka dan sebagainya.  Tapi untuk jadi Youtuber,  bermakna kita yang create channel dan content dalam channel kita tu. 


Sapa perasan?  Big names macam Will Smith pun dah ada Youtube sendiri.  Nak ikutkan,  dia dah popular hebat teruk,   buat apa dia perlu ada Youtube pulak lagi? Kat Malaysia,  Dato' Seri Siti Nurhaliza pun ada Youtube channel sendiri.  Bukan untuk untuk video dia nyanyi tapi banyak rakaman tentang hidupan seharian dia,  macam Youtuber lain duk buat la.



Why?  Dah ada Facebook, Instagram dan Twitter tak cukup lagi ka platform social media ni semua untuk selenggarakan maklumat kepada para peminat?  


2.11.19

Ikan Lumba-Lumba Taman Negara Pulau Pinang

Misi mencari ikan lumba-lumba,  yang dalam gambaq ni bukan ikan lumba-lumba tapi ikan duyung.  Spisyis terancam jugak.  Haram terbang kelumbong semua....angin kuat u olls.


Selama ini aku ingat ikan lumba-lumba atau dolfin kat Pulau Pinang ini hanyalah satu myth. Back in 2015 macam tu, ada sorang student USM yang belajar dalam bidang kajihayat habaq kat aku "Betui Kak Jumie...kat Penang ada dolfin....saya duk kena pi kaji pasai dia." Pastu bila Malaysia sudah pandai apa erti viral, barulah video-video dan gambar ikan lumba-lumba di Pulau Pinang menjadi tular. Memang ajaib bin hebat sungguh melihat satu keluarga ikan lumba-lumba berkejaran di lautan Pulau Pinang.


Semasa kunjungan kami ke CEMACS USM sempena Balik PUlau Nature Xploration bersama TOurism Malaysia baru-baru ini, Dr. Leela menceritakan tentang penyelidikan tentang hidupan ikan lumba-lumba disekitar Pulau Pinang. Terdapat beberapa spisyis ikan lumba-lumba utama di sekitar perairan Pulau Pinang iaitu Indo-Pacific Finless Porpoise, Irrawaddy Dolphine, Bottlenose Dolphine and Indo Pacific dan Humpback Dolphine. Kalau tak salah aku, Irrawaddy adalah yang paling suka main di permukaan laut (kerana dolfin ni spisyis mamalia yang bernafas di atas permukaan laut. Depa macam ikan paus la jugak). Irrawaddy banyak terdapat di sekitar Georgetown sebab dikatakan spisyis ini habitat asalnya adalah sekitar pertemuan air tawar dan air masin. 


1.11.19

Kanye West dan Bipolar Disorder



Kanye West adalah salah seorang selebriti antarabangsa yang sejak dua tiga tahun lalu telah memaklum secara terbuka yang dia menghidap keadaan Bipolar Disorder.  Dia gelarkan keadaan ini sebagai superpower yang dia tak boleh nak jelaskan kepada orang lain


Sebagai rapper/penyanyi, composer dan penerbit album, dia juga terkenal dengan 'antic' dia yang gila dan mengejutkan.  Ingat tak dia naik pentas dan rampas microphone dari Taylor Swift yang menang anugerah sebab dia nak habaq Beyonce yang patut menang anugerah tu. Hahahaha.  Pastu ada lagi banyak benda lain yang dia buat seperti maki orang tak tentu pasai di public, dalam bual bicara atas pentas konsert dan macam-macam lagi.  Sebelum ini,  orang just anggap dia GILA dan Barrack Obama pun panggil "Jack Ass "sebab selalu tampil biadab.  Jack ass dalam bahasa Penang kita boleh kata sebagai "kalde akaq" hahahaha


29.10.19

Centre for Marine & Coastal Studies CEMACS USM


Hello u olls, program pertama yang I olls join sempena Balik Pulau Nature Xploration 2019 bersama Tourism Malaysia Northern Region adalah melawat Centre for Marine & Coastal Studies (CEMACS) USM. 14 tahun I olls kerja USM, ini baru kali pertama menjejakkan kaki ke CEMACS yang dibuka sejak tahun 70 an lagi. Tapi dahulunya, CEMACS lebih dikenali sebagai Pelantar USM, Muka Head. 


CEMACS merupakan sebuah pusat penyelidikan tentang kehidupan laut dan perairan sekitar Pulau Pinang dan kawasan yang sama waktu dengannya. Di sini, selain makmal-makmal penyelidikan dan muzium kecil yang menyimpankan khazanah laut yang telah diselidik, terdapat jugak pejabat pentadbiran, taman-taman indah, dewan makan dan dewan umum malah pusat penginapan jenis apartment dan juga dorm untuk aktiviti dari semasa ke semasa.


Semasa kami datang ke sini, Dr. Annete, Timbalan Pengarah CEMACS memberikan kami penerangan mengenai segala khidmat yang dijalankan di CEMACS. Tumpang bangga sebab selain menjalankan kerja-kerja penyelidikan, CEMACS jugak bertanggungjawab untuk mendidik masyarat setempat untuk menjana pendapatan melalui kerja-kerja pembiakan ladang tiram. Antara penyelidikan utama yang dijalankan di CEMACS secara pesat adalah ikan lumba-lumba, obor-obor dan macam-macam lain.



27.10.19

Perasmian Restoran Irama Dining

Dear Shad and Bella, sorry u olls.  Dah sebulan baru nak up artikel ni.  Nak buat macam mana kawan u olls ini amatlah sibuk sibuk sibuk mengalahkan Kak Ros.


U olls semua masih ingat Cafe Lagenda?  Saya selalu cerita pasai Cafe Lagenda kat blog saya.  Contohnya kat sini: Jom Lunch di Lagenda Cafe, Campbell Street Penang.  Hangpa boleh search CAFE LAGENDA kat ruangan search kat bawah blog aku ni,  pastu hangpa akan dapat semua list blog post aku pasai Cafe Lagenda.  

Sebenarnya kalau hangpa nak tau,  tahun 2015 depa (Cafe Lagenda) first jemput I olls mai review.  Haram masa tu review amik gambar pakai fon murah.  Hangpa boleh baca post tu kat sini:  Not Just A Cafe : Cafe Lagenda, Penang.  Sejak dari itu,  Cafe Lagenda jadi restaurant kegemaran saya.  Makanan sedap,  servis terbaik,  lokasi dan ambience kat Cafe Lagenda yang best.  Sapa pun kawan-kawan yang aku rekemen mai makan kat sini,  boleh kata semua suka and puas hati.

Dan paling best,  I olls dan owner kedai ni iaitu Shad telah menjadi kawan rapat.  Siries.  Dia antara kawan yang aku boleh cerita everything dan aku tau dia selalu bagi nasihat best kat aku.  Antara beberapa orang yang aku percaya sebagai stabil dan tak emosi untuk bagi nasihat. 

Atas kerja kuat dan kegigihan untuk maintain mutu dan kualiti,  Shad,  pemilik Cafe Lagenda kembangkan perniagaan depa untuk buka satu lagi restoran yang bertajuk Irama Dining.  Sedikit berlainan daripada apa yang ditawarkan di Cafe Lagenda,  Irama Dining menyajikan jamuan 100% citarasa Melayu dengan menggabungkan pelbagai rasa daripada Nusantara. 

Lokasi Irama Dining terletak di aras 2 bangunan Penang Chinese Chambers of Commerce iaitu bersebelahan dengan Padang Kota dan Hong Leong Bank.  Selepas diberikan sentuhan hiasan dalaman,  ruang dalam Irama Dining akan membuatkan hangpa macam perempuan-perempuan Asia yang berkahwin dengan lelaki Eropah.  Dengan pilihan kerusi baldu warna mewah,  meja bulat dari kayu jati dan paling stands out adalah lantai petak-petak hitam putih.  Lantai ni kalau hangpa nak tau,  100 tahun dah!  Sebahagian daripada reka bentuk asli bangunan ni.

Irama Dining beroperasi sejak September 2019 dan sebuah majlis perasmian ringkas telah diadakan pada 22 September dengan menjemput rakan-rakan kongsi,  rakan media (blogger dan social media influencer) dan juga beberapa rakan industri yang terdiri daripada badan swasta dan kerajaan.  Terima kasih banyak-banyak kepada Shad dan Bella sebab depa pilih tarikh 22 September sebab tarikh itu aku free untuk tolong depa jadi pengacara majlis.  

Hari Raya Aidiladha 2019


Tahun lalu,  nasib tak berapa baik untuk Hari Raya Aidiladha.  Beberapa hari sebelum hari raya qurban,  pak mentua aku meninggal dunia.  Aku dan Khafi pun setelah berapa tahun tak balik kampung,  akhirnya balik juga ke kampung halamannya di Tangkak Johor.  Tapi syukur sebelum abah meninggal pergi,  Khafi berpeluang jernihkan segala urusannya dengan keluarga.  Tak payahlah cerita panjang-panjang kat sini,  lani kita happy-happy sudah. Apa pun...kita syukur sangat-sangat.  

Tahun ini Hari Raya Aidiladha aku tak mau la balik Johor sebab ini adalah hari raya pertama aku sejak bertugas di Jabatan Islam di tempat aku bekerja.  Of course majlis qurban dan akikah besar-besaran diadakan di peringkat masjid dan aku tolong seharian di sini.  Awai pagi aku mai tolong jaga kaunter,  tapi lama-lama aku boring sebab aku tak tau nak tolong apa.  Last-last aku pi tolong makcik dan pakcik memasak untuk jamuan tengah hari kepada anak qaryah dan sukarelawan.



Kelas Vokal bersama Teacher Wanda



Hello u olls.  Sebagai seorang yang mempunyai mental health disorder macam I olls,  kita tak boleh buat SATU CARA sahaja untuk cuba ubati dan menyelesaikan masalah sakit kita.  Aku percaya,  dugaan Allah bagi ni adalah sebabnya dan kita kena usaha dan explore apa sahaja cara untuk bagi baik hati dan mental kita selagi boleh.  Macam-macam ikhtiar yang boleh di tawarkan oleh psikiatri,  kaunselor dan ahli terapi.  Malah ugamawan pun boleh bagi macam-macam cadangan untuk kita pulihkan spritual kita.  Sesiapa pun,  sebagai manusia kita kena balance.  FIZIKAL,  MENTAL DAN SPIRITUAL.  Spritual ni sebagai orang Islam kita kena selalu percaya dan yakin Allah dalam hati kita,  Rasulullah SAW dan Quran panduan utama kita.  Dan kita juga kena jaga kualiti emosi kita.  

Insya Allah semua ada kalau kita mau usaha.  

Aku masih duk pi temujanji di Klinik Kesihatan Mental dan Psikitri,  aku duk makan ubat Lithium Carbonate tu macam biasa ikut jadual.  Aku tak berani nak memandai untuk berhenti makan ubat ni lagi.  Walaupun kalau cerita kat orang,  depa akan kata...KALAU BOLEH JANGANLA MAKAN UBAT,  TAK BAIK UNTUK AWAK UNTUK MASA DEPAN NANTI.  Tapi bagi aku,  takpalah aku percaya kat doktor psikiatri lagi.  Satgi aku mai BIPOLAR DOWN aku mampuih semua tak pi kerja sapa nak tanggung? 


Birthday Farhan dan Afiq Daniel at VOUK Hotel


Last Ogos,  ada dua birthday penting dalam keluarga kami iaitu birthday anak sulong kakak aku iaitu Amirul Farhan dan jugak anak lelaki first abang aku yang bernama Afiq Daniel.  Farhan lani dah 23 tahun dan Afiq dah 11 tahun.  So kakak aku,  Sanita dan abang ipaq ku Hafiz nak open table.  Dia suruh aku rekemen makan kat mana best.  Aku syiok sebab time ni la kita boleh katok depa sebab depa ni kaya (alhamdulillah).


Depa ada mentioned satu restoran Arab di Penang yang tengah viral dan sangat popular dalam kalangan netizen Melayu di Penang,  tapi atas rekemendasi kawan-kawan rapat aku yang pernah pi,  depa macam tak berapa rekemen pi situ especially kalau nak pi pada hujung minggu.  First,  sebab kalau hujung minggu mesti ramai nak mampuih dan kita akan kena beratur panjang (bapak kami sakit kaki...tak boleh la bagi dia berdiri lama) dan kedua,  dalam satu malam minggu kemungkinan 90% yang mai makan kat situ akan sambut birthday.  Kelebihan meraikan restoran tu adalah staf depa akan mai nyanyi happy birthday kat meja hang....so bayangkan kalau 49 meja ada malam tu,  40 meja akan nyanyi birthday.  HANG TAK HINGAQ KA???


So pikiaq punya pikiaq,  walaupun aku ni tukang review makan tapi kadang-kadang benda ni la yang membuatkan aku buntu nak pilih,  so kebetulan masa tu aku baru ja review LET'S GET FAT! Fat-bulous Buffet Dinner dekat C’est Si Bon Restaurant, VOUK Hotel & Suites Penang.  Hangpa boleh baca review penuh kat sini:   LET'S GET FAT! Fat-bulous Buffet Dinner 🍽️ C’est Si Bon Restaurant, VOUK Hotel & Suites Penang

Mee Ratu


Hello u olls,  hari nak cerita pasai Mee Ratu.  Mee Ratu yang dijual di A Ghaffoor Martabak Original,  kedai makan milik kawan I olls yang famous di siang hari kerana murtabak dan nasi kendurinya.   Lani premis baru dia ni,  kan meniaga sampai malam.  Lani malam ada sisha semua meriah.  So macam I olls pernah cerita dulu,  dia ada jual MEE RATU.  So hari ni nak cerita spesifikli pasai MEE RATU sahaja.  


Sekali hangpa kena mee ni......ketagih la!! Lepaih sekali kena, mesti hangpa akan kenai mai berkali-kali. Mee Ratu adalah sejenis mee kuah berasaskan stok tulang lembu yang pekat terangkat menangkap. Selain kuah yang pekat,  dia punya rencah ataih mee pun punyalah meriah.  Ada taukua goreng,  telur rebus,  hirisan daging,  daun sup daun bawang,  bawang mentah,  cabai merah,  kacang tanah yang dikisar dan ubi kentang.  Eh ...rencah dia macam-macam kalau aku terlepas tulis details kat sini hangpa jangan marah na.


Sangat sedap dan best kalau mai makan minum petang dengan keluarga dan kawan-kawan.  Sekali rasa pasti nak lagi.  Nah ampa mai tengok gambar dan jugak video I olls buat khas.  


25.10.19

Hardcore Carnivore Pitstop Route P14


Terima kasih Ku Mazart yang rekemen aku mai makan kat sini.  Jadi pada satu hujung minggu yang tenang dan damai (ewah-ewah macam mama Regina Ibrahim pulak) aku dan Nurul Faezah (anak menakan aku dia seorang MUA) dan kawan baik aku merangkap anak ayam iaitu Yazid Aziz a.k.a Pakcik Office MGS pun mai makan western food dekat Hardcore Carnivore Pitstop Route P14.

Sangat berbaloi dan puas hati.  Lokasi dia kat Anjung Indah,  Jalan Tun Sardon,  betui-betui kat puncak bukit daripada Relau/Paya Terubong menuju Balik Pulau kan ada satu hentian ala-ala jual buah durian tu semua.  Sekarang ni malam-malam kat situ jadi pusat meniaga western pulak. Tapi Hardcore Carnivore Pitstop Route P14 dah lama beroperasi tau,  sejak Mac tahun ini.

So kalau hangpa mai,  jangan terkeliru dengan kedai sebelah pulak (kedai sebelah dia pun pakai logo sama) tapi dia jual benda lain.  Hardcore Carnivore Pitstop Route P14 jual semua menu fokus kepada daging premium.

So kepada peminat daging maging, aku nak rekemen hangpa mai pekena steak daging premium. Resepi tersendiri, teknik masak macam profesional. Hang nak daging hang macam mana, well, medium, medium rare depa buleh buat kat hang. Selain makanan yang aku try dalam blog ni, lani depa ada SMOKED BRISKET.

Perghhhhhh....haruslah hangpa mai try. Makanan tahap restoran, tapi kedai versi tepi jalan ja. Harga mampu milik. Nak lagi murah? MASAKLAH SENDIRI . . . . . .

Friday Poolside BBQ by Royale Chulan Penang

Terima kasih kepada pihak Royale Chulan Penang atas jemputan ini.


Hello semua,  salam Jumaat!  Okay hari ni hari Jumaat so kita kenalah pikiaq nak pi makan kat mana. Hujung minggu ini pulak adalah hujung minggu yang panjang.  Hari Isnin ni ada cuti ganti umum sempena perayaan Hari Deepavali.  So malam ni nak pi makan mana?  Haa aku nak rekemen hangpa mai sini.  Friday Poolside BBQ by Royale Chulan Penang.

Sesuailah untuk u olls yang suka makan,  especially yang suka makan BBQ style.  Inilah port terbaik untuk lepak bersama kawan-kawan rapat dan sanak saudara.  Tak payah susah payah nak perap ayam,  ikan daging kambing semua.  Hangpa mai makan kat sini.  BBQ dia ada macam-macam pilihan dibakar panas oleh para chef di tepi swimming pool hotel Royale Chulan Penang.  



Terima Kasih Tourism Malaysia Northern Region

Hello laut Penang yang cantek. 


Wow!!! Tak sangka tak sangka tak sangka.  Tak sangka dapat bersama-sama dengan Tourism Malaysia Northern Region untuk program Balik Pulau Nature Xploration 2019.  Rasa sangat bertuah sebab ini boleh dikatakan pencapaian tertinggi aku sebagai seorang blogger sejak 2008 bila diiktiraf oleh agensi kerajaan yang hebat macam ni.


Sebelum ini depa pernah jemput aku untuk join beberapa program, ada program 1 hari, ada program banyak hari, ada di Penang, ada di luar Penang.  Tapi tak pernah ada peluang nak join sebab kekangan ruang masa.


Alhamdulillah bila dapat emel ini sekali lagi walaupun dalam Penang sahaja tetapi aku rasa peluang ini amat penting sebab ini bahagian Pulau Pinang yang aku jarang-jarang dapat mai.  So aku print emel dan menghadap boss aku,  dan habaq "Ustaz, mau kalau saya tolak lagi,  maka saya mungkin tak dapat lagi peluang ini.  Dan saya memang niat nak pi bina hubungan baik dengan team Tourism Malaysia."  Boss pun setuju dengan catatan,  dibenarkan dan jaga diri.  Pastu dia luluih cuti tahunan aku.


16.10.19

Jadi Emcee dengan Ajo Mamu


Hello u olls,  aku kata aku lamaa tak update blog.  So aku nak story dengan hangpa ni story daripada hari raya haji sampai lani la,  so hangpa tunggu lah.  Satu-satu artikel akan keluar.  HEHEH harap hangpa sudilah membaca sebab cerita-cerita seperti ini adalah kengan yang kita akan simpan sampai bila-bila.  Sebab tula aku tulis blog.  Tapi aku tak boleh dah nak mencarut memaki dan menghina orang lain seperti mana aku selalu buat dulu sebab aku dah insof.  

Kepada yang tahu,  sekarang ni aku bekerja di Jabatan Islam kat tempat kerja aku. Ha.....semua orang mesti terkejut kan?  Macam mana aku boleh kerja kat sini.  Aku pun terkejut jugak macam mana depa boleh pilih aku duduk dengan pak ustaz dan ustazah sekalian.  Tapi tup tap tup tap kecik besaq mata,  dah setahun aku duduk sini.  Alhamdulilah,  all is well.  

So sejak aku duduk sini,  orang duk ingat memang aku ni dah berubah habis lah.  Bersempena dengan Sambutan Hari Keluarga tempat kerja kami yang diadakan secara besar-besaran melibatkan semua jabatan dari seluruh negara,  maka satu program utama akan diadakan dipanggil Malam Persembahan.  Dalam malam persembahan itu,  akan ada pertandingan persembahan boria daripada semua kontinjen.  So satu hari aku dapat called daripada pihak pengurusan Malam Persembahan.


13.10.19

Celebrating Shanell Harun


Lamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aku tak lepak dengan deni.  Last lepak dengan dia aku rasa tahun lepas,  kami pi 1st Avenue shopping raya last minute kat H&M.  Sebagai seorang fashion designer,  aku jalan dengan Shanell Harun macam bawak personal stylist aku sendiri.  Sambil jalan kat celah-celah rack baju dia teruk pick up "Sis...nah....ini...sis...yang ni elok...sis amik ni..."  hasilnya dapatlah 3 helai tops yang segak-segak sesuai untuk wanita agam.  Haram jadah betui la orang yang dah biasa bergelumang dengan fesyen,  benda macam ni jadi mudah kat depa.  Aku yang JARANG SHOPPING NAK MAMPUIH rasa amatlah bertuah sebab safe masa.   


Pastu next-next time dia balik Penang kami tak dapat nak lepak lagi sebab aku pun biasalah busy kan.  Deni pulak style,  lagi sejam masuk Jambatan Pulau Pinang baru dia nak called habaq nak lepak bagai.


Baru-baru ni kami dapat lepak,  bukan sekali tapi dua kali.  Lagi sejam dia nak masuk Penang,  aku habaq malam ni aku takdak apa.  Kalau dia mau,  dia bulehlah kutip aku kat tempat kerja.  Dia mai amik aku naik Mercedes putih dia kat depan office.  Sis bangga sat.....MACAM NAIK GRAB CAR PALING HEBAT SEKALI.  


Youtuber 李子柒 Liziqi

Sinematografi Youtube dia semua meletops.

Tak ingat la sapa haritu komen kat blog or my FB ka suruh aku follow Youtuber dari China bernama 李子柒 Liziqi.  Tapi masa hangpa mesej aku suruh aku tengok,  aku dah tengok lama dah minah ni.  Hala....rumah aku takdak TV.  So Youtuber dan Netflix dan segala maknena online movie memang aku lajiu la.

Kepada sesiapa yang tak tau,  mai sini aku nak story sikit pasai 李子柒 Liziqi.  Dia ni seorang Youtuber dari China.  Youtube channel dia ada ramai followers daripada seluruh dunia.  Walaupun sepatah haram dia tak cakap orang putih dalam video tu dan kadang-kadang ja video dia ada subtitle,  selalunya memang takdak pun.  Tapi content dia very universal....semua orang suka.  Apa yang dia paparkan dalam Youtube dia?

Dia paparkan kehidupan dia di kampung halaman dia.  Dia duduk kat daerah Mianyang, Sichuan kat negara China,  dan kampung dia ada empat musim.  Musim salji pun ada.  So dia akan paparkan video dia memasak,  tanam pokok,  tanam padi,  masuk hutan kutip hasil hutan,  pastu bok balik hasil hutan tu,  dia akan proses semua makanan tu untuk makan haritu dan untuk simpan pada masa musim-musim lain.  Selain dia papar kerja-kerja memasak dan proses makanan,  dia jugak tunjuk kerja dia membuat perabut dan membuat baju.  Semuanya melalui teknik tradisional masyarakat China.


MasterChef U olls


Empat tahun sudah aku dan Ezal masuk pertandingan Masterchef ni,  tahun ini setelah bertukar ke macam-macam jabatan,  tak sangka kedua-dua jabatan kami berada dalam satu kontinjen yang sama.  Cepat-cepat Ezal minta aku join Masterchef dengan dia. 

Tema tahun ini,  masak kenduri dan Ezal kami lantik sebagai ketua chef.  Menu pilihan,  nasi daging,  air asam kerisik, ayam goreng berempah, air sarbat dan bubur pulut hitam dengan durian.  Macam biasa hiasan,  aku yang buat.  Sedang Ezal dan team lain sibuk membuat persiapan memasak.  Aku pun mulakan sesi mengemas. 

Disebabkan tema tahun ini adalah 'masak kenduri'.  So kami pun buat tema kenduri kat kampung.  Aku pinjam pinggan mangkuk daripada kawan aku owner Lagenda Cafe sekali dengan lapek meja batik depa,  pinjam tepak sirih bulat dari Nizal dan ada kawan team masterchef kami yang bawak barang antik sebagai hiasan.

Kami lalui kesukaran pada awal persiapan masak (elektrik) yang menyebabkan proses masak nasik menjadi lambat.  Tapi alhamdulillah,  cukup time semuanya siap.  Dan juadah nasi daging kami memang menjadi tumpuan orang ramai semua.  Ramai yang amik nasik kami.  In fact,  team masterchef dari kontinjen sebelah pun minta nak makan nasi kami lebih-lebih.  Tapi sayangnya kami kalah dalam penilaian juri.  Takpalah,  janji kami menang di hati orang ramai yang makan nasi daging kami.
Ezal,  ketua master chef kami pi amik hadiah.

Rakan Juru Solek Ku - Razzi Musa


Semuanya bermula bila kami jadi kawan semasa di POLISAS.  Dia belajar kursus senibina,  aku belajar kursus setiausaha.  Lepas habis belajar,  kami dua cepat-cepat masuk dunia pekerjaan.  Aku kat Penang join government body.  Razzi yang berasal dari Negeri Sembilan merantau ke KL dan masuk bekerja dalam industri swasta.  Tapi kami teruskan satu benda yang kami sama-sama minat iaitu MAKE UP!


Masa tu lebih kurang tahun 2008,  bukan senang untuk kami mulakan business make up.  Bertak-tih untuk kenal kerenah pelanggan,  pastu masa tu jugak era media sosial mula masuk dan kami menggunakan platform blog dan Facebook untuk promote business kami sedikit demi sedikit.  Tapi aku yang menetap di Penang tak banyak sangat masalah dan kerenah sebab boleh dikatakan,  AKU MAKE UP ARTIS PENANG PERTAMA YANG MULA-MULA PROMOTE BUSINESS AKU MELALUI SOCIAL MEDIA.  Sedang yang lain masih lagi menggunakan saluran butik pengantin untuk tonjolkan khidmat solekan masing-masing.  Persaingan aku memang takdak.


Aku selalu jadi tempat untuk Razzi luahkan masalah dan cabaran dia dalam membuat business di kota Kuala Lumpur. Pada ketika tu,  kat KL dah ramai personal make up artis yang dah tayangkan khidmat solekan melalui blog dan Facebook.  Tetapan caj harga mekap menjadi isu paling besar.  Pada ketika aku dah boleh established harga aku kepada RM200 untuk satu sesi make up,  Razzi Musa masih lagi struggle nak tetap harga.  Competition memang banyak.  Ditambah pulak dengan spisyis 'kawan' yang suka mengambil kesempatan. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Featured Post

Makan Malam bersama Founder SchocoLITE