Jom Follow Gambar Cantik Jumie

Seperti mana aku habaq,  aku lani minat dengan fotografi menggunakan telefon dan aku tau aku ada belambaq gambaq elok aku duk amik bila aku travel tapi tak bubuh kat mana-mana so aku nak share kat sini.  Kalau sudi,  marilah follow.



Business Luncheon: Smartphone Photography at Royale Chulan Penang

Reena Yin...hang nak pi mana?


Aku selalu eksaited untuk belajar benda baharu. Melukis, menulis skrip antara kelas-kelas seni yang aku hadiri sebelum ini. Sekarang aku mai kerlas Smartphone Photography yang dianjurkan oleh Royale Chulan Penang pulak. 


Depa selalu buat macam-macam kelas dalam business luncheon,  sambil makan sambil belajar.  Tapi sebelum ni depa buat hari Jumaat,  walaupun waktu lunch time yang panjang tetapi mesti rushing kan?  Topik macam-macam depa buat. 

Kami Beli Tiket Paling Depan VIP untuk Konsert Amal Okestra Tradisional Malaysia bersama Dato' Sri Siti Nurhaliza di Pulau Pinang!


Tula bila aku post kat IG dan Facebook, ampa kekwat tak mau baca. Kekwat dengan aku. Mentang-mentanglah aku tak hot pakai make up tebai-tebai dengan bulu mata palsu 16 kaki panjangnya, ampa pandang aku blogger lekeh saja. Tapi bila aku post gambar aku duk pegang 13 keping tiket VIP untuk tengok Dato' Sri Siti Nurhaliza beraksi dalam Konsert Amal Okestra Tradisional Malaysia di Pulau Pinang baru semua ketaq tetek duk PM aku kot tepi dan tanya "Sissss...tiket ada lagi tak?"


Haaaaa....pi laa follow Kak Senduk! Pi la follow Cik Apel....pi laa follow semua blogger hebat-hebat kat KL. Tak payah nak folllow aku.


Jazzy Sunday Brunch Buffet by Jazz Hotel Penang

Terimalah muka penuh ku dengan tudung yang senget.


Hari Ahad pa dia duk masak-masak semua bagi berpeluh ketiak.  If you dont have the mood to cook and get sweat in your kitchen,  why not you come along with your family and try Jazzy Sunday Brunch Buffet only at Jazz Hotel Penang.  Pernah tak ampa terpikiaq,  makan Nyonya Lemak Laksa sambil dengar lagu Jazz.  Haaa kat sini ampa boleh rasalah.


Nyonya Lemak Laksa.....ini first time aku makan ni wehs.  Sumpah sedap!!!!  Dia macam laksa Penang tapi dia bubuh santan.  Dia takdak nenas,  tapi dia ada daun selasih Thai.  Otak udang pun dibubuh.  Hangpa nak rasa,  original recipe turun temurun ni kena lah mai sini.


Jom Tengok Jazz Hotel Penang

Panaih nohorom.

Tahun lepas depa rasmi hotel baharu ni.  Jazz Hotel Penang,  depa jemput aku mai buat tarian singa dengan alunan lagu jazz untuk merasmikan hotel ini tetapi aku tolak sebab aku kata,  aku sakit lutut.  HAHAHA so alhamdulillah baru-baru ni depa jemput I olls untuk mai try depa punya Jazzy Sunday Brunch Buffet sekali depa bagi kami special jazzy tour oleh Reena and Sok Ling untuk lihat semua kemudahan dan kelengkapan di Jazz Hotel Penang.

We checked out:
🎺 Strings & Sax Bar
🎺 Rooftop (Infinity pool with bar & gymnasium)
🎺 Louis Amstrong I & II (Functions Rooms)
🎺 Meeting Rooms
🎺 Ella Fitzgerald Suite, Executive Suite Room, Deluxe Room and Premier Room
🎺 Kitano @ Jazz (Japanese Restaurant)

I Subscribes Netflix...Officially


Mulanya aku macam skeptikel nak bayar RM10 untuk subsribtion Netflix sebab aku dah terlalu selesa dengan saluran percuma dalam laman website dan channel melalui Telegram. Jawapan aku “Buat apa nak bagi Yahudi lagi kaya?” 


Sekarang, Nizal tauke Murtabak pun dah pandai subscribe Netflix. Whenever kami nak kutuk dia sebab dia tak reti nak buat apa-apa transaksi dalam talian dia akan kata “Aku lani ada Netflix!” Grab Car tu dikecualikan sebab adik dia Shada yang ajar. 


Akhirnya aku termakan pujukan Yazid Aziz suruh aku subscribe Netflix. Dia copy paste satu paparan iklan untuk daftar Netflix secara berkumpulan dan lebih murah. Dia siap tolong save nombor fon orang tu supaya senang aku untuk terus tekan butang message Whatsapp. Selepas perhubungan mudah dengan peniaga online tersebut, aku sekarang officially ada satu no akaun Netflix sendiri yang aku boleh tengok pada mula-mula masa melalui handphone aku. 

When They See Us (2019)


I was not ready for this. I was browsing around on my Netflix. Dah banyak kali gambar Niecy Nash lalu depan muka aku melalui poster bertajuk When They See Us. Dah banyak kali, tapi aku malas lah nak tengok filem atau drama tentang diskriminasi kaum di US. Bohsan lah, cerita yang sama, ending yang sama. Menyakitkan hati, bagi geram dan benci tak henti. Tapi tak tau macam mana, aku tertengok dia punya trailer…….FUCK!! MACAM BEST…..kisah pasai budak-budak. Tapi apa yang jadi kat budak-budak ni sampai depa kena masuk penjara? 


Selalunya kalau kisah diskriminasi kaum kat US akan melibatkan lelaki kulit hitam yang sudah dewasa, tapi ni muka budak-budak. Bukan remaja pun! Budak-budak. So aku tekan PLAY. Dan aku tak tau yang filem 4 bahagian ini akan membuatkan hati aku sakit, dada aku sebak dari episode 1 hingga episode 4. Aku tengok straight semua episode dan menangis bagi setiap babak dalam setiap episode dalam filem ini. 


Handphone Paling Cangggih Yang Pernah Aku Miliki


Aku start pakai handphone umur 16 tahun,  tu pun bukan hak milik kekal.  Handphone tu milik bapak aku,  3210,  pastu bila aku nak keluar pi KOMTAR (kira lepak-lepak shopping mall dengan kawan-kawan) bapak aku bagi la aku bawak handphone ni kira nak tunjuk kat kawan-kawan yang kita ni ada handphone jugak.  Pastu bila masuk belajar kolej,  yes,  abang aku bagi handphone dia kat aku,  3210 jugak.  Phone tu la nyawa.  Ingat tak zaman kita boleh call orang 3 saat,  tak akan dicaj dalam bil.  Mampuih lawak. 

Masuk final semester,  aku dah banyak duit PTPTN so aku pun beli phone jenama Alcatel. Phone ada camera u olls!  Boleh hantar MMS! Aku pakai phone tu sampai aku masuk kerja. 

Lepas kerja beberapa tahun,  aku beli phone second hand dari abang ipar aku.  Motorola lipat.  Haaaa time tu,  sapa pakai motorola lipat ni kira ala Beyonce dalam video clip Bill Bill Bills la! HAHAHHA. 

Pastu aku pun lost track sikit pasai handphone-handphone yang aku pakai.  Tapi memang dari dulu,  aku kalau beli handphone aku tak pernah beli handphone paling hebat di pasaran,  aku selalu beli ikut kemampuan poket aku.  The last handphone sebelum aku beli handphone baru yang aku duk pakai ni adalah handphone Samsung Note 3,  beli second hand kat orang melalui Mudah.  Khafi yang tolong deal,  dapatlah murah-murah sahaja.  Tapi nak kata murah tak lah murah sangat,  mau jugak RM800 beli fon tu walaupun second hand.  Samsung memang jenama handphone yang bagus dan aku pakai Note 3 tu aku rasa punya lama mau jugak dalam 4 hingga 5 tahun.  Berbaloi sangat-sangat,  in fact lani pun Khafi duk pakai handphone tu.  Walaupun dah sedikit ngok ngek,  tapi masih boleh dipakai.


Media Social is the Toilet of the Internet


Quote daripada Lady Gaga ini aku rasa adalah quote untuk tahun 2019.  Tepat seketoi. Aku memang love internet,  sejak aku umur 14 tahun masa tu lebih kurang tahun 2000 aku memang gila dengan internet.  Boleh kata seminggu dalam sekali atau dua kali,  aku akan spend 1 jam ataupun 2 jam di cyber cafe,  satu jam kalau tak salah aku masa tu RM3.50.  Simpan elaun sekolah yang mak bagi,  aku mesti akan pi cyber cafe untuk main internet.


Masa tu aku takdak computer kat rumah.  Bapak aku kedekut teruk.  Apatah lagi nak ada handphone kan.  Tapi time tu,  smart phone pun tak wujud lagi.  Makanya social media pun tak berapa nak ada lagi.  So basically masa tahun 2000 tu aku akan log in internet untuk buat apa?  Main MIRC chatting dengan random people dan kedua.................cari lirik lagu dan salin (tulis dalam buku).  HAHAHAHA.  Toya la Jumizah.  Sapa yang sama macam aku sila angkat tangan. πŸ‘ΈπŸ‘ΈπŸ‘Έ


Bila masuk alam kolej,  masa tu barulah pelan-pelan ada social media.  Masa tu ada FRIENDSTER.  Bila aku start kerja tahun 2004.  Tak lama beberapa tahun lepas tu,  barulah ada Blackberry dan tak lama lepas tu barulah ada Facebook.  Lepas dari situ barulah mai blog,   Twitter,  Instagram,  Youtube dan segalaaaaaaaaaaaaaaaa-galanya.   Tapi tak dinafikan,  Facebooklah yang menjadi wadah paling penting dalam perkembangan dunia sosial media ni.


Kalau diingatkan sejarah aku dan kawan-kawan mula main Facebook back in 2008.  Orang yang paling kuat duk kempen suruh aku join Facebook adalah Shanaz Balqis Erdin.  Masa tu tak ramai Melayu yang main Facebook.  Aku repeat............tak ramai Melayu yang lain Facebook.  Masa tu aku rasa orang yang banyak main Facebook ni adalah budak-budak Universiti,  budak kolej ataupun those yang pernah masuk U ataupun kolej (depa profesional people yang be connected dengan kawan-kawan lama). 


Thank God for Jay Shetty

"This is a great tip for everyone listening in your life.  When you responds to positivity in your life,  it just increases.  When you responds to negativity in your life,  it the same.  Its just increases.  And to get someone to like you,  defend yourself and control how they feel about you it could drain so much energy.  Use all that energy to all the people that really love you."  petikan daripada kata-kata Jay Shetty dalam sebuah temubual Overcoming Self-Doubt with Jay Shetty - The Art of Charm Podcast 750 pada minit ke 19:20 


The Haunting of Hill House


Sapa sini suka cerita hantu! Nah....The Haunting of Hill House,  drama bersiri terbaharu di Netflix.  Baru satu season,  hangpa boleh mula tengok.  Aku mula-mula tengok satu episod sahaja,  tapi aku macam bara sebab first episode macam tak best,  so aku stopped dan tak tengok lagi.  Then aku bukak dia punya review,  haram jadah dapat 9.2 rating di IMDB.  So aku pun sambung tengok balik,  dan sekarang aku dah masuk episod ke tiga.

Setakat ini aku boleh bagi antara 7-8 persepuluh sebab bila masuk episod kedua baru nampak plot-plot dalam cerita ini semakin membangkit.  Bila dah boleh nampak apakah kes-kes yang dibincangkan dan menjadi jalan cerita utama,  baru aku lagi rasa nak tengok.

Penapis Udara COWAY Berkesan untuk Pesakit Asthma


Ini bukan post iklan. Ini testimoni ikhlas. Cukup sudah 1 tahun kami pasang penapis udara Coway kat rumah. Hari ni depa mai servis tukaq dia punya penapis kat dalam tu. Tudia..........hampa boleh nampak penapis lama dan penapis baru punya berbeza warna dia.
.
.
Bila kami sembang2 dengan technician Coway yang mai servis ni, baru kami realized perbezaan yang amat ketara dalam kesihatan Khafi yang mempunyai masalah asthma yang amat kronik. Hangpa ingat tak dulu? Boleh kata selang beberapa bulan mesti nak kena amik gas kat GH, setahun sekali mesti kena masuk ward.
.
.
Tapi sejak pasang penapis udara COWAY ni memang beza banyak-banyak la. Khafi kalau ada rumah, kat mana pun dia nak tidoq ataupun duduk rehat dia akan angkat mesin ni duduk sebelah dia. Sebab selain jadi penapis udara, benda alah ni juagk function macam kipas angin.
.
.
Dulu masa nak pasang penapis udara ni kami agak takut jugak sebab komitmen nak bayar sewa sebulan RM90 lebih amat berat sebab kami pun bukan orang senang. Rezeki ada cukup-cukup makan. Tapi aku kata kat Khafi, takpa biaq kita susah sikit cari duit janji kita sihat tak kena ulang alik pi hospital lagi raplah. Mau kalau kata kadang-kadang dia bangun-bangun tidoq teruih kena asthma.......masa tu Ya Allah memang panik gila wehs. Aku ni dah sampai dah biasa dah call 999 untuk panggil ambulance mai angkot laki aku pi hospital.
.
.

Pet Sematary (2019)


Pet Sematary adalah satu filem yang diadaptasi daripada novel tulisan penulis genre horror terkenal iaitu Stephen King.  Ampa mesti familiar nama Stephen King ni sebab dialah yang tulis buku yang lepaih tu depa buat filem,  IT.  Pasai makhluk syaitan yang merupa jadi badut duduk dalam parit dan pegang belon tu.  HAAA.....yang tu la....  Pet Sematary ni dah pernah diadaptasi jadi filem sebelum ini, tahun 80an ka 90an.  Untuk versi adaptasi tahun 2019 ini,  diarahkan oleh Kevin KΓΆlsch dan Dennis Widmyer.

Mengisahkan tentang satu keluarga yang berpindah di sebuah rumah diperkampungan.  Rumah tu cantik,  tapi terletak kat tepi jalan besar ala-ala lebuhraya kampung yang mana banyak lori besaq duk lalu.  Pastu bila depa mula-mula pindah situ,  depa jumpa ada sekumpulan budak-budak pakai topeng bentuk kepala haiwan dan depa jalan ramai-ramai pi Pet Sematary.


The Bill Murray Stories: Life Lessons Learned from a Mythical Man (2018)


Selalunya documentary filem ni tah apa apa aku pun tak faham apa yang cuba di bawak oleh si pengarah filem tu.  Falsafah dia kunon terlalu tinggi,  berbaur politik tak puas hati dengan sistem dan dunia,  last-last kita yang tengok documentari filem dia rasa macam terpaksa tepuk tangan tanda setuju.


Tapi bukan documentary filem ini bertajuk "The Bill Murray Stories: Life Lessons Learned from a Mythical Man (2018)".


Sapa kenal Bill Murray?  Aku kenal dia sejak dia berlakon sebagai Charlie's Angels era 2000 an.  Tapi orang-orang tua sikit dari kita lebih kenali dia melalui filem Ghostbusters tahun 1984.  Dia seorang pelakon yang santai,  simple dan lawak spontan.


Jadi sekarang dia dah tua,  tapi nama dia tetap lejen sebab lakonan dia memang bagus.  So apa dia buat sekarang?  Dia pastinya kaya,  duit banyak,  tapi adakah dia hidup sebagai pakcik-pakcik tua kaya pusing pi negara bergolak yang mana duit USD sangat mahal dan bazirkan masa dengan wanita dan kemewahan?  


Tak!  Lani apa yang Bill Murray buat adalah dia akan jadi manusia biasa dan tiba-tiba muncul dalam hidup orang biasa yang lain untuk menjadi Bill Murray.  


Okay,  contoh-contoh kelakuan 'orang biasa' yang dibuat oleh Bill Murray adalah.  
1.  Dia pi birthday party orang,  tiup lilin dan nyanyi ramai-ramai
2.  Join karaoke satu group manusia yang sedang bosan lepas balik kerja
3.  Pi satu bar dan offer untuk jadi bartender
4.  Pi parti budak-budak kolej dan tolong budak perempuan basuh pinggan
5.  Pi padang,  tengok satu family duk main bola,  dia join sekali
dan macam-macam lagi.....

What We Do in the Shadows (2014)

Enam sekawan.  Vampire dan maknusia.  Pelbagai isu ke'manusiaan' yang depa hadapi setiap hari.

Tak tau macam mana, trailer filem ni di-suggest dalam aku punya Youtube feed. Tapi mula-mula aku takut nak tekan play sebab dia punya gambaq Thumbnail Youtube video tu, style gambaq drakula muka skeri. Aku ingat gambaq hantu. Tapi bila duk lalu banyak kali, dan hari tu Khafi pun cuti malam-malam dia duk ada rumah, so aku pun tengoklah trailer tu. Nohorom trailer dia pun lawak.


Lepas tengok trailer aku pun cari filem ini dalam internet. Agak susah tapi ada sebab filem ni dah lama tahun 2014. Penerbitan syarikat perfileman dari New Zealand. Wah…aku jarang tengok filem dari New Zealand (kecuali Lord of The Rings la..yang tu kes lain). Seperti biasa, aku nak kena warning kat ampa, artikel ini mempunyai Spoiler so kalau hangpa tak mau tau, jangan sambung baca. 

Makanan Tak Sedap di Thailand

Gambar masa kat Khlong Hae Floating Market, Hatyai

Hello u olls,  selalu orang kata kalau mai Thailand semua makanan kat sini sedap kan?  HAAAAAAAAAAAA mai sini aku nak share dengan ampa beberapa makanan Thai yang tak sedap pulak.Mesti pelik kan?  Sebab makanan Thailand adalah antara makanan paling sedap di dunia sebab terkenal dengan gabungan rasanya yang lengkap.  Pedas,  masam,  manis,  masin dan segar. 

So macam mana pulak boleh jadi tak sedap? Makanan-makanan yang aku nak list ni jadi tak sedap bukan sahaja sebab takdak rasa atau terlebih pedas ataupun apa?  Tapi dalam catatan aku hari ini berdasarkan perjalanan aku ke Hatyai dan Bangkok pada Mei 2019 yang lalu,  ada juga makanan yang aku anggap dia tak sedap sebab bukan tak sedap kat mulut tetapi tak sedap kat poket. 

Sup Perut Ikan Dengan Rebung
Benda alah ni aku makan masa kat Khlong Hae Floating Market, Hatyai.  Kunonnya nak bersifat food adventerous dan feeling-feeling berani la makan benda pelik-pelik.  Mana tau kalau nasib baik dapat makan sesuatu yang dapat berikan suprise pada taste buds kita.  Tapi haram!  Malang tidak berbau.  Sup ikan pekat dengan rebung jeruk ini yang berbau.  Bau style kau punya.

Aku bukan tak pernah makan rebung,  pernah aih....masa kat Pahang dulu selalu makan rebung dengan masak lemak gitu.  Tapi sup ikan ni,  bau rebung itu tak hilang.  Kalau hangpa tengok ni kat Khlong Hae Floating Market,  tak payah la beli siries!  Macam mana aku beli,  macam tu la aku buang balik.  I DONCH LIKE!


Chernobyl (2019)

Antara scene dalam drama bersiri ini.

Apa itu Chernobyl?  Masa aku kecik-kecik,  lebih kurang darjah 1 atau darjah 2,  aku suka potong keratan akhbar ataupun majalah pastu aku suka buat folio.  Walaupun cikgu tak suruh,  tapi aku sendiri akan buat folio.  Folio ni macam keratan akhbar yang menarik perhatian aku,  sama ada fakta ataupun cerita yang menarik.  So antara yang menarik perhatian aku adalah gambar makcik-makcik tua,  depa pakai babushka pastu pegang bakul rotan dan depa duk kutip cendawan.  

Caption gambar tu menyatakan lebih kurang macam ni,  "Wanita-wanita ini dilarang untuk mengikut cendawan di kawasan berdekatan dengan kejadian Chernobyl."  Aku pun tanya la kat mak aku,  "Pasaipa depa tak boleh kutip cendawan kat sini?"

Mak aku kata "Sebab kat kawasan ni semua dah kena racun nuklear.  Racun nuklear ni bahaya,  sapa makan cendawan ni,  nanti telinga depa keluar tangan."  

HAAAA ITULAH CARA MAK AKU EXPLAINE BAHAYA RADIASI NUKLEAR KEPADA AKU.  So sampai aku tua aku ingat apa itu bahaya nuklear.  Tapi masa aku form four aku amik jurusan sains,  kami belajar la subject nuklear ni.  Tapi haram aku still bodoh jugak tak faham.  Tapi aku tau la,  kat sesetengah negara macam Jepun, Amerika dan sebagainya,  depa memilih untuk menggunakan sains nuklear untuk menjana kuasa sebab dikatakan sumber ini adalah lebih murah.  Tetapi tidak selamat la (kalau berlaku kecelakan).


Mae Klong Railway Market

Tudiaa punya berlemoih la satu hari berjalan!

Haa...stop lama pasai aku punya travel pi Bangkok baru-baru ini sebelum Ramadhan.  So nah hari ni aku sambung balik untuk ceritakan salah satu lagi tempat yang aku pi masa kat Bangkok iaitu Mae Klong Railway Market.  Walaupun nama ja dekat Bangkok,  tapi rupanya dari Bangkok city nak pi Mae Klong Railway Market mau jugak lebih kurang 2 jam naik van.  Actually Mae Klong Railway Market dah nak dekat dengan Damnoen Saduak Floating Market.  Daripada van station di tepian sungai berdekatan Damnoen Saduak Floating Market,  kami amik van dengan bayaran hanya 20TB sahaja.   Paling lawak kat sini,  sebab as we all are coming towards the rural part of Thailand,  semakin kurang manusia yang mengerti bahasa Inggeris.

So kawan aku masa nak beli tiket ni dia kata "chu..chuu..chuuu..chuu.."  dia buat bunyi keretapi nohorom!  Pastu aunty kat kaunter tu gelak.  "Chuu...Chuuu...."  dia pun tunjuk kat papan kenyataan tepi dia tulis Mae Klong Railway Market.  Kami pun beli la tiket.  HAHHAHA

Perjalanan atas van dari van station ke Mae Klong Railway Market mengambil masa lebih kurang 20-30 minit sahaja.  So bila hangpa naik van tu,  orang-orang lain pun akan naik jugak.  Tapi depa akan turun la kat mana-mana tempat lain.  Ala-ala mini bus gitu.

Hello Sosmed!





LET'S GET FAT! Fat-bulous Buffet Dinner 🍽️ C’est Si Bon Restaurant, VOUK Hotel & Suites Penang

Hasil tangkapan!

Hello u olls,  dua minggu lepas masuknya hujung minggu Vouk Hotel Suites Penang panggil I olls mai pekena depa punya buffet dinner yang dipanggil LET'S GET FAT! Haaa terasa akak okay.  Actually depa panggil LET'S GET FAT! sebab dia punya ketua chef dan chef-chef semua gendut dan comel-comel belaka haa.....hamik kau! Chef Fat Fong,  baik hati,  peramah and punca utama kenapa buffet dinner ini menjadi sedap. 

Buffet dinner ni depa buat dekat C’est Si Bon Restaurant.  Haaa sebut betul-betul nama restoren ni bagi bunyi persis orang Paris --- seh -- sii -- bon. 

Pernah dengaq tak satu kata-kata "Don't trust a skinny chef," ataupun "Jangan hangpa nak pi percaya kat tukang masak hat kuruih." Maksudnya...seorang chef yang pandai masak,  masakan dia sedap,  dia akan makan banyak sooooooooooooooooo dia akan gemok la.


"Don't trust a skinny chef."


Kyoto Bundle Bandar Perda Penang


Hello u olls!  Ni sapa peminat Bundle?  Mai aku nak rekemen ampa satu kedai Bundle baru bukak kat Bandar Perda bertajuk Kyoto Bundle.  Pasaipa Kyoto?  Sebab most of the baju mai daripada Jepun,  berkualiti,  bersih dan elok!  Tapi selain Jepun,  baju bundle yang terdapat di sini adalah dari Australia,  USA,  Canada dan Korea.  So pada satu hari yang mulia,  aku dan kawan-kawan aku mai la bershopping kat sini.  


Mula-mula kami mai, tauke bundle ni takdak. So kami pi makan dulu, tapi lepas dia mai, haruslah dia ajak bukak tongkol bundle satu. Syiok gila wehs. Rasa macam kena lipat kain tapi orang lain yang lipat. HAHAHAHA. Hangpa boleh tengok video full kat sini: https://youtu.be/5fp27j2jezw


Sapa minat bundle yang duduk area sini,  wajib mai sini.  Best and enjoy gila mai KYOTO BUNDLE. Banyak barang, macam-macam pilihan, dari pelbagai jenama ORIGINAL, kualiti baguih dan yang paling penting owner dia baik hati ajak kami rongkah satu tongkol bundle baharu. Macam-macam khazanah kami dapat. So sapa-sapa nak cari seluar jeans, baju T Shirt, tops untuk wanita, baju kerja, jacket, blazer, kasut dan macam-macam lagi....mai singgah kat KYOTO BUNDLE di Perda BM

I Want To Be Lizzo


Oi meletops pompuan agam nama Lizzo ni. Hangpa kalau nak tau lani kat Amerika duk mai satu pompuan agam yang sedang meningkat naik. Nama dia Lizzo. Dia ni adalah seorang wanita agam, memang besaq gila ataih dan bawah dan berbakat gila. Dia seorang pemuzik, dia tulis lagu dan menyanyikan lagu-lagu dia sendiri. Yang uniknya pompuan agam ni adalah masa dia perform dia akan main seruling. HAHAHAHA sedangkan dia ni adalah wanita penyanyi dalam genre pop electric dan hiphop. Tiba-tiba main seruling kan? 


Tapi yang penting sekali membuatkan aku suka kat dia adalah dia punya tahap confident. Bukan sahaja di atas pentas, kalau hangpa tengok dia buat interview, cara dia bawa diri dia ketika bercakap memang confident gila. Contohnya masa dia ditemuramah oleh Trevor Noah, kepada yang tak tau, Trevor Noah adalah seorang pengacara dan comedian dari South Africa yang sangat hemsem dan hot. Dan baru-baru ini dia baru break off dengan girl friend dia, so masa Lizzo ni ditemuramah oleh Trevor dia punya flirting dengan mamat ni Ya Allah punyalah meletops. Dalam Bahasa kasaq aku selalu carut kat anak-anak ayam aku bila depa duk cerita pasai jantan “Hangpa ni perasan na macam hangpa ni kecik dan manih.” 

Aladdin (2019)

Aladdin dan lampu ajaib!

Hey! Benda ni dah lama dah aku tengok tapi lani baru nak buat review. Sorry noks! Aku pun nampak Alia review pasai Aladdin ni baru aku tulis notes nak kena review jugak. Hangpa dah tengok belum? So sebelum hangpa sambung baca, macam biasalah aku nak kena pesan siap-siap, ARTIKEL INI MENGANDUNGI SPOILER. WHAT DO YOU EXPECT! 


Jalan cerita Aladdin versi orang ni sama ja macam cartoon, cuma ada penambahan sedikit sahaja. Iaitu penambahan keluarga atas boat yang mana bapak dia suka bercerita kat anak-anak dia sebagai hiburan di atas laut. So Aladdin ni merupakan salah satu kisah yang dilipur larakan oleh si bapak. 

Ini pengarah filem ini,  Guy Ritchie.  Deni dulu kawen dengan Madonna.  Tahun 2000-2008.

Daripada scene atas kapal tu bawaklah kisah Aladdin dan monyetnya Abu yang hidup di sebuah market di negeri bernama Agrabah. Depa hidup setiap hari dengan mencuri makanan dan barangan daripada orang ramai kat market. Long story cut short, satu hari Aladdin dapat kerja upah masuk satu gua tengah padang pasir bentuk kepala harimau. Sebijik macam dalam kartun, dalam gua tu la bila dia terkambuih dia jumpa karpet ajaib dan juga jin pakai tonceng bewarna biru. 


Narcos (2015–2017)



Hello u olls,


Hari tu tauke Pure by SO bagitau, "Wehs hang rekemen gambaq apa pun dalam Netflix aku mesti akan pi tengok lepas tu" Okay! aku nak rekemen satu cerita drama TV bersiri Netflix actually cerita ni dah mula 3 tahun lepas tapi aku baru nak tengok. Haram J betui. Cerita ini bertajuk Narcos. Jangan confuse dengan Narcos Mexico, yang tu siri yang berlainan, ini Narcos sahaja. Berkisah tentang kehidupan king pin terkaya dan paling femes kat dunia ini dari dulu sampai sekarang iaitu Pablo Escobar dari Colombia. 


Aku tau nama Pablo Escobar, aku tau dia jual dadah, aku tau dia punya kaya sampai ada zoo sendiri, tapi aku tak tau pasaipa kisah dia jadi besaq sangat. So drama bersiri ini bagi aku memberikan satu perspektif yang sangat baik untuk kita semua tengok.


Of couse, sebagai seorang taikun dadah, Pablo Escobar akan digambarkan sebagai seorang yang jahat dan cerita jahat dia sahaja yang akan keluar. Tapi drama bersiri ini, bagi aku dia balance. Dia bagi satu perspektif yang sangat luas sampaikan perasaan aku sebagai penonton jadi kucar kacir sendiri.


Drama bersiri ini bermula dari saat macam mana resepi membuat kokain boleh sampai ke tangan Pablo Escobar. Pastu dia fast forward dengan penceritaan yang ringkas macam mana Pablo Escobar mulakan penyeludupan dadah sampai ke Miami, Amerika Syarikat. Dari situ, dia jadi kaya raya gila babi. Pastu dia dah kaya, di samping still menjalankan kerja penyeludupan dadah, dia lawan kerusi parlimen dan menang sebagai ahli politik tapi of course, he is not welcome in the parlimen. Dari situ, dendam dia dengan sistem dan kerajaan menebal.

Kat belakang tu bukan toto ya...tapi dadah.

Lunch at Dandy Modern Food

Lambang Kecantikan

First of all nak ucapkan sorry banyak-banyak kat tiga orang ni,  Nana,  Ezal and Vick.  Kami pi makan semua baguih-baguih bulan 3 yang lalu.  Sekali aku HENG 2 minggu masuk dalam alam barzakh.  HAHAAH.  Nampak tak punya duk ceria seronok-seronok pi makan kat kedai meletops,  pastu duk bincang benda-benda yang produktif,  tiba-tiba boleh HILANG TERUS.  Itulah cabaran orang yang ada Bipolar Disorder macam I olls.  Tapi tak mengapa,  Im back on my medication dan yang paling best sehingga kini (bulan 6 menuju bulan 7)  alhamdulillah dah sihat walafiat!  Insya Allah kalau sihat sampai Disember ini aku nazar nak kenduri sikit kat kawan-kawan office yang banyak tolong aku time aku sakit.

So!  Pada satu hari,  kami berempat nak keluaq cari lunch tapi tak tau nak makan kat mana.  Aku kata,  takpa,  kita drive ja sampai Bayan Baru sana banyak resto baru yang hebat-hebat kita cuba.  Sekali kami terjumpa tempat ni.  Dandy Modern Food.

  
Dandy Modern Food

Ayam Jingkrak Mbax Ardilla

Ayam Penyet ala Ayam Jingkrak Mbax Ardilla

Haritu dah post gambaq,  pastu post video...lani kami post semua kat Facebook nih!  Sapa peminat Indonesian food wajib mai try Restoran Ayam Jingkrak Mbax Ardilla yang terletak depan BJ Court.  Sebenarnya,  aku dan Azmi nak pi makan kedai lain.  Elok-elok dah sampai kedai tu,  kedai tu katop pulak.  Kami ingat nak suprise tauke kedai tu (kawan kami) tapi last-last kami yang kena suprise.

JUMIE DAN AZMI.  Ni la muka dua dua kena SUPRAIS!  HAHAH Effa takpa kami tak marah hang,  nanti kami mai lain punya untuk hang.

Video-Video Raya Jumie 2019

Hello u olls!  Alhamdulillah tahun ini raya aku best.  Terimalah video-video raya yang aku edit.  Untuk hari raya pertama,  kedua dan ketiga.  Apa pun,  ampa jangan lupa untuk like semua video ini dan klik butang Subscribe untuk chanel Youtube aku!  Youtube.com/jumiessmerr


Exploring Night Life in Patpong Bangkok

Sebelum u olls sambung baca artikel ini, I olls nak bagi disclaimer sikit yep! I hope that you all will keep your mind open and 'sporting' as I'm telling my experiences on my journey. Catatan ini bukanlah untuk menggalakkan tetapi sekadar melaporkan apa yang aku alami.




Pada malam pertama aku sampai kat Thailand,  so siang tu aku dah mai dah ronda area Patpong yang dikatakan lokasi night life yang agak hectic sekitar Silom,  Bangkok.  Semua informasi tentang apa kelab malam yang ada aku check melalui Google Maps sahaja.  Dalam Google Maps apps,  hang just search night life,  dia akan keluar semua aktiviti yang duk ada.  Clubbing ada,  Gay club ada,  drag show ada,  massage semua lah!  Siap ada rating dan juga komen daripada pengunjung yang lain.  So hang boleh tengok la mana hang nak pi,  mana hang boleh elak.

Tapi aku dengan kawan-kawan macam dah habaq dah kami memang open minded punya,  kami nak try semua,  mana yang semua orang setuju dan selesa nak masuk sebab wehs benda macam ni kat Malaysia takdak!  Inilah masanya kita nak tengok apa yang jadi,  apa yang boleh jadi. HAHAHA.  

10 tahun lepas aku pi Phuket sorang-sorang masa frust cinta,  aku ingat lagi aku pi melawat Bangla Street sorang-sorang time malam.  Masa tu aku masuk satu ja kelab menonton tarian PING PONG di mana aku menyaksikan penari aksi lucah itu memasuk dan mengeluarkan pelbagai objek ke dalam genetalianya dan....dia jugak memasukkan ikan.  Kesiannya kat ikan tu!

Pengalaman aku kat Bangla Street tidak begitu mengenakkan sebab penari tiang yang memenenuhi kelab-kelab malam itu rata-rata kelihatan sendu dan tarian depa.....BAIK BAGI AKU MENARI LAGIIIII BEST! MEREPEK-REPEK PUN....nampak la aku ni hidup.

Pengalaman aku di Patpong adalah berbeza.  Sangat berbeza!  Okay mai sini aku nak story.

Us (2019)



Cerita ni dah lama keluaq,  cuti hari raya baru aku berkesempatan nak tengok dalam phone.  Pergh!  Memang best la.  Jordan Peele tidak mengecewakan peminat horror filem berlatar belakangkan manipulasi mental dan psikologi.  Sama macam cerita dia buat dulu Get Out,  aku pernah review kat sini:  Ulasan Filem Get Out (2017)

Kepada yang yang familiar dengan filem arahan Jordan Peele,  dia punya gambaq horror bukan jenis hantu tekejut-tekejut ataupun bunuh darah-darah.  Tapi dia punya takot more kepada keadaan mental manusia yang macam-macam,  ada yang tamak,  ada yang dominasi,  ada yang penipu.  Dan segala keadaan mental yang pelbagai ini menyebabkan kita akan pikiaq dan bayangkan macam-macam dalam kepala otak kita,  bukan sahaja ketika menghayati filem tu tetapi bila kita dah habis tonton filem tu.  Haaaaa ini lagi menakutkan bukan?


15 Iklan Raya 2019 Wajib Tonton

Hello u olls,  tradisi aku bila hari raya selain makan dan makan,  aku suka melayan semua video-video raya yang sedia ada.  Sekarang ini,  bukan sahaja syarikat besar macam Petronas dan TNB akan buat iklan raya,  malah kompeni social media macam Laparpo pun buat iklan raya jugak. Ada yang lawak,  ada yang sedih,  jom kita tengok semua dan aku tulis review sikit mana aku suka!



KUAH KACANG BERAPI πŸ’Ÿ Gado-Gado Di Dapur bersama Kuah Kacang Berapi

Nenjia gado gado Kak Zah!

Ini dah kali kedua order Kuah Kacang Berapi ni. Masya Allah memang sedap gila. Pedaih, berasa semua bahan-bahan dia yang paling penting senang dan mudah. Hanya bancuh dengan ayaq dah siap elok.  Tapi kalau ampa rajin,  ampa boleh la nak tumis apa bawang sikit pastu masak kuah kacang ni sikit dengan ayaq asam.  Pergh! Itu untuk orang rajin majin,  mai mai macam aku ni,  buh dalam mangkuk pastu bubuh ayaq Coway hat panaih tu sikit.  Kacau kacau nah siap!


Ocean Eight


Hello u olls,

Shit maderkafer, aku tulis punya panjang pastu tak tekan save. Pi masak sambal tumis ...balik2 mai tengok kot phone semua yang aku tulis (nak masuk 3 perenggan dah) hilang begitu sahaja.  Nak story pasai filem Ocean's Eight yang aku baru tonton. Untuk pengetahuan semua, aku tengok movie pakai online pirated bertajuk  http://putlockers.plus. Hang bleh click kat situ, takpayah register, tak perlu download, most of Hollywood and Korean movie ada situ. Boleh stream terus.  Tapi masa mula2 filem Ocean's Eight ni tak berapa clear, tapi minggu ni aku check it out...dah elok. Bukan HD tapi okay la nak tengok clear bukan rakam dalam panggung punya.

Cara-cara Nak Handle Diri Semasa Musim Perayaan πŸ’— Bacaan Khas untuk Penjagaan Kesihatan Mental

Hello u olls semua.  Ingat nak buat video untuk ulas topik ni tapi macam tak dan ja mai ujung-ujung Ramadhan ni pelan sibuk.  Jadi aku curi-curi masa untuk garapkan catatan ini dahulu.  Insya Allah hari raya pertama nanti kalau aku free takdak kerja sangat,  aku buat video untuk ulas topik yang sama.  So u olls ada dua version,  satu penulisan (baca) sahaja satu lagi (video).  Kot-kot la u olls rasa boleh trigger tengok muka aku yang terlalu ceria ni,  so u olls baca sahaja.

Baru-baru ini aku dan kawan aku Sunmelon telah mengenal pasti 10 cara nak handle diri semasa musim perayaan.  Seperti hangpa tau,  aku menghidap Bipolar Mood Disorder dan Sunmelon pulak ada Anxiety.  Kami bukan pandai-pandai self diagnose ya,  kami pi jumpa doktor tau!  And both of us dah start amik ubat sejak setahun yang lalu.

Gambar raya ton 2017! I always get craze during raya.  I always wanna get crazy but time i wanna be crazy in the right mood!


DISCLAIMER
Tapi sebelum kami mulakan penulisan ini,  kami nak habaq disclaimer siap-siap dulu. PENULISAN INI BUKAN RUJUKAN PROFESIONAL.   Ini adalah berdasarkan pengalaman kami sendiri dengan tujuan rujukan umum dan memberikan pendedahan kepada orang ramai untuk memberikan pengertian baharu tentang pemahaman orang dengan keadaan kesihatan mental yang berbeza.  Kami menyarankan anda semua mendapatkan bantuan yang betul dan profesional daripada kaunselor bertauliah ataupun ahli psikiatri sebab semua orang ada cara masing-masing untuk coping.

So let's start!

Shopping Raya di Nardea Official



Haaaa....sapa dah beli baju raya? Sapa belum lagi? Lepas I olls share video I olls mai shopping kat Nardea Official nenjia 5-6 orang duk PM tanya pasai kedai ni. Mai sini aku nak share lagi banyak info pasai Nardea Offficial.


Butik ini terletak di The Palazzia, Bukit Gambir, Pulau Pinang. Bertentang dengan Ivory belakang USM. Yang bestnya kedai dia betui-betui berdepan dengan jalan besaq dan tingkat bawah sekali, so tak payah jalan banyak dan senang nak parking.


Kedai baju ni baru saja dibukak, tak sampai 2 bulan pun. Sempena hari raya depa jual macam-macam baju raya. Dari size S sampailah XXXXXL (5XL), tapi untuk saiz besaq ni jumlah dia limited dan fesyen dia pun sikit. Tetapi bab fesyen ni, yang ni aku nak puji, baju-baju kat Nardea Official adalah berjenih orang Penang kata. Sama ada u olls peminat baju bercorak, ada renda atau sulaman, modern chic ataupun tradisional...semuanya ada tetapi dia punya fesyen punya kamfungan ya. Mama Regina sendiri puji.


Khlong Hae Floating Market, Hatyai

Kak Zah dengan beg Nelopa di tetek sedang membeli.

Tudia!! Aku rasa dah separuh daripada populasi manusia dari Perak,  Penang,  Kedah dan Perlis dah sampai kat pasar terapung yang famous kat Hatyai ni,  nah aku baru first time nak kunjung. Walaupun dah berkali-kali mai Hatyai tapi tak pernah pun nak sampai ni.  So now,  kita dah sampai ke Khlong Hae Floating Market,  Hatyai.  Ini adalah pada hari pertama aku sampai Thailand so petang tu,  kami pun memang takdak benda apa nak buat so kami mai la Khlong Hae Floating Market.

So cara dia kalau nak pi market tu,  daripada hotel kita kat mana-mana pun di Hatyai (lokasi bandar) naik la mana-mana pakcik tut tut.  So basically kami bayar dia 300 Thai Baht sahaja,  dan charge itu adalah untuk pergi dan balik.  Dia akan hantar kita pi market tu,  pastu bagi masa sejam ka dua jam,  dia akan tunggu dan hantar kita balik ke hotel.  

Nama dia Pakcik Sawi,  umur dia 229 tahun.  Tuaaa dah pakcik ni.

Daripada lokasi hotel kami inap iaitu Singapore Hotel untuk menuju ke Khlong Hae Floating Market,  Hatyai hanya lebih kurang 5 kilometer sahaja.  Naik tut tut tak sampai 15 minit dah sampai u olls.  Traffic pun tak berapa nak menakutkan.  Setibanya kami di sana,  kami disambut dengan suasana ala-ala kampung orang Thai di persisiran sungai gitu.  Ada gerai-gerai jual macam-macam jenis makanan,  baju,  beg dan goodies lain sebagai tanda mata.  Rata-rata penjual kat sini boleh cakap Melayu sikit sikit.


Hereditary (2018)


Hello you olls,

So baru-baru ini aku telah mentengok filem seram bertajuk Hereditary. Sebelum ini dan tengok tetapikan aku semua movie duk tengok online yang macam pirate punya. So masa mula-mula style depa record dari dalam panggung wayang. Kualiti sedih,  aku faham jalan cerita,  tapi tak puas u olls! So aku tunggu punya tunggu,  akhirnya now dah ada peluang untuk tengok filem ini dengan kualiti yang so much more better.

Nah! Hari tu aku dah bagi satu link bertajuk Putlockers untuk tengok movie stream percuma.  This time aku belajar dari Kak Pah dengan mengfollow dan mendownload movie dari aplikasi Telegram.  

Aplikasi Telegram ni memang baguih nak habaq mai. Haritu ada satu anak ikan duk share dalam thread Twitter tentang bagaimana bagusnya Telegram ni untuk share file, movie, music dan sebagainya. Aku sendiri salama ni memang duk pakai Telegram untuk nak share video Dan gambar bila nak edit apa2. Sebab kalau send melalui WhatsApp, saiz gambar dan video tu akan dikurangkan.  Jadi yang lain2 pasai Telegram tu nanti aku share kemudian la.  So.........aku follow satu Telegram ni ID dia RickyChristanto.  Ampa boleh follow dia kalau hangpa ada Telegram. Boleh download macam-macam movie duk ada!

Iftar di Lagenda House & Cafe

Nak kena tulih ka nama depa ni semua????????????????

Hello u olls!  Seperti tahun-tahun lalu me and friends akan buat majlis bukak posa secara rasmi yang menggabungkan semua watak-watak gila dalam hidup Jumie Samsudin.  I used to call them all as 'anak-anak ayam' tapi gelaran ini telah dibuang dan tidak boleh digunapakai lagi sebab depa semua lani bukan level anak-anak ayam dah,  semua semua dah level RATU!  Haaa....bukan lagi mak ayam ya u olls,  terus lompat jadi ratu.

Ratu Kampar,  Ratu Kuala Kangsar,  Ratu Jelutong,  Ratu Ayer Itam,  Ratu Taman Tun Sardon dan Teluk Kumbar,  Ratu Seberang dan macam-macam lagi.  

Jalan Campbell,  yang antik dan indah!


Aku nak amik la gambaq bagi nampak macam aku duk tunjuk bangunan,  sekali apek ni lalu! Spoil la!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...